Annonse
7. desember 2017
Eltefritt havrebrød i brødform
Hei!
Eg har laga nokon eltefrie, langtidsheva brød i det halvåret, men eg har alltid brukt gryte. Fordelen med å bruke støpejernsgryte er at heile brødet får en skikkelig sprø skorpe, samtidig som brødet er saftig og godt i midten.
For nokon veker sida prøvde eg å lage eltefritt brød i brødform, og utenom at skorpa ikkje blir like sprø, så det det ingen forskjell og det fungerer heilt fint. Så, har du latt deg stoppe av at det står i oppskrifta at du må ha støpejenrsgryte for vellykka eltefritt, langtidsheva brød, så må det ikkje la deg stoppe no lenger 🙂
Dette eltefrie havrebrødet er laga på same prinsipp som andre eltefrie gjærdeiger; du setter deiga kvelden før med en ørliten menge gjær, lar deiga heve 12-20 timer på kjøkkenbenken og kan nyte ferskt brød uten mykje jobb på morgonkvisten 🙂
Havrebrødet er skikkelig luftig og saftig med god smak og crunch fra frø og nøtter, men dette kan du velge heilt sjølv om du vil ha:
Eltefritt havrebrød i brødform, 1 stk
275 g speltmjøl eller kveitemjøl
175 g havremjøl
100 g havregryn
50 g sesamfrø
50 g hakkede valnøtter
1 ts salt
1/2 ts gjær
5 dl lunka vatn
Slik gjer du, dag 1:
Bland sammen tørrvarene. Tilsett vatn og rør sammen til en klissete deig. Dekk til deiga og la den heve på kjøkkenbenken i 12-20 timer.
Slik gjer du, dag 2:
Legg eit bakepapir på kjøkkenbenken som du strør med litt mjøl. Hell over deiga. Brett deiga innover mot midten nokon ganger fra alle sider. Bruk litt ekstra mjøl om nødvendig, deiga skal bli metta og holde en rektangulær form. Legg deiga ned i en brødform, dekk til og la etterheve i 2 timer.
Sett brødet inn i forvarma ovn på 220 grader, nederste rille. Steik i ca. 30 minutter eller til brødet har fått en god, gyllen farge. Avkjøl på rist.
PS! Eg hr smørefri brødform. Har du ikkje dette, bruk bakepapir!
Tips og alternativer
– Bytt gjerne sesamfrø med andre typer frø/kjerner og valnøtter med andre typer nøtter/kjerner etter smak og behag.
– Hugs at du kan male havregryn til havremjøl i en blendar visst du ikkje har havremjøl tilgjengelig!
Nyt – gjerne ferskt – med salt eller søtt pålegg 🙂 Det er jo eit perfekt frukost/matpakkebrød til både store og små – og det kan fint frysast om du vil bake fleire i slengen!
Annonse
18 Kommentarer
Solveig Blanco
15. november 2018

Linda Stuhaug
15. november 2018
Victoria
25. mars 2019

Linda Stuhaug
25. mars 2019
Angeliki
26. januar 2021

Linda Stuhaug
26. januar 2021
Hege
11. januar 2021

Linda Stuhaug
11. januar 2021
wenche vågen grotli
13. august 2021

Linda Stuhaug
13. august 2021
Marie
28. mai 2020

Linda Stuhaug
28. mai 2020
Kristin
15. august 2018

Linda Stuhaug
16. august 2018
vigdis ermesjø
22. februar 2020

Linda Stuhaug
22. februar 2020
Nina Aakre
11. april 2023

Linda Stuhaug
12. april 2023
SKRIV EN KOMMENTAR