Linda Stuhaug

Her er ingrediensane du treng for å lage sukkerfri/sunnare julekaker!

Her er ingrediensane du treng for å lage sukkerfri/sunnare julekaker!
Hei!
Imorgon er det 1.desember og framover blir det så klart fokus på juleoppskrifter! Eg har nevnt tidligare at eg kom til å vente heilt til desember var i gang, så no gleda eg meg til å endelig begynne å dele 🙂 Det blir altså mange smakfulle, sukkerfri og/eller sunnare alternativ til julebakst, julesnacks og andre oppskrifter som høyrer jula med.
Oppskriftene mine framover vil alle ha en ting til felles; dei er uten tilsatt sukker. Mange av oppskriftene er også naturlig glutenfrie og/eller melkefrie, eller kan med enkle grep gjerast glutenfrie og/eller melkefrie. Dette blir ikkje hovedfokuset mitt, men eg veit mange av dere følgere for eksempel både har diabetes og cøliaki, og setter pris på at eg skriver alternativ der det er mulig. Eg skal absolutt ha dere i bakhodet♥
Så, når desember er i gang og man enten vil eller lage sukkerfri julekaker, så dukker det alltid opp mange spørsmål om ingrediensane. Derfor har eg idag laga en liten oversikt over dei spesielle ingrediensane eg kjem til å bruke i mine kommande juleoppskrifter. Mange kjenner til desse fra før, men for nye fjes kan det vere greit med en liten oversikt, som eg har gjort veldig enkel og kortfatta;
ALTERNATIV TIL SUKKER: Ulike sukrin varianter
SUKRIN GOLD – kjøp her. Så og sei kalorifattig, brunt sukrin som erstatning for brunt sukker. Lager en karamellaktig, gyllen og god smak i bakst og desserter.
SUKRINMELIS Sukrinmelis er perfekt til glasur, snacks, glasurer, proteinbarer og andre oppskrifter der ein trenger eit søtningsmiddel som løyser seg opp uten å danne krystaller, eller der man ikkje bruker oppvarming.
SUKRIN PLUSS – kjøp her. Min absolutte favoritt! Sukrin+ passer til dei fleste oppskrifter på både kaker, desserter og snacks.
Eg bruker stort sett en kombinasjon mellom to forskjellige søtninger, da det gir det beste resultatet. Innimellom bruker eg en sukrinvariant i kombinasjon med fibersirup:
*
ALTERNATIV TIL SIRUP Diverse sirupvarianter (som også fungerer som søtning)
FIBERSIRUP CLEAR – kjøp her. Fibersiruplear er en allsidig ingrediens i baking og matlaging. Den er 60% så søt som sukker og bidar til at proteinbarer, cookies, kjeks og andre oppskrifter får en seig kjerne, og gjerne sprø utside. Bidrar altså både med smak, konsistens og fiber.
FIBERSIRUP GOLD Fibersirup gold er søtere enn clear, med en gyllen farge og fyldig søtsmak. Dette er eit sunnere alternativ til sirup og kan erstatte sirup i ulike oppskrifter som pepperkake og vaniljefudge. Visst ein har yaconsirup kan ein bruke det istedenfor fibersirup i dei fleste oppskrifter.
*
INFO OM SØTNING Ønsker du en fullstendig guide på desse ulike søtningane kan du lese søtningsguiden min HER. Der står det informasjon om framstilling, påvirkning på blodsukkeret også vidare. Alle desse søtningane får du kjøpt på ulike helsekostbutikker og nettbutikker som x-life.no eller funksjonellmat.no. No har eg linka til dei produkta som x-life har inne, og eg oppdaterer fortløpande. Eg kjem og til å bruke litt ferske dadler og anna tørka frukt som søtning i nokon oppskrifter.
*
ALTERNATIV TIL SJOKOLADE Sukkerfri sjokolader
SUKKERFRI MELKESJOKOLADE – kjøp her. Sukrin sjokoladen uten tilsatt sukker, med en mild og god smak. Kan naturligvis erstatte sjokolade der det blir brukt, for eksempel til pynting eller konfekt.
Eg kjem og til å bruke både sukkerfri kvit sjokolade og mørk sjokolade (minst 70%) i nokon av oppskiftene mine. Kvit og mørk sjokolade (i tillegg til ofte melkesjokolade) kjøper eg i merket Cavalier, som ein får tak i på helsekostbutikker.
*
ALTERNATIV TIL MEL Ulike meltyper
I hovedsak kjem eg til å bruke hvete/speltmel i oppskriftene der det blir brukt mel. I tillegg kjem eg til å bruke litt fiberfin og havremel. Fiberfin (kjøp her) er ikkje nødvendig, det er berre eit fiberrikt mel som gir ekstra fiber i oppskrifter, men kan fint erstattast med meir hvete/speltmel. Havremel får du på dagligvarebutikker.
Når eg lager eller tipser om glutenfri oppskrifter, så kan man egentlig bruke det glutenfri melet ein liker og har tilgjengelig. Sjølv bruker eg lyst bokhvetemel, havremel og/eller fiberfin når eg bevisst skal lage glutenfri oppskrifter.
*
Så – kva anbefaler eg deg å handle inn av «spesielle» ingredienser? Har du sukrinvariantene og fibersirup clear + gold, så kjem du veldig langt om du vil lage mine kommande oppskrifter eller juleoppskrifter eg fra før har i arkivet 🙂 Det er sjølvsagt nokon andre spesialingredienser eg kjem til å bruke, men her har du dei viktigaste.
Alle oppskrifter om omhandler jul vil eg samle under kategorien «JUL OG PÅSKE» i menyen. Over ser du eit knippe utvalg av tidligare oppskrifter!
Det har allerede komt en del spesifikke ønsker til sukkerfri oppskrifter, og mange av dei har eg laga/skal eg lage 🙂 Har du ønske, kom gjerne med det!
Så, eg avslutter her, men har du spørsmål så legg gjerne igjen en kommentar!

Hei!

Imorgon er det 1.desember og framover blir det så klart fokus på juleoppskrifter! Eg har nevnt tidligare at eg kom til å vente heilt til desember var i gang, så no gleda eg meg til å endelig begynne å dele 🙂 Det blir altså mange smakfulle, sukkerfri og/eller sunnare alternativ til julebakst, julesnacks og andre oppskrifter som høyrer jula med.

Oppskriftene mine framover vil alle ha en ting til felles; dei er uten tilsatt sukker. Mange av oppskriftene er også naturlig glutenfrie og/eller melkefrie, eller kan med enkle grep gjerast glutenfrie og/eller melkefrie. Dette blir ikkje hovedfokuset mitt, men eg veit mange av dere følgere for eksempel både har diabetes og cøliaki, og setter pris på at eg skriver alternativ der det er mulig. Eg skal absolutt ha dere i bakhodet♥

Så, når desember er i gang og man enten vil eller lage sukkerfri julekaker, så dukker det alltid opp mange spørsmål om ingrediensane. Derfor har eg idag laga en liten oversikt over dei spesielle ingrediensane eg kjem til å bruke i mine kommande juleoppskrifter. Mange kjenner til desse fra før, men for nye fjes kan det vere greit med en liten oversikt, som eg har gjort veldig enkel og kortfatta;

ALTERNATIV TIL SUKKER:
Ulike sukrin varianter



SUKRIN GOLD – kjøp her.
Så og sei kalorifattig, brunt sukrin som erstatning for brunt sukker. Lager en karamellaktig, gyllen og god smak i bakst og desserter.

SUKRINMELIS
Sukrinmelis er perfekt til glasur, snacks, glasurer, proteinbarer og andre oppskrifter der ein trenger eit søtningsmiddel som løyser seg opp uten å danne krystaller, eller der man ikkje bruker oppvarming.

SUKRIN PLUSS – kjøp her.
Min absolutte favoritt! Sukrin+ passer til dei fleste oppskrifter på både kaker, desserter og snacks.

Eg bruker stort sett en kombinasjon mellom to forskjellige søtninger, da det gir det beste resultatet. Innimellom bruker eg en sukrinvariant i kombinasjon med fibersirup:

*

ALTERNATIV TIL SIRUP
Diverse sirupvarianter (som også fungerer som søtning)

FIBERSIRUP CLEAR – kjøp her.
Fibersiruplear er en allsidig ingrediens i baking og matlaging. Den er 60% så søt som sukker og bidar til at proteinbarer, cookies, kjeks og andre oppskrifter får en seig kjerne, og gjerne sprø utside. Bidrar altså både med smak, konsistens og fiber.

FIBERSIRUP GOLD
Fibersirup gold er søtere enn clear, med en gyllen farge og fyldig søtsmak. Dette er eit sunnere alternativ til sirup og kan erstatte sirup i ulike oppskrifter som pepperkake og vaniljefudge. Visst ein har yaconsirup kan ein bruke det istedenfor fibersirup i dei fleste oppskrifter.

*

INFO OM SØTNING
Ønsker du en fullstendig guide på desse ulike søtningane kan du lese søtningsguiden min HER. Der står det informasjon om framstilling, påvirkning på blodsukkeret også vidare.

Alle desse søtningane får du kjøpt på ulike helsekostbutikker og nettbutikker som x-life.no eller funksjonellmat.no. No har eg linka til dei produkta som x-life har inne, og eg oppdaterer fortløpande.

Eg kjem og til å bruke litt ferske dadler og anna tørka frukt som søtning i nokon oppskrifter.

*

ALTERNATIV TIL SJOKOLADE
Sukkerfri sjokolader

SUKKERFRI MELKESJOKOLADE – kjøp her.
Sukrin sjokoladen uten tilsatt sukker, med en mild og god smak. Kan naturligvis erstatte sjokolade der det blir brukt, for eksempel til pynting eller konfekt.

Eg kjem og til å bruke både sukkerfri kvit sjokolade og mørk sjokolade (minst 70%) i nokon av oppskiftene mine. Kvit og mørk sjokolade (i tillegg til ofte melkesjokolade) kjøper eg i merket Cavalier, som ein får tak i på helsekostbutikker.

*

ALTERNATIV TIL MEL
Ulike meltyper

I hovedsak kjem eg til å bruke hvete/speltmel i oppskriftene der det blir brukt mel. I tillegg kjem eg til å bruke litt fiberfin og havremel. Fiberfin (kjøp her) er ikkje nødvendig, det er berre eit fiberrikt mel som gir ekstra fiber i oppskrifter, men kan fint erstattast med meir hvete/speltmel. Havremel får du på dagligvarebutikker.

Når eg lager eller tipser om glutenfri oppskrifter, så kan man egentlig bruke det glutenfri melet ein liker og har tilgjengelig. Sjølv bruker eg lyst bokhvetemel, havremel og/eller fiberfin når eg bevisst skal lage glutenfri oppskrifter.

*

Så – kva anbefaler eg deg å handle inn av «spesielle» ingredienser?
Har du sukrinvariantene og fibersirup clear + gold, så kjem du veldig langt om du vil lage mine kommande oppskrifter eller juleoppskrifter eg fra før har i arkivet 🙂 Det er sjølvsagt nokon andre spesialingredienser eg kjem til å bruke, men her har du dei viktigaste.


Alle oppskrifter om omhandler jul vil eg samle under kategorien « JUL OG PÅSKE» i menyen. Over ser du eit knippe utvalg av tidligare oppskrifter!

Det har allerede komt en del spesifikke ønsker til sukkerfri oppskrifter, og mange av dei har eg laga/skal eg lage 🙂 Har du ønske, kom gjerne med det!

Så, eg avslutter her, men har du spørsmål så legg gjerne igjen en kommentar!

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg