Linda Stuhaug

27. juni 2017

Eltefritt brød med havre, spelt og valnøtter

Eltefritt brød med havre, spelt og valnøtter
Heisann!
I helga bakte eg mitt første eltefrie brød i støpejernsgryte. Eltefritt brød er laga på prinsippet som andre eltefrie oppskrifter: du rører raskt saman ingrediensane, og lar deiga heve på benken over natta. Det er berre en ørliten mengde tørrgjær som skal til, 1/3-1/2 ts holder i massevis for eit stort, luftig brød.
For å lage dette eltrefrie brødet trenger du en støpejernsgryte, leirgryte eller anna type form med lokk som tåler 250 grader. Formen varmes på forhånd som starter steikeprosessen umiddelbart. Eg har brukt en Le Creuset støpejernsgryte som rommer ca. 3 liter. Eg skal prøve meg eltefritt på brød i brødform etterkvart også, men det går nok fint å bruke det også i denne oppskrifta.
Mitt første eltefrie brød lagde eg med havre, spelt og valnøtter. Eit passelig grovt brød med god crunch og smak frå nøttene. Bytt gjerne nøttene med frø/kjerner, her kan man mikse og trikse litt med ingredienser som man liker og har tilgjengelig 🙂
Brødet får ei knasande sprø skorpe, blir luftig og lett. Håper det frister:
Du trenger, 1 brød 200 g havremel 350 g fint speltmel 100 g valnøtter 50 g linfrø 1 ts salt 1 ss flytande honning 1/2 ts tørrgjær 5 dl romtemperert vatn
Slik gjer du, dag 1: Bland sammen tørrvarene. Tilsett honning og vatn, rør sammen til en klissete deig. Dekk til deiga og la den heve på kjøkkenbenken i 12-20 timer.
Slik gjer du, dag 2: Legg eit bakepapir på kjøkkenbenken som du strør med litt mel. Hell over deiga. Brett deiga innover mot midten nokon ganger fra alle sider. Bruk litt ekstra mel om nødvendig, deiga skal bli metta på mel og holde formen. Legg deiga med brettsida ned og dekk den til igjen. Deiga skal etterheve i 2 timer.
Når det er 30 minutt igjen av hevetida: sett gryta med lokk inn i ovnen og skru på 250 grader. Etter 30 minutter tar du gryta ut av ovnen (pass på, den er glovarm!).
Lemp deiga ned i den varme gryta og sett på lokket. Steik midt i ovnen, fortsatt på 250 grader, i 30 minutter.
Skru ovnen ned til 200 grader og ta lokket av gryta. Brødet skal no steike 10-15 minutter til, så overflata får en gyllen og fin farge. Løft brødet ut av gryta og la det avkjøle seg på rist.
Oppbevar brødet i kjøkkenhåndkle, papirpose eller brødboks for å bevare den sprø skorpen 🙂
Eg skal også prøve meg på eit eltefritt brød uten den lange etterhevinga, slik at brødet kan nytast nystekt enda kjappare på morgenkvisten 🙂 Tar gjerne imot tips og råd fra erfarne eltefri brødbakere (eg hater nemlig å lage gjærbakst og synes heller ikkje det ikkje smaker særlig godt, så det er ikkje akkurat det eg har prioritert på kjøkkenet dei siste åra…).
Eg digga formen på brødet og synes det var rålekkert å sjå på! Gleder meg til å høyre kva du synes om du vil prøve deg 🙂 Oppskrifta blei vertfall veldig etterspurt når eg delte bilder på instastoryen min i helga ♥

Heisann!

I helga bakte eg mitt første eltefrie brød i støpejernsgryte. Eltefritt brød er laga på prinsippet som andre eltefrie oppskrifter: du rører raskt saman ingrediensane, og lar deiga heve på benken over natta. Det er berre en ørliten mengde tørrgjær som skal til, 1/3-1/2 ts holder i massevis for eit stort, luftig brød.

For å lage dette eltrefrie brødet trenger du en støpejernsgryte, leirgryte eller anna type form med lokk som tåler 250 grader. Formen varmes på forhånd som starter steikeprosessen umiddelbart. Eg har brukt en Le Creuset støpejernsgryte som rommer ca. 3 liter. Eg skal prøve meg eltefritt på brød i brødform etterkvart også, men det går nok fint å bruke det også i denne oppskrifta.

Mitt første eltefrie brød lagde eg med havre, spelt og valnøtter. Eit passelig grovt brød med god crunch og smak frå nøttene. Bytt gjerne nøttene med frø/kjerner, her kan man mikse og trikse litt med ingredienser som man liker og har tilgjengelig 🙂

Brødet får ei knasande sprø skorpe, blir luftig og lett. Håper det frister:

Du trenger, 1 brød
200 g havremel
350 g fint speltmel
100 g valnøtter
50 g linfrø
1 ts salt
1 ss flytande honning
1/2 ts tørrgjær
5 dl romtemperert vatn

Slik gjer du, dag 1:
Bland sammen tørrvarene. Tilsett honning og vatn, rør sammen til en klissete deig. Dekk til deiga og la den heve på kjøkkenbenken i 12-20 timer.

Slik gjer du, dag 2:
Legg eit bakepapir på kjøkkenbenken som du strør med litt mel. Hell over deiga. Brett deiga innover mot midten nokon ganger fra alle sider. Bruk litt ekstra mel om nødvendig, deiga skal bli metta på mel og holde formen. Legg deiga med brettsida ned og dekk den til igjen. Deiga skal etterheve i 2 timer.

Når det er 30 minutt igjen av hevetida: sett gryta med lokk inn i ovnen og skru på 250 grader. Etter 30 minutter tar du gryta ut av ovnen (pass på, den er glovarm!).

Lemp deiga ned i den varme gryta og sett på lokket. Steik midt i ovnen, fortsatt på 250 grader, i 30 minutter.

Skru ovnen ned til 200 grader og ta lokket av gryta. Brødet skal no steike 10-15 minutter til, så overflata får en gyllen og fin farge. Løft brødet ut av gryta og la det avkjøle seg på rist.

Oppbevar brødet i kjøkkenhåndkle, papirpose eller brødboks for å bevare den sprø skorpen 🙂

Eg skal også prøve meg på eit eltefritt brød uten den lange etterhevinga, slik at brødet kan nytast nystekt enda kjappare på morgenkvisten 🙂 Tar gjerne imot tips og råd fra erfarne eltefri brødbakere (eg hater nemlig å lage gjærbakst og synes heller ikkje det ikkje smaker særlig godt, så det er ikkje akkurat det eg har prioritert på kjøkkenet dei siste åra…).

Eg digga formen på brødet og synes det var rålekkert å sjå på! Gleder meg til å høyre kva du synes om du vil prøve deg 🙂 Oppskrifta blei vertfall veldig etterspurt når eg delte bilder på instastoryen min i helga ♥

Annonse

14 Kommentarer

R

Ragnhild Nilsen

10. januar 2019

Kjempegodt brød

Linda Stuhaug

11. januar 2019

Så kjekt å lese, Ragnhild 🙂

L

Liv Synstad

14. oktober 2018

Jeg tar deigen direkte fra bollen og opp i gryta uten å bearbeide den på forhånd. Det blir like godt. Da sparer man masse klin og å måtte vente i to timer før brødet kan stekes

Linda Stuhaug

14. oktober 2018

Fantastisk 😀 Like stort og luftig også??

T

Tove Nøtnes

20. oktober 2019

Hei. Høres spennende ut, men vil det være mulig å bruke surdeig i stedet for gjær? Mvh Tove.

Linda Stuhaug

20. oktober 2019

Det er nok fullt mulig 🙂 Eg bruker ikkje surdeig sjølv, så eg kan ikkje svare deg konkret på det, dessverre.

S

Stian

23. april 2018

Hei:) tips til noe å bytte ut nøttene med? Har en kone som ikke tåler nøtter og gluten. Tenkte å bytte ut speltmelet med glutenfritt fin mix fra Toro.

Linda Stuhaug

24. april 2018

Hei! Du kan bruke kva som helst av frø/kjerner 🙂 Spelt og glutenfritt mjøl har ulike egenskaper så gi meg gjerne en tilbakemelding på ferdig brødresultat om korleis det blei 🙂

C

Cate Nyvoll

3. mars 2018

Hei. Om man bruker Rømertopp, skal den da først ha ligget i vann?

Linda Stuhaug

4. mars 2018

For å vere heilt ærlig har eg ikkje peiling på kva Rømertopp er?

R

Ragnhild Nilsen

5. april 2020

Hei, jeg syntes det har lett for å lukte litt gjær av brødet når det er ferdig, noen som har no tips?

Linda Stuhaug

6. april 2020

Det gjer det av og til hos meg også, og eg lurer og litt på kva dette kjem av!! Men det gjer no heldigvis ingenting 😀

T

Tone

23. juli 2018

Du er kjempeflink og inspirerende og jeg lager mange oppskrifter fra deg. Jeg lager mye rundstykker som er eltefrie. Prøv oppskrifta di og endre litt på den. Bruk 1 hel pk.gjær og vann ca 40 grader. Heves i en bolle som står i godt varmt vann. Jeg bruker gjerne 3 ss olje (valgfritt). Heves i 30 min. Lag rundstykker settes på bakepapir. Etterhvert ca 30 minutter gjerne over vannet du brukte i stad. Stekes ca 200 g i 12-13 min.

Linda Stuhaug

24. juli 2018

Tusen takk, Tone 🙂 Høyres godt ut!

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg