Linda Stuhaug

Annonse

2. mai 2024

Eltefritt speltbrød med havre & gresskarkjerner

Eltefritt speltbrød med havre & gresskarkjerner
Heisann! Idag har eg en ny oppskrift å eltefritt brød å dele med dåkke: eltefritt speltbrød med havre & gresskarkjerner. Dette blei skikkelig luftig, saftig og godt, med deilig crunch fra gresskarkjernene. Anbefalast!
Du trenger, 2 brød: • 600 g sikta speltmjøl (du kan og bruke kveitemjøl) • 400 g havregryn • 200 g gresskarkjerner • 75 g sesamfrø • 2 ts salt • 1 ts tørrgjær • 1,1 liter romtemperert vatn
Slik gjer du: 1. Ha alle ingrediensane i en bolle og rør sammen. Deiga skal dere klissete, men ikkje rennande. Juster evt med bittelitt meir væske om nødvendig. 2. Dekk til bakebollen og la deig stå på kjøkkenbenken i ca 8-12 timer. 3. Hell deiga over i to brødformer (mine er på 1,5 liter). Ha over ekstra gresskarkjerner på toppen og la deiga etterheve i ca 2 timer på kjøkkenbenken. 4. Steik så midt i ovnen, på 220 grader, over-undervarme i ca 40 minutter, til brøda er gylne og har en hul lyd når du banker på undersida. Du kan og bruke steiketermometer: brøda er ferdige på 96 grader. 5. Avkjøl på rist. Brøda kan fint frysast!
PS! Du kan og helle deiga rett i brødformene og la dei heve direkte i brødformene i ca 10-12 timer.
Håper det frister!

Heisann!

Idag har eg en ny oppskrift å eltefritt brød å dele med dåkke: eltefritt speltbrød med havre & gresskarkjerner. Dette blei skikkelig luftig, saftig og godt, med deilig crunch fra gresskarkjernene. Anbefalast!


Du trenger, 2 brød:
• 600 g sikta speltmjøl (du kan og bruke kveitemjøl)
• 400 g havregryn
• 200 g gresskarkjerner
• 75 g sesamfrø
• 2 ts salt
• 1 ts tørrgjær
• 1,1 liter romtemperert vatn

Slik gjer du:
1. Ha alle ingrediensane i en bolle og rør sammen. Deiga skal dere klissete, men ikkje rennande. Juster evt med bittelitt meir væske om nødvendig.

2. Dekk til bakebollen og la deig stå på kjøkkenbenken i ca 8-12 timer.

3. Hell deiga over i to brødformer (mine er på 1,5 liter). Ha over ekstra gresskarkjerner på toppen og la deiga etterheve i ca 2 timer på kjøkkenbenken.

4. Steik så midt i ovnen, på 220 grader, over-undervarme i ca 40 minutter, til brøda er gylne og har en hul lyd når du banker på undersida. Du kan og bruke steiketermometer: brøda er ferdige på 96 grader.

5. Avkjøl på rist. Brøda kan fint frysast!

PS! Du kan og helle deiga rett i brødformene og la dei heve direkte i brødformene i ca 10-12 timer.

Håper det frister!

Annonse

20 Kommentarer

R

Randi

11. mai 2024

Nydelig gode brød!

Linda Stuhaug

12. mai 2024

Så kjekt å lese😊

M

Marit

21. mai 2024

Må deigen heves i 8-10 timer?

Linda Stuhaug

22. mai 2024

Ja, den burde ikkje heve noko mindre enn 8 timer. Då anbefaler eg å bruke litt meir gjær i tilfelle ;)

Å

Åse

10. mai 2024

Forslag til erstatning for sesamfrø? Forbud mot det på skolen til barna pga allergi hos enkelte.

Linda Stuhaug

10. mai 2024

Du kan bruke kva som helst av andre frø/kjerner😊

L

Liv Hjørdis

21. februar 2025

Du bruker ofte havregryn i oppskriftene dine, men bruker du da store eller lettkokte???

Linda Stuhaug

22. februar 2025

Stort sett lettkokte, men begge deler går fint :)

M

Mathea

2. mai 2024

Hvordan blir disse hvis du bruker glutenfritt mel istedenfor hvetemel,? Da jeg har cøliaki ?:(

Linda Stuhaug

3. mai 2024

Det vil nok ikkje fungere. Skal du bake glutenfrie brød er det best å følge oppskrifter som er glutenfrie :)

H

Hilde

28. oktober 2024

Hvis du legger de direkte i brødformene, skal de da heve litt lenger? Med tanke på 8-10 timer først, og ekstra to timer etter at du la de i former.

Linda Stuhaug

28. oktober 2024

Gjerne 10-12 timer då ja :)

C

Cathrine

11. mai 2024

Kvar kjem brødformene dine ifrå?? Brøda såg veldig gode ut.

Linda Stuhaug

12. mai 2024

Kitchen eller tilbords, hugser ikkje :)

M

Malene

12. mai 2024

Hei! Lagde disse tidligere i uka, de ble kjempegode! Hvis jeg nå dobler mengden tørrgjær og bruker lunka vann, kan de heve i kun 3-4timer, som i en av de andre oppskriftene dine?

Linda Stuhaug

12. mai 2024

Det skal gå fint ja🤩

M

Malene

27. oktober 2024

Brødene ble kjempegode! Det funket veldig bra å doble gjærmengden, da er de klare etter 2-3 timer med heving. Har flere ganger bakt en variant av disse i barnehagen, de var veldig populære! Jeg lurte på hvor grove kan man eventuelt gjøre disse? Altså hvor stor del av fint hvetemel burde man ha, hvor mye kan man f.eks bytte ut med sammalt hvetemel eller tilsvarende? Elsker oppskriftene dine, har fulgt bloggen din i godt over 10 år :)

Linda Stuhaug

27. oktober 2024

Du kan gjere dei så grove du ønsker, men resultatet blir jo deretter. Luftighet og saftighet går ned så fort det blir for grovt😊 Berre å prøve seg fram kva ein liker🤩 Så hyggelig å lese <3

K

Kristina

11. mai 2024

Kan man lage disse med surdeig istedenfor gjær? Og kan man bytte noe av speltmel med sammalt speltmel? Trengs det mer væske i så fall?

Linda Stuhaug

12. mai 2024

Surdeig kan fint erstatte gjær. Ca 2 ss :) Du kan det, men brøda blir tyngre/mindre luftige og saftige. Væskemengden må du sjå an om du må justere😊

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg