Linda Stuhaug

Annonse

31. januar 2022

Mat i søpla = penger i søpla!

Mat i søpla = penger i søpla!
Har du tenkt på dette her? Kaster du spiselig mat er det jammen ikkje stor forskjell fra å kaste penger rett i søpla!
Eg får ofte meldinger som «åh, du er så heldig som finner så mykje datovarer på butikken og kan spare penger på mat». Men sjølv om eg sparte 21.041 kroner på datohandel i 2021, så hadde dette vore småpenger om eg hadde kasta like mykje mat heime som gjennomsnittet av oss gjer…
La meg fortelle dåkke det at husholdningen står for 55% av det kartlagte matsvinnet i Norge. Kvar og ein av oss kaster i gjennomsnitt 43 kg (!) mat i året heime. Skulle vi ha kasta 86 kilo mat heime i 2021, så kan eg med hundre prosent sikkerhet sei at dette hadde utgjort meir enn 21.041 kroner! Tygg litt på den 🙂
Så, kor vil eg med dette? Jo, eg vil gjere dåkke enda meir bevisste på å unngå å kaste mat heime♥ Det er SÅ unødvendig, både for lommeboka og miljøet! La meg komme med noken enkle, konkrete råd ↓
1. Middagsrester er det vi kaster mest. Men kva i alle dager har middagen i søpla å gjere⁉️ Ta vare på restane og et det dagen etterpå, ha med til lunsj, frys det ned, lag en kreativ reste-rett eller spar opp restane fra veka og ha en reste-dag🙌🏻
2. Frisk opp slappe grønnsaker i isvatn eller skjær vekk om noke er dårlig. Vær kreativ med frukt og grønt som ikkje er 100% – lag suppe, gryte, smoothie, syltetøy – her er uendelig mange muligheter😊
3. Kjem sjølvsagt ikkje unna «sjå-lukte-smake» regelen på «best før» matvarer. Stol på sansane dine, dette er mat som kan stå LENGE etter utløpsdato!
4. Frys ned matvarer som nærmer seg «siste forbruksdag» dato – der kan det ligge i måneder og noken tilfelle år.
5. Ha oversikt i kjøleskapet ditt! Du trenger ikkje ha stappfullt kjøleskap heile tida. Vit kva du har, så skal du slippe at mat blir dårlig. Unngå å handle unødvendig mykje!
Hugs at absolutt alle monner drar! Kan du bli LITT bedre idag enn igår, denne veka enn forrige veke – så er du på vei i riktig retning. Jo mindre penger i søpla, jo meir penger til andre ting 🙂
Heilt supert om du vil dele dine egne tips & triks til korleis du kaster mindre mat heime – det er så hyggelig å inspirere kvarandre 😀

Har du tenkt på dette her? Kaster du spiselig mat er det jammen ikkje stor forskjell fra å kaste penger rett i søpla!

Eg får ofte meldinger som «åh, du er så heldig som finner så mykje datovarer på butikken og kan spare penger på mat». Men sjølv om eg sparte 21.041 kroner på datohandel i 2021, så hadde dette vore småpenger om eg hadde kasta like mykje mat heime som gjennomsnittet av oss gjer…

La meg fortelle dåkke det at husholdningen står for 55% av det kartlagte matsvinnet i Norge. Kvar og ein av oss kaster i gjennomsnitt 43 kg (!) mat i året heime. Skulle vi ha kasta 86 kilo mat heime i 2021, så kan eg med hundre prosent sikkerhet sei at dette hadde utgjort meir enn 21.041 kroner! Tygg litt på den 🙂


Så, kor vil eg med dette? Jo, eg vil gjere dåkke enda meir bevisste på å unngå å kaste mat heime♥ Det er SÅ unødvendig, både for lommeboka og miljøet! La meg komme med noken enkle, konkrete råd ↓

1. Middagsrester er det vi kaster mest. Men kva i alle dager har middagen i søpla å gjere⁉️ Ta vare på restane og et det dagen etterpå, ha med til lunsj, frys det ned, lag en kreativ reste-rett eller spar opp restane fra veka og ha en reste-dag🙌🏻

2. Frisk opp slappe grønnsaker i isvatn eller skjær vekk om noke er dårlig. Vær kreativ med frukt og grønt som ikkje er 100% – lag suppe, gryte, smoothie, syltetøy – her er uendelig mange muligheter😊

3. Kjem sjølvsagt ikkje unna «sjå-lukte-smake» regelen på «best før» matvarer. Stol på sansane dine, dette er mat som kan stå LENGE etter utløpsdato!

4. Frys ned matvarer som nærmer seg «siste forbruksdag» dato – der kan det ligge i måneder og noken tilfelle år.

5. Ha oversikt i kjøleskapet ditt! Du trenger ikkje ha stappfullt kjøleskap heile tida. Vit kva du har, så skal du slippe at mat blir dårlig. Unngå å handle unødvendig mykje!

Hugs at absolutt alle monner drar! Kan du bli LITT bedre idag enn igår, denne veka enn forrige veke – så er du på vei i riktig retning. Jo mindre penger i søpla, jo meir penger til andre ting 🙂

Heilt supert om du vil dele dine egne tips & triks til korleis du kaster mindre mat heime – det er så hyggelig å inspirere kvarandre 😀

Annonse

4 Kommentarer

M

Martine

2. februar 2022

Et spesifikt tips for å kaste mindre brød er å ikke ha brødet stående ute på benken, men skjær det i skiver og frys ned. Vi tar alltid bare opp de skivene vi trenger. Stort pluss med denne metoden er at matpakkene til barna holder seg bedre utover skoledagen også 😊

Linda Stuhaug

3. februar 2022

Heilt sant 😀 Supert tips!

S

Solhild

2. februar 2022

Hei,og takk for mykje fin inspirasjon! Min måte å minimere kasting av mat,er å lage ei menyliste før kvar veke. Då veit eg kva råvarer eg treng gjennom veka,og blir ikkje frista til å handle meir enn eg faktisk bruker. Frukt (ikkje banan) tomat, paprika og agurk er plassert i ulike hyller,i kjøleskapet,slik at dei blir oppbevart på beste måte.F.eks tomat paprika og agurk,øverst,der det er varmast. Frukt og grønt under midten. Poteter og rotvekstar,nederst. Skal dei ligge i romtemp.blir det fort overmode og lite kjekt å ete. Bananen har eg i ei hengekorg i kjellartrappa. Der er litt kjølegare,og for det meste mørkt. Det har eg funne ut passar bananen kjempegodt. Dette er nokre av dei tinga eg gjer. Gler meg til å få fleire tips her! Helsing Sol

Linda Stuhaug

3. februar 2022

Hei Solhild, og takk for kommentar og kjempegode tips 😀 Dette håper eg fleire leser!! 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg