Linda Stuhaug

14. februar 2020

Slik lager du verdens beste, sukkerfri vaniljefudge!

Slik lager du verdens beste, sukkerfri vaniljefudge!
God fredag♥
Første gang eg delte oppskrifta mi på vaniljefudge var i januar 2014 (innlegg her). Grunnoppskrifta har i utgangspunktet fulgt meg sida det, men den har blitt litt oppgradert og justert til det bedre på veien. Ikkje minst: den har blitt laga i utallige mange varianter!
Vaniljefudgen er superenkel å lage, krever kun 4 ingredienser, får en nydelig fudge-konsistens og smaker berre fantastisk! Eg koker min i mikrobølgeovnen fordi det går kjapt og er veldig lettvint, men det går også an å koke fudgen i ein kjele.
EDIT! Her hadde eg tidligare eit langt avsnitt om at den usøta vikingmelka eg brukte fra Nestle var utgått av produksjon. No er det komt eit nytt merke med usøta vikingmelk fra Tørsleffs som eg anbefaler å bruke. Det går også an å bruke kremfløyte 🙂
Du trenger, 18 store biter 3 dl usøta, kondensert melk (eller kremfløyte) 50 g Sukrin Gold 25 g Sukrinsirup Gold (evt. anna type sirup) 25 g smør Valgfritt: eit godt dryss ekte vaniljepulver eller frø fra 1 vaniljestang
Slik gjer du: 1. Ha alle ingrediensane i ein stor bakebolle som tåler sterk varme. Sett i mikrobølgeovnen på maks styrke i 5 minutt før du tar den ut og rører litt.
2. Sett bollen tilbake i mikrobølgeovnen. No skal blandinga koke heilt til det blir en fyldig, karamellfarga masse. Kor lang tid dette tar varierer fra mikro til mikro, hos meg tok det ca. 10 minutt. Følg godt med og rør ofte mot slutten av koketida, då det er fort at den brenner i bunn/kanter.
3. Hell blandinga i silikonformer eller en passande matboks/form med bakepapir. Avkjøl i kjøleskap.
4. Etter nokre timer er karamellen avkjølt og stivna. Ta ut av silikonformene og skjær eventuelt i passelige biter. Oppbevarast i kjøleskap.
PS! Ja, du kan koke karamellmassen i ein kjele også. Bruk litt over medium varme og la blandinga småkoke til ein fyldig, karamellfarga masse. Rør innimellom. Dette tar 30-60 minutt.
Eg synes vaniljefudgen blir hakket bedre med maldonsalt over før servering♥ Det har eg alltid brukt, og synes virkelig det setter prikken over i-en. Du kan og tilsette maldonsaltet i formen før du heller over karamellmassen, men eg synes det er like greit å ha det over etterpå også 🙂
Grunnoppskrifta er jo nettopp ei grunnoppskrift, så varier den gjerne med ulike smakstilsetninger. Salte nøtter, brente mandler, sjokoladebiter e.l er fint å tilsette i formen før du heller over karamellmassen 🙂 Eller du kan piffe opp fudgen etter den er ferdig stivna med å dyppe bitane i smelta sjokolade for eksempel.
Eg kjem vertfall til å lage denne i fleire varianter framover, det viktigaste for meg var å dele denne nye grunnoppskrifta med dokke først 🙂
Og hugs at dette er fudge! Med mjuk, saftig konsistens. Karamell skal jo vere seigt, og det er ikkje meininga at denne oppskrifta skal gi seige karameller 🙂
Nydelige som sukkerfri snacks, enten man vil eller må ha eit alternativ uten sukker 🙂
Håper det ser fristande ut♥ Som nevnt, det er ei oppskrift som i utgansgpunktet har fulgt meg i årevis, men som no trengte en liten oppfriskning med uten ingredienser som er utgått av produksjon!
Hugs at eg alltid blir glad for tilbakemeldinger på oppskrifter de prøver ut, enten det er her på bloggen, på instagram under @lindastuhaug eller facebook-sida mi HER. Tag gjerne både @lindastuhaug #lindastuhaug når du deler oppskrifter på instagram også, så får eg både varsel OG finner eg dei igjen♥

God fredag♥

Første gang eg delte oppskrifta mi på vaniljefudge var i januar 2014 ( innlegg her). Grunnoppskrifta har i utgangspunktet fulgt meg sida det, men den har blitt litt oppgradert og justert til det bedre på veien. Ikkje minst: den har blitt laga i utallige mange varianter!

Vaniljefudgen er superenkel å lage, krever kun 4 ingredienser, får en nydelig fudge-konsistens og smaker berre fantastisk! Eg koker min i mikrobølgeovnen fordi det går kjapt og er veldig lettvint, men det går også an å koke fudgen i ein kjele.

EDIT! Her hadde eg tidligare eit langt avsnitt om at den usøta vikingmelka eg brukte fra Nestle var utgått av produksjon. No er det komt eit nytt merke med usøta vikingmelk fra Tørsleffs som eg anbefaler å bruke. Det går også an å bruke kremfløyte 🙂

Du trenger, 18 store biter
3 dl usøta, kondensert melk (eller kremfløyte)
50 g Sukrin Gold
25 g Sukrinsirup Gold (evt. anna type sirup)
25 g smør
Valgfritt: eit godt dryss ekte vaniljepulver eller frø fra 1 vaniljestang

Slik gjer du:
1. Ha alle ingrediensane i ein stor bakebolle som tåler sterk varme. Sett i mikrobølgeovnen på maks styrke i 5 minutt før du tar den ut og rører litt.

2. Sett bollen tilbake i mikrobølgeovnen. No skal blandinga koke heilt til det blir en fyldig, karamellfarga masse. Kor lang tid dette tar varierer fra mikro til mikro, hos meg tok det ca. 10 minutt. Følg godt med og rør ofte mot slutten av koketida, då det er fort at den brenner i bunn/kanter.

3. Hell blandinga i silikonformer eller en passande matboks/form med bakepapir. Avkjøl i kjøleskap.

4. Etter nokre timer er karamellen avkjølt og stivna. Ta ut av silikonformene og skjær eventuelt i passelige biter. Oppbevarast i kjøleskap.

PS! Ja, du kan koke karamellmassen i ein kjele også. Bruk litt over medium varme og la blandinga småkoke til ein fyldig, karamellfarga masse. Rør innimellom. Dette tar 30-60 minutt.

Eg synes vaniljefudgen blir hakket bedre med maldonsalt over før servering♥ Det har eg alltid brukt, og synes virkelig det setter prikken over i-en. Du kan og tilsette maldonsaltet i formen før du heller over karamellmassen, men eg synes det er like greit å ha det over etterpå også 🙂

Grunnoppskrifta er jo nettopp ei grunnoppskrift, så varier den gjerne med ulike smakstilsetninger. Salte nøtter, brente mandler, sjokoladebiter e.l er fint å tilsette i formen før du heller over karamellmassen 🙂 Eller du kan piffe opp fudgen etter den er ferdig stivna med å dyppe bitane i smelta sjokolade for eksempel.

Eg kjem vertfall til å lage denne i fleire varianter framover, det viktigaste for meg var å dele denne nye grunnoppskrifta med dokke først 🙂

Og hugs at dette er fudge! Med mjuk, saftig konsistens. Karamell skal jo vere seigt, og det er ikkje meininga at denne oppskrifta skal gi seige karameller 🙂

Nydelige som sukkerfri snacks, enten man vil eller må ha eit alternativ uten sukker 🙂

Håper det ser fristande ut♥ Som nevnt, det er ei oppskrift som i utgansgpunktet har fulgt meg i årevis, men som no trengte en liten oppfriskning med uten ingredienser som er utgått av produksjon!

Hugs at eg alltid blir glad for tilbakemeldinger på oppskrifter de prøver ut, enten det er her på bloggen, på instagram under @lindastuhaug eller facebook-sida mi  HER. Tag gjerne både @lindastuhaug #lindastuhaug når du deler oppskrifter på instagram også, så får eg både varsel OG finner eg dei igjen♥

Annonse

55 Kommentarer

M

Mari

1. oktober 2020

Må det være ekte smør, eller kan det være feks Bremykt eller Melange? 🙂

Linda Stuhaug

2. oktober 2020

Neida, går fint det og! Men anbefaler ikkje lettvariant av smør 🙂

I

Inger-Alin Solberg

11. september 2020

Hei, det ser veldig godt ut. Hvordan kan jeg gjøre den melkefri? Hva bør jeg bruke?

Linda Stuhaug

11. september 2020

Du kan prøve med soyafløyte e.l, men eg har ikkje testa dette sjølv, så veit ikkje heilt korleis resultatet blir 🙂 Også melkefri margarin istedenfor smør!

T

Tove

22. mars 2021

Hei Har prøvd disse, gode men synes de ble litt tørre. Kan jeg ha kokt de for lenge?

Linda Stuhaug

22. mars 2021

Det er mulig ja!

L

Lisbeth Boman

5. februar 2022

Går på Keto diett, så lurer på hvor mange Karbo det er pr.100 gram. Takker på forhånd

Linda Stuhaug

5. februar 2022

Det renner eg ikkje på, det må man gjere sjølv om det er nødvendig å vite 🙂

L

Linda

9. desember 2021

Så vannvittig gode og enkle å få til. Måtte trå til med 12 min og 34 sekund der du brukte 10. Men så spennende😊. Tusen takk for oppskrifta🤗 og god jul🎅

Linda Stuhaug

10. desember 2021

Kjekt dei smakte 😀 God jul!

J

Jeanette

20. februar 2020

Får ikke til å lage dette 🙁 enten blir røren mørk og klumpete eller så blir der tynn og den stivner ikke . Virker enkelt men jeg får ikke til dette jeg altså. Skal den ha klumpete konsistens? Om man rører ut klumpene så blir den jo tynnere,og den skal vel ha en viss tykkelse?

Linda Stuhaug

20. februar 2020

Konsistensen skal vere som naturell yoghurt når den er ferdig. Bruk litt mindre varme mot slutten, og hugs å røre ofte som det står i framgangsmetoden 🙂 At den klumper seg er ofte eit tegn på at du ikkje har rørt så mykje. Du kan og koke den i en kjele, då har ein lettare kontroll 🙂

E

Elisa

19. februar 2020

Såå gode. Men så farlige og ha i kjøleskapet forhåpentligvis bedre enn vanlig sjokolade

Linda Stuhaug

20. februar 2020

Så absolutt 🙂 Kjekt dei falt i smak, Elisa 😀

S

Stine Tomine Vigmostad

19. februar 2020

Heisann prøvde oppskrifta di, å ser ut som kanskje æ kokte den litt for lite. Den er veldig myk nesten som kaldt smør, tror du det er pga for lite koking? Så hvordan kan æ se om den har kokt nok? Veldig god smak da

Linda Stuhaug

19. februar 2020

Hei! Ja, den er nok ikkje kokt godt nok. Då stivner den ikkje slik som den skal 😉 Det skal vere ein fyldig karamellmasse når den er ferdig kokt. Konsistensen skal vere som naturell yoghurt.

J

Jeanette

18. februar 2020

Er det ti minutter til sammen eller mener du 10 min etter de første fem minuttene?

Linda Stuhaug

18. februar 2020

Først 5 minutt, deretter 10 minutt eller så lenge du må koke din fudge.

A

Anne Therese

15. februar 2020

Åhhh! Gjett om eg angrar på at eg ikkje laga denne før i dag, for NO fekk eg lyst på fugde 🙂 Knallgode!!

Linda Stuhaug

16. februar 2020

Ikkje sant dei er! NAM 😀

J

Jeanette

14. februar 2020

Har sett vikingmelk i flere butikker! Og fibersirup gold kjøpte jeg senest i dag!

Linda Stuhaug

14. februar 2020

Vikingmelk er ute av produksjon, så ser du noko i butikkhylla så er det berre rester fra det dei har hatt 😉 90% av butikker har ikkje usøta vikingmelk no 🙂 Du er sikker på at det ikkje er søta vikingmelk du har sett? Det samme gjelder fibersirupen, nokon butikker har den enda, men det er fra før produksjonen var avslutta 🙂 Såg seinast fibersiurp på butikken forrige veke sjølv, faktisk 🙂

M

Marta

10. april 2020

Hei 🙂 De selger usøtet kondensert melk på de fleste asiatiske butikker. Har aldri prøvd oppskriften tidligere, så vet ikke hvordan karamellene ville smakt med Vikingmelk, men jeg brukte melk av merket Rainbow og fikk et godt resultat! Vet Nestle også har en variant. Er ganske sikker på at det er akkurat det samme. 🙂

Linda Stuhaug

11. april 2020

Det var Nestle som hadde vikingmelka som no er ute av produksjon. Men godt tips å sjekke ut asiatisk butikk! Det skal eg gjere over påske 😀

M

Marta

10. april 2020

Melken omtales også som «evaporated milk»

Linda Stuhaug

11. april 2020

Takk for tips!

M

Marta

10. april 2020

*Tror Nestle har en variant også 😛

C

Camilla

8. april 2020

Lagde disse i dag, og de ble veldig gode! Gikk ikke så bra med første forsøket fordi blandingen tålte ikke de første 5 minuttene i mikroen uten å koke over. Neste gang rørte jeg et par ganger i første oppvarming også. Under koking nr. 2 rørte jeg først hvert minutt og deretter etter 30 sekunder. Tok sin tid, men ble bra resultat til slutt!

Linda Stuhaug

9. april 2020

Så bra du fekk eit godt resultat til slutt! Enda større bolle neste gang då, så slipper du at det koker over 😀

T

Torbjørn

7. april 2020

Hei . Tror du det er mulig å erstatte fløten med noe mindre fett?

Linda Stuhaug

8. april 2020

Nei, ikkje no når vikingmelk er ute av produksjon 🙂

A

Anna

21. mars 2020

Kan jeg sløyfe sirup? Kan jeg for eksempel ta mer smør isteden for sirup? De så så gode ut så har lyst til å lage!

Linda Stuhaug

23. mars 2020

Du får dessverre ikkje optimalt resultat uten sirupen. Har prøvd det før, og den får ikkje den gode fudge-konsistensen uten, dessverre. Du kan jo berre kjøre på, men du må forvente ein anna konsisens 🙂

E

Elin

22. februar 2020

Hei. Denne vil ikke stivne for meg. Har prøvd med og uten smør men stivner ikke uansett. Følger oppskriften slavisk. Hva kan jeg gjøre feil?

Linda Stuhaug

23. februar 2020

Då koker du den ikkje godt nok 🙂 Du må og ha smør, ellers vil den ikkje stivne altså.

J

Jeanette

20. februar 2020

Prøvde igjen for 3 gang og da gikk det heldigvis!

Linda Stuhaug

20. februar 2020

Så bra!! 🙂

S

Silje

5. januar 2021

God! Men er det bare jeg som synes den smaker veldig likt som prim/brunost?

M

Marte

26. april 2021

Enig her! Litt brunostsmak. Lurer på om jeg kokte den litt for hardt. Får prøve igjen. Takk for oppskrift Linda 🙂

Linda Stuhaug

26. april 2021

Hyggelig å inspirere 🙂

B

Borgen

31. januar 2021

Min sønn syntes det smakte som HaPå. 🙂

Linda Stuhaug

1. februar 2021

😀

Linda Stuhaug

6. januar 2021

Det synes ikkje eg vertfall 🙂

J

Jens

12. desember 2020

Kan man bytte sirupen med honning?

Linda Stuhaug

13. desember 2020

Det går sannsynligvis fint, uten at eg kan garantere det 🙂

S

Sofie

10. desember 2020

Hei, Hvis man bruker et annet sødningsmiddel enn sukrin gold, f.eks kokosblomstsukker, bruker man da 50g kokosblomstsukker?

Linda Stuhaug

10. desember 2020

Ja, 50 g kokosblomstsukker er like søtt som 50 g sukrin gold 🙂

A

Amalie

6. desember 2020

Hvor lenge holder fudgen seg? 🙂

Linda Stuhaug

6. desember 2020

Leeenge 🙂 Ikkje noke å tenke på!

A

Anette

19. november 2020

Hei. Går det fint å bruke lett-fløte? Karameller såg knallgode ut og må prøves! 🙂

Linda Stuhaug

20. november 2020

Hei! Finnes det lettfløyte då? Trudde den var vekke fra produksjon 🙂 (det fungerer ikkje med matfløyte) 🙂 Men, vikingmelk blir jo litt so lettfløyte 🙂

L

Linn Cecilie

19. oktober 2020

Rema 1000 har fått inn usøtet kondensert melk 🙂 Fra Tørsleffs

Linda Stuhaug

20. oktober 2020

Ja veit 😀 Har berre ikkje fått oppdatert innlegg enda 🙂

T

Tina

16. oktober 2020

Den blir aldri hard, har til og med lagt den i fryseren hva har jeg gjort feil?

Linda Stuhaug

17. oktober 2020

Då har du ikkje kokt den lenge nok 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg