Linda Stuhaug

Annonse

4. mars 2024

Eltefritt, saftig brød - 100% grovt!

Eltefritt, saftig brød - 100% grovt!
Billig - eltefritt - 100% grovt - enkelt - smakfullt - saftig - godt😍 Det oppsummerer greit den oppskrifta her! Det blir kun 16-17 kroner ingredienser, og eg bruker kun ein type mjøl.
Eg har nemlig fått utallige mange spørsmål om eg kan lage eit eltefritt grovbrød med KUN grovt mjøl, og det er absolutt mulig! Blir kanskje Ikkje like luftig som brød med en del kveitemjøl, men likevell luftig nok, og Ikkje minst saftig og godt💛
TIPS! Du kan sjølvsagt tilsette litt frø og kjerner dersom du ønsker det. Juster eventuelt med 0,5-1 dl ekstra vatn om nødvendig, det vil variere etter kor mykje du bruker. Du trenger, 2 brød: • 1 kg sammalt kveitemjøl, finmalt (viktig at det er den finmalte varianten. Du kan også bruke spelt om du ønsker speltbrød!) • 2 ts salt • 1 ts tørrgjær • 1,1 liter romtemperert vatn
Slik gjer du: Ha ingrediensane i en bolle og rør deiga klumpfri med en slikkepott. Hell over i to brødformer (mine er 1,5 liter). Hugs å smøre formene eller bruk bakepapir om du Ikkje har smørefrie. Sett på kjøkkenbenken i 12-15 timer. Viktig at brøda får stå lenge nok, du ser at dei er steikeklare ved at dei har heva og bobler godt på overflata. Du kan redusere hevetida med å bruke litt varmare vatn, eller la dei stå lengre ved å bruke iskaldt vatn. Steik midt i ovnen på 220 grader, over-undervarme i 35-40 minutt. Brøda er ferdige når dei har en kjernetemperatur på ca 96 grader, eller har en hul lyd når du banker på undersida.
Avkjøl på rist og nyt med det pålegget du ønsker!

Billig - eltefritt - 100% grovt - enkelt - smakfullt - saftig - godt😍 Det oppsummerer greit den oppskrifta her! Det blir kun 16-17 kroner ingredienser, og eg bruker kun ein type mjøl.

Eg har nemlig fått utallige mange spørsmål om eg kan lage eit eltefritt grovbrød med KUN grovt mjøl, og det er absolutt mulig! Blir kanskje Ikkje like luftig som brød med en del kveitemjøl, men likevell luftig nok, og Ikkje minst saftig og godt💛

TIPS! Du kan sjølvsagt tilsette litt frø og kjerner dersom du ønsker det. Juster eventuelt med 0,5-1 dl ekstra vatn om nødvendig, det vil variere etter kor mykje du bruker.

Du trenger, 2 brød:

• 1 kg sammalt kveitemjøl, finmalt (viktig at det er den finmalte varianten. Du kan også bruke spelt om du ønsker speltbrød!)
• 2 ts salt
• 1 ts tørrgjær
• 1,1 liter romtemperert vatn

Slik gjer du:
Ha ingrediensane i en bolle og rør deiga klumpfri med en slikkepott. Hell over i to brødformer (mine er 1,5 liter). Hugs å smøre formene eller bruk bakepapir om du Ikkje har smørefrie.

Sett på kjøkkenbenken i 12-15 timer. Viktig at brøda får stå lenge nok, du ser at dei er steikeklare ved at dei har heva og bobler godt på overflata. Du kan redusere hevetida med å bruke litt varmare vatn, eller la dei stå lengre ved å bruke iskaldt vatn.

Steik midt i ovnen på 220 grader, over-undervarme i 35-40 minutt. Brøda er ferdige når dei har en kjernetemperatur på ca 96 grader, eller har en hul lyd når du banker på undersida.

Avkjøl på rist og nyt med det pålegget du ønsker!

Annonse

22 Kommentarer

M

May

3. april 2024

Fantastisk gode brød! Og så nydelig at de er helt grove. :) Har vært fornøyd med alle oppskriftene jeg har prøvd av dine, og denne var absolutt inget unntak. :) Takk for jobben du gjør.

Linda Stuhaug

4. april 2024

Så hyggelig <3

g

gina

2. april 2025

Hei. Hva har du over brødformene ved heving i 12-15 timer på benken..? Noe som brød deigen ikke setter seg fast i helst....😅

Linda Stuhaug

4. april 2025

Bakepapir! Bruk litt mjøl som topping så setter den seg ikkje fast:)

M

Mona

7. mars 2024

Hei. Jeg prøvde meg på dette brødet. Jeg måtte bruke mindre vann. Jeg smørte formen med litt olje. Men de satt dønn fast i formen allikavel …hva smører du formen med? Det er jo en skikkelig seig deig. Mvh Mona

Linda Stuhaug

8. mars 2024

Eg har dårlig erfaring med å bruke olje. Smør (usmelta) fungerer ofte bedre. Men for å vere på den sikre sida ville eg berre brukt bakepapir🤗 Eg har smørefrie former.

A

Anita-Irene

6. mars 2025

Knall goe <3

Linda Stuhaug

7. mars 2025

Så bra🥰

G

Grete

12. mars 2024

Takk for oppskrift👍 sjelden å sjå oppskrifter på 100 % grovt brød. Eg er van med å bruke "bakers prosent" i oppskrifter, så eg stusser litt på væskemengda her som er veldig høg, over 100 % av mjølmengda. Eg har prøvd med 95-100 % væskemengd, og då har brødet blitt ganske så fuktig inni, sånn at det heng godt igjen på kniven når eg skjer skiver. Ville trudd dette brødet blei enda våtare? Ellers har eg veldig lyst å prøve, men har ikkje så lyst på fleire sånne "våte" brød. Korleis opplever du at dette brødet blir? Og så lurer eg på om det er ferdig med kjernetemperatur på 90°? Eg har hørt 95-98°😊

Linda Stuhaug

12. mars 2024

Det er ikkje heilt det samme å bake med den eltefrie bakemetoden. Det krever som oftast litt meir væske enn vanlig😊 Eg testa med forskjellige mengder væske i brødet og synes det absolutt blei best med 1,1 liter, så eg har testa litt forskjellig. Eg veit ikkje kva du legger i "vått" brød, dette blir ganske saftig, men det er jo gjennomstekt. Ellers er det riktig med 96 grader. Eg er usikker på kvifor eg har skreve 90, har vertfall vert meininga at det skal stå 96😅

G

Grete

13. mars 2024

Supert! Takk for tilbakemelding😊 Eg skal absolutt prøve. Har du erfaring med å bake 100 % grovt med surdeig? Er vel i prinsippet berre å byte ut gjæren med passe mengd surdeig?

Linda Stuhaug

14. mars 2024

Nei, det har eg ikkje testa. Men ser ingen grunn til at denne oppskrifta ikkje skal kunne lagast med surdeig :) Pleier å sei 2-3 ss som erstatning for 1 ts tørrgjær!

M

Malene

27. oktober 2024

Disse ser veldig gode ut! Hvilken av oppskriftene dine på brød som inneholder både havre og frø, vil du si er din groveste?

Linda Stuhaug

27. oktober 2024

Det er eg usikker på, då må eg nesten inn å rekne. Dei fleste er nok relativt like trur eg :)

M

Mette

8. februar 2025

Er det mulig å øke mengden gjær og redusere hevetiden? Eller blir brødet ødelagt da?

Linda Stuhaug

9. februar 2025

Det skal gå fint :)

H

Hilde

12. mars 2024

Endelig en oppskrift på et enkelt brød tenkte jeg🤭Rørte sammen i går. Hevet i 12 timer til det boblet. Stekte i 45 minutter. Dessverre knusk tørt på toppen. Ustekt inni. Og bakepapiret satt godt fast. Hva gjør jeg feil? 🙈

Linda Stuhaug

12. mars 2024

Hm, den var ny. Aner ikkje kva du gjer feil, så lenge du fulgte oppskrifta😅 Er du sikker på at det var ustekt inni? Det kan eg ikkje skjønne etter 45 minutter.

H

Hilde

12. mars 2024

Det var veldig dårlig stekt, bløtt er kanskje mer riktig å si 🙈 og bakepapiret var så og si håpløst å få vekk 🤭 Fulgte oppskiften 🙂

Linda Stuhaug

12. mars 2024

Veldig rart! Du kan prøve nederste rille og litt lavere temperatur om du skal teste igjen😊

H

Hildegunn

27. februar 2025

Godt brød! Hvis jeg vil bruke speltmel, skal jeg bruke finmalt da også eller går sammalt bra?

Linda Stuhaug

28. februar 2025

Finmalt der også :)

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg