Linda Stuhaug

Annonse

30. oktober 2023

Eltefritt, enkelt og billig grovbrød

Eltefritt, enkelt og billig grovbrød
Skal eg fortelle dåkke noke vilt? Visst du kjøper 2 kg sikta kveitemjøl, 1 kg sammalt kveitemjøl og 1 kg havregryn, så har du nok ingredienser til å bake 8 heimelaga grovbrød til samme pris som du kjøper 1-2 grovbrød på butikken! Det er altså heilt vilt mykje penger å spare på å lage heimelaga brød - spesielt visst det går ein del brød i heimen. I tillegg slipper du unna unødvendige tilsetningsstoffer og kan styre ingrediensane heilt sjølv. Vinn vinn spørr du meg vertfall😊
Og når du baker med den eltefrie bakemetoden trenger du Ikkje mange ingredienser, fancy utstyr eller masse planlegging - sett deiga på morningen og steik brøda på kvelden - eller omvendt😊 Desse eltefrie grovbrøda her er berre eit av mange eksempel på heimelaga grovbrød, men dei er vertfall veldig enkle og gir saftige, gode brød❤️
PS! Denne oppskrifta er uten frø og kjerner, men tilsett det gjerne om du ønsker det. Då justerer du litt ned på f.eks havregryn✨ Du kan fint bytte litt om på mjøltyper, f.eks bruke spelt istedenfor kveitemjøl, rugmel istedenfor sammalt mjøl osv... Skal deiga stå lengre enn 10-12 timer, bruk iskaldt vatn og/eller reduser mengden gjær, alt etter kor mange timer det er snakk om!
Du trenger, 2 brød: • 450 g sikta kveitemjøl • 300 g sammalt kveitemjøl (anbefaler finmalt) • 250 g havregryn • 1 ts tørrgjær • 2 ts salt • 1 liter romtemperert vatn Slik gjer du: Ha alle ingrediensane i en bolle og rør sammen. Hell røra i to brødformer (med bakepapir om du Ikkje har smørefrie), dekk til og la stå på kjøkkenbenken i ca 10-12 timer. Brøda er klare til steiking når deiga har heva opp til kanten og det bobler lett på overflata. Ha gjerne over litt frø eller havregryn, og steik brøda midt i ovnen, på 220 grader over-undervarme i 40-45 minutt, til brøda er gylne og har en hul lyd når du banker på undersida. Avkjøl på rist. Brøda holde seg saftige og gode i noken dager, og kan ellers frysast. Nyt med salt eller søtt pålegg🧀🥒🍓
Lyst på fleire oppskrifter på heimelaga, billige brød? Eller eventuelt fleire sparetips på mat? Gi meg gjerne en lyd i kommentarfeltet🤩

Skal eg fortelle dåkke noke vilt?

Visst du kjøper 2 kg sikta kveitemjøl, 1 kg sammalt kveitemjøl og 1 kg havregryn, så har du nok ingredienser til å bake 8 heimelaga grovbrød til samme pris som du kjøper 1-2 grovbrød på butikken!

Det er altså heilt vilt mykje penger å spare på å lage heimelaga brød - spesielt visst det går ein del brød i heimen. I tillegg slipper du unna unødvendige tilsetningsstoffer og kan styre ingrediensane heilt sjølv. Vinn vinn spørr du meg vertfall😊

Og når du baker med den eltefrie bakemetoden trenger du Ikkje mange ingredienser, fancy utstyr eller masse planlegging - sett deiga på morningen og steik brøda på kvelden - eller omvendt😊 Desse eltefrie grovbrøda her er berre eit av mange eksempel på heimelaga grovbrød, men dei er vertfall veldig enkle og gir saftige, gode brød❤️

PS! Denne oppskrifta er uten frø og kjerner, men tilsett det gjerne om du ønsker det. Då justerer du litt ned på f.eks havregryn✨ Du kan fint bytte litt om på mjøltyper, f.eks bruke spelt istedenfor kveitemjøl, rugmel istedenfor sammalt mjøl osv... Skal deiga stå lengre enn 10-12 timer, bruk iskaldt vatn og/eller reduser mengden gjær, alt etter kor mange timer det er snakk om!

Du trenger, 2 brød:
• 450 g sikta kveitemjøl
• 300 g sammalt kveitemjøl (anbefaler finmalt)
• 250 g havregryn
• 1 ts tørrgjær
• 2 ts salt
• 1 liter romtemperert vatn

Slik gjer du:
Ha alle ingrediensane i en bolle og rør sammen. Hell røra i to brødformer (med bakepapir om du Ikkje har smørefrie), dekk til og la stå på kjøkkenbenken i ca 10-12 timer. Brøda er klare til steiking når deiga har heva opp til kanten og det bobler lett på overflata.

Ha gjerne over litt frø eller havregryn, og steik brøda midt i ovnen, på 220 grader over-undervarme i 40-45 minutt, til brøda er gylne og har en hul lyd når du banker på undersida. Avkjøl på rist. Brøda holde seg saftige og gode i noken dager, og kan ellers frysast. Nyt med salt eller søtt pålegg🧀🥒🍓

Lyst på fleire oppskrifter på heimelaga, billige brød? Eller eventuelt fleire sparetips på mat? Gi meg gjerne en lyd i kommentarfeltet🤩

Annonse

31 Kommentarer

V

Vessa

1. desember 2023

Hei. Kan fersk gjær brukes?

Linda Stuhaug

3. desember 2023

Trur ikkje det funker eltefritt. Men eg har aldri testa :)

I

Iselin

16. mars 2025

Hvordan er det å fryse disse? Blir det like bra etter tining?

Linda Stuhaug

17. mars 2025

Det skal gå fint :)

H

Helene Myrvang

11. januar 2024

Kjempegode brød, eg øker opp oppskriften og lager 3 brød i slengen, har solsikkefrø på toppen😊

Linda Stuhaug

14. januar 2024

Fantastisk😍

B

Beate

3. november 2023

Hei, jeg sliter med at brødene ikke hever? Hadde de til heving over natten, men de har knapt hevet?

Linda Stuhaug

5. november 2023

Altså 10-12 timer? Med romtemperert vatn? Du kan evt prøve med litt varmare vatn :)

C

Camilla

3. november 2023

Jeg har samme problemet. Prøvd å justere litt oppskrift men får ikke til noe god heving.😏

Linda Stuhaug

5. november 2023

Prøv med litt varmare vatn evt. Dei skal fint heve🥰

R

Renate

21. februar 2024

Pass på at gjær og salt ikkje kjem i direkte kontakt og tilset gjerne litt honning i deigen. Det kan hjelpa!

E

Elin

4. januar 2024

Hvilken str på formene bruker du?

Linda Stuhaug

4. januar 2024

1,5 liter :)

A

Alette

12. februar 2024

Fantastisk oppskrift på kjempe gode brød.

Linda Stuhaug

13. februar 2024

Så kjekt å lese, Alette!

N

Nadia

3. desember 2024

Veldig gode brød! Mine har en tendens til å heve litt for raskt, og det er sikker fordi jeg bruker for varmt vann (?), eller kan det være noe annet? Det jeg lurer på, er om jeg kan steke de tidligere hvis de har hevet seg opp til kanten og deigen bobler? 🤭

Linda Stuhaug

3. desember 2024

Det er nok mulig! Romtemperert vatn = 22 grader ish kanskje, du kan jo evt sjekke :) Ellers er det ingenting i veien med å steike brøda før om dei er heva til kanten😃

K

Kamilla

13. februar 2024

Har laget dette brødet omtrent hver helg siden oktober, meg selv og alle som får lov til å smake elsker det!

Linda Stuhaug

14. februar 2024

Så hyggelig å lese, Kamilla😃

R

Renate

16. januar 2024

Det vart litt tørt og datt frå kvarandre .. Kva gjorde me feil?

Linda Stuhaug

17. januar 2024

Kan høyres ut som du stekte det litt lenge.

M

Marie

2. februar 2024

Samboeren min stekte brødet, men tok det aldri ut av forma, så det ble ganske fuktig under og rundt. Vil det hjelpe å steke det opp-ned uten form?

Linda Stuhaug

2. februar 2024

Hm, det er eg usikker på. Prøv gjerne :)

M

Marie

3. februar 2024

Ettersteking med 8 minutter opp ned redda brødet!

Linda Stuhaug

4. februar 2024

Så bra🤩

M

Monica

4. april 2024

Veldig godt brød, men jeg sliter med at det blir veldig hard skorpe på toppen. Så litt usikker på om jeg "pakker" det inn riktig når det hever. Prøvd med bakepapir og kjøkkenhåndkle. Ser at når den har hevet 10-12 timer så blir toppen litt hard. Skal den være det? Er derfor jeg lurer på om jeg gjør noe feil når den hever.

Linda Stuhaug

6. april 2024

Du kan bruke plast over istedenfor😊👌🏻

A

Alice

10. januar 2024

Veldig god, suksess her i huset!

Linda Stuhaug

14. januar 2024

Fantastisk😍

T

Toril

7. mars 2024

Kjempegode brød🤗

Linda Stuhaug

8. mars 2024

Så kjekt å lese, Toril🤗

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg