Annonse
16. februar 2014
Sukkerfritt syltetøy i fleire varianter – uten tilsetningsstoff!
Ved å lage ditt eget syltetøy, slipper du unna både sukker og tilsetningsstoff.
I tillegg så smaker det skikkelig bær i forhold til dei som man kjøper på butikken. Heimelaga syltetøy kan man lage med dei fleste typer bær, og etter eg lagde bringebærsyltetøy første gangen så har eg prøvd meg fram med både jordbær og blåbærsylte også. Det er så raskt og enkelt å lage til, og ikkje minst masse billigare!
~ Jordbærsyltetøy som smakte ekte, rørte bær! Frisk, men samtidig søt. Min favoritt så langt ~
Heimelaga syltetøy
300 g frosne bær i smaken du ønsker
30-40 g sukrin + *
0,5 dl vatn
2 ss maisenna *
*Sukrin+ kan byttes med andre typer søtning, bruk det du har! Vær obs på at sukrin+ er dobbelt så søtt som vanlig sukrin, så det må tilsvare mengda til ca 60-80 g sukker. Smak på syltetøyet om du syns det er søtt nok, for det vil variere ettersom kva type bær du har og kor sure dei er. Vær obs på at mengden maisenna kan variere, vær forsiktig når du sper mens det koker. Kanskje du trenger meir, kanskje du trenger mindre. Syltetøyet vil også bli tykkere etter avkjøling.
Framgangsmetode
Ha bær, søtning og vann i en kjele. La det varme seg godt opp mens du rører med innimellom, etterkvart vil blandinga løse seg til en jevn masse (jordbær vil kanskje ikkje løse seg opp på samme måte som bringebær, mos da med en stavmikser til en jevn masse). Smak til om du syns det er søtt nok. Rør maisenna ut i litt kaldt vatn, og rør forsiktig inn i bærblandingen mens det koker. Det vil etterkvart tynke, og etter det har kokt litt setter du panna til side. Avkjøl, og hell over i glasskrukke (eller det du har) og oppbevar i kjøleskapet. Det holder 1,5 – 2 veker kjølig.
Blåbærsyltetøy –
Syltetøyet passer til alt du vanligvis bruker syltetøy til, pluss litt til! Prøv det i kombinasjon med cottage cheese på knekkebrød eller sunne vafler –
… som en frisk topping på ekte, sukkerfri vaniljepudding –
… som tilbehør til proteinpannekakene –
… eller bringebærfromasj –
Tilsetningsstoff er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller farge. De deles inn i ulike grupper etter kva funksjon de skal ha, og brukes fordi:
Konseveringsmiddel hindrer at maten forrignes av mugg, gjær og bakterier, både under transport og lagring. Antioksidanter tilsettes for å hindre at maten ødelegges eller misfarges i kontakt med luft. Hindrer fett og olje i å harskne og sørger for at frukt og syltetøy ikkje blir mørkt eller misfarga. Konserveringsmiddeler er emulgatorer, fortykningsmiddel og stabilisatorer som brukes for å gi matvarene ønska konsistens. De fleste konseveringsmiddel hentes fra spiselige planter. Søtstoff og fargestoff brukes for å gi smak, farge eller hindre misfarging/bruning.
Er du obs på tilsetningsstoffer?
Kommer du til å lage ditt eget syltetøy, kanskje?
Annonse
11 Kommentarer
Tore
13. september 2020
Linda Stuhaug
13. september 2020
Nina
5. juli 2019
Linda Stuhaug
6. juli 2019
Randi
7. august 2022
Linda Stuhaug
7. august 2022
Christin
4. april 2018
Linda Stuhaug
4. april 2018
Morten
2. august 2018
Nils
22. juli 2018
Linda Stuhaug
23. juli 2018
SKRIV EN KOMMENTAR