Annonse
27. juni 2017
Eltefritt brød med havre, spelt og valnøtter
Heisann!
I helga bakte eg mitt første eltefrie brød i støpejernsgryte. Eltefritt brød er laga på prinsippet som andre eltefrie oppskrifter: du rører raskt saman ingrediensane, og lar deiga heve på benken over natta. Det er berre en ørliten mengde tørrgjær som skal til, 1/3-1/2 ts holder i massevis for eit stort, luftig brød.
For å lage dette eltrefrie brødet trenger du en støpejernsgryte, leirgryte eller anna type form med lokk som tåler 250 grader. Formen varmes på forhånd som starter steikeprosessen umiddelbart. Eg har brukt en Le Creuset støpejernsgryte som rommer ca. 3 liter. Eg skal prøve meg eltefritt på brød i brødform etterkvart også, men det går nok fint å bruke det også i denne oppskrifta.
Mitt første eltefrie brød lagde eg med havre, spelt og valnøtter. Eit passelig grovt brød med god crunch og smak frå nøttene. Bytt gjerne nøttene med frø/kjerner, her kan man mikse og trikse litt med ingredienser som man liker og har tilgjengelig 🙂
Brødet får ei knasande sprø skorpe, blir luftig og lett. Håper det frister:
Du trenger, 1 brød
200 g havremel
350 g fint speltmel
100 g valnøtter
50 g linfrø
1 ts salt
1 ss flytande honning
1/2 ts tørrgjær
5 dl romtemperert vatn
Slik gjer du, dag 1:
Bland sammen tørrvarene. Tilsett honning og vatn, rør sammen til en klissete deig. Dekk til deiga og la den heve på kjøkkenbenken i 12-20 timer.
Slik gjer du, dag 2:
Legg eit bakepapir på kjøkkenbenken som du strør med litt mel. Hell over deiga. Brett deiga innover mot midten nokon ganger fra alle sider. Bruk litt ekstra mel om nødvendig, deiga skal bli metta på mel og holde formen. Legg deiga med brettsida ned og dekk den til igjen. Deiga skal etterheve i 2 timer.
Når det er 30 minutt igjen av hevetida: sett gryta med lokk inn i ovnen og skru på 250 grader. Etter 30 minutter tar du gryta ut av ovnen (pass på, den er glovarm!).
Lemp deiga ned i den varme gryta og sett på lokket. Steik midt i ovnen, fortsatt på 250 grader, i 30 minutter.
Skru ovnen ned til 200 grader og ta lokket av gryta. Brødet skal no steike 10-15 minutter til, så overflata får en gyllen og fin farge. Løft brødet ut av gryta og la det avkjøle seg på rist.
Oppbevar brødet i kjøkkenhåndkle, papirpose eller brødboks for å bevare den sprø skorpen 🙂
Eg skal også prøve meg på eit eltefritt brød uten den lange etterhevinga, slik at brødet kan nytast nystekt enda kjappare på morgenkvisten 🙂 Tar gjerne imot tips og råd fra erfarne eltefri brødbakere (eg hater nemlig å lage gjærbakst og synes heller ikkje det ikkje smaker særlig godt, så det er ikkje akkurat det eg har prioritert på kjøkkenet dei siste åra…).
Eg digga formen på brødet og synes det var rålekkert å sjå på! Gleder meg til å høyre kva du synes om du vil prøve deg 🙂 Oppskrifta blei vertfall veldig etterspurt når eg delte bilder på instastoryen min i helga ♥
Annonse
14 Kommentarer
Ragnhild Nilsen
10. januar 2019

Linda Stuhaug
11. januar 2019
Liv Synstad
14. oktober 2018

Linda Stuhaug
14. oktober 2018
Tove Nøtnes
20. oktober 2019

Linda Stuhaug
20. oktober 2019
Stian
23. april 2018

Linda Stuhaug
24. april 2018
Cate Nyvoll
3. mars 2018

Linda Stuhaug
4. mars 2018
Ragnhild Nilsen
5. april 2020

Linda Stuhaug
6. april 2020
Tone
23. juli 2018

Linda Stuhaug
24. juli 2018
SKRIV EN KOMMENTAR