Linda Stuhaug

Annonse

27. august 2015

Blåbærpai uten tilsatt sukker

Blåbærpai uten tilsatt sukker
Hei!
Eg har mange varianter av pai i arkivet – smuldrepai, pai med crunchy topping, middagspai også vidare, men ingen oppskrift på søt paibunn. Blåbærpai er en av dei bedre kakene etter mi meining, og eg har laga en litt sunnere variant som eg vil dele med dåkke. Med utgangspunkt i mammas tradisjonelle oppskrift gjorde eg justeringer og resultatet smakte tilsvarande ekte vare!
Uten tilsatt sukker og med ekstra fiber, kan fint lages melkefri for dei som trenger det –
Blåbærpai 100 g ekte smør, romtemperert 50 g kesam* 1 egg ca. 300 g speltmjøl eller kveitemjøl 50 g fiberfin (eller meir mjøl) 80 g sukrin+ 2 ts bakepulver 1 ts ekte vaniljepulver – 1 liter blåbær 1 ss potetmel 2 ss sukrin+
Slik gjer du: 1. Sett ovnen på 200 grader. Pisk romtemperert smør med sukrin+, tilsett deretter egg, kesam, fiberfin, bakepulver og ekte vaniljepulver. Rør inn litt og litt mjøl til en passelig, fast konsistens, kna godt med hendene.
2. Ta 2/3 av deiga og kjevle den ut til en rund leiv som passer paiform eller kakeform. Trykk deiga godt nedi formen og oppover kantane. Forsteik bunnen i 10 minutter nederste rille.
3. Bland sammen ferske eller fryste blåbær potetmel og sukrin+ (juster etter kor søte blåbær du har). Ha over den forstekte paibunnen. Lag gittetmønster av resten av deiga med remser på ca. 1 cm bredde, fordel over blåbærene og på kanten. Pensle heile overflata med egg og sett tilbake i ovnen på nederste rille i 20-30 minutter til en gyllen farge.
Paien smaker aller best lun, gjerne med en klatt vaniljeis!
* Tips og alternativer – Bruk gjerne en blanding av blåbær og bringebær i paibunnen, eller bytt ut med sesongens epler. Vaniljekrem i bunnen før paien toppes med frukt/bær er også eit alternativ, det er nydelig!
– Bruk gjerne anna søtning tilsvarande ca. 160 g sukker i paibunnen. Anbefaler ikkje kun vanlig sukrin.
– For melkefri pai kan du bytte smør med melkefri margarin, og bruke litt ekstra istedenfor kesam.
– Paien kan fint frysast!
Blåbær er virkelig skogens skatt og inneholder en haug av antioksidanter. Kombiner frisk luft og mosjon med å plukke med deg sunnhetsbombene og bak deilige bakverk, lag smoothie, syltetøy, saft eller is. Blåbær er heilt supert å fryse også, så det er berre å få med seg rikelig 🙂

Hei!

Eg har mange varianter av pai i arkivet – smuldrepai, pai med crunchy topping, middagspai også vidare, men ingen oppskrift på søt paibunn. Blåbærpai er en av dei bedre kakene etter mi meining, og eg har laga en litt sunnere variant som eg vil dele med dåkke. Med utgangspunkt i mammas tradisjonelle oppskrift gjorde eg justeringer og resultatet smakte tilsvarande ekte vare!

Uten tilsatt sukker og med ekstra fiber, kan fint lages melkefri for dei som trenger det –

Blåbærpai
100 g ekte smør, romtemperert
50 g kesam*
1 egg
ca. 300 g speltmjøl eller kveitemjøl
50 g fiberfin (eller meir mjøl)
80 g sukrin+
2 ts bakepulver
1 ts ekte vaniljepulver

1 liter blåbær
1 ss potetmel
2 ss sukrin+

Slik gjer du:
1. Sett ovnen på 200 grader. Pisk romtemperert smør med sukrin+, tilsett deretter egg, kesam, fiberfin, bakepulver og ekte vaniljepulver. Rør inn litt og litt mjøl til en passelig, fast konsistens, kna godt med hendene.

2. Ta 2/3 av deiga og kjevle den ut til en rund leiv som passer paiform eller kakeform. Trykk deiga godt nedi formen og oppover kantane. Forsteik bunnen i 10 minutter nederste rille.

3. Bland sammen ferske eller fryste blåbær potetmel og sukrin+ (juster etter kor søte blåbær du har). Ha over den forstekte paibunnen. Lag gittetmønster av resten av deiga med remser på ca. 1 cm bredde, fordel over blåbærene og på kanten. Pensle heile overflata med egg og sett tilbake i ovnen på nederste rille i 20-30 minutter til en gyllen farge.

Paien smaker aller best lun, gjerne med en klatt vaniljeis!

* Tips og alternativer
– Bruk gjerne en blanding av blåbær og bringebær i paibunnen, eller bytt ut med sesongens epler. Vaniljekrem i bunnen før paien toppes med frukt/bær er også eit alternativ, det er nydelig!

– Bruk gjerne anna søtning tilsvarande ca. 160 g sukker i paibunnen. Anbefaler ikkje kun vanlig sukrin.

– For melkefri pai kan du bytte smør med melkefri margarin, og bruke litt ekstra istedenfor kesam.

– Paien kan fint frysast!

Blåbær er virkelig skogens skatt og inneholder en haug av antioksidanter. Kombiner frisk luft og mosjon med å plukke med deg sunnhetsbombene og bak deilige bakverk, lag smoothie, syltetøy, saft eller is. Blåbær er heilt supert å fryse også, så det er berre å få med seg rikelig 🙂

Annonse

4 Kommentarer

H

Hilde Marie

30. august 2020

Denne ser veldig god ut 🙂 Hvor stor er formen? bredde i cm

Linda Stuhaug

30. august 2020

Veldig god 😀 Vanlig paiform på 28 cm 🙂

M

Maria

19. august 2019

Hei! Gleder meg til å prøve paien! Tror du man kan bruke Maizena-mel i stedet for potetmel? Har lest flere steder at Maizena-mel for det meste er potetmel uansett

Linda Stuhaug

20. august 2019

Heisann! Eg har heilt ærlig aldri prøvd maisenna i paifyll før, men det går heilt sikkert fint det 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg