Annonse
4. september 2025
Oppskrift på grautpulver til baby + alt du trenger å vite når du skal lage babygrauten sjølv!

Heimelaga, økologisk og naturlig jernrikt grautpulver til dei små👶🏻 I dette innlegget får du ikkje berre oppskrift, men også alt du trenger å vite når du skal lage babygrauten heimelaga, sånn at du blir sikker på at det er heilt trygt♥︎

Det som er fint å vite om:
🌾 Bruk havre og/eller hirse. Det er dei mest jernrike kornsortane! I denne oppskrifta kombinerer eg, men det går heilt fint å kun bruke en av delene også.
🥜 Suppler gjerne med litt frø og kjerner i blandinga, det er næringstett, gir ekstra sunt fett og jern. Eg bruker gresskarkjerner og sesamfrø i oppskrifta her, fordi dei inneholder mest jer
💧Bløytlegging er viktig før du koker grauten for bedre opptak av jern. Legg f.eks pulveret i vatn eit par timer før eller la det stå i vatn natta over eller gjennom dagen.
🥝 C-vitamin er også viktig for jernopptaket, dette rører du inn rett før servering. Fine kilder er f.eks kiwi, mango, appelsin, jordbær, bringebær eller solbær! Varier gjerne for å variere smaken på grauten.

Eg velger konsekvent å bruke økologiske og reine kvalitetsprodukter fra Helios. Har absolutt alt som trengst for å lage eit næringsrikt grautpulver, i tillegg til fleire næringsrike ingredienser som passer fint til babymaten🥰 Men, du bestemmer naturligvis heilt sjølv kor du får tak i ingrediensane!

Til denne varianten av pulvergraut treng du (fra 4 mnd)
• 2,5 dl havregryn
• 2,5 dl hirseflak
• 0,5 dl gresskarkjerner
• 0,5 dl sesamfrø
• 1 toppa ss sikta speltmjøl (evt kveitemjøl/bokkveitemjøl)
👉🏻 Kjør ingrediensane i en blender eller foodprosessor. Hell over på eit glass og oppbevar i kjøkkenskapet.

SÅNN LAGER DU GRAUTEN🥣
• 0,5 dl grautpulver
• 1 dl vatn
• gjerne en liten skvis sitronsaft eller limesaft (syre kan bidra til hakket bedre opptak av jern)
PS! Juster mengden etter babyens behov. Alltid dobbel mengde vatn ift pulver😊
👉🏻 Ha i en kjele og sett på lokk på kjøkkenbenken. Bløytlegg helst i minst 1 time, gjerne lenger.
👉🏻 Kok opp på middels varme og rør heile tida. Grauten treng kun å koke i 1-2 minutter.
👉🏻 Rør inn litt morsmelk/mme før servering til passe konsistens.
👉🏻 Til slutt rører du inn en C-vitamin kilde. Du kan òg tilsette f.eks 1/2 ts nøttesmør/finkverna nøtter/tahini, men med dette grautpulveret tilsatt frø og kjerner så er det strengt tatt ikkje nødvendig😊

TIPS! Eg lager alltid dobbel eller trippel porsjon, oppbevarer i kjøleskapet og varmer opp igjen. Kokt graut kan fint stå eit par dager kjølig😊

Håper innlegget og oppskrifta kan inspirere❤️
Annonse
2 Kommentarer
Anne
8. september 2025
Linda Stuhaug
9. september 2025
SKRIV EN KOMMENTAR