Linda Stuhaug

28. februar 2014

Bursdagsbarn & oppskrift på nydelig, sukkerfri ostekake!

Bursdagsbarn & oppskrift på nydelig, sukkerfri ostekake!
… jada, eg gnir det inn! Man har trossalt berre bursdag en gang i året 😉 Idag fyller eg 20 år – og er ikkje lenger tenåring. Eg har ingen følelse av at eg har bursdag enda, men det kommer vell ut på dagen med gratulasjoner og Girls night out med mine beste jenter! Det er Fredag og eg tenkte det passa bra med oppskrift på ei nydelig kake no før helga – som blir årets bursdagskake her på bloggen! Den blei laga forrige helg og falt i smak hos heile gjengen – eg som trudde den blei aldeles så mislykka fordi eg i bunn og grunn skulle lage en heilt anna variant, nemlig bringebær-ostekaka. Sjokoladen svidde seg og alt gjekk i vasken, så da var det berre å improvisere med det man hadde i skap og skuffer. Det er definitivt ei av dei bedre kakene eg har laga, og kombinasjonen var så god ? Karamellaktig smak på bunnen, med friskt vaniljefyll og bær på toppen –
Eg har brukt dadler i bunnen som gir den gode, karamellaktige smaken. Dadler er søte i seg sjølv, og man trenger ikkje ekstra søtning. Det er desse som gjer heilt bunne komplett med smak og konsistens, og er en ostekake-bunn eg kommer til å bruke masse framover, og heller variere fyllet fra gang til gang. Ikkje vær skeptisk til dadler i baksten, og ikkje gjer deg opp ei meining før du faktisk har prøvd 😉 Du kommer til å bli overraska! Pssst: anbefaler å bruke store, ferske dadler i lausvekt. Dadlene i pakker er ikkje like søte, saftige eller gode.
Ostekake- karamellbunn 1,5 dl havregryn 1 dl mandler, eller anna type nøtter 7-8 store dadler, husk å fjerne stein 30-40 g smelta smør
Kjør alle ingrediensene i en foodprosessor til en jevnere masse. Kjenn på blandinga om den går an å forme, visst den er litt tørr må du ha litt meir smør eller en skvett vatn. Trykk bunnen ut i bakepapirkledd form, passer til rund kakeform 22 cm diameter.
Friskt vaniljefyll 3 dl melk, eg brukte ekstra lett 1 boks, 300 g mager kesam, kan og bruke gresk yoghurt 100 g philadelphia, eg brukte light 3-4 ss sukrin+, eller anna tilsvarande søtning for 6-8 ss sukker 1 vaniljestang 1 ts ekte vaniljepulver, evt. en ekstra vaniljestang 6 plater gelatin Safta fra 1 sitron
? Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene. Ha både frøene og stanga i en kjele sammen med melk og sukrin+. Kok opp på svak varme. ? Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vatn i minst 5 minutter. Knip ut vatnet, smelt i den varme melkeblandinga (ta ut vaniljestanga) ? I en bolle for seg mikser du sammen mager kesam, philadelphia, ekte vaniljepulver, safta fra 1 sitron. ? Avkjøl melkeblandinga litt før du blander alt sammen i en bolle. Smak på den om du evt. ønsker den søtere eller friskere – og juster etter behov med søtning eller meir sitronsaft. Hell over kakebunnen. ? Sett kaka kjølig noken timer så den stivner. Oppbevar i kjøleskap, og pynt før servering 🙂
1
Eg valgte å pynte med friske bær og brente mandler. Pynt som du ønsker – gjerne med gelelokk om du foretrekker det 🙂 Som dere kanskje ser på bildene så blei ikkje kaka så veldig høg – så du kan evt. justere opp fyllet litt om du ønsker ei høgere ostekake. Det kommer jo også an på formen du skal bruke, eg brukte hjerteform som tilsvarer rund kakeform, 22 cm diameter.
Håper det frister! Ei kake som vil passe til alle i forskjellige aldre – om man liker ostekake så klart 🙂 Pluss for at den er sukkerfri og glutenfri i tillegg! Du kan selfølgelig lage eit anna fyll også, som bringebærfyllet, eller smaktilsette på en anna måte. Men bunnen MÅ dere berre prøve dere på… mmm ?
Ha en fin Fredag og god helg!
//sponsede produkter

… jada, eg gnir det inn! Man har trossalt berre bursdag en gang i året 😉
Idag fyller eg 20 år – og er ikkje lenger tenåring. Eg har ingen følelse av at eg har bursdag enda, men det kommer vell ut på dagen med gratulasjoner og Girls night out med mine beste jenter! Det er Fredag og eg tenkte det passa bra med oppskrift på ei nydelig kake no før helga – som blir årets bursdagskake her på bloggen! Den blei laga forrige helg og falt i smak hos heile gjengen – eg som trudde den blei aldeles så mislykka fordi eg i bunn og grunn skulle lage en heilt anna variant, nemlig bringebær-ostekaka. Sjokoladen svidde seg og alt gjekk i vasken, så da var det berre å improvisere med det man hadde i skap og skuffer. Det er definitivt ei av dei bedre kakene eg har laga, og kombinasjonen var så god ? Karamellaktig smak på bunnen, med friskt vaniljefyll og bær på toppen –

Eg har brukt dadler i bunnen som gir den gode, karamellaktige smaken. Dadler er søte i seg sjølv, og man trenger ikkje ekstra søtning. Det er desse som gjer heilt bunne komplett med smak og konsistens, og er en ostekake-bunn eg kommer til å bruke masse framover, og heller variere fyllet fra gang til gang. Ikkje vær skeptisk til dadler i baksten, og ikkje gjer deg opp ei meining før du faktisk har prøvd 😉 Du kommer til å bli overraska! Pssst: anbefaler å bruke store, ferske dadler i lausvekt. Dadlene i pakker er ikkje like søte, saftige eller gode.

Ostekake- karamellbunn
1,5 dl havregryn
1 dl mandler, eller anna type nøtter
7-8 store dadler, husk å fjerne stein
30-40 g smelta smør

Kjør alle ingrediensene i en foodprosessor til en jevnere masse. Kjenn på blandinga om den går an å forme, visst den er litt tørr må du ha litt meir smør eller en skvett vatn. Trykk bunnen ut i bakepapirkledd form, passer til rund kakeform 22 cm diameter.

Friskt vaniljefyll
3 dl melk, eg brukte ekstra lett
1 boks, 300 g mager kesam, kan og bruke gresk yoghurt
100 g philadelphia, eg brukte light
3-4 ss sukrin+, eller anna tilsvarande søtning for 6-8 ss sukker
1 vaniljestang
1 ts ekte vaniljepulver, evt. en ekstra vaniljestang
6 plater gelatin
Safta fra 1 sitron

? Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene. Ha både frøene og stanga i en kjele sammen med melk og sukrin+. Kok opp på svak varme.
? Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vatn i minst 5 minutter. Knip ut vatnet, smelt i den varme melkeblandinga (ta ut vaniljestanga)
? I en bolle for seg mikser du sammen mager kesam, philadelphia, ekte vaniljepulver, safta fra 1 sitron.
? Avkjøl melkeblandinga litt før du blander alt sammen i en bolle. Smak på den om du evt. ønsker den søtere eller friskere – og juster etter behov med søtning eller meir sitronsaft. Hell over kakebunnen.
? Sett kaka kjølig noken timer så den stivner. Oppbevar i kjøleskap, og pynt før servering 🙂

1

Eg valgte å pynte med friske bær og brente mandler. Pynt som du ønsker – gjerne med gelelokk om du foretrekker det 🙂 Som dere kanskje ser på bildene så blei ikkje kaka så veldig høg – så du kan evt. justere opp fyllet litt om du ønsker ei høgere ostekake. Det kommer jo også an på formen du skal bruke, eg brukte hjerteform som tilsvarer rund kakeform, 22 cm diameter.



Håper det frister! Ei kake som vil passe til alle i forskjellige aldre – om man liker ostekake så klart 🙂 Pluss for at den er sukkerfri og glutenfri i tillegg! Du kan selfølgelig lage eit anna fyll også, som bringebærfyllet, eller smaktilsette på en anna måte. Men bunnen MÅ dere berre prøve dere på… mmm ?

Ha en fin Fredag og god helg!

//sponsede produkter

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg