Linda Stuhaug

Annonse

22. september 2022

Eltefritt havrebrød - saftig, enkelt og veldig godt!

Eltefritt havrebrød - saftig, enkelt og veldig godt!
Idag er vi i BRØDHJØRNET og eg har en superenkel oppskrift på eltefritt havrebrød til dåkke! Du bruker berre 2 minutter på å røre sammen ingrediensane til desse brøda, så er jobben gjort! Perfekte kvardags- eller helgebrød med sprø skorpe og mjuk, saftig kjerne😍
Til 2 stk eltefrie havrebrød: • 8 dl sikta speltmjøl eller kveitemjøl • 10 dl havregryn • 2 dl valgfrie frø/kjerner • 1 ts tørrgjær • 1 ts salt • 10 dl vatn Slik gjer du: Ha alle ingrediensane i en bakebolle og rør sammen. Hell deiga i to brødformer (mine er 1,5 liter og smørefrie), dekk til og la brøda langtidsheve på kjøkkenbenken i 10-15 timer. Sett ovnen på 250 grader, over-undervarme. Topp gjerne med litt frø og kjerner før steiking. Steik brøda på nedesrste rille i 10 minutt, skru ned varmen til 200 grader og steik vidare i 30-40 minutt til. Brøda skal ha en «hul» lyd når du banker på dei på undersida. Avkjøl på rist og nyt med valgfritt pålegg!
Brøda holder seg ferske noken dager, og kan ellers fint frysast. Ellers må du gjerne mikse og trikse med ulike mjøltyper alt etter kva du liker/har tilgjengelig.
Håper det smaker!

Idag er vi i BRØDHJØRNET og eg har en superenkel oppskrift på eltefritt havrebrød til dåkke! Du bruker berre 2 minutter på å røre sammen ingrediensane til desse brøda, så er jobben gjort! Perfekte kvardags- eller helgebrød med sprø skorpe og mjuk, saftig kjerne😍

Til 2 stk eltefrie havrebrød:
• 8 dl sikta speltmjøl eller kveitemjøl
• 10 dl havregryn
• 2 dl valgfrie frø/kjerner
• 1 ts tørrgjær
• 1 ts salt
• 10 dl vatn

Slik gjer du:

Ha alle ingrediensane i en bakebolle og rør sammen. Hell deiga i to brødformer (mine er 1,5 liter og smørefrie), dekk til og la brøda langtidsheve på kjøkkenbenken i 10-15 timer.

Sett ovnen på 250 grader, over-undervarme. Topp gjerne med litt frø og kjerner før steiking. Steik brøda på nedesrste rille i 10 minutt, skru ned varmen til 200 grader og steik vidare i 30-40 minutt til. Brøda skal ha en «hul» lyd når du banker på dei på undersida.

Avkjøl på rist og nyt med valgfritt pålegg!

Brøda holder seg ferske noken dager, og kan ellers fint frysast. Ellers må du gjerne mikse og trikse med ulike mjøltyper alt etter kva du liker/har tilgjengelig.

Håper det smaker!



Annonse

56 Kommentarer

V

Veronika

22. september 2022

Vil prøve dette uten frø/kjerner i. Bare havregryn. Hvordan gjør jeg det da?

Linda Stuhaug

23. september 2022

Bruk litt ekstra havregryn 😊

C

Carina

30. april 2024

Hei Linda☺️ Takk for helt nydelig oppskrift. Prøvde i 1,5 l og ble så god!! Jeg tenkte å prøve i to former på 2 l, men ble usikker på hvordan jeg skal regne på oppskriften. Har du noen tips? Evt benytte 1,5 l formene i tillegg (altså alle fire), om det blir lettere. Og har du et godt tips til hva formene kan dekkes med ved heving? Prøvde med både plast og kjøkkenhåndkle, men ble en del deig på som festet seg uansett. Er kanskje vanskelig å unngå🙈😅

Linda Stuhaug

3. mai 2024

Hm. Ville kanskje ganga oppskrifta med 1,3 kanskje😃 Eg dekker med bakepapir stort sett. Det vil henge seg litt fast, men eg opplever ikkje det som noko problem. Du kan evt dynke overflata med mjøl, så skal det ikke henge :)

I

Ingeborg

10. november 2022

Veldig godt brød!! Eg dobla oppskrifta og hadde itillegg i 1 stor boks cottage cheese, veldig godt brød😊😊

Linda Stuhaug

10. november 2022

Fantastisk :D

M

Malene

13. januar 2024

Denne oppskriften er utrolig god, tilogmed farmor har lagd den et par ganger! Hvis jeg nå vil lage tre brød, tar jeg bare og legger til en halvparten av alt, også gjær?

Linda Stuhaug

14. januar 2024

Så kjekt å lese🤩 Ja, det ville eg gjort!

Å

Åse

23. september 2022

Hvor store er brødformene? Kan dette gjøres 20-24 timer før steiking.

Linda Stuhaug

23. september 2022

1,5 liter. Det har eg ingen erfaring med, då trur eg det er fornuftig å bruke enda litt mindre gjær :)

B

Bjørg Kleiveland Revheim

22. september 2022

Kan eg td bruka 50/50 havremjøl / kveitemjøl i tillegg til havregryn?

Linda Stuhaug

22. september 2022

Du må gjerne prøve, men med så mykje grovt blir det muligens litt tungt :)

C

Camilla

17. november 2024

Hei! Kan brøda heve lenger enn 10-12 timar? Eller burde eg hatt mindre gjær i då? :)

Linda Stuhaug

19. november 2024

Kor mykje lengre er det snakk om? Eit par timer = bruk iskaldt vatn og bittelitt mindre gjær :)

K

Kari

27. februar 2024

Funker det å bruke 2 dl sesamfrø og/eller chiafrø i oppskriften? (Tenker på der det står 2 dl valgfrie frø/kjerner)

Linda Stuhaug

27. februar 2024

Du kan bruke sesamfrø. Bruker du chiafrø trenger du meir vatn, for dei tiltrekke seg en god del væske :)

K

Kari

28. februar 2024

Hvor mye ekstra vann ville du brukt per dl chiafrø da? Jeg hadde tenkt å bruke 1 dl sesamfrø og 1 dl chiafrø? Tror du det vil bli ett bra resultat? Og hvilke frø/kjerner ville du personlig anbefalt å bruke egentlig?

Linda Stuhaug

29. februar 2024

Sesamfrø, linfrø, solsikkekjerner, gresskarkjerner er noken forslag utenom chiafrø :) Litt vanskelig å svare på, kan hende du må justere litt underveis. Men vertfall 1 dl :) Men ville kanskje ikkje brukt meir enn 0,5 dl chiafrø :)

K

Katrine

1. desember 2023

Hei. Ikke så god på dette med mel, men har en som bør spise mest mulig grovt. Kan jeg bruke fullkornshvetemel i stede for spelt/vanlig hvetemel? Takk:-)

Linda Stuhaug

3. desember 2023

Du kan alltids det, men resultatet vil ikkje bli heilt det samme :)

H

Heidi Leikarnes

8. oktober 2022

Kan man også bruke kvernet nøtter sammen med frø/kjerner?

Linda Stuhaug

9. oktober 2022

Ja :)

A

Anette

21. februar 2024

Hei😊 hvordan oppbevarer du brødene ? I plastposer, papirposer, kjøkken håndkle eller noe annen ?

Linda Stuhaug

22. februar 2024

Varierer. I plastpose eller med kjøkkenhåndkle rundt. Ved sistnevnte bevares den sprø skorpa :)

N

Nina

23. september 2022

Bruker du fersk gjær? Hvor mye gjær bruker man hvis en bruker tørrgjær? :) Gleder meg til å bake:)

Linda Stuhaug

23. september 2022

Nei, bruker tørrgjær :)

P

Per

23. september 2022

Hei, er det mulig at du i fremtidige oppskrifter kan bruke mål i gram og ikke dl? Ellers takk for masse supre oppskrifter:)

Linda Stuhaug

24. september 2022

Eg bruker nesten alltid gram :) kun en sjelden gang eg måler i dl😊

L

Lina

20. mai 2023

Hei. Mitt brød blir litt deigete inni, skal det vere det?

Linda Stuhaug

21. mai 2023

Hei! Nei, deigete skal dei ikkje vere, kanskje du må steike litt lengre? :)

W

Wenche Romslo

22. september 2022

Hei. Ser deilige ut. Hvor store er formene ?

Linda Stuhaug

23. september 2022

Mine er 1,5 liter.

M

Marit

6. oktober 2022

Må bruke glutenfritt mel. Hvor mye mel må jeg bruke, kan du anbefale? På forhånd takk.

Linda Stuhaug

7. oktober 2022

Hei! Til gjærbakst er det ikkje alltid "berre" å butte mjøl og få samme resultat. Du kan såklart prøve, men eg har ingen konkret anbefaling til mjøltype her. Då må du nesten prøve deg litt fram😊

H

Hilde

19. mai 2023

Hei, laga desse for nokre dagar sidan og gjorde feil og tok ein heil pakke tørrgjær. Brøda heva bra likevel, og vart gode. I dag tok eg ei teskei gjær som står i oppskrifta, og brøda har ikkje heva i natt. Har du peiling på kva som kan vere grunnen? Hilde

Linda Stuhaug

21. mai 2023

Hei! Så merkelig! Usikker på kva som er grunnen til det, det skal holde med 1 ts tørrgjær ved langtidheving. Har du prøvd å steike brøda og?

M

Mona Kvifte

2. oktober 2022

Hei Linda 🥰 disse brødene er kjempegode og min favoritt for tiden 👍 det jeg lurte på var hvor mye deig fyller du i formene? Jeg har ikke sånn 1.5 l former. Men én som er større og en mindre jeg bruker. Jeg tenkte at de må fylles 3/4 ? Og ett godt tips når man steker brød er å sette en ildfast skål med vann i bunnen av ovnen. Det gir veldig god og sprø skorpe. Hat nettopp satt ny deig, så nå blir det nybakt brød i heimen igjen 🥰 ps gleder meg til din neste bok Mvh Mona

Linda Stuhaug

2. oktober 2022

Hei Mona! Supert tips, det skal eg absolutt teste🤩 Eg fyller brødformene ca 3/4 fulle ja!

L

Line

23. september 2022

Hvilken temperatur bruker du på vannet?

Linda Stuhaug

23. september 2022

Kaldt/lunka :)

N

Nina

5. oktober 2024

Lages for første gang, så spent på resultatet😊 Men enklere kan det jo ikke gjøres👍

Linda Stuhaug

6. oktober 2024

Ikkje sant! Håper brødet smakte😊

M

Malene

17. januar 2024

Hei! Elsker disse brødene :) Jeg tenkte å lage tre i slengen, holder det da å legge til halvparten av alt i oppskriften, gjær inkludert?

Linda Stuhaug

18. januar 2024

Jepp :)

R

Rita Hella

22. september 2022

Hei, kan du foreslå frø/kjerner til å ha i brødene? Takker, mvh Rita Hella,,,

Linda Stuhaug

23. september 2022

Eg har brukt solsikkekjerner og sesamfrø denne gangen. Linfrø, gresskarkjerner er og fine å bruke😊

T

TL

7. februar 2024

Hei. Prøver meg som brødbaker, og har bakt dette brødet for første gang. Smaken ble kjempegod, og sprød og fin skorpe. Men de satt veldig fast i formene, selv om jeg smurte med olje før jeg helte deigen i formene. Det ene brødet satt bunnen igjen i forma. Kan det være at deigen var litt for løs, tro? Eller bruker man bakepapir til denne type brød? Lurer også på om du har noen gode brødformer å anbefale, som tåler 250 grader og slipper lett.

Linda Stuhaug

11. februar 2024

Hei! Med mindre du har smørefrie former så må du bruke bakepapir i formene dine. Smør/olje holder som regel ikkje :) Eg har smørefrie former, men eg veit dessverre ikkje kva merke det er. Kjøpt på kitchen eller tilbords for mange år sida😀

T

Tone

1. august 2023

Du bruker kaldt vann i deigen?

Linda Stuhaug

4. august 2023

Ja, kaldt/romtemperert :)

T

Trine

7. oktober 2022

Dette brødet skal jeg teste ut😊 Hvor mange kcal pr 100 g?

Linda Stuhaug

8. oktober 2022

Det rekna eg Ikkje på :)

R

Rolf

22. september 2022

Der kom en oppskrift på brød som auses opp i brødformer og slipper å bakes ut på benken. Så bra. Hvilken type havregryn? Hvilken type gjær?

Linda Stuhaug

23. september 2022

Har ingenting å sei kva havregryn du bruker. Tørrgjær er det som blir brukt😊

M

Monica

17. oktober 2022

Hei! Jeg gleder meg til å prøve denne oppskriften! Synes personlig at det er enklere å forholde seg til vekt/gram. Har du oppskriften oppgitt i gram? Tenker da i hovedsak på melet. 😊

Linda Stuhaug

17. oktober 2022

Hei! Dessverre, ikkje akkurat på denne oppskrifta :) Bruker stort sett alltid gram, men her blei det litermål😊

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg