Linda Stuhaug

16. juni 2017

Sukkerfri, luftige (spelt)skuleboller

Sukkerfri, luftige (spelt)skuleboller
Riktig god fredag!
Idag er det skolebrødets dag og da tenker eg det er på sin rette plass med en repriseoppskrift på knallgode, luftige og saftige skuleboller uten tilsatt sukker!
Ikkje nok med det, dei er også fiberrike, litt magrere og bakt med speltmel (som for mange er litt meir magevennlig). Men det aller beste er at dei smaker som ekte gjærbakst! Denne oppskrifta har nemlig vert i arkivet ei stund, og tilbakemeldingane fra dere har vert knallgode 🙂
Skuleboller uten sukker, 18-20 stk 100 g ekte smør 4 dl valgfri melk 150 g kesam 1,5 pk tørrgjær 50 g sukrin+ 50 g sukrin gold 2 ss yaconsirup/honning 3 ts kardemomme bittelitt salt 600-700 g fint speltmel eller hvetemel 150 g fiberfinkan erstattes med meir mel 1 egg
Slik gjer du: 1.Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjær. Tilsett deretter sukrin+, yaconsirup/honning, salt, kardemomme og kesam og bland godt. Hell over i ei eltemaskin (du kan også elte for hånd).
2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mel til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for masse, og mengden kan variere. La deiga elte på lav hastighet eit par minuttter.
3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tar 1- 1,5 time, men vil variere etter temperatur og kva meltype du bruker. Lag vaniljekremen i mellomtida, oppskrift finner du under.
4. Sett steikeovnen på 200 grader og dekk to steikeplater med bakepapir. Kna deiga opp og del i 18-20 like store biter som du triller til boller. La dei etterheve til dobbel størrelse på en lun plass, dette tar 30-45 minutter.
5. Press eit hull i midten til å fylle vaniljekremen i. Deretter pensler du overflata med piska egg. Steik midt i ovnen til bollene har fått en gyllen farge, ca. 12.15 minutter. Avkjøl på rist.
Aller best smaker bollene nybakte, fortsatt litt varme med melisglasur! Eg blanda sukrinmelis med fibersirup clear og vatn, og hadde kokosmasse på nokon av bollene.
Sukkerfri vaniljekrem 3,5 dl valgfri melk 2 eggeplommer 35 g sukrin+ 20 g maisenna 1 vaniljestang
Slik gjer du: 1. Del vaniljestanga på langs og skrap ut frøene. Ha både frø og stenger i en kjele med melk og sukrin+. La det få eit lite oppkok, deretter trekker du kjelen til side.
2. Pisk eggeplommer og maisenna klumpfritt i en egen bolle. Deretter pisker du inn 1/3 av melkeblandinga, før du heller alt tilbake i kjelen.
3. Kok opp under omrøring på middels varme. Når blandinga når kokepunktet og begynner å småboble vil den tjukne, la det småkoke 4-5 sekunder før du trekker kjelen til side. Avkjøl.
Bollene kan fint fryses, men frys dei uten melis og kokos, så kan du heller ta det på når du tiner dei opp igjen 🙂 Perfekt søndagskos, turmat eller berre når man har lyst å kose seg litt ekstra!
Bak boller til fredagskosen eller iløpet av helga du også! Det skal definitivt eg 🙂
Til slutt vil eg tipse dere om sommersalget til x-life med opp til 70% rabatt på hundrevis av varer! Salget finner du HER 🙂
Riktig god helg alle sammen♥

Riktig god fredag!

Idag er det skolebrødets dag og da tenker eg det er på sin rette plass med en repriseoppskrift på knallgode, luftige og saftige skuleboller uten tilsatt sukker!

Ikkje nok med det, dei er også fiberrike, litt magrere og bakt med speltmel (som for mange er litt meir magevennlig). Men det aller beste er at dei smaker som ekte gjærbakst! Denne oppskrifta har nemlig vert i arkivet ei stund, og tilbakemeldingane fra dere har vert knallgode 🙂

Skuleboller uten sukker, 18-20 stk
100 g ekte smør
4 dl valgfri melk
150 g kesam
1,5 pk tørrgjær
50 g  sukrin+
50 g sukrin gold
2 ss yaconsirup/honning
3 ts kardemomme
bittelitt salt
600-700 g fint speltmel eller hvetemel
150 g  fiberfinkan erstattes med meir mel
1 egg

Slik gjer du:
1.Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjær. Tilsett deretter sukrin+, yaconsirup/honning, salt, kardemomme og kesam og bland godt. Hell over i ei eltemaskin (du kan også elte for hånd).

2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mel til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for masse, og mengden kan variere. La deiga elte på lav hastighet eit par minuttter.

3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tar 1- 1,5 time, men vil variere etter temperatur og kva meltype du bruker. Lag vaniljekremen i mellomtida, oppskrift finner du under.

4. Sett steikeovnen på 200 grader og dekk to steikeplater med bakepapir. Kna deiga opp og del i 18-20 like store biter som du triller til boller. La dei etterheve til dobbel størrelse på en lun plass, dette tar 30-45 minutter.

5. Press eit hull i midten til å fylle vaniljekremen i. Deretter pensler du overflata med piska egg. Steik midt i ovnen til bollene har fått en gyllen farge, ca. 12.15 minutter. Avkjøl på rist.

Aller best smaker bollene nybakte, fortsatt litt varme med melisglasur! Eg blanda  sukrinmelis med fibersirup clear og vatn, og hadde kokosmasse på nokon av bollene.

Sukkerfri vaniljekrem
3,5 dl valgfri melk
2 eggeplommer
35 g  sukrin+
20 g maisenna
1 vaniljestang

Slik gjer du:
1. Del vaniljestanga på langs og skrap ut frøene. Ha både frø og stenger i en kjele med melk og sukrin+. La det få eit lite oppkok, deretter trekker du kjelen til side.

2. Pisk eggeplommer og maisenna klumpfritt i en egen bolle. Deretter pisker du inn 1/3 av melkeblandinga, før du heller alt tilbake i kjelen.

3. Kok opp under omrøring på middels varme. Når blandinga når kokepunktet og begynner å småboble vil den tjukne, la det småkoke 4-5 sekunder før du trekker kjelen til side. Avkjøl.

Bollene kan fint fryses, men frys dei uten melis og kokos, så kan du heller ta det på når du tiner dei opp igjen 🙂 Perfekt søndagskos, turmat eller berre når man har lyst å kose seg litt ekstra!

Bak boller til fredagskosen eller iløpet av helga du også! Det skal definitivt eg 🙂


Til slutt vil eg tipse dere om sommersalget til x-life med opp til 70% rabatt på hundrevis av varer! Salget finner du HER 🙂


Riktig god helg alle sammen♥

Annonse

6 Kommentarer

h

hanne kjeldahl nilsson

27. september 2018

jeg har prøvd å bestille boka di men tror ikke det gikk «hjem» men jeg vil kjøpe bokahanne kjeldahl nilsson Furumoen 40 2240 Magnor

Linda Stuhaug

28. september 2018

Ta kontakt med hei@friskforlag.no 🙂

A

Angeliki

20. februar 2021

Jeg vet ikke hva jeg gjør feil, men bollene sprekker helt på toppen 🙁 både når jeg lager dem som vanlige boller og som skoleboller. De smaker godt, men lurer på hvorfor de blir sånn

Linda Stuhaug

21. februar 2021

Prøv å heve dei litt lengre. Det er nok eit tegn på at dei ikkje er heilt ferdigheva før steiking 🙂

S

Silje

11. mai 2020

Hei! Har en pakke med søt ferskgjær i kjøleskapet, kan jeg bruke denne i stedet for tørrgjær? Blir det evt. noe forskjell på oppskriften?

Linda Stuhaug

11. mai 2020

Hei! Eg har NULL erfaring med fersk gjær. Så her er google bedre å spørre enn meg, hehe 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg