Annonse
14. juni 2017
Slik lager du din egen kefir!
Eg har fått nokon forespørsler om eit blogginnlegg om korleis man lager heimelaga kefir. I januar fikk eg nemlig kefirkorn har har jevnlig laga heimelaga kefir det siste halvåret. Det har blitt drukke daglig eller brukt til frukostskåler, smoothie og andre oppskrifter som det passer seg å bruke kefir. Det er så godt!
Forskjellen på kjøpt kefir og heimelaga kefir er ganske stor på både smak, konsistens og næringsinnhold. Heimelaga kefir får en enda rikere og fyldigere smak, i tillegg blir konsistensen litt tjukkare. Eg synes det er skikkelig godt at konsistensen nesten blir som naturellyoghurt, men liker man det ikkje er det berre å justere med melk. Kefir er fermentert mat som er naturlig rikt på melkesyrebakterier/probiotika som er gunstige for helsa vår. Bakteriene er meir bredspektra og virkelig medisin for tarmsystemet vårt.
I fermenteringsprosessen brytes laktosen ned i melka (kefirkornene «spiser» opp laktosen), som gjer til at melka tjukner, det blir produsert syre og alle de ginstige bakteriene blir danna. Sida laktosen blir brutt ned er det mange med laktoseintoleranse som tåler heimelaga kefir.
For å lage heimelaga kefir trenger du:
Kefirkorn
Heilmelk
Blandingforhold: ca. 2 store spiseskeier kefirkorn pr. liter melk.
Kefirkorn
Kefirkornene ser ut som klaser av klissette risengrynsgrøt. Kefirkornene formerer seg jevnlig, som betyr at man kan få kefirkorn av andre. Henvend deg til nokon du veit har kefirkorn for å starte å lage kefir. Bur du i Oslo-området er det en ide å gå innpå facebookgruppen Tradisjonsmat Oslo og spørre om nokon har. Kefirkornene kan fint sendes i eit glass i posten også 🙂
H-melk
Kefirkornene trives godt i heilmelk. Mange sverger til økologisk heilmelk, men eg har ofte brukt vanlig fordi det er vanskelig å finne økologisk heilmelk på butikken. Har du tilgang på ferskmelk – upasteurisert melk – kan du bruke det også. Du kan bruke lettmelk til å lage kefir, men konsistensen en del tynnare og ferdig kefir skiller seg fort i kjøleskapet.
Før du setter i gang er det viktig å vite eit par ting:
♦ Vær nøye med hygiene! Det er viktig at du er rein på hendene, at utstyret og glassene du bruker er heilt reine og uten såperester.
♦ Bakteriene er ikkje glad i metall, så det er viktig at du bruker glass, plast og tre når du lager kefir. Det betyr at du ikkje kan bruke sil/dørslag av metall eller røre/ta opp kefirkorn med vanlig bestikk.
Så, slik går du fram for å lage kefir:
1) Kefirkornene ligger enten i eit glass med melk i kjøleskap eller kjem fra ferdiglaga kefir (informajson lengre ned). Sil melka av kefirkornene og ha de i eit stort, reint glass.
*
2) Spe på med 1 liter melk.
*
3) Sett lokk eller filter over glasset slik at støv og insekter ikkje kommer til. Det er viktig at lokket ikkje er heilt tett, da det dannes eit trykk under fermenteringa som må slippes ut.
*
4) La glasset stå i romtemteratur i 2-4 døgn, litt avhengig av kva konsistens og syrlighet du ønsker. Her er det berre å eksprimentere seg fram. Jo lengre melka står, jo tjukkere og surere blir den. Eg liker at min står i 2,5 døgn.
*
5) Etter 2-4 døgn har kefiren syrna og ser slik ut. Du kan røre underveis i fermenteringa, men det er ikkje nødvendig.
*
6) Da må kefirkornene skilles fra kefiren, bruk eit dørslag som kefiren kan renne gjennom. Rør forsiktig med en tresleiv eller slikkepott til det kun er kefirkorn igjen i dørslaget.
*
7) Hell den ferdige kefiren over i eit nytt, reint glass og sett i kjøleskapet. Den står seg vertfall i 10 dager.
*
8) Skal du lage ny kefir med en gang gjentar du prosessen fra start: legger kefirkornene i eit stort glass og heller over melk. Visst du ikkje skal lage kefir med det samme, kan du legge kefirkornene i eit mindre glass som du fyller opp med melk og setter i kjøleskapet.
Kefiren skal lukte og smake friskt og syrlig, og ikkje gjæra. Konsistensen skal vere litt kornete.
*
9) Kefirkornene kan stå ca. 1 veke i samme melka. Skal du ikkje lage kefir etter 1 veke anbefaler eg å bytte melk, slik at kefirkornene har tilgang på laktosen som kefirkornene lever av.
Greit å vite
Nye omgivelser
Når du får kefirkorn av andre kan det ta litt tid før de venner seg til nye omgivelser, som kan føre til at melka smaker surt/gjæra og at konsistensen er merkelig. For å venne kefirkornene til dine omgivelser kan du bytte melk kvar dag i starten, de første 3-4 dagane, for og så sette i gang med en skikkelig batch med kefir.
Pauser
Kefirkornene kan klare seg fint i melk i kjøleskap opp til 14 dager, men pass då på at glasset er stort og de har rikelig med melk å boltre seg i. De mest optimale forholda er i romtemperatur, så pass på å lage kefir innimellom lengre pauser
Den ferdige kefiren i kjøleskapet er berre å nyte på akkurat den måten du liker 🙂 Eg har brukt kefiren aller mest til frukostskåler slik som du ser over, med frukt, bær, musli, nøtter, cottage cheese og lignande. Lurer du på kva som lurer seg i skåla ovenfor kan du sjå HER.
Håper innlegget er nyttig for vertfall nokon av dere! Har du tips, råd eller spørsmål angående heimelaga kefir eller oppskrifter, så er det berre å legge igjen en kommentar 🙂
Annonse
26 Kommentarer
liv
22. april 2021
Linda Stuhaug
23. april 2021
Gunhild Nyli Haagensen
5. mars 2019
Linda Stuhaug
6. mars 2019
Ann-Mari
7. februar 2019
Linda Stuhaug
7. februar 2019
Linn
25. mars 2019
Linda Stuhaug
25. mars 2019
Marianne
13. juni 2019
Linda Stuhaug
14. juni 2019
Zeinab
4. september 2021
Linda Stuhaug
5. september 2021
Adamo
4. september 2024
Fred Thiesen
18. november 2019
Lene
21. februar 2023
Linda Stuhaug
19. november 2019
Adamo
4. september 2024
Linda Stuhaug
5. september 2024
Inger Hopaneng
23. august 2023
Linda Stuhaug
23. august 2023
Tone J
26. februar 2024
Linda Stuhaug
27. februar 2024
Marie
5. april 2018
Linda Stuhaug
5. april 2018
Heidi
9. juni 2018
Linda Stuhaug
10. juni 2018
SKRIV EN KOMMENTAR