Annonse
24. februar 2015
Heimelaga sunnere raspeballer
Raspekaker, raspeballer, komle, potetball, klubb, kompe… er det enda fleire navn på denne retten?
Eg er iallefall oppvokst og vand med å kalle det raspekaker eller raspeballer, så overskrifta deretter.
Det er mange som har etterspurt en sunnere og glutenfri (dei er også naturlig melkefri) versjon av denne retten, og det har eg endelig summa meg til å laga. Desse blei knallgode på smak og konsistens, så oppskrift har eg gleda meg til å dele med dere! Det er veldig enkelt å lage heimelaga raspeballer, men alt i alt med tilbehøret krever det litt tid og tålmodighet –
Heimelaga, glutenfri raspekaker – 6 stk
? 300 g rå potet
? 100 g kokt potet
? 50 g (glutenfritt) havremel
? 50 g bokhvetemel
? 2/3 ts salt
Rasp potetene, vend inn salt og mel og kna til en småklissette deig, la stå i minst 10 minutter.
Er deiga veldig fast kan du bruke en skvett vatn for å justere. Bruk litt væske på hendene og form til 6 raspekaker, desse lar du trekke/småkoke i en kjele med buljongvatn eller krafta frå kjøttet i ca. 30 minutter – til raspekakene flyter opp på overlata.
Du kan fint bruke andre meltyper om du ikkje har akkurat havremel og bokhvetemel, men eine sorten bør vere grov. Speltmel eller kveitemelkan du også bruke istdenfor bokhvetemel.
Tilbehøret til raspeballer varierer nok masse fra heim til heim.
Bacon, salt kjøtt, pølser, kålrabistappe, kokt kålrabi, poteter, sirup, sukker, kulturmelk, rømme… Du lager til det tilbehøret du liker og foretrekker, men vær obs på at salta kjøtt trenger god koketid. Krafta frå kjøttet er supert å koke raspeballene i.
På min tallerken blei det salt kjøtt av svin, bacon, kålrabistappe og sukrin gold.
Doble eller triple gjerne oppskrifta på raspeballene så det er mat til heile familien!
Her var det berre eit prøveprosjekt, men så blei det jammen vellykka 🙂
Håper fleire vil prøve seg!
Annonse
4 Kommentarer
Ingvild
12. april 2022

Linda Stuhaug
12. april 2022
Karoline
18. juli 2018

Linda Stuhaug
23. juli 2018
SKRIV EN KOMMENTAR