Annonse
20. mai 2014
Lag dine egne, heimelaga lomper!
Thooojei – LompeLinda er tilbake!
Eg er og forblir ei lompeguri og russenavnet mitt «LompeLinda» er ett av bevisene på det. I 4 år har eg våre speltlompens største fan, og det er ingen tvil om at eg merka veldig godt desse 3-4 vekene speltlomper har måtte blitt utelukka fra kostholdet. Men hei – da er det ingen anna utvei enn å lage sine egne, glutenfri lomper vell?
Eg visste ikkje at det var SÅ lett å lage heimelaga lomper!
Hadde eg visst det før hadde eg definitivt laga speltlomper for mange år siden. Men som ordtaket seier: bedre seint enn aldri 😉 Eg er vertfall veldig glad for at eg fekk laga desse, og har hatt lompefest til mange måltider dei siste dagane. Strålande fornøgd fyller eg lomper, nyte måltidet og smiler for meg sjølv med tanken i bakhodet: det er jammen ikkje så verst å leve gluten- og melkefritt altså!
Så, eg rekner med det er oppskrift dere er ute etter.
For å lage lomper trenger man kun 3 ingredienser: poteter, mjøl og salt.
Mjøltypen bestemmer kva lomper du får: bruker du speltmjøl får du speltlomper, bruker du glutenfritt mjøl får du glutenfri lomper. Så du bruker rett og slett den mjøltypen du foretrekker etter kva lomper du ønsker.
Eg brukte bokhvetemel i mine lomper.
Bokhvetemel får man kjøpt på dagligvarebutikker med godt utvalg, helsekostbutikk eller innvandrerbutikker til en billig penge. Bokhvete er ikkje teknisk sett en korntype, men kommer fra gressfamilien. Bokhvete har høge verdier av jern, magnesium, fosfor, kaluim og flour. Høgverdig protein og relativt lav GI. Det er glutenfritt og egner seg godt til baking.
Da til oppskrift og framgangsmetode!
Forholdet mellom potet og mjøl må man ta litt på «feelingen» – men en gyllen regel er: jo mindre mjøl, jo bedre lomper. Bruker man for masse mjøl vil lompene bli harde. Eg prøvde meg berre litt fram, men mitt forhold blei 650 g ukokte poteter, som blei 550 g etter koking og rensing av skall. Tilsammen i deiga og til utbaking brukte eg 150 g bokhvetemjøl. Dette vil gjerne variere litt etter kva potettype og mjøltype ein bruker.
Kok poteter med skallet på. La dei avkjøle seg, skrell dei og ha i en bolle. Tilsett 1 ts salt og kjør med hansmikser til det bilr en potetmos. Tilsett deretter litt og litt mel som blander seg godt inn i potetmosen. Tilsett så masse mjøl at deiga akkurat kan formes, eg lagde ei lang pølse som eg kutta i passelige biter.
Del deigen i emner som du trykker litt flate med hendene først. Bruk mjøl til utbaking på kjøkkenbenken, så den ikkje klisterer seg. Deretter kjevler du dei så flate og runde som mulig, og steiker dei på middels varme i en tørr panne – du kan også bruke steiketakke. Lompene skal få lysebrune flekker på begge sidene, da er dei ferdige. Stable under ett fuktig kjøkkenhandkle så dei ikkje blir harde og bevarer saftigheten. Dei første lompene kan vere litt prøveprosjekt på steikepanna, men etterkvart vil det gå som en drøm!
Eg fikk ca. 20 lomper av denne oppskrifta.
Tynne, smakfulle og nydelig gode – men ikkje alle blei like runde og fine! Lompene kan gjerne fryses – bruk da bakepapir mellom kvar lompe så dei ikkje klistrer seg heilt fast. Ellers så oppbevarer du dei i rompemperatur – eg har dei innbakka i kjøkkenhandle med en plastpose rundt. Dei vil holde seg 3-4 dager.
Så er det berre å bruke kreativiteten til alt lomper kan brukes til.
Mitt første måltid med ferske lomper blei to stykker fylt med deilig pålegg:
Eine med røykt laks, avokado, rødløk, spinat, lettmajones og pepper. Den andre med heimelaga pesto, skinke, spinat, paprika og pepper. Bruk gjerne litt philadelphia som basis under!
Så – eg håper DU er inspirert til å lage dine egne, heimelaga lomper!
Annonse
6 Kommentarer
Cathrin
4. november 2018
Linda Stuhaug
5. november 2018
Linn
16. oktober 2018
Linda Stuhaug
17. oktober 2018
Siw
28. april 2019
Linda Stuhaug
30. april 2019
SKRIV EN KOMMENTAR