Linda Stuhaug

Her er ingrediensene du trenger for å lage sukkerfri julekaker!

Her er ingrediensene du trenger for å lage sukkerfri julekaker!
God 1.søndag i advent, godtfolk!
Vi nærmer oss desember med stormskritt og jula er nesten rett rundt hjørnet. Desember er en måned fylt med masse godsaker, og det starter gjerne idag. Julebord, julegløgg, julefrukost, juleavslutninger, juleverksted, julebaking – og eg kan egentlig fortsette!
Dere som lesere forstår vell kva oppskrifter eg kommer til å dele framover. Det blir selfølgelig mange smakfulle og sukkerfri alternativer til julebakst, julesnacks og andre smaker av jul. Derfor vil eg idag lage en liten oversikt over alternative ingredienser som trengst for å kunne bake uten sukker (og evt. gluten). Det er mange andre alternative ingredienser der ute, men eg tar for meg dei som vil bli brukt i mine oppskrifter.
Hovedingrediensene til julekaker er stort sett sukker, smør, kveitemjøl og gjerne sirup. Derfor må det naturligvis alternativ til nettopp dette som skal til for å kunne bake sunnere. Eg tar i hovedsak for meg alternativ til sukker, sirup og mel (men som det står nedenfor, kveitemel eller speltmel kan også fint brukes, visst man tåler og foretrekker det).
Nokre av oppskriftene fra i fjor! Du finner alle under kategorien «jul» her.
Misforstå meg ikkje. Selfølgelig skal desember måned nytes med ekte varer også! Men det kan bli for masse av det gode, så vi seier ja takk begge deler. Min store lidenskap er å lage alternative oppskrifter og det er jo det heile bloggen egentlig handler om. Så oppskriftene blir for dei som ønsker eit sunnere/sukkerfritt alternativ innimellom, eller for dei som faktisk må ha sukkerfri,glutenfri og/eller melkefri alternatier av andre grunner, som diabetes, cøliaki eller melkeallergi. Oppskriftene framover vil som alltid bli merka og nøye forklart med ingredienser og ingrediensbytting.
Så – vi kjører i gang min lille guide! Eg har linka alle ingrediensene til x-life sin heimeside så du kan trykke dei heim i posten med det samme. Ellers finner du dei fleste ingrediensene på helsekostbutikk, samt nokre finner du og på dagligvarebutikker. /inneholder annonselenker
ALTERNATIV TIL SUKKER: ULIKE SUKRIN VARIANTER
SUKRIN GOLD – kjøpes her. Så og sei kalorifattig, brunt sukrin som erstatning for brunt sukker. Lager en karamellaktig, gyllen og god smak i bakst og desserter. Sukrin gold er også veldig god som strøsukker.
SUKRINMELIS – kjøpes her. Sukrinmelis med stevia som erstatning for melis. Heilt uten kalorier og gir ingen blodsukkerstigning. Perfekt til glasur, snacks, kaker, proteinbarer og andre oppskrifter der man trenger eit søtningsmiddel som løyser seg opp uten å danne krystaller, eller der man ikkje bruker oppvarming.
SUKRIN+ – kjøpes her. Min absolutte favoritt! Sukrin+ er sukrin smelta sammen med stevia og er dobbelt så søtt som vanlig sukrin/sukker, 100% naturlig og kalorifritt. Sukrin+ passer til dei fleste oppskrifter på både kakeer, desserter og snacks – i tillegg er den god som strøsukker.
ALTERNATIV TIL SIRUP / DIVERSE SØTNING:
FIBERSIRUP CLEAR – kjøpes her. FiberSirup Clear er en allsidig ingrediens i baking og matlaging. Den gir en god søtsmak, og kan for eksempel bidra til at kjeks og cookies får en sprø utside og mjuk kjerne. Perfekt å bruke i blant anna heimelaga proteinbarer, da den gir både smak, konsistens og fiber.
FIBERSIRUP GOLD – kjøpes her. FiberSirup Gold er en søt sirup av nyttige prebiotiske fibre som både smaker godt og gjer godt for hei le kroppen. Den har en gyllen farge og en fyldig søtsmak. FiberSirup Gold er et sunnere alternativ til sirup og kan brukes i oppskrifter der ein vanligvis bruker sirup (for eksempel pepperkaker og vaniljefudge). Fibersirup er nydelig over pannekaker, vafler, havregrøten og yoghurtblandinger.
YACONSIRUP – kjøpes her. Yaconsirup er eit lavglykemisk søtningsmiddel som er pressa av roten til Yaconplanten. Egner seg til oppskrifter der man vanligvis ville brukt vanlig sukker eller sirup (for eksempel pepperkaker og vaniljefudge).
EKTE VANILJEPULVER – kjøpes her. Laga av ekte Bourbon-vanilje, heilt uten tilsetninger. God som smakstilsetning i kaker, desserter, snacks, vafler, bakst, pannekaker osv. Gjer virkelig det lille ekstra i sunne, søte oppskrifter!
ALTERNATIV TIL SJOKOLADE: SUKKERFRI SJOKOLADE
SUKKERFRI MELKESJOKOLADE – kjøpes her. Sukrin sjokoladen uten tilsatt sukker, med en mild og god smak. Kan naturligvis erstatte sjokolade der det blir brukt, for eksempel til pynting eller konfekt.
KVIT SJOKOLADE Sukkerfri kvit sjokolade bruker eg til mine oppskrifter på sukkerfri kinderegg og yoghurtnøtter. Absolutt eit must der om man ønsker å lage desse to oppskriftene!
ALTERNATIV TIL MEL: GLUTENFRI ALTERNATIVER: (bruk gjerne spelt eller kveite. Kan gjerne supplere med en av desse variantane for å få høgare fiberinnhold,proteininnhold og/eller næringsinnhold)
FIBERFIN – kjøpes her. Naturlig og sunt fiberriikt mel som brukes for å øke fiberinnholdet, gi jevnare blodsukker og energinivå. Med fiberfin kan man bytte ut 10-20% av melet i pannekaker, kaker, julebakst, pizzabunn, brød, rundstykker og lignande, uten at smak og konsistens blir påvirka.
HAVREMEL – kjøpes her. 100% glutenfritt, finmalt havremel som inneholder masse fiber, vitaminer og mineraler. Den meltypen eg bruker aller mest i mine oppskrifter. PS! Du kan fint male havregryn til mel i en blender sjølv, eller bruke havremel fra Axa. Billigere og like bra!
MANDELMEL – kjøpes her. Finmalte og fettreduserte mandler i meltform. Kan erstatte noko av tørrvarene i ulike oppskrifter og bakst. Glutenfritt, proteinrikt med lite fett.
BOKHVETEMEL – kjøpes på innvandrerbutikk, helsekostbutikk, nokre dagligvare eller iherb. Bokhvetemel er ikkje en kornsort eller kveitesort. Det beste erstatninga for kveitemjøl etter mi meining! Kan brukes til brød, knekkebrød, bakst, pannekaker, vafler og lignande. Bokhvetemel er fantastisk god å bake mine heimelaga, glutenfri lomper med!
NØYTRAL KAKEMIKS – kjøpes her. Glutenfri og sukkerfri kakemiks som du kan lage favorittkaka di med. Bruk den som basis og tilsett vatn, egg, olje og smaktilsetning så du kan lage gulrotkake, eplekake, krydderkake og lignande. Denne er fantastisk god og anbefalast på det varmaste! Du kan dele opp pakken og lage forskjellige småkaker, eller bruke det som tørrvare i andre oppskrifter.
PROTEINPULVER For å øke proteininnholdet eller lage proteinbarer. Grunnen til at eg tar med proteinpulver her er fordi eg får masse spørsmål om det. Desse egner seg både til bakst og i proteinbarer, er absolutt ikkje noke «må ha» ingrediens i forhold til julebakst. 
PROTEIN DELITE – kjøpes her. Protein delite er verdenskjent for sin gode smak. Eg har prøvd «alpine milk chocolate» – som har små biter av sjokolade. Godt i både bakst og proteinbarer. «Rasberry yoghurt» og «strawberry white chocolate» har eg også prøvd i proteinbarer, knallgode begge to! Du finner også smaken «chocolate coconut» og «vanilla yoghurt berry«. Alle har biter av frukt eller sjokolade.
TROPONIN – kjøpe 1 kg her eller 3 kg her. Dette proteinpulveret får du i både sjokolade, vanilje og jordbær. Det proteinpulveret eg liker best å bruke i proteinbarer (f.eks japp sjokoladen) og til å bake med, dei få gangene eg bruker proteinpulver i bakst.
EASY BAKE – kjøp 1 her eller 3 her. Bakeprotein designa for baking og matlaging. Nøytralt proteinpulver som kan erstatte 10-30% tørrvarer for høgare proteininnhold.
Skal eg anbefale eit utvalg ingredienser som er eit «must» for å kunne bake dei aller fleste julekaker sunnere og sukkerfri med godt resultat blir det desse:
Aller viktigast: sukrin gold, sukrinmelis, sukrin+, fibersirup gold eller yaconsirup, sukkerfri sjokolade. Ellers: havremel, mandelmel, fiberfin.
I oppskriftene framover vil eg selføgelig bruke vanlige dagligvare-ingredienser. Alle oppskrifter med smak av jul kommer under kategorien «JUL« under «OPPSKRIFTER» i menyen. Det er også en del søte oppskrifter under «snacks«.
Eg er veldig fornøgd med mange av oppskriftene fra i fjor og vil derfor bruke noken av dei i år også. Kanskje eg lager en liten ny vri, eller prøver med andre ingredienser. I tillegg kjem det selfølgelig litt nye! Har du ønsker om kva som skal lagast, gi meg en lyd i kommentarfeltet 🙂
PS! En litt meir komplett guide over nesten alle alle alternative ingredienser fra funksjonell mat finner du HER.
Håper innlegget er eller blir nyttig framover – du må ikkje nøle med å spørre om det er noko du lurer på!

God 1.søndag i advent, godtfolk!

Vi nærmer oss desember med stormskritt og jula er nesten rett rundt hjørnet. Desember er en måned fylt med masse godsaker, og det starter gjerne idag. Julebord, julegløgg, julefrukost, juleavslutninger, juleverksted, julebaking – og eg kan egentlig fortsette!

Dere som lesere forstår vell kva oppskrifter eg kommer til å dele framover.
Det blir selfølgelig mange smakfulle og sukkerfri alternativer til julebakst, julesnacks og andre smaker av jul. Derfor vil eg idag lage en liten oversikt over alternative ingredienser som trengst for å kunne bake uten sukker (og evt. gluten). Det er mange andre alternative ingredienser der ute, men eg tar for meg dei som vil bli brukt i mine oppskrifter.

Hovedingrediensene til julekaker er stort sett sukker, smør, kveitemjøl og gjerne sirup. Derfor må det naturligvis alternativ til nettopp dette som skal til for å kunne bake sunnere. Eg tar i hovedsak for meg alternativ til sukker, sirup og mel (men som det står nedenfor, kveitemel eller speltmel kan også fint brukes, visst man tåler og foretrekker det).


Nokre av oppskriftene fra i fjor! Du finner alle under kategorien «jul» her.

Misforstå meg ikkje. Selfølgelig skal desember måned nytes med ekte varer også!
Men det kan bli for masse av det gode, så vi seier ja takk begge deler. Min store lidenskap er å lage alternative oppskrifter og det er jo det heile bloggen egentlig handler om. Så oppskriftene blir for dei som ønsker eit sunnere/sukkerfritt alternativ innimellom, eller for dei som faktisk må ha sukkerfri,glutenfri og/eller melkefri alternatier av andre grunner, som diabetes, cøliaki eller melkeallergi. Oppskriftene framover vil som alltid bli merka og nøye forklart med ingredienser og ingrediensbytting.

Så – vi kjører i gang min lille guide! Eg har linka alle ingrediensene til x-life sin heimeside så du kan trykke dei heim i posten med det samme. Ellers finner du dei fleste ingrediensene på helsekostbutikk, samt nokre finner du og på dagligvarebutikker.
/inneholder annonselenker

ALTERNATIV TIL SUKKER:
ULIKE SUKRIN VARIANTER

SUKRIN GOLD – kjøpes  her.
Så og sei kalorifattig, brunt sukrin som erstatning for brunt sukker. Lager en karamellaktig, gyllen og god smak i bakst og desserter. Sukrin gold er også veldig god som strøsukker.

SUKRINMELIS – kjøpes  her.
Sukrinmelis med stevia som erstatning for melis. Heilt uten kalorier og gir ingen blodsukkerstigning. Perfekt til glasur, snacks, kaker, proteinbarer og andre oppskrifter der man trenger eit søtningsmiddel som løyser seg opp uten å danne krystaller, eller der man ikkje bruker oppvarming.

SUKRIN+ – kjøpes  her.
Min absolutte favoritt! Sukrin+ er sukrin smelta sammen med stevia og er dobbelt så søtt som vanlig sukrin/sukker, 100% naturlig og kalorifritt. Sukrin+ passer til dei fleste oppskrifter på både kakeer, desserter og snacks – i tillegg er den god som strøsukker.

ALTERNATIV TIL SIRUP / DIVERSE SØTNING:


FIBERSIRUP CLEAR – kjøpes  her.
FiberSirup Clear er en allsidig ingrediens i baking og matlaging. Den gir en god søtsmak, og kan for eksempel bidra til at kjeks og cookies får en sprø utside og mjuk kjerne. Perfekt å bruke i blant anna heimelaga proteinbarer, da den gir både smak, konsistens og fiber.

FIBERSIRUP GOLD – kjøpes  her.
FiberSirup Gold er en søt sirup av nyttige prebiotiske fibre som både smaker godt og gjer godt for hei le kroppen. Den har en gyllen farge og en fyldig søtsmak. FiberSirup Gold er et sunnere alternativ til sirup og kan brukes i oppskrifter der ein vanligvis bruker sirup (for eksempel pepperkaker og vaniljefudge). Fibersirup er nydelig over pannekaker, vafler, havregrøten og yoghurtblandinger.

YACONSIRUP – kjøpes  her.
Yaconsirup er eit lavglykemisk søtningsmiddel som er pressa av roten til Yaconplanten. Egner seg til oppskrifter der man vanligvis ville brukt vanlig sukker eller sirup (for eksempel pepperkaker og vaniljefudge).

EKTE VANILJEPULVER – kjøpes  her.
Laga av ekte Bourbon-vanilje, heilt uten tilsetninger. God som smakstilsetning i kaker, desserter, snacks, vafler, bakst, pannekaker osv. Gjer virkelig det lille ekstra i sunne, søte oppskrifter!

ALTERNATIV TIL SJOKOLADE:
SUKKERFRI SJOKOLADE

SUKKERFRI MELKESJOKOLADE – kjøpes her.
Sukrin sjokoladen uten tilsatt sukker, med en mild og god smak. Kan naturligvis erstatte sjokolade der det blir brukt, for eksempel til pynting eller konfekt.

KVIT SJOKOLADE
Sukkerfri kvit sjokolade bruker eg til mine oppskrifter på sukkerfri kinderegg og yoghurtnøtter. Absolutt eit must der om man ønsker å lage desse to oppskriftene!

ALTERNATIV TIL MEL:
GLUTENFRI ALTERNATIVER:
(bruk gjerne spelt eller kveite. Kan gjerne supplere med en av desse variantane for å få høgare fiberinnhold,proteininnhold og/eller næringsinnhold)

FIBERFIN – kjøpes  her.
Naturlig og sunt fiberriikt mel som brukes for å øke fiberinnholdet, gi jevnare blodsukker og energinivå. Med fiberfin kan man bytte ut 10-20% av melet i pannekaker, kaker, julebakst, pizzabunn, brød, rundstykker og lignande, uten at smak og konsistens blir påvirka.

HAVREMEL – kjøpes  her.
100% glutenfritt, finmalt havremel som inneholder masse fiber, vitaminer og mineraler. Den meltypen eg bruker aller mest i mine oppskrifter. PS! Du kan fint male havregryn til mel i en blender sjølv, eller bruke havremel fra Axa. Billigere og like bra!

MANDELMEL – kjøpes  her.
Finmalte og fettreduserte mandler i meltform. Kan erstatte noko av tørrvarene i ulike oppskrifter og bakst. Glutenfritt, proteinrikt med lite fett.

BOKHVETEMEL – kjøpes på innvandrerbutikk, helsekostbutikk, nokre dagligvare eller iherb.
Bokhvetemel er ikkje en kornsort eller kveitesort. Det beste erstatninga for kveitemjøl etter mi meining! Kan brukes til brød, knekkebrød, bakst, pannekaker, vafler og lignande. Bokhvetemel er fantastisk god å bake mine heimelaga, glutenfri lomper med!

NØYTRAL KAKEMIKS – kjøpes  her.
Glutenfri og sukkerfri kakemiks som du kan lage favorittkaka di med. Bruk den som basis og tilsett vatn, egg, olje og smaktilsetning så du kan lage gulrotkake, eplekake, krydderkake og lignande. Denne er fantastisk god og anbefalast på det varmaste! Du kan dele opp pakken og lage forskjellige småkaker, eller bruke det som tørrvare i andre oppskrifter.

PROTEINPULVER
For å øke proteininnholdet eller lage proteinbarer.
Grunnen til at eg tar med proteinpulver her er fordi eg får masse spørsmål om det. Desse egner seg både til bakst og i proteinbarer, er absolutt ikkje noke «må ha» ingrediens i forhold til julebakst. 

PROTEIN DELITE – kjøpes her.
Protein delite er verdenskjent for sin gode smak. Eg har prøvd «alpine milk chocolate» – som har små biter av sjokolade. Godt i både bakst og proteinbarer. «Rasberry yoghurt» og «strawberry white chocolate» har eg også prøvd i proteinbarer, knallgode begge to! Du finner også smaken «chocolate coconut» og «vanilla yoghurt berry«. Alle har biter av frukt eller sjokolade.

TROPONIN – kjøpe 1 kg her eller 3 kg her.
Dette proteinpulveret får du i både sjokolade, vanilje og jordbær. Det proteinpulveret eg liker best å bruke i proteinbarer (f.eks japp sjokoladen) og til å bake med, dei få gangene eg bruker proteinpulver i bakst.

EASY BAKE – kjøp 1  her eller 3  her.
Bakeprotein designa for baking og matlaging. Nøytralt proteinpulver som kan erstatte 10-30% tørrvarer for høgare proteininnhold.

Skal eg anbefale eit utvalg ingredienser som er eit «must» for å kunne bake dei aller fleste julekaker sunnere og sukkerfri med godt resultat blir det desse:

Aller viktigast: sukrin gold, sukrinmelis, sukrin+, fibersirup gold eller yaconsirup, sukkerfri sjokolade.
Ellers: havremel, mandelmel, fiberfin.

I oppskriftene framover vil eg selføgelig bruke vanlige dagligvare-ingredienser. Alle oppskrifter med smak av jul kommer under kategorien « JUL« under «OPPSKRIFTER» i menyen. Det er også en del søte oppskrifter under « snacks«.

Eg er veldig fornøgd med mange av oppskriftene fra i fjor og vil derfor bruke noken av dei i år også. Kanskje eg lager en liten ny vri, eller prøver med andre ingredienser. I tillegg kjem det selfølgelig litt nye! Har du ønsker om kva som skal lagast, gi meg en lyd i kommentarfeltet 🙂

PS! En litt meir komplett guide over nesten alle alle alternative ingredienser fra funksjonell mat finner du HER.

Håper innlegget er eller blir nyttig framover – du må ikkje nøle med å spørre om det er noko du lurer på!

Annonse

6 Kommentarer

B

Bente Wist

4. desember 2018

Hei Kan en lage julekaker,som kan spises,når en går på ketose diett?

Linda Stuhaug

5. desember 2018

Du kan lage julekaker som er ketose-vennlige ja 🙂

S

Stine Kjær

7. oktober 2018

Hei. Jeg elsker å lage mat og tilbringer en del tid på kjøkkenet, Å jeg er av den gamledagse verianten at det meste skal være hjemmelaget og bruker bare sirup og vanlig farrin og Melis når jeg baker og lager mat. Men så har jeg blitt bitt av den trenden av å prøve å lage mat på en anderledes måte,med og bytte ut fløte med plantebaserte produkter når det kommer til fløte fronren og synes det fungerer helt fint i forhold til middager og sauser. Men kaker er jeg meget usikker på om jeg tør å lage fløtekrem av noe som ikke har tilknytning fra kua.. Men så har jeg jo lyst å prøve noe nytt,men har ikke lyst at alt det nye (syntetisk) produkter skal gå utover smaks opplevelsen for det blir fort en nedtur, når man har brukt mange timer på kjøkkenet.. i mitt hode,så innbiller jeg meg at alle de ulike søtnings typene gir en syntetisk og metallisk smak på kaker/mat og det har gjort til at jeg lar vær å prøve.. er det store forskjellereller om man bytter ut vanlig sukker/sirup og melis med disse produktene som erstatter de du bruker/reklamerer for??

Linda Stuhaug

8. oktober 2018

Hei Stine! Ja, det er forskjell på vanlig sukker og sukrinvarianter, det er ikkje til å legge skjul på. Alle opplever sukrin forskjellig, så du må nesten berre prøve deg fram sjølv altså 🙂 Eg synes ikkje det gir en syntetisk og metallisk smak (med mindre man bruker vanlig sukrin), nokon opplever det annleis enn meg igjen 😉 Det vil nok også variere litt fra oppskrift til oppskrift!

I

Inger Kjærstad jensen

5. november 2019

Jeg gleder meg plutselig til Jul igjen 🙂 takk for at du har laget spennende oppskrifter uten sukker. som helt ny diabetiker gleder jeg meg til å bake nå

Linda Stuhaug

6. november 2019

Veldig hyggelig å kunne inspirere, Inger!! 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg