Linda Stuhaug

Annonse

13. august 2025

Eltefritt spelt- og havrebrød, ekstra jernrikt og perfekt for både voksne og baby!

Eltefritt spelt- og havrebrød, ekstra jernrikt og perfekt for både voksne og baby!
Visste du at dei fleste brød du kjøper på butikken inneholder både konserveringsmidler, emulgator, ulike tilsetningsstoffer og ekstra gluten? Det er ingenting vi trenger i kostholdet vårt, og ekstra påpasselig er eg vertfall på kva brød eg gir til baby. Det er en gave for både tarmen og lommeboka vår å bake brød sjølv💪🏻
Å bake heimelaga brød er noke absolutt alle kan få til! Med den eltefrie bakemetoden bruker du 3 minutter på å røre sammen ingrediensane, heller deiga i brødformer så gjer den jobben sjølv på kjøkkenbenken. Etter 10-12 timer er det berre å steike som gjenstår😍
Dette er eit brød som er ekstra jernrikt, og passer like godt for voksne, barn og baby! Havre og sesamfrø inneholder mykje jern, og langtidsheving blir det samme som bløytlegging - og ulike mineraler som jern blir lettare å ta opp i tarmen for små og store👌🏻
PS! Dette blir eit ganske så grovt brød, men likevell luftig og saftig altså🥰 Visst du vil ha det litt lysare så bruker mindre sammalt mjøl og bytter med tilsvarande mengde sikta mjøl👌🏻
Du trenger, 2 brød (brødformer på 1,5 liter9
400 g sikta speltmjøl (eller kveitemjøl)
250 g sammalt speltmjøl (eller kveitemjøl)
350 g havregryn
100 g sesamfrø
1 ts gjær (eller 2 ss boblande surdeig)
2 ts salt (evt 1 ts, meir babyvennlig)
1,1 liter kaldt vatn
Slik gjer du:
1. Ha dei tørre ingrediensene i en bolle, hell over vatnet og rør med en slikkepott.
2. Hell deiga rett i to brødformer (hugs å smøre eller bruke bakepapir om du ikkje har smørefrie), dekk til og la stå på kjøkkenbenken i 10-12 timer til dei er heva til kanten av formen og bobler på overflata.
3. Steik på 220 grader, over-undervarme i 40 minutter. Avkjøl på rist.
Nyt med det pålegget du ønsker! Brødet kan fint frysast🥰
Her er klassisk pålegg eg velger til Emmie 8 mnd:
Cashewnøttsmør og most bringebær
Egg (lager gjerne arme riddere, det gjer brødet ekstra mjukt også. Dypper brødskiva i egg og steiker i usalta smør)
Most avokado
Leverpostei av god kvalitet
Serverer alltid brød/kornmåltid (graut, lapper m.m) med en kilde til c-vitamin for å optimalisere jernopptaket. Jordbær, brngebær, kiwi, appelsin, mango, paprika går det mest i her i hus!
Håper du er inspirert♥︎

Visste du at dei fleste brød du kjøper på butikken inneholder både konserveringsmidler, emulgator, ulike tilsetningsstoffer og ekstra gluten? Det er ingenting vi trenger i kostholdet vårt, og ekstra påpasselig er eg vertfall på kva brød eg gir til baby. Det er en gave for både tarmen og lommeboka vår å bake brød sjølv💪🏻

Sanity Image

Å bake heimelaga brød er noke absolutt alle kan få til! Med den eltefrie bakemetoden bruker du 3 minutter på å røre sammen ingrediensane, heller deiga i brødformer så gjer den jobben sjølv på kjøkkenbenken. Etter 10-12 timer er det berre å steike som gjenstår😍

Sanity Image


Dette er eit brød som er ekstra jernrikt, og passer like godt for voksne, barn og baby! Havre og sesamfrø inneholder mykje jern, og langtidsheving blir det samme som bløytlegging - og ulike mineraler som jern blir lettare å ta opp i tarmen for små og store👌🏻

Sanity Image



PS! Dette blir eit ganske så grovt brød, men likevell luftig og saftig altså🥰 Visst du vil ha det litt lysare så bruker mindre sammalt mjøl og bytter med tilsvarande mengde sikta mjøl👌🏻

Du trenger, 2 brød (brødformer på 1,5 liter9

400 g sikta speltmjøl (eller kveitemjøl)

250 g sammalt speltmjøl (eller kveitemjøl)

350 g havregryn

100 g sesamfrø

1 ts gjær (eller 2 ss boblande surdeig)

2 ts salt (evt 1 ts, meir babyvennlig)

1,1 liter kaldt vatn


Slik gjer du:

1. Ha dei tørre ingrediensene i en bolle, hell over vatnet og rør med en slikkepott.

2. Hell deiga rett i to brødformer (hugs å smøre eller bruke bakepapir om du ikkje har smørefrie), dekk til og la stå på kjøkkenbenken i 10-12 timer til dei er heva til kanten av formen og bobler på overflata.

3. Steik på 220 grader, over-undervarme i 40 minutter. Avkjøl på rist.

Sanity Image


Nyt med det pålegget du ønsker! Brødet kan fint frysast🥰

Sanity Image

Her er klassisk pålegg eg velger til Emmie 8 mnd:

Cashewnøttsmør og most bringebær

Egg (lager gjerne arme riddere, det gjer brødet ekstra mjukt også. Dypper brødskiva i egg og steiker i usalta smør)

Most avokado

Leverpostei av god kvalitet

Serverer alltid brød/kornmåltid (graut, lapper m.m) med en kilde til c-vitamin for å optimalisere jernopptaket. Jordbær, brngebær, kiwi, appelsin, mango, paprika går det mest i her i hus!

Sanity Image


Håper du er inspirert♥︎




Annonse

12 Kommentarer

L

Laila

29. august 2025

Kan deigen heve noe lenger enn 12 timer? ☺️

Linda Stuhaug

31. august 2025

Den kan det - men då kan det vere lurt å bruke litt mindre gjær eller sette deiga nokon timer i kjøleskapet, alt etter kor mange timer ekstra det er snakk om 🥰

M

Mariann

30. september 2025

Kan man bruke fersk gjær istedenfor tørrgjær? 🙈

Linda Stuhaug

1. oktober 2025

Trur ikkje fersk gjær funker på eltefritt😅

E

Eli

19. august 2025

Ser godt ut:-) Hvilke brødformer bruker du?

Linda Stuhaug

20. august 2025

Smørefrie former😄

I

Ingrid

18. september 2025

Om ein ikkje skal ha sesamfrø, må ein erstatte dei med noko då? Ungane er redd alle form for korn

Linda Stuhaug

19. september 2025

Kva med å bruke gresskarkjerner istedenfor som du kverner til mel? Då ser du ikke igjen kjernene, men du får dei gode næringsstoffa😃 Ellers kan du droppe det, men bruk bittelitt meir tørrvarer!

M

Maria

22. august 2025

Hei! Bruker du sammalt grovt eller finmalt :)

Linda Stuhaug

31. august 2025

Sammalt spelt trur eg berre finnes i grovmalt? Er vertfall det eg bruker, men du kan fint bruke begge deler😃

E

Eli

21. august 2025

Hvilke merk? Jeg syntes det er vanskelig å finne former som gir en greit fasong på brødene:-)

Linda Stuhaug

22. august 2025

Veit ikkje, står ingenting i dei😅

SKRIV EN KOMMENTAR