Annonse
2. desember 2015
Julekake/julebrød uten tilsatt sukker
Innlegget inneholder annonselenker
Hei!
Det er onsdag akâ lillelørdag, vi er i gang med desember og her er årets første juleoppskrift: Sukkerfri julekake/julebrød med rosiner!
Eg kaller det vanligvis julebrød, men det er visst litt mindre vanlig har eg forstått. Kjært barn har mange navn, det gjelder nok en del julebakst 🙂
Oppskrifta er fiberrik, uten tilsatt sukker og kan fint lages melkefri. Resultatet blir eit skikkelig saftig, luftig og fantastisk godt julebrød! Du bestemmer sjølv om du vil bruke speltmjøl eller kveitemjøl, eg foretrekker spelt og resultatet blir like bra:
Julekake med rosiner, 1 stort brød eller 2 mindre:
60 g ekte smør
2 dl valgfri melk
60 g kesam original
1 pk tørrgjær
50 g sukrin+ *
1 ss fibersirup gold, evt. anna sirup eller honning
1,5 ts kardemomme
en klype salt
60 g fiberfin, kan erstattast med speltmjøl
ca. 350 g speltmjøl eller kveitemjøl
60-80 g rosiner
1 egg
Slik gjer du:
1. Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjæren. Rør inn sukrin+, fibersirup, salt, kardemomme og kesam. Hell blandinga over i ei eltemaskin, du kan også elte for hand.
2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mel til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for masse, og mengden kan variere. La deiga elte på lav hastighet i nokren minuttter før rosiner tilsettes og knas godt inn i deiga.
3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tok meg 1 time.
4. Sett steikeovnen på 200 grader og dekk ei steikeplate med bakepapir. Kna deiga opp og form til avlangt julebrød eller rund julekake. La den etterheve 30 minutter på steikeplata under kjøkkenhåndkle.
5. Pensle heile overflata med eit lettpiska egg. Steik på nederste rille i 25-40 minutter til brødet er gjennostekt og har fått en fin farge. Avkjøl på rist.
Tips og alternativer
– Du kan bytte sukrin+ med anna søtning tilsvarande 100 g sukker. Anbefaler ikkje vanlig sukrin.
– For melkefri variant: bruk 100 g melkefri margarin istedenfor ekte smør og kesam, og naturligvis den melka du ønsker.
Aller best smaker det varmt og nybakt – men man kan fint jukse før servering med å lune julekaka.
For min del er brunost og syltetøy det beste pålegget:
PS! Julekaka kan fint fryses, så lag gjerne dobbel oppskrift når du først er i gang. Da vil du få 3 julekaker i normal størrelse 🙂
Annonse
10 Kommentarer
Tone Holsbøe
23. november 2018

Linda Stuhaug
25. november 2018
Ida
19. oktober 2021

Linda Stuhaug
20. oktober 2021
Wally
30. november 2023

Linda Stuhaug
3. desember 2023
Esther Dybvik
20. november 2019

Linda Stuhaug
20. november 2019
Tone
2. desember 2020

Linda Stuhaug
2. desember 2020
SKRIV EN KOMMENTAR