Eltefritt havrebrød - saftig, enkelt og veldig godt!
Idag er vi i BRØDHJØRNET og eg har en superenkel oppskrift på eltefritt havrebrød til dåkke! Du bruker berre 2 minutter på å røre sammen ingrediensane til desse brøda, så er jobben gjort! Perfekte kvardags- eller helgebrød med sprø skorpe og mjuk, saftig kjerne😍
Til 2 stk eltefrie havrebrød:
• 8 dl sikta speltmjøl eller kveitemjøl
• 10 dl havregryn
• 2 dl valgfrie frø/kjerner
• 1 ts tørrgjær
• 1 ts salt
• 10 dl vatn
Slik gjer du:
Ha alle ingrediensane i en bakebolle og rør sammen. Hell deiga i to brødformer (mine er 1,5 liter og smørefrie), dekk til og la brøda langtidsheve på kjøkkenbenken i 10-15 timer.
Sett ovnen på 250 grader, over-undervarme. Topp gjerne med litt frø og kjerner før steiking. Steik brøda på nedesrste rille i 10 minutt, skru ned varmen til 200 grader og steik vidare i 30-40 minutt til. Brøda skal ha en «hul» lyd når du banker på dei på undersida.
Avkjøl på rist og nyt med valgfritt pålegg!
Brøda holder seg ferske noken dager, og kan ellers fint frysast. Ellers må du gjerne mikse og trikse med ulike mjøltyper alt etter kva du liker/har tilgjengelig.
Håper det smaker!
Idag er vi i BRØDHJØRNET og eg har en superenkel oppskrift på eltefritt havrebrød til dåkke! Du bruker berre 2 minutter på å røre sammen ingrediensane til desse brøda, så er jobben gjort! Perfekte kvardags- eller helgebrød med sprø skorpe og mjuk, saftig kjerne😍
Til 2 stk eltefrie havrebrød: • 8 dl sikta speltmjøl eller kveitemjøl • 10 dl havregryn • 2 dl valgfrie frø/kjerner • 1 ts tørrgjær • 1 ts salt • 10 dl vatn Slik gjer du: Ha alle ingrediensane i en bakebolle og rør sammen. Hell deiga i to brødformer (mine er 1,5 liter og smørefrie), dekk til og la brøda langtidsheve på kjøkkenbenken i 10-15 timer.
Sett ovnen på 250 grader, over-undervarme. Topp gjerne med litt frø og kjerner før steiking. Steik brøda på nedesrste rille i 10 minutt, skru ned varmen til 200 grader og steik vidare i 30-40 minutt til. Brøda skal ha en «hul» lyd når du banker på dei på undersida.
Avkjøl på rist og nyt med valgfritt pålegg!
Brøda holder seg ferske noken dager, og kan ellers fint frysast. Ellers må du gjerne mikse og trikse med ulike mjøltyper alt etter kva du liker/har tilgjengelig.
Håper det smaker!
Annonse
56 Kommentarer
V
Veronika
22. september 2022
Vil prøve dette uten frø/kjerner i. Bare havregryn. Hvordan gjør jeg det da?
Linda Stuhaug
23. september 2022
Bruk litt ekstra havregryn 😊
C
Carina
30. april 2024
Hei Linda☺️ Takk for helt nydelig oppskrift. Prøvde i 1,5 l og ble så god!! Jeg tenkte å prøve i to former på 2 l, men ble usikker på hvordan jeg skal regne på oppskriften. Har du noen tips? Evt benytte 1,5 l formene i tillegg (altså alle fire), om det blir lettere. Og har du et godt tips til hva formene kan dekkes med ved heving? Prøvde med både plast og kjøkkenhåndkle, men ble en del deig på som festet seg uansett. Er kanskje vanskelig å unngå🙈😅
Linda Stuhaug
3. mai 2024
Hm. Ville kanskje ganga oppskrifta med 1,3 kanskje😃 Eg dekker med bakepapir stort sett. Det vil henge seg litt fast, men eg opplever ikkje det som noko problem. Du kan evt dynke overflata med mjøl, så skal det ikke henge :)
I
Ingeborg
10. november 2022
Veldig godt brød!! Eg dobla oppskrifta og hadde itillegg i 1 stor boks cottage cheese, veldig godt brød😊😊
Linda Stuhaug
10. november 2022
Fantastisk :D
M
Malene
13. januar 2024
Denne oppskriften er utrolig god, tilogmed farmor har lagd den et par ganger! Hvis jeg nå vil lage tre brød, tar jeg bare og legger til en halvparten av alt, også gjær?
Linda Stuhaug
14. januar 2024
Så kjekt å lese🤩 Ja, det ville eg gjort!
Å
Åse
23. september 2022
Hvor store er brødformene? Kan dette gjøres 20-24 timer før steiking.
Linda Stuhaug
23. september 2022
1,5 liter. Det har eg ingen erfaring med, då trur eg det er fornuftig å bruke enda litt mindre gjær :)
B
Bjørg Kleiveland Revheim
22. september 2022
Kan eg td bruka 50/50 havremjøl / kveitemjøl i tillegg til havregryn?
Linda Stuhaug
22. september 2022
Du må gjerne prøve, men med så mykje grovt blir det muligens litt tungt :)
C
Camilla
17. november 2024
Hei! Kan brøda heve lenger enn 10-12 timar? Eller burde eg hatt mindre gjær i då? :)
Linda Stuhaug
19. november 2024
Kor mykje lengre er det snakk om?
Eit par timer = bruk iskaldt vatn og bittelitt mindre gjær :)
K
Kari
27. februar 2024
Funker det å bruke 2 dl sesamfrø og/eller chiafrø i oppskriften? (Tenker på der det står 2 dl valgfrie frø/kjerner)
Linda Stuhaug
27. februar 2024
Du kan bruke sesamfrø. Bruker du chiafrø trenger du meir vatn, for dei tiltrekke seg en god del væske :)
K
Kari
28. februar 2024
Hvor mye ekstra vann ville du brukt per dl chiafrø da? Jeg hadde tenkt å bruke 1 dl sesamfrø og 1 dl chiafrø? Tror du det vil bli ett bra resultat? Og hvilke frø/kjerner ville du personlig anbefalt å bruke egentlig?
Linda Stuhaug
29. februar 2024
Sesamfrø, linfrø, solsikkekjerner, gresskarkjerner er noken forslag utenom chiafrø :) Litt vanskelig å svare på, kan hende du må justere litt underveis. Men vertfall 1 dl :) Men ville kanskje ikkje brukt meir enn 0,5 dl chiafrø :)
K
Katrine
1. desember 2023
Hei.
Ikke så god på dette med mel, men har en som bør spise mest mulig grovt. Kan jeg bruke fullkornshvetemel i stede for spelt/vanlig hvetemel? Takk:-)
Linda Stuhaug
3. desember 2023
Du kan alltids det, men resultatet vil ikkje bli heilt det samme :)
H
Heidi Leikarnes
8. oktober 2022
Kan man også bruke kvernet nøtter sammen med frø/kjerner?
Linda Stuhaug
9. oktober 2022
Ja :)
A
Anette
21. februar 2024
Hei😊 hvordan oppbevarer du brødene ? I plastposer, papirposer, kjøkken håndkle eller noe annen ?
Linda Stuhaug
22. februar 2024
Varierer. I plastpose eller med kjøkkenhåndkle rundt. Ved sistnevnte bevares den sprø skorpa :)
N
Nina
23. september 2022
Bruker du fersk gjær?
Hvor mye gjær bruker man hvis en bruker tørrgjær? :)
Gleder meg til å bake:)
Linda Stuhaug
23. september 2022
Nei, bruker tørrgjær :)
P
Per
23. september 2022
Hei, er det mulig at du i fremtidige oppskrifter kan bruke mål i gram og ikke dl? Ellers takk for masse supre oppskrifter:)
Linda Stuhaug
24. september 2022
Eg bruker nesten alltid gram :) kun en sjelden gang eg måler i dl😊
L
Lina
20. mai 2023
Hei. Mitt brød blir litt deigete inni, skal det vere det?
Linda Stuhaug
21. mai 2023
Hei! Nei, deigete skal dei ikkje vere, kanskje du må steike litt lengre? :)
W
Wenche Romslo
22. september 2022
Hei. Ser deilige ut.
Hvor store er formene ?
Linda Stuhaug
23. september 2022
Mine er 1,5 liter.
M
Marit
6. oktober 2022
Må bruke glutenfritt mel. Hvor mye mel må jeg bruke, kan du anbefale? På forhånd takk.
Linda Stuhaug
7. oktober 2022
Hei! Til gjærbakst er det ikkje alltid "berre" å butte mjøl og få samme resultat. Du kan såklart prøve, men eg har ingen konkret anbefaling til mjøltype her. Då må du nesten prøve deg litt fram😊
H
Hilde
19. mai 2023
Hei, laga desse for nokre dagar sidan og gjorde feil og tok ein heil pakke tørrgjær. Brøda heva bra likevel, og vart gode. I dag tok eg ei teskei gjær som står i oppskrifta, og brøda har ikkje heva i natt. Har du peiling på kva som kan vere grunnen? Hilde
Linda Stuhaug
21. mai 2023
Hei! Så merkelig! Usikker på kva som er grunnen til det, det skal holde med 1 ts tørrgjær ved langtidheving. Har du prøvd å steike brøda og?
M
Mona Kvifte
2. oktober 2022
Hei Linda 🥰 disse brødene er kjempegode og min favoritt for tiden 👍 det jeg lurte på var hvor mye deig fyller du i formene? Jeg har ikke sånn 1.5 l former. Men én som er større og en mindre jeg bruker. Jeg tenkte at de må fylles 3/4 ? Og ett godt tips når man steker brød er å sette en ildfast skål med vann i bunnen av ovnen. Det gir veldig god og sprø skorpe. Hat nettopp satt ny deig, så nå blir det nybakt brød i heimen igjen 🥰 ps gleder meg til din neste bok
Mvh Mona
Linda Stuhaug
2. oktober 2022
Hei Mona! Supert tips, det skal eg absolutt teste🤩 Eg fyller brødformene ca 3/4 fulle ja!
L
Line
23. september 2022
Hvilken temperatur bruker du på vannet?
Linda Stuhaug
23. september 2022
Kaldt/lunka :)
N
Nina
5. oktober 2024
Lages for første gang, så spent på resultatet😊 Men enklere kan det jo ikke gjøres👍
Linda Stuhaug
6. oktober 2024
Ikkje sant! Håper brødet smakte😊
M
Malene
17. januar 2024
Hei! Elsker disse brødene :) Jeg tenkte å lage tre i slengen, holder det da å legge til halvparten av alt i oppskriften, gjær inkludert?
Linda Stuhaug
18. januar 2024
Jepp :)
R
Rita Hella
22. september 2022
Hei, kan du foreslå frø/kjerner til å ha i brødene? Takker, mvh Rita Hella,,,
Linda Stuhaug
23. september 2022
Eg har brukt solsikkekjerner og sesamfrø denne gangen. Linfrø, gresskarkjerner er og fine å bruke😊
T
TL
7. februar 2024
Hei. Prøver meg som brødbaker, og har bakt dette brødet for første gang. Smaken ble kjempegod, og sprød og fin skorpe. Men de satt veldig fast i formene, selv om jeg smurte med olje før jeg helte deigen i formene. Det ene brødet satt bunnen igjen i forma. Kan det være at deigen var litt for løs, tro? Eller bruker man bakepapir til denne type brød?
Lurer også på om du har noen gode brødformer å anbefale, som tåler 250 grader og slipper lett.
Linda Stuhaug
11. februar 2024
Hei! Med mindre du har smørefrie former så må du bruke bakepapir i formene dine. Smør/olje holder som regel ikkje :) Eg har smørefrie former, men eg veit dessverre ikkje kva merke det er. Kjøpt på kitchen eller tilbords for mange år sida😀
T
Tone
1. august 2023
Du bruker kaldt vann i deigen?
Linda Stuhaug
4. august 2023
Ja, kaldt/romtemperert :)
T
Trine
7. oktober 2022
Dette brødet skal jeg teste ut😊 Hvor mange kcal pr 100 g?
Linda Stuhaug
8. oktober 2022
Det rekna eg Ikkje på :)
R
Rolf
22. september 2022
Der kom en oppskrift på brød som auses opp i brødformer og slipper å bakes ut på benken. Så bra.
Hvilken type havregryn?
Hvilken type gjær?
Linda Stuhaug
23. september 2022
Har ingenting å sei kva havregryn du bruker. Tørrgjær er det som blir brukt😊
M
Monica
17. oktober 2022
Hei! Jeg gleder meg til å prøve denne oppskriften! Synes personlig at det er enklere å forholde seg til vekt/gram. Har du oppskriften oppgitt i gram? Tenker da i hovedsak på melet. 😊
Linda Stuhaug
17. oktober 2022
Hei! Dessverre, ikkje akkurat på denne oppskrifta :) Bruker stort sett alltid gram, men her blei det litermål😊