Linda Stuhaug

Funksjonell mat guide: ulike søtninger!

Funksjonell mat guide: ulike søtninger!
Heisann alle sammen!
Eg får utrulig mange spørsmål i forhold til dei ulike søtningene eg bruker. Kva som er best, kva eg anbefaler, forskjeller, om man kan bytte med andre varianter, om det er sunt, kvifor eg ikkje bruker andre typer søtninger – spørsmålene er utrulig mange. Istedenfor å konstant gjenta meg sjølv og for å gjere dere meir sikre, så tenkte eg det passa midt i blinken med en guide innenfor dei ulike typene søtning eg bruker med bakgrunninformasjon, bruksområder, egenerfaring og anbefaling. Eg har trossalt stått på kjøkkenet å baka sunt i mange år no, og kjenner til sukrinvariantane inn og ut.
Dette første innlegget blir altså retta til til ulike søtninger, så kommer eg med en guide innenfor fleire sjangrer: dei ulike typane mel / ferdigmikser / og diverse andre varer som eg får masse spørsmål om og bruker.
Det stemmer – det er altså sukrinvariantene eg bruker. Vanlig sukrin er jo den første varianten som kom på markedet, og i ettertid har det komt fire nye varianter av denne. Grunnen til at eg velger sukrinvarianter er fordi sukrin er ett sunt og naturlig alternativ til sukker. Det er ikkje kunstig framstilt som mange andre søtninger, men er 100% naturlig – og fungerer faktisk som antioksidant i kroppen. Det gir ingen blodsukkerstigning, skader ikkje tennene og har null kalorier. Det er heilt trygt og kan også spises av dei som ikkje tåler gjær/sopp eller har candida-intoleranse.
Sukrinvariantene får man kjøpt på helsekostbutikker, dagligvarebutikker med godt utvalg og ulike heimesider. Eg linker alle produktene til x-life sin heimeside, der dere kan få kjøpt dei ulike typane på nett. Innlegget inneholder sponsede produkter.
SUKRIN – kjøp HER. ? Sukrin er altså den første varianten som kom på markedet, og dei andre variantane er videreutvikla med denne som utgangspunkt. ? Samme konsistens og volum som vanlig sukker, men kun 70% av søtningsgraden. ? Bruksområder: sukrin tåler oppvarming og kan brukes til både baking og koking. Ved bruk av sukrin i oppskrifter er det fleire ting ein burde tenke på for å få ett optimalt resultat, for mengda sukrin burde ikkkje utgjere meir enn 20% av den totale mengden ingredienser. Det er anbefalt å kombinere vanlig sukrin med andre typer søtninger for ett optimalt resultat både for smak, konsistens, luftighet osv. Det er fordi det aleine og i større mengder gir en kjølende/metallisk/falsk ettersmak. Sukrin gir en følelse av å "tygge på sukker" i kalde oppskrifter. ? Min erfaring og anbefaling: Eg bruker aldri/sjelden vanlig sukrin.Det gir ett tørt resultat om man kun bruker sukrin i bakverk, og gjer ikkje baksten så luftig. Det er derfor eg ofte skriver i innleggene mine at eg ikkje anbefaler å kun bruke sukrin. Sukrin i en kombinasjon med anna søtning fungerer bedre, men likevell noke eg sjelden bruker. Eg anbefaler helst sukrinvariantene framfor vanlig sukrin.
SUKRINMELIS – kjøp HER. ? Sukrinmelis er en finmalt og pulverisert versjon av sukrin. Den løser seg da lettere opp. ? Samme konsistens og volum som vanlig melis, men med kun 70% av søtningsgraden. ? Bruksområder: sukrinmelis løser seg lett opp uten å gi "sukkerkorn" i ferdig resultat. Derfor passer sukrinmelis godt til kaker og desserter som ikkje trenger steiking, som søtning i glasur, smørkrem, kalde drikker, smoothier, rørte bær, i yoghurtblandinger, som dekorasjon/pynt på kaker. ? Min erfaring og anbefaling: sukrinmelis bruker eg ofte i bruksområdene som eg nevner ovenfor. Sukrinmelis kan også i større mengder gi en kjølende/metallisk ettersmak, men ikkje på samme måte som sukrin. Sukrinmelis anbefaler eg absolutt, men hakket bedre er sukrinmelis med stevia som eg nevner under!
SUKRIN + (PLUSS) – kjøp HER. ? Sukrin+ er sukrin som er smelta sammen med stevia. Dette er dobbelt så søtt som vanlig sukker, og man trenger kun halv mengde. ? Har en likere konsistens ekte sukker. Kombinasjonen mellom sukrin og stevia gir det eg kaller dreamteam! Desse sammen fjerner den kjølende/metalliske ettersmaken til sukrin aleine, og fjerner bismaken til stevia aleine. Det er fortsatt ett 100% naturlig søtningsmiddel. ? Bruksområder: sukrin+ kan ersatte sukker i mange oppskrifter i baking og matlaging, og gi ett godt resultat både på smak og konsistens. Bruk gjerne sukrin+ som strøsukker, det passer heilt ypperlig! ? Min erfaring og anbefaling: sukrin+ er vell den sukrinvarianten eg bruker mest av. Eg får alltid godt resultat i bakst og desserter med sukrin+ som søtning. Det beholder luftigheten, saftighet, smak, gir god konsistens, ingen "falsk" ettersmak. Uten tvil til å anbefale!
SUKRINMELIS MED STEVIA – kjøp HER. ? Vanlig sukrinmelis tilsatt stevia. Denne varianter har samme konsistens, volum OG søtningsgrad som ekte melis. ? En rundere, fyldigere smak og uten det kjølende/metalliske ettersmaken som vanlig sukrinmelis gir. ? Bruksområder: samme bruksområder som sukrinmelis ovenfor. Fantastisk i baking, i glasurer, i vaffel/pannekakerøra, i heimelaga konfekt eller proteinbarer, desserter osv. ? Min erfaring og anbefaling: det er ingen tvil om at eg anbefaler denne varianten framfor vanlig sukrinmelis. Gir generelt ett bedre resultat på alle områder!
SUKRIN GOLD – kjøp HER. ? Sukrin gold er ett gyllent sukrin med en rikere, søtere og fyldigere smak. Det blir på en måte brunt sukker i sunn versjon. ? Den inneholder 8 kalorier pr. 100 g, men det er ubetydelig lite. Fortsatt en sukrinvariant som er 100% naturlig. ? Gir ikkje samme kjølende/metalliske ettersmaken som vanlig sukrin siden den er litt søtere og rundere i smaken. ? Bruksområder: nydelig som strøsukker over frukt, bær, yoghurtblandinger, havregrøt, i te, kaffi, desserter, som søtning i kaker sammen med en anna sukrinvariant gjerne. ? Min erfaring og anbefaling: sukrin gold anbefales på det varmaste! Det er vell den søtningen eg bruker mest av etter sukrin+. Sukrin gold gir en rund, fyldig og nydelig smak i kaker, muffins, kjeks og andre bakverk. Eg er heilt hekta på sukrin gold som strøsukker over søte mellommåltider med frukt/bær, eller på havregrøten. Sukrinen smelter når den blir varm, og danner en søt, karamellaktig smak. En superingrediens når man skal karamellisere frukt, nøtter etc.
STEVIADRÅPER – kjøp HER. ? Steviadråper er naturligvis ikkje en sukrinvariant, men eg velger å ta den med her fordi det er en av mine favoritt søtninger. ? Steviadråper er også 100% naturlig, uten kalorier og karbohydrater. ? Er veldig søtt og man trenger ekstremt lite for å få en god søtsmak. 4 dråper tilsvarer 1 ts sukker. ? Bruksområder: bruk gjerne steviadråper i kombinasjon med sukrin/sukrinmelis for ett bedre resultat. Ellers passer steviadråpene ypperlig som tilleggssøtning i ulike oppskrifter som vaniljekrem, desserter, bakverk, pannekake/vaffelrøra, i yoghurtblandinger, smoothier, te, kaffi etc. ? PS! steviadråper får man i forskjellige smaker og passer da til forskjellige bruksområder. HER har du en fin oversikt. "Vanilje" er min favoritt, men smaken "bær", "sjokolade" og "karamell" er også fantatsisk gode og masse brukt. ? Min erfaring og anbefaling: steviadråper er ingen absolutt nødvendighet, men eg har det tilgjengelig og bruker det ofte i søte blandinger og oppskrifteri tillegg til andre søtnigner. Dei forskjellige smakane passer ulikt, smaken "bær" er en gjenganger i yoghurtblandinger som blir toppa med frisk frukt, bær og nøtter. Friskt og godt!
Så – min anbefaling er å gå til innkjøp på sukrinmelis med stevia, sukrin+ og sukrin gold. Det er er dei tre ulike søtnignene eg bruker mest og har gode erfaringer med. Dei som følger med på bloggen veit at desse tre går igjen i kvart einaste søte oppskriftinnlegg. Man kommer utrulig langt med desse tre og kan sunnifisere alle mulige slagt oppskrifter med å kun gå til innkjøp på desse tre ingrediensene, for resten av det vertfall eg bruker i dei fleste oppskrifter er ingredienser man får på dagilgvarebutikker. En pose koster rundt 60-70 kroner, det gir en samla pris på under 200-lappen. Ikkje kom her å fortell meg at det er dyrt, for dei varer lenge og dei 200 kronene hadde nok gått til noke anna unødvendig uansett 😉
Dette innlegget tok ganske lang tid, så eg håper det vertfall er nyttig for noken av dere og at dere blei litt klokere! Det blei litt lengre enn planlagt, men det måtte berre bli sånn. Noken slike innlegg hører med på bakgrunn av at eg deler lidenskapen min for sunne oppskrifter her på bloggen, med desse ingrediensene. Så det er berre å sette i gang med å handle, folkens!


Heisann alle sammen!

Eg får utrulig mange spørsmål i forhold til dei ulike søtningene eg bruker. Kva som er best, kva eg anbefaler, forskjeller, om man kan bytte med andre varianter, om det er sunt, kvifor eg ikkje bruker andre typer søtninger – spørsmålene er utrulig mange. Istedenfor å konstant gjenta meg sjølv og for å gjere dere meir sikre, så tenkte eg det passa midt i blinken med en guide innenfor dei ulike typene søtning eg bruker med bakgrunninformasjon, bruksområder, egenerfaring og anbefaling. Eg har trossalt stått på kjøkkenet å baka sunt i mange år no, og kjenner til sukrinvariantane inn og ut.

Dette første innlegget blir altså retta til til ulike søtninger, så kommer eg med en guide innenfor fleire sjangrer: dei ulike typane mel / ferdigmikser / og diverse andre varer som eg får masse spørsmål om og bruker.

Det stemmer – det er altså sukrinvariantene eg bruker.
Vanlig sukrin er jo den første varianten som kom på markedet, og i ettertid har det komt fire nye varianter av denne. Grunnen til at eg velger sukrinvarianter er fordi sukrin er ett sunt og naturlig alternativ til sukker. Det er ikkje kunstig framstilt som mange andre søtninger, men er 100% naturlig – og fungerer faktisk som antioksidant i kroppen. Det gir ingen blodsukkerstigning, skader ikkje tennene og har null kalorier. Det er heilt trygt og kan også spises av dei som ikkje tåler gjær/sopp eller har candida-intoleranse.

Sukrinvariantene får man kjøpt på helsekostbutikker, dagligvarebutikker med godt utvalg og ulike heimesider. Eg linker alle produktene til x-life sin heimeside, der dere kan få kjøpt dei ulike typane på nett. Innlegget inneholder sponsede produkter.

SUKRIN – kjøp HER.
? Sukrin er altså den første varianten som kom på markedet, og dei andre variantane er videreutvikla med denne som utgangspunkt.
? Samme konsistens og volum som vanlig sukker, men kun 70% av søtningsgraden.
? Bruksområder: sukrin tåler oppvarming og kan brukes til både baking og koking. Ved bruk av sukrin i oppskrifter er det fleire ting ein burde tenke på for å få ett optimalt resultat, for mengda sukrin burde ikkkje utgjere meir enn 20% av den totale mengden ingredienser. Det er anbefalt å kombinere vanlig sukrin med andre typer søtninger for ett optimalt resultat både for smak, konsistens, luftighet osv. Det er fordi det aleine og i større mengder gir en kjølende/metallisk/falsk ettersmak. Sukrin gir en følelse av å "tygge på sukker" i kalde oppskrifter.
? Min erfaring og anbefaling: Eg bruker aldri/sjelden vanlig sukrin.Det gir ett tørt resultat om man kun bruker sukrin i bakverk, og gjer ikkje baksten så luftig. Det er derfor eg ofte skriver i innleggene mine at eg ikkje anbefaler å kun bruke sukrin. Sukrin i en kombinasjon med anna søtning fungerer bedre, men likevell noke eg sjelden bruker. Eg anbefaler helst sukrinvariantene framfor vanlig sukrin.

SUKRINMELIS – kjøp HER.
? Sukrinmelis er en finmalt og pulverisert versjon av sukrin. Den løser seg da lettere opp.
? Samme konsistens og volum som vanlig melis, men med kun 70% av søtningsgraden.
? Bruksområder: sukrinmelis løser seg lett opp uten å gi "sukkerkorn" i ferdig resultat. Derfor passer sukrinmelis godt til kaker og desserter som ikkje trenger steiking, som søtning i glasur, smørkrem, kalde drikker, smoothier, rørte bær, i yoghurtblandinger, som dekorasjon/pynt på kaker.
? Min erfaring og anbefaling: sukrinmelis bruker eg ofte i bruksområdene som eg nevner ovenfor. Sukrinmelis kan også i større mengder gi en kjølende/metallisk ettersmak, men ikkje på samme måte som sukrin. Sukrinmelis anbefaler eg absolutt, men hakket bedre er sukrinmelis med stevia som eg nevner under!

SUKRIN + (PLUSS) – kjøp HER.
? Sukrin+ er sukrin som er smelta sammen med stevia. Dette er dobbelt så søtt som vanlig sukker, og man trenger kun halv mengde.
? Har en likere konsistens ekte sukker. Kombinasjonen mellom sukrin og stevia gir det eg kaller dreamteam! Desse sammen fjerner den kjølende/metalliske ettersmaken til sukrin aleine, og fjerner bismaken til stevia aleine. Det er fortsatt ett 100% naturlig søtningsmiddel.
? Bruksområder: sukrin+ kan ersatte sukker i mange oppskrifter i baking og matlaging, og gi ett godt resultat både på smak og konsistens. Bruk gjerne sukrin+ som strøsukker, det passer heilt ypperlig!
? Min erfaring og anbefaling: sukrin+ er vell den sukrinvarianten eg bruker mest av. Eg får alltid godt resultat i bakst og desserter med sukrin+ som søtning. Det beholder luftigheten, saftighet, smak, gir god konsistens, ingen "falsk" ettersmak. Uten tvil til å anbefale!

SUKRINMELIS MED STEVIA – kjøp HER.
? Vanlig sukrinmelis tilsatt stevia. Denne varianter har samme konsistens, volum OG søtningsgrad som ekte melis.
? En rundere, fyldigere smak og uten det kjølende/metalliske ettersmaken som vanlig sukrinmelis gir.
? Bruksområder: samme bruksområder som sukrinmelis ovenfor. Fantastisk i baking, i glasurer, i vaffel/pannekakerøra, i heimelaga konfekt eller proteinbarer, desserter osv.
? Min erfaring og anbefaling: det er ingen tvil om at eg anbefaler denne varianten framfor vanlig sukrinmelis. Gir generelt ett bedre resultat på alle områder!

SUKRIN GOLD – kjøp HER.
? Sukrin gold er ett gyllent sukrin med en rikere, søtere og fyldigere smak. Det blir på en måte brunt sukker i sunn versjon.
? Den inneholder 8 kalorier pr. 100 g, men det er ubetydelig lite. Fortsatt en sukrinvariant som er 100% naturlig.
? Gir ikkje samme kjølende/metalliske ettersmaken som vanlig sukrin siden den er litt søtere og rundere i smaken.
? Bruksområder: nydelig som strøsukker over frukt, bær, yoghurtblandinger, havregrøt, i te, kaffi, desserter, som søtning i kaker sammen med en anna sukrinvariant gjerne.
? Min erfaring og anbefaling: sukrin gold anbefales på det varmaste! Det er vell den søtningen eg bruker mest av etter sukrin+. Sukrin gold gir en rund, fyldig og nydelig smak i kaker, muffins, kjeks og andre bakverk. Eg er heilt hekta på sukrin gold som strøsukker over søte mellommåltider med frukt/bær, eller på havregrøten. Sukrinen smelter når den blir varm, og danner en søt, karamellaktig smak. En superingrediens når man skal karamellisere frukt, nøtter etc.

STEVIADRÅPER – kjøp HER.
? Steviadråper er naturligvis ikkje en sukrinvariant, men eg velger å ta den med her fordi det er en av mine favoritt søtninger.
? Steviadråper er også 100% naturlig, uten kalorier og karbohydrater.
? Er veldig søtt og man trenger ekstremt lite for å få en god søtsmak. 4 dråper tilsvarer 1 ts sukker.
? Bruksområder: bruk gjerne steviadråper i kombinasjon med sukrin/sukrinmelis for ett bedre resultat. Ellers passer steviadråpene ypperlig som tilleggssøtning i ulike oppskrifter som vaniljekrem, desserter, bakverk, pannekake/vaffelrøra, i yoghurtblandinger, smoothier, te, kaffi etc.
? PS! steviadråper får man i forskjellige smaker og passer da til forskjellige bruksområder. HER har du en fin oversikt. "Vanilje" er min favoritt, men smaken "bær", "sjokolade" og "karamell" er også fantatsisk gode og masse brukt.
? Min erfaring og anbefaling: steviadråper er ingen absolutt nødvendighet, men eg har det tilgjengelig og bruker det ofte i søte blandinger og oppskrifteri tillegg til andre søtnigner. Dei forskjellige smakane passer ulikt, smaken "bær" er en gjenganger i yoghurtblandinger som blir toppa med frisk frukt, bær og nøtter. Friskt og godt!

Så – min anbefaling er å gå til innkjøp på sukrinmelis med stevia, sukrin+ og sukrin gold. Det er er dei tre ulike søtnignene eg bruker mest og har gode erfaringer med. Dei som følger med på bloggen veit at desse tre går igjen i kvart einaste søte oppskriftinnlegg. Man kommer utrulig langt med desse tre og kan sunnifisere alle mulige slagt oppskrifter med å kun gå til innkjøp på desse tre ingrediensene, for resten av det vertfall eg bruker i dei fleste oppskrifter er ingredienser man får på dagilgvarebutikker. En pose koster rundt 60-70 kroner, det gir en samla pris på under 200-lappen. Ikkje kom her å fortell meg at det er dyrt, for dei varer lenge og dei 200 kronene hadde nok gått til noke anna unødvendig uansett 😉

Dette innlegget tok ganske lang tid, så eg håper det vertfall er nyttig for noken av dere og at dere blei litt klokere! Det blei litt lengre enn planlagt, men det måtte berre bli sånn. Noken slike innlegg hører med på bakgrunn av at eg deler lidenskapen min for sunne oppskrifter her på bloggen, med desse ingrediensene. Så det er berre å sette i gang med å handle, folkens!


2 Kommentarer

T

Turid Irene

3. desember 2020

Skal lage lavkarbo «riskrem» med cottagecheese, hvilket søtningsmiddel anbefaler du å ha i kremfløten?

Linda Stuhaug

3. desember 2020

Eg ville absolutt gått for sukrin+ 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg