Linda Stuhaug

Saftig, enkel og sukkerfri sjokoladekake

Saftig, enkel og sukkerfri sjokoladekake
Hurra for SJOKOLADEKAKE♥ Ei superenkel, saftig, luftig og skikkelig god sjokoladekake uten sukker. Som er enkel og tradisjonell, som er nokså lik ekte vare, som barna vil like og som er fin å fryse. Etter ønske fra mine kjære følgere og lesere sjølvsagt 🙂
Som nevnt tidligare spurte eg på instagram forrige veke om nytt kakeønske til mai – den store kakemåneden. Eg har mange oppskrifter i arkivet, men til denne anledninga hadde eg lyst å lage ei heilt ny oppskrift. Mange av oppskriftene som kom ønske om ligger i arkivet fra før (og eg oppsummerte 10 av dei her), men det var ei kake som gjekk igjen hos fleire, nemlig sjokoladekake!
Og eg har nokre ulike oppskrifter på sjokoladekake her på bloggen, men ikkje som er som denne. Altså ei typisk tradisjonell, enkel sjokoladekake med glasur. Som er som eg skreiv innledningsvis; saftig, luftig, nokså lik ekte vare og som barna vil like. Dermed fant eg ut at dette er noko som er mangelvare på bloggen, som virkelig er på tide å dele oppskrift på. Så er dette årets mai-kake fra meg!
Kaka har eg laga både i rund form og firkanta form. Du kan bruke begge deler 🙂 Den passer best i rund form på 24 cm, eller firkanta form på 20×30 cm. Det gjer ingenting at forma du bruker er bittelitt større eller bittelitt mindre, einaste er at kaka blir høgare/lavare og steiketida evt. må justerast nokre minutter.
Sjokoladekake • 150 g original kesam/ rømme/ creme fraiche • 3 egg • 1 dl valgfri melk • 75 g smør, smelta • 50 g sukrinsirup gold* • 100 g sukrin+ (eller anna søtning tilsvarande 200 g sukker. Anbefaler ikkje vanlig sukrin) • 200 g sikta speltmjøl eller kveitemjøl* • 50 g bakekaka0 • 2 ts bakepulver + 1 ts natron
• 1 ts ekte vaniljepulver (om du har) • en god klype salt
Sjokoladeglasur • 50 g smør, smelta • 50 g sukrinsirup gold* • 125 g kremgo naturell (1 pk) • 70 g sukrinmelis • 20 g bakekakao • 1 ss kruttsterk kaffe • en god klype salt • eit godt dryss ekte vaniljepulver (om du har)
Slik gjer du: 1, sjokoladekake: Sett ovnen på 175 grader, over-undervarme. Rør sammen alle ingrediensane til sjokoladekaka utenom smør og sikta speltmjøl/kveitemjøl. Visp deretter inn mjølet til en klumpfri deig. Rør inn smøret heilt til slutt (du trenger berre vispe røra lett sammen med en handvisp i heile prosessen her).
2. Hell røra i en rund form på 24 cm eller firkanta form på 20×30 cm. Bruk bakepapir og evt smør kantane godt i rund form. Steik kaka midt i ovnen i 25-35 minutt, eller til den akkurat er gjennomstekt (sjekk underveis med en strikkepinne e.l). Avkjøl.
3, sjokoladeglasur: visp lett sammen alle ingrediensane utenom kremgo – denne visper du inn til slutt. Smak til, kanskje du vil ha litt meir søtning/kakao/kaffe.
4. Bre sjokoladeglasuren over den avkjølte kakebunnen. Oppbevar i kjøleskap til servering. Nyt eit kakestykke eller to♥
Tips og alternativer* Ønsker du en litt grovare kake? Butt ut 50-100 g av sikta speltmjøl/kveitemjøl med f.eks havremjøl.
Må du ha glutenfri kake? Bytt ut mjølet med glutenfritt mjøl. Min anbefaling er en kombinasjon av to ulike, nøytrale mjøltyper. Med nøytrale mjøltyper meiner eg mjøl som ikkje har en veldig dominerande smak eller egenskap (mørkt bokkveitemjøl smaker f.eks litt sand og lavkarbo mjøltyper som mandelmjøl og kokosmjøl gir berre smuldrette og tørr kake). Bruk den mjøltypen du pleier å lage vellykka, glutenfri kake med 🙂
Må du ha melkefri kake? Då må det litt fleire justeringer til. Det er ikkje umulig, men eg kan ikkje garantere det heilt samme resultatet smaksmessig. Det finnes melkefri alternativ til alle produkter i ingredienslista (smør – melkefri margarin, melk – plantemelk, kesam – melkefri creme fraiche eller kokoskrem, kremgo – melkefritt alt. til kremost).
Sukrinsirup gold kan byttast med ein av dei andre typane sukrinsirup, eller eventuelt fibersirup om du har det i skapet ditt.
Eg håper alle dokke som skreiv «sjokoladekake» som tips forrige veke vertfall har lyst til å prøve 🙂 Og: hugs at eg blir veldig glad for tilbakemeldinger, enten det er i kommentarfeltet, facebook-sida mi her eller instagram under @lindastuhaug.
Sjokoladekaka blei berre skikkelig god, og eg er spent på korleis den blir tatt imot hos dokke!

Hurra for SJOKOLADEKAKE♥ Ei superenkel, saftig, luftig og skikkelig god sjokoladekake uten sukker. Som er enkel og tradisjonell, som er nokså lik ekte vare, som barna vil like og som er fin å fryse. Etter ønske fra mine kjære følgere og lesere sjølvsagt 🙂

Som nevnt tidligare spurte eg på instagram forrige veke om nytt kakeønske til mai – den store kakemåneden. Eg har mange oppskrifter i arkivet, men til denne anledninga hadde eg lyst å lage ei heilt ny oppskrift. Mange av oppskriftene som kom ønske om ligger i arkivet fra før ( og eg oppsummerte 10 av dei her), men det var ei kake som gjekk igjen hos fleire, nemlig sjokoladekake!

Og eg har nokre ulike oppskrifter på sjokoladekake her på bloggen, men ikkje som er som denne. Altså ei typisk tradisjonell, enkel sjokoladekake med glasur. Som er som eg skreiv innledningsvis; saftig, luftig, nokså lik ekte vare og som barna vil like. Dermed fant eg ut at dette er noko som er mangelvare på bloggen, som virkelig er på tide å dele oppskrift på. Så er dette årets mai-kake fra meg!

Kaka har eg laga både i rund form og firkanta form. Du kan bruke begge deler 🙂 Den passer best i rund form på 24 cm, eller firkanta form på 20×30 cm. Det gjer ingenting at forma du bruker er bittelitt større eller bittelitt mindre, einaste er at kaka blir høgare/lavare og steiketida evt. må justerast nokre minutter.



Sjokoladekake
• 150 g original kesam/ rømme/ creme fraiche
• 3 egg
• 1 dl valgfri melk
• 75 g smør, smelta
• 50 g sukrinsirup gold*
• 100 g sukrin+ (eller anna søtning tilsvarande 200 g sukker. Anbefaler ikkje vanlig sukrin)
• 200 g sikta speltmjøl eller kveitemjøl*
• 50 g bakekaka0
• 2 ts bakepulver + 1 ts natron

• 1 ts ekte vaniljepulver (om du har)
• en god klype salt

Sjokoladeglasur
• 50 g smør, smelta
• 50 g sukrinsirup gold*
• 125 g kremgo naturell (1 pk)
• 70 g sukrinmelis
• 20 g bakekakao
• 1 ss kruttsterk kaffe
• en god klype salt
• eit godt dryss ekte vaniljepulver (om du har)

Slik gjer du:
1, sjokoladekake: Sett ovnen på 175 grader, over-undervarme. Rør sammen alle ingrediensane til sjokoladekaka utenom smør og sikta speltmjøl/kveitemjøl. Visp deretter inn mjølet til en klumpfri deig. Rør inn smøret heilt til slutt (du trenger berre vispe røra lett sammen med en handvisp i heile prosessen her).

2. Hell røra i en rund form på 24 cm eller firkanta form på 20×30 cm. Bruk bakepapir og evt smør kantane godt i rund form. Steik kaka midt i ovnen i 25-35 minutt, eller til den akkurat er gjennomstekt (sjekk underveis med en strikkepinne e.l). Avkjøl.

3, sjokoladeglasur: visp lett sammen alle ingrediensane utenom kremgo – denne visper du inn til slutt. Smak til, kanskje du vil ha litt meir søtning/kakao/kaffe.

4. Bre sjokoladeglasuren over den avkjølte kakebunnen. Oppbevar i kjøleskap til servering. Nyt eit kakestykke eller to♥

Tips og alternativer*
Ønsker du en litt grovare kake? Butt ut 50-100 g av sikta speltmjøl/kveitemjøl med f.eks havremjøl.

Må du ha glutenfri kake? Bytt ut mjølet med glutenfritt mjøl. Min anbefaling er en kombinasjon av to ulike, nøytrale mjøltyper. Med nøytrale mjøltyper meiner eg mjøl som ikkje har en veldig dominerande smak eller egenskap (mørkt bokkveitemjøl smaker f.eks litt sand og lavkarbo mjøltyper som mandelmjøl og kokosmjøl gir berre smuldrette og tørr kake). Bruk den mjøltypen du pleier å lage vellykka, glutenfri kake med 🙂

Må du ha melkefri kake? Då må det litt fleire justeringer til. Det er ikkje umulig, men eg kan ikkje garantere det heilt samme resultatet smaksmessig. Det finnes melkefri alternativ til alle produkter i ingredienslista (smør – melkefri margarin, melk – plantemelk, kesam – melkefri creme fraiche eller kokoskrem, kremgo – melkefritt alt. til kremost).

Sukrinsirup gold kan byttast med ein av dei andre typane sukrinsirup, eller eventuelt fibersirup om du har det i skapet ditt.

Eg håper alle dokke som skreiv «sjokoladekake» som tips forrige veke vertfall har lyst til å prøve 🙂 Og: hugs at eg blir veldig glad for tilbakemeldinger, enten det er i kommentarfeltet, facebook-sida mi her eller instagram under @lindastuhaug.

Sjokoladekaka blei berre skikkelig god, og eg er spent på korleis den blir tatt imot hos dokke!

61 Kommentarer

S

Siren

27. august 2020

Kan man doble denne og lage langpanne sjokoladekake?

Linda Stuhaug

28. august 2020

Det vil eg tru passer fint ja 🙂

W

Wenche Hermundstad

10. juli 2020

Kan man bruke sukrin 1 i stedet for sukrin + i denne oppskrifta?

Linda Stuhaug

10. juli 2020

Ja, så lenge du tilpasser mengden 🙂

F

Fay-Reni

15. juni 2020

WOW! Dette er en av de beste sukkerfrie kakene jeg noen sinne har smakt! Den er saftig, søt, smaker skikkelig sjokolade! Lagde uten glasur, og den er bare helt NAM! Elsker at man kan bytte ut ingredienser etter hva man har tilgjengelig. Jeg hadde verken rømme, kesam eller creme fraiche, så jeg brukte Tjukkmjølk fra Rørosmeieri i stedet. Takk for en svært god sjokoladekake!

Linda Stuhaug

16. juni 2020

Såå kjekt den falt i så god smak – det gleder meg virkelig 😀 Tjukkmjølka er absolutt eit godt alternativ og!!

Å

Åse Steffensen

10. juni 2020

Dette ble en kjempegod kake. Helt perfekt. Saftig og veldig smakfull både kake og fyllet. Takk for fin oppskrift.

Linda Stuhaug

12. juni 2020

Hyggelig at den falt i smak, Åse 😀

S

Stine

9. juni 2020

Har laget denne med hvetemel og med glutenfritt mel – vellykket og god begge gangene. Sist jeg laget denne ble den bygget til et sjørøverskip til 5 årsdag – veldig fornøyd 5 åring og kaka gikk ned på høykant av små og store.

Linda Stuhaug

9. juni 2020

Så kjekt å lese, Stine – fantastisk 😀 Kan eg og få spørre kva for glutenfritt mjøl du brukte? 🙂

S

Stine

9. juni 2020

Brukte «fin melblanding» fra møllerens

Linda Stuhaug

9. juni 2020

Takk! Den er veldig mange som har brukt og fått supert resultat. Då er eg vertfall sikker på at eg kan anbefale denne vidare 🙂

C

Chel

26. mai 2021

Hei! Jeg er ikke veldig kaffe menneske og lurerpå hva kruttsterk kaffe egentlig er? Er det mulighet for å erstatte dette eller fjerne det fra glasuren…?

Linda Stuhaug

27. mai 2021

Vil absolutt anbefale å ha det med! Smaker ikkje kaffe, men gjer glasuren ekstra god 🙂 Men du må sjølvsagt ikkje ha det. Ellers er kruttsterk kaffe dobbelt/trippels så sterkt som vanlig – men bruker du f.eks litt pulverkaffe i nokre spiseskeier kokande vatn så kjem du langt!

N

Nina

8. februar 2021

Kan man bruke lys sirup eller noe sånt isteden for sukrinsirup gold?

Linda Stuhaug

8. februar 2021

Ja 🙂

L

Line

27. januar 2021

Hei! Jeg har bakt denne kake bunnen idag,og lurer på om jeg skal bruke sukrin sjokolade mousse som fyll oppå kaka? Har du noe kjennskap til moussen? Kan jeg fylle kaka idag? Skal ikke spiser før i morgen kveld! Eller vil moussen bli «ødelagt» av å stå over natta?

Linda Stuhaug

28. januar 2021

Hei! No fekk eg ikkje sett denne kommentaren før no. Eg har laga denne moussen en gang, og då åt vi den etter eit par timer i kjøleskapet, så eg er usikker på korleis den er over natta oppå ein kakebunn. Prøvde du? 🙂

I

Irene

8. januar 2021

Dette må være en av de beste sjokoladekakene! Merket ikke at den var sukkerfri:)

Linda Stuhaug

10. januar 2021

Så kjekt å lese, Irene 😀

A

Amalie A.

28. august 2021

Jeg har ikke sukrinmelis. Kan den erstattes med noe annet (i så fall hva?), og fortsatt forbli sukkerfri? 🙂

Linda Stuhaug

30. august 2021

Det er ikkje så mange varianter som egner seg til glasur ettersom det må vere ein variant som løyser seg opp i den kalde glasuren. Kva er det du eventuelt har? 🙂

I

Ingrid

5. april 2022

Hei! Gleder meg til teste ut denne kaken :) du skriver at den kan fryses, er det med glasuren også? Og hvordan vil du anbefale å "tine" den opp igjen? Bør den stå litt i ovnen før servering tror du?

Linda Stuhaug

6. april 2022

Hei! Ja, du kan fryse kaka med glasuren på😊 Anbefaler å tine i kjøleskapet over natta!

R

Ragnhild Nilsen

24. mai 2020

Veldig god skjokoladekake, brukte 100 gram havremel, og 100 gram hvetemel, fungerte helt fint, ble litt kjølig smak på sjokoladekremen , tips for å bli kvitt den?

Linda Stuhaug

25. mai 2020

Der sukrinmelisen som gir denne kjølige smaken. Det er ikkje alle som kjenner den, alle opplever sukrinprodukter i ulike mengder ulikt 🙂 Eg har prøvd å nøytralisere den med Sukrinsirupen og vaniljepulver i denne oppskrifta, men litt sukrinmelis må nesten brukast for å oppnå smak og konsistens på glasuren.

B

Bjørg Langerud

20. mai 2020

Hei har prøvd å bake den nå. Ser bra ut men får ikke prøvd den før imorgen da vi har gjester.. Jeg hadde ikke sukrin +men brukte litt mindre cocosa sukker. Jeg hadde heller ikke bakekakao men råkakao så ble litt mørkere enn ditt bilde.. Gleder meg til å smake

Linda Stuhaug

21. mai 2020

Hei! Cocosa sukker er like søtt som sukker. Det betyr at du skulle brukt 200 g for å få samme mengde søtning. Er det dette du har brukt? Håper det vertfall 🙂

F

Frida

17. mai 2020

Nam! Denne var kjempegod, til og med på 17.mai kunne ikke tenkes at den var sukkerfri engang

Linda Stuhaug

18. mai 2020

Såå kjekt den falt i smak, Frida 😀

H

Helena

17. mai 2020

Dette ble årets 17. Mai kake, og den ble rett og slett knallgod! Tusen takk for en helt nydelig oppskrift!! 😀

Linda Stuhaug

18. mai 2020

Fantastisk! Tusen takk for tilbakemelding, det setter eg pris på 😀

J

Joakim Sørum

16. mai 2020

Hvorfor anbefaler du ikke vanlig sukrin og blir den god av å stå over natta?

Linda Stuhaug

17. mai 2020

https://www.lindastuhaug.no/2017/10/05/kva-er-egentlig-forskjellen-mellom-dei-ulike-sukrin-variantane-har-du-min-guide/ Ja, kan fint stå over natta 🙂

S

Sofie

15. mai 2020

Hei Er allergisk mot egg, går det ann å lage den uten egg?

Linda Stuhaug

17. mai 2020

Nei, du kan ikkje berre droppe egga. Du må bruke en slags eggerstatning 🙂 Veit mange av lesarane mine har brukt «no egg» erstatter tidligare iallefall, kanskje det er eit alternativ? 🙂

I

Irem

14. mai 2020

Tror du den blir like god om jeg bytter 100 gram av melet mer mandelmel?

Linda Stuhaug

15. mai 2020

Visst du bruker vanlig fullfett mandelmjøl (ikkje fettredusert), så sannsynligvis går det nok bra – uten at eg kan garantere 🙂

S

Silje

14. mai 2020

Hei! Kan den fryses?

Linda Stuhaug

15. mai 2020

Ja, det står innledningsvis 🙂

D

Dyveke

13. mai 2020

Kan jeg bruke sukrin gold istedenfor sukrin+?

Linda Stuhaug

14. mai 2020

Ja sjølvsagt. Det går jo under «anna søtning» 🙂

L

Linda

13. mai 2020

Hvilket vaniljepulver bruker du og er det bakekako fra matbutikk du bruker?

Linda Stuhaug

14. mai 2020

Eg bruker vaniljepulver fra Økosjokolade og bakekakao fra Freia 🙂

C

Celine

13. mai 2020

Kanskje dumt spørsmål, men hvis man skal bytte ut sukrin+ med sukrin gold, blir det 200g sukrin gold da, slik jeg forsto det med tanke på det du skrev i parantes? 🙂

Linda Stuhaug

13. mai 2020

Jepp, det stemmer. Sukrin gold har lik søtningsgrad som sukker, i motsetning til sukrin+ som er dobbelt så søtt 🙂

C

Celine

13. mai 2020

Okei takk for svar 🙂

Linda Stuhaug

14. mai 2020

Håper den smaker 😀

A

Anette

13. mai 2020

Amalie: Tror du må lese oppskriften på nytt. «200 gram annen søtning TILSVARENDE sukker».

A

Amalie

13. mai 2020

Takk for oppskrift, men jeg klarer ikke å forstå at denne er sukkerfri når det står klart som dagen i oppskriften at du skal tilsette 200 gram sukker og du anbefaler ikke sukrin? Er den sukkerfri eller ikke

Linda Stuhaug

13. mai 2020

Les på nytt 😉 Som med ALLE andre sukkerfri oppskrifter eg deler, så står det alltid i parantes etter søtningen (eller under tips) at ein kan bruke anna søtning tilsvarande samme mengde sukker. Det er nettopp dette eg skriver her også. Nokon foretrekker å bruke sukrin gold, andre stevia eller tagatesse. Derfor skriver eg det slik så man kan justere etter det man liker/har tilgjengelig. Ulike søtninger har ulik søtningsgrad og derfor er sukker den beste referansen 🙂

S

Suz

13. mai 2020

Må ha laktosefri, innafor å bytte rømmen ut til lett variant da det er eneste laktosefrie av alternativene?

Linda Stuhaug

13. mai 2020

Ja absolutt 🙂

G

Guro

13. mai 2020

Denne skal bakes til 17 mai! Helt klar Men jeg har et spm. Kunne tenkt meg å lage dette som muffins også. Hva tror du steketiden vil være da ca?

Linda Stuhaug

13. mai 2020

Det må du berre sjå an, mellom 10-20 minutt alt etter størrelse 🙂

K

Kjersti Bjørhusdal Juvik

13. mai 2020

Må kan kjøpe sirup på nett eller hvor kan man kjøpe det ellers?

Linda Stuhaug

13. mai 2020

Nei, du må ikkje kjøpe det på nett. Du finner det i alle helsekostbutikker og nokre dagligvarebutikker med godt utvalg 🙂

A

Anne-Lene

30. desember 2020

Hei spennede. Hva vil du foreslå til evt alternativ til kremgo?

Linda Stuhaug

4. januar 2021

Andre typer kremost fungerer også, f.eks philadelphia 🙂 Alternativt creme fraiche (fullfett variant for å få riktig konsistens) 🙂

E

Elena

6. desember 2020

Kjempekul oppskrift!! Jeg lurer på om jeg kan bytte ut sukrin og sukrinsyrup med vanlig sukker, der jeg ikke har noe annet tilgjengelig? Burde jeg redusere mengden da? Eller burde den forbli den samme?

Linda Stuhaug

6. desember 2020

Ja, då følger du det som står i parantes 🙂 200 g sukker, også kan du bruke sukker eller honning (samme mengde) som erstaning for sirupen. Håper den smaker 😀

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg