Annonse
10. februar 2020
Chiagraut + informasjon om chiafrø!
God mandag!
Håper alle har hatt en herlig helg, og er klar for i ny veke 🙂 Idag har eg en deilig frukostoppskrift å dele med dokke: CHIAGRAUT! Det passer sjølvsagt til lunsj, mellommåltid eller kveldsmat også – men er gjerne en typisk frukost ein rører sammen kvelden før, så er den klar i kjøleskapet til ein står opp dagen etterpå♥
Nokon kaller det også for chiapudding, og det er mange måter å lage dette på med ulike ingredienser og smakstilsetninger. Hovedingrediensen er naturligvis CHIAFRØ. Når eg begynte å bruke chiafrø i 2013/2014 var det nesten ingen som hadde hørt om det. Det måtte kjøpast på helsekostbutikk og var ganske ukjent for mange. No derimot, no er det ganske så kjent, letttilgjengelig og populært å bruke hos veldig, veldig mange 🙂
Så kva er egentlig chiafrø?
Det er kanskje nytt for nokon, og kort forklart er chiafrø bittesmå, mørke og næringsrike frø med eit høgt innhold av essensielle fettsyrer, protein, antioksidanter, fiber, vitaminer og mineraler. Chiafrø absorberer opp til 12 ganger sin egen vekt når dei legges bløtt og får en geleaktig konsistens. Det smaker ingenting og er derfor svært anvendelig i både salte og søte oppskrifter. Chiafrø får ein idag kjøpt på alle (vertfall dei fleste) dagligvarebutikker.
Korleis bruke chiafrø?
Chiafrø har en fantastisk egenskap i kontakt med væske, og fungerer derfor supert som bindemiddel i oppskrifter der ein vanligvis bruker egg. Som erstatning for ett egg: 1 ss chiafrø blandast med 3 ss vatn. La svelle i 15-20 minutt og tilsett i bakst/rører. Det er eit supert alternativ for dei som ikkje tåler eller ete egg.
Men det er ikkje det eg sjølv bruker chiafrø til. Eg bruker chiafrø til:
1) Chiagraut, som oppskrift i dagens innlegg
2) Eg blander 2-3 ts i kjøleskapsgrauten eller havregrauten
3) Tilsetter det i smoothie
4) Bruker 2-3 ss i oppskrifter på brød, rundstykker, scones, knekkebrød o.l
(To populære oppskrifter er blant anna proteinrikt havrebrød med chiafrø og proteinrike havrerundstykker med chiafrø)
5) Bruker det også i heimelaga barer, energikuler, musli o.l
Så det var litt informasjon om dei geniale CHIAFRØA 🙂 No over til dagens oppskrift, nemlig chiagraut! Dette er ein relativt nøytral variant, piff den gjerne opp om du ønsker det. Eg har laga den med mest chiafrø men også litt havregryn, så har eg brukt kefir. Berre ei av mange måter å lage chiagraut på♥
Til en porsjon brukte eg:
3 ss chiafrø
1 god ss havregryn
1 ss søtning
2 dl kefir
→ du kan og bruke 2 dl kokosmelk ELLER 100 g valgfri yoghurt/cottage cheese og 1 dl melk
Slik gjer du:
Bland sammen ingrediensane og la det stå i eit glass eller skål natta over, eller minst nokon timer. Morgonen etter rører du litt før du topper med det du ønsker♥ Eg liker best å toppe med fersk frukt/bær og nøtter/nøttesmør!
PS! Juster eventuelt konsistensen med meir væske/yoghurt om du ønsker ein mindre fast konsistens.
Chiafrø er noko eg alltid har i kjøkkenskapet – eg bruker det ikkje daglig, men veldig ofte 🙂
Fortell meg gjerne kva du pleier å bruke chiafrø til! Har du kanskje en favorittoppskrift? Del i kommentarfeltet 😀
Annonse
26 Kommentarer
Mari
2. august 2020

Linda Stuhaug
7. august 2020
Tove
9. april 2024

Linda Stuhaug
10. april 2024
Hildegunn
19. april 2024

Linda Stuhaug
21. april 2024
Ingeborg
22. juli 2021

Linda Stuhaug
26. juli 2021
Anette
11. februar 2020

Linda Stuhaug
11. februar 2020
Synne
11. februar 2020

Linda Stuhaug
11. februar 2020
Siv
11. februar 2020

Linda Stuhaug
11. februar 2020
Camilla
11. februar 2020

Linda Stuhaug
11. februar 2020
Olaug
10. februar 2020

Linda Stuhaug
11. februar 2020
Frøken M
10. februar 2020

Linda Stuhaug
11. februar 2020
marianne
10. februar 2020

Linda Stuhaug
10. februar 2020
Vilde
10. februar 2020

Linda Stuhaug
10. februar 2020
Rolf Reksten Sunde
9. april 2024

Linda Stuhaug
10. april 2024
SKRIV EN KOMMENTAR