Annonse
8. september 2014
Oppskrift: fløyelsmjuk, krema havregrøt!
Hei godtfolk!
Det er kjøttfri Mandag igjen, og vegetarmiddag på menyen for mange. Dagens middagstips er en en tradisjonsrett med en litt ny vri – nemlig fløyelsmjuk, krema havregrøt! Her har eg rett og slett brukt havremel istedenfor havregryn, som gir grøten ny konsistens og smak. Det går egentlig ikkje an å beskrive korleis denne smaker, men det blir en slags god blanding mellom havregrøt og rømmegrøt, litt etter kva variant man lager. Knallgodt!
Havregrøt spiser eg akkurat når eg har lyst på det. For mange hører det nok til på frukostbordet, det er godt til lunsj, kan fint spises som middag og er en god avslutning på dagen som kveldsmat. Den kan også varieres etter smak og behag, er utrulig rask og enkel å lage og ikkje minst superbillig!
Havregrøt kan lages både glutenfri og melkefri! Bruk naturligvis glutenfritt havremel for glutenfri variant (du kan male glutenfri havregryn til mel i en foodprosessor), og alternativ melk for melkefri variant. Den er også uten sukker og full av fiber!
Havregrøt kokt på gryn og væske gir ikkje så masse meir næring enn en god dose karbohydrat. Eg tilsetter alltid fullverdig protein/fettkilde for å gjere grøten meir næringsrik, mettande, for å unngå skyhøg blogsukkerstigning og for at den skal holde lengre i magen. Her er tips og varianter for å lage en fullverdig havregrøt –
Juster porsjonen etter deg og fine behov.
Fløyelsmjuk, krema havregrøt, 1 porsjon
? 35 g havremel
? 15 g valgfri tørrvare*
? 1/3 ts salt
? Søtning etter smak*
? 3-3,5 dl væske – melk/vatn
? Evt. ekstraingrediens*
* les tips under.
Ha tørrvarene i en kjele sammen med 2 dl væske. Eg koker alltid havregrøten min på melk eller en blanding av melk/vatn, for eg synes det er best. Som eg har tipsa dere for lenge sida er det også godt å koke grøten på litt kokosmelk. Gi grøten få eit oppkok og la den deretter småkoke på middels varme i 10-15 minutter. Spe med væske underveis, grøten blir fyldigere jo lengre den koker. La den småkoke til den har fått den konsistensen du ønsker. Smak til med søtning, tilsett evt. ekstraingrediens og server straks med akkurat det du måtte ønske!
Det går nok heilt fint å koke grøten i mikroen også, men tilsett gjerne all væska fra starten av, og rør noken ganger underveis.
Innlegget inneholder annonselenker.
TIPS!
? Som valgfri tørrvare kan du gjerne bruke meir havremel, eller du kan bruke andre tørrvarer for å variere og lage god smak. Eg har brukt kokosmel som er en suksess og gir god konsistens (smaker ikkje kokos) og vaniljeproteinpulver som gir god vaniljesmak for en søtere grøt. Mandelmel, peanøttmel, proteinpulver i andre smaker er eksempel på andre tørrvarer som vil gi en god smak. Prøv deg fram!
? Det er ikkje alle som liker å ha grøten litt søt, men bruk i tilfelle den søtningen du ønsker og smak til. Sukrinmelis, sukrin gold eller steviadråper i forskjellige smaker pleier eg å bruke.
? Eg pleier å tilsette ektsraingrediens for å gjere grøten meir næringsrik. 1 eggkvitte, 1 eggeplomme, 1 ss cocosa, proteinpulver, gresk yoghurt (gjer grøten enda meir fløyelsmjuk!) er noken eksempel. Toppingen kan også bidra med å gjere grøten fullverdig.
Her en søt variant der eg har kokt grøten på havremel, vaniljeproteinpulver, melk og 1 ss cocosa. Servert med cottage cheese, heimelaga og sukkerfritt eplesyltetøy (oppskrift kommer), jordbær og kanel ?
Eg er også veldig glad i å gjere havregrøten lik tradisjonell grøt med eit dryss sukrin+, kanel og smørauge –
Her en meir nøytral variant der eg har brukt havremel, kokosmel, vatn + 2 ss kokoskrem/kokosmel, 1 eggekvitte.
Så, eg håper du fikk inspirasjon til å gjere den tradisjonelle havregrøten til en ny vri! Havregrøt hører jo årstida med, det smaker ektsra godt med ei varm skål når det er kjølig i temperaturen ?
Annonse
SKRIV EN KOMMENTAR