Linda Stuhaug

Annonse

4. september 2025

Oppskrift på grautpulver til baby + alt du trenger å vite når du skal lage babygrauten sjølv!

Oppskrift på grautpulver til baby + alt du trenger å vite når du skal lage babygrauten sjølv!
Heimelaga, økologisk og naturlig jernrikt grautpulver til dei små👶🏻 I dette innlegget får du ikkje berre oppskrift, men også alt du trenger å vite når du skal lage babygrauten heimelaga, sånn at du blir sikker på at det er heilt trygt♥︎
Det som er fint å vite om:
🌾 Bruk havre og/eller hirse. Det er dei mest jernrike kornsortane! I denne oppskrifta kombinerer eg, men det går heilt fint å kun bruke en av delene også.
🥜 Suppler gjerne med litt frø og kjerner i blandinga, det er næringstett, gir ekstra sunt fett og jern. Eg bruker gresskarkjerner og sesamfrø i oppskrifta her, fordi dei inneholder mest jer
💧Bløytlegging er viktig før du koker grauten for bedre opptak av jern. Legg f.eks pulveret i vatn eit par timer før eller la det stå i vatn natta over eller gjennom dagen.
🥝 C-vitamin er også viktig for jernopptaket, dette rører du inn rett før servering. Fine kilder er f.eks kiwi, mango, appelsin, jordbær, bringebær eller solbær! Varier gjerne for å variere smaken på grauten.
Eg velger konsekvent å bruke økologiske og reine kvalitetsprodukter fra Helios. Har absolutt alt som trengst for å lage eit næringsrikt grautpulver, i tillegg til fleire næringsrike ingredienser som passer fint til babymaten🥰 Men, du bestemmer naturligvis heilt sjølv kor du får tak i ingrediensane!
Til denne varianten av pulvergraut treng du (fra 4 mnd)
• 2,5 dl havregryn
• 2,5 dl hirseflak
• 0,5 dl gresskarkjerner
• 0,5 dl sesamfrø
• 1 toppa ss sikta speltmjøl (evt kveitemjøl/bokkveitemjøl)
👉🏻 Kjør ingrediensane i en blender eller foodprosessor. Hell over på eit glass og oppbevar i kjøkkenskapet.
SÅNN LAGER DU GRAUTEN🥣
• 0,5 dl grautpulver
• 1 dl vatn
• gjerne en liten skvis sitronsaft eller limesaft (syre kan bidra til hakket bedre opptak av jern)
PS! Juster mengden etter babyens behov. Alltid dobbel mengde vatn ift pulver😊
👉🏻 Ha i en kjele og sett på lokk på kjøkkenbenken. Bløytlegg helst i minst 1 time, gjerne lenger.
👉🏻 Kok opp på middels varme og rør heile tida. Grauten treng kun å koke i 1-2 minutter.
👉🏻 Rør inn litt morsmelk/mme før servering til passe konsistens.
👉🏻 Til slutt rører du inn en C-vitamin kilde. Du kan òg tilsette f.eks 1/2 ts nøttesmør/finkverna nøtter/tahini, men med dette grautpulveret tilsatt frø og kjerner så er det strengt tatt ikkje nødvendig😊
TIPS! Eg lager alltid dobbel eller trippel porsjon, oppbevarer i kjøleskapet og varmer opp igjen. Kokt graut kan fint stå eit par dager kjølig😊
Håper innlegget og oppskrifta kan inspirere❤️

Heimelaga, økologisk og naturlig jernrikt grautpulver til dei små👶🏻 I dette innlegget får du ikkje berre oppskrift, men også alt du trenger å vite når du skal lage babygrauten heimelaga, sånn at du blir sikker på at det er heilt trygt♥︎

Sanity Image

Det som er fint å vite om:

🌾 Bruk havre og/eller hirse. Det er dei mest jernrike kornsortane! I denne oppskrifta kombinerer eg, men det går heilt fint å kun bruke en av delene også.

🥜 Suppler gjerne med litt frø og kjerner i blandinga, det er næringstett, gir ekstra sunt fett og jern. Eg bruker gresskarkjerner og sesamfrø i oppskrifta her, fordi dei inneholder mest jer

💧Bløytlegging er viktig før du koker grauten for bedre opptak av jern. Legg f.eks pulveret i vatn eit par timer før eller la det stå i vatn natta over eller gjennom dagen.

🥝 C-vitamin er også viktig for jernopptaket, dette rører du inn rett før servering. Fine kilder er f.eks kiwi, mango, appelsin, jordbær, bringebær eller solbær! Varier gjerne for å variere smaken på grauten.

Sanity Image


Eg velger konsekvent å bruke økologiske og reine kvalitetsprodukter fra Helios. Har absolutt alt som trengst for å lage eit næringsrikt grautpulver, i tillegg til fleire næringsrike ingredienser som passer fint til babymaten🥰 Men, du bestemmer naturligvis heilt sjølv kor du får tak i ingrediensane!

Sanity Image


Til denne varianten av pulvergraut treng du (fra 4 mnd)

• 2,5 dl havregryn

• 2,5 dl hirseflak

• 0,5 dl gresskarkjerner

• 0,5 dl sesamfrø

• 1 toppa ss sikta speltmjøl (evt kveitemjøl/bokkveitemjøl)


👉🏻 Kjør ingrediensane i en blender eller foodprosessor. Hell over på eit glass og oppbevar i kjøkkenskapet.


Sanity Image

SÅNN LAGER DU GRAUTEN🥣

• 0,5 dl grautpulver

• 1 dl vatn

• gjerne en liten skvis sitronsaft eller limesaft (syre kan bidra til hakket bedre opptak av jern)

PS! Juster mengden etter babyens behov. Alltid dobbel mengde vatn ift pulver😊


👉🏻 Ha i en kjele og sett på lokk på kjøkkenbenken. Bløytlegg helst i minst 1 time, gjerne lenger.

👉🏻 Kok opp på middels varme og rør heile tida. Grauten treng kun å koke i 1-2 minutter.

👉🏻 Rør inn litt morsmelk/mme før servering til passe konsistens.

👉🏻 Til slutt rører du inn en C-vitamin kilde. Du kan òg tilsette f.eks 1/2 ts nøttesmør/finkverna nøtter/tahini, men med dette grautpulveret tilsatt frø og kjerner så er det strengt tatt ikkje nødvendig😊

Sanity Image


TIPS! Eg lager alltid dobbel eller trippel porsjon, oppbevarer i kjøleskapet og varmer opp igjen. Kokt graut kan fint stå eit par dager kjølig😊


Sanity Image

Håper innlegget og oppskrifta kan inspirere❤️

Annonse

2 Kommentarer

A

Anne

8. september 2025

Hei. Hvor lenge er grøtpulveret holdbart? Har lest at noen av ingrediensene kan få en harsk smak etterhvert..

Linda Stuhaug

9. september 2025

Står seg fint en måned minst :)

SKRIV EN KOMMENTAR