Linda Stuhaug

Annonse

16. februar 2014

Sukkerfritt syltetøy i fleire varianter – uten tilsetningsstoff!

Sukkerfritt syltetøy i fleire varianter – uten tilsetningsstoff!
Ved å lage ditt eget syltetøy, slipper du unna både sukker og tilsetningsstoff. I tillegg så smaker det skikkelig bær i forhold til dei som man kjøper på butikken. Heimelaga syltetøy kan man lage med dei fleste typer bær, og etter eg lagde bringebærsyltetøy første gangen så har eg prøvd meg fram med både jordbær og blåbærsylte også. Det er så raskt og enkelt å lage til, og ikkje minst masse billigare!
~ Jordbærsyltetøy som smakte ekte, rørte bær! Frisk, men samtidig søt. Min favoritt så langt ~
Heimelaga syltetøy 300 g frosne bær i smaken du ønsker 30-40 g sukrin + * 0,5 dl vatn 2 ss maisenna *
*Sukrin+ kan byttes med andre typer søtning, bruk det du har! Vær obs på at sukrin+ er dobbelt så søtt som vanlig sukrin, så det må tilsvare mengda til ca 60-80 g sukker. Smak på syltetøyet om du syns det er søtt nok, for det vil variere ettersom kva type bær du har og kor sure dei er. Vær obs på at mengden maisenna kan variere, vær forsiktig når du sper mens det koker. Kanskje du trenger meir, kanskje du trenger mindre. Syltetøyet vil også bli tykkere etter avkjøling.
Framgangsmetode Ha bær, søtning og vann i en kjele. La det varme seg godt opp mens du rører med innimellom, etterkvart vil blandinga løse seg til en jevn masse (jordbær vil kanskje ikkje løse seg opp på samme måte som bringebær, mos da med en stavmikser til en jevn masse). Smak til om du syns det er søtt nok. Rør maisenna ut i litt kaldt vatn, og rør forsiktig inn i bærblandingen mens det koker. Det vil etterkvart tynke, og etter det har kokt litt setter du panna til side. Avkjøl, og hell over i glasskrukke (eller det du har) og oppbevar i kjøleskapet. Det holder 1,5 – 2 veker kjølig.
Blåbærsyltetøy –
Bringebærsyltetøy –
Syltetøyet passer til alt du vanligvis bruker syltetøy til, pluss litt til! Prøv det i kombinasjon med cottage cheese på knekkebrød eller sunne vafler
… som en frisk topping på ekte, sukkerfri vaniljepudding
… som tilbehør til proteinpannekakene
… eller bringebærfromasj
Tilsetningsstoff er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller farge. De deles inn i ulike grupper etter kva funksjon de skal ha, og brukes fordi:
Konseveringsmiddel hindrer at maten forrignes av mugg, gjær og bakterier, både under transport og lagring. Antioksidanter tilsettes for å hindre at maten ødelegges eller misfarges i kontakt med luft. Hindrer fett og olje i å harskne og sørger for at frukt og syltetøy ikkje blir mørkt eller misfarga. Konserveringsmiddeler er emulgatorer, fortykningsmiddel og stabilisatorer som brukes for å gi matvarene ønska konsistens. De fleste konseveringsmiddel hentes fra spiselige planter. Søtstoff og fargestoff brukes for å gi smak, farge eller hindre misfarging/bruning.
Er du obs på tilsetningsstoffer? Kommer du til å lage ditt eget syltetøy, kanskje?

Ved å lage ditt eget syltetøy, slipper du unna både sukker og tilsetningsstoff.
I tillegg så smaker det skikkelig bær i forhold til dei som man kjøper på butikken. Heimelaga syltetøy kan man lage med dei fleste typer bær, og etter eg lagde bringebærsyltetøy første gangen så har eg prøvd meg fram med både jordbær og blåbærsylte også. Det er så raskt og enkelt å lage til, og ikkje minst masse billigare!

~ Jordbærsyltetøy som smakte ekte, rørte bær! Frisk, men samtidig søt. Min favoritt så langt ~



Heimelaga syltetøy
300 g frosne bær i smaken du ønsker
30-40 g sukrin + *
0,5 dl vatn
2 ss maisenna *

*Sukrin+ kan byttes med andre typer søtning, bruk det du har! Vær obs på at sukrin+ er dobbelt så søtt som vanlig sukrin, så det må tilsvare mengda til ca 60-80 g sukker. Smak på syltetøyet om du syns det er søtt nok, for det vil variere ettersom kva type bær du har og kor sure dei er. Vær obs på at mengden maisenna kan variere, vær forsiktig når du sper mens det koker. Kanskje du trenger meir, kanskje du trenger mindre. Syltetøyet vil også bli tykkere etter avkjøling.

Framgangsmetode
Ha bær, søtning og vann i en kjele. La det varme seg godt opp mens du rører med innimellom, etterkvart vil blandinga løse seg til en jevn masse (jordbær vil kanskje ikkje løse seg opp på samme måte som bringebær, mos da med en stavmikser til en jevn masse). Smak til om du syns det er søtt nok. Rør maisenna ut i litt kaldt vatn, og rør forsiktig inn i bærblandingen mens det koker. Det vil etterkvart tynke, og etter det har kokt litt setter du panna til side. Avkjøl, og hell over i glasskrukke (eller det du har) og oppbevar i kjøleskapet. Det holder 1,5 – 2 veker kjølig.

Blåbærsyltetøy –

Bringebærsyltetøy –

Syltetøyet passer til alt du vanligvis bruker syltetøy til, pluss litt til! Prøv det i kombinasjon med cottage cheese på knekkebrød eller sunne vafler



… som en frisk topping på ekte, sukkerfri vaniljepudding

… som tilbehør til proteinpannekakene

… eller bringebærfromasj

Tilsetningsstoff er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller farge. De deles inn i ulike grupper etter kva funksjon de skal ha, og brukes fordi:

Konseveringsmiddel hindrer at maten forrignes av mugg, gjær og bakterier, både under transport og lagring. Antioksidanter tilsettes for å hindre at maten ødelegges eller misfarges i kontakt med luft. Hindrer fett og olje i å harskne og sørger for at frukt og syltetøy ikkje blir mørkt eller misfarga. Konserveringsmiddeler er emulgatorer, fortykningsmiddel og stabilisatorer som brukes for å gi matvarene ønska konsistens. De fleste konseveringsmiddel hentes fra spiselige planter. Søtstoff og fargestoff brukes for å gi smak, farge eller hindre misfarging/bruning.

Er du obs på tilsetningsstoffer?
Kommer du til å lage ditt eget syltetøy, kanskje?

Annonse

11 Kommentarer

T

Tore

13. september 2020

Har du erfaring med sukrin i syltetøy, som ikke skal kokes?

Linda Stuhaug

13. september 2020

Nja, ikkje akkurat syltetøy. Eg har most bær med sukrinmelis eller sukrin+ og brukt det med det samme 🙂 Anbefaler deg vertfall ein av desse to variantane for at det skal løyse seg opp best mulig!

N

Nina

5. juli 2019

Må prøves . Er det mulig å fryse dette?

Linda Stuhaug

6. juli 2019

Ja absolutt 🙂

R

Randi

7. august 2022

Takk for fine oppskrifter, det er ofte fornuftig å redusere sukkerinntaket i den daglige kosten. En åpenbar misforståelse må likevel rettes opp i, og ser det er kommentert tidligere også: Sukrin ER et tilsetningsstoff i seg selv. Vanlig sukrin består av erythriol, et sukkeralkohol med e-nummer E968. Sukrin gold består av erythriol E963, steviolglykosid E960, D-tagatose E963 og glyserol E422, i tillegg til maltekstrakt. Begge helt fine produkter, som jeg bruker en del av. Som andre sukkeralkoholer har de en viss lakserende effekt, men mindre enn andre siden de i liten grad omsettes i kroppen. Dette er da også merket på pakkene. Du skriver også at stoffene er naturlige. Det er forsåvidt riktig, iom at dette er strukturer du finner i naturen. Men: om et stoff er sk ‘naturlig’ eller er syntetisk framstilt har ingen, virkelig ingen, betydning for hvor skadelig eller harmløst det er.

Linda Stuhaug

7. august 2022

Hei Randi! Ja, det er heilt sant at sukrin er eit tilsetningsstoff i seg sjølv. Dette er eit veldig gammalt innlegg og det er dårlig formulert, det eg meiner er at det ikkje er tilsatt en rekke unødvendige tilsetningsstoffer for å øke holdbarhet, gi skarpere farge osv😊 Og heilt enig i at om det er naturlig eller syntetisk framstilt ikkje har noke med kor skadelig eller harmløst det er, men det har eg heller aldri påstått ;) Eg kjem dog til å slette dette innlegget så det ikkje blir nokon fleire misforståelser :)

C

Christin

4. april 2018

Hvilket blandingsforhold ville du bruke om du kun skal lage rørte bær og ikke syltetøy? Ville du da også brukt maisenna?

Linda Stuhaug

4. april 2018

Då hadde eg ikkje brukt vatn, og heller ikkje maisenna 🙂

M

Morten

2. august 2018

Hei, takk for oppskriften, sukkerfritt syltetøy må testes. Ser du skriver uten tilsetningsstoffer, men det blir feil. Sukrin + er en blanding av E 968 (Erythritol, eller Sukrin) og E 960 (Steviosid eller Stevia) og begge er tilsetningsstoffer. Som alle andre stoffer som har fått E-nummer er de testet for mulige helserisiko, og begge er godkjent for å tilsettes mat. E-stoffer er ikke nødvendigvis skadelige, det er bare en samlebetegnelse på stoffer som testet som tilsetningsstoffer. Noen er helt problemfri og andre er det knyttet advarsler til. Det meste av frukt og bær inneholder naturlig stoffer som har E-nummer. https://no.wikipedia.org/wiki/E-nummer

N

Nils

22. juli 2018

Natreen søtningsmiddel kan også brukes i syltetøy men hvor mange gram pr kg bær

Linda Stuhaug

23. juli 2018

Ingen fasit, du må nesten berre prøve deg fram ut fra kor søte bæra er, og kor søtt du liker det 🙂 Natreen finnes også i både pulverisert og flytande variant.

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg