Linda Stuhaug

Sukkerfri vaniljekrem/vaniljesaus

Sukkerfri vaniljekrem/vaniljesaus
God onsdag godtfolk!
Eg har fått inntrykk av at det enten er sommer i heile landet, eller så kommer den til helga. Da er det ingenting som passer bedre enn en frisk fruktdessert! Frukt og bær på varme dager er noko av det beste som finnes etter min smak. I tillegg gir det eit bredt spekter av vitaminer, mineraler og antioksidanter som kroppen er avhengig av å få gjennom kosten.
Som tilbehør til frukt og bær er vaniljekrem eller vaniljesaus midt i blinken. Oppskrifta mi har fulgt meg gjennom 3-4 år, og den blir like god kvar einaste gang, derfor vil eg gjerne dele oppskrifta på nytt! Oppskrifta på vaniljekrem og vaniljesaus er samme, berre med ulik mengde maisenna.
Sukkerfri, glutenfri og kan fint lages melkefri om man bruker alternativ melk:
Sunn vaniljekrem 5 dl valgfri melk 3 eggeplommer 40 g sukrin+ * 2 vaniljestenger 30 g maisenna → 20 g maisenna for vaniljesaus
Slik gjer du: 1. Ha melk i en kjele sammen med søtning. Del vaniljestengene på langs, skrap ut frøene og ha desse og stengene i melkeblandinga. Kok opp på svak varme. La melkeblandinga stå til sides litt for å trekke ut mest mulig smak, og ta deretter ut vaniljestengene.
2. Miks sammen eggeplommer og maisenna klumpfritt i en bolle. Pisk inn 1/3 av den varme melka i bollen, før du heller alt tilbake i kjelen.
3. Varm opp melkeblandinga til kokepunktet på svar varme. Rør ofte, når den koker opp vil den tjukne, og da trekker du straks kjelen til side. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap.
Tips og alternativer* – Sukrin+ kan byttes med anna søtning tilsvarande 80 g sukker. For eksempel 80 g sukrin gold. – Bruk den melka du foretrekker. For melkefri variant, bruk mandelmelk, havremelk, kokosmelk eller lignande. – For vaniljesaus: bruk 15-20 g maisenna istedenfor 30 g.
Nyt med frukt og bær, tilbehør til desserter som sjokoladepudding og gêle, i kaker eller bakst, eller der man ellers bruker vaniljekrem eller vaniljesaus 🙂
Krema, fyldig og veldig god – tippe ingen kjenner at denne er eit sunnare alternativ uten sukker!
Håper det frister 🙂

God onsdag godtfolk!

Eg har fått inntrykk av at det enten er sommer i heile landet, eller så kommer den til helga. Da er det ingenting som passer bedre enn en frisk fruktdessert! Frukt og bær på varme dager er noko av det beste som finnes etter min smak. I tillegg gir det eit bredt spekter av vitaminer, mineraler og antioksidanter som kroppen er avhengig av å få gjennom kosten.

Som tilbehør til frukt og bær er vaniljekrem eller vaniljesaus midt i blinken. Oppskrifta mi har fulgt meg gjennom 3-4 år, og den blir like god kvar einaste gang, derfor vil eg gjerne dele oppskrifta på nytt! Oppskrifta på vaniljekrem og vaniljesaus er samme, berre med ulik mengde maisenna.

Sukkerfri, glutenfri og kan fint lages melkefri om man bruker alternativ melk:


Sunn vaniljekrem
5 dl valgfri melk
3 eggeplommer
40 g sukrin+ *
2 vaniljestenger
30 g maisenna
→ 20 g maisenna for vaniljesaus

Slik gjer du:
1. Ha melk i en kjele sammen med søtning. Del vaniljestengene på langs, skrap ut frøene og ha desse og stengene i melkeblandinga. Kok opp på svak varme. La melkeblandinga stå til sides litt for å trekke ut mest mulig smak, og ta deretter ut vaniljestengene.

2. Miks sammen eggeplommer og maisenna klumpfritt i en bolle. Pisk inn 1/3 av den varme melka i bollen, før du heller alt tilbake i kjelen.

3. Varm opp melkeblandinga til kokepunktet på svar varme. Rør ofte, når den koker opp vil den tjukne, og da trekker du straks kjelen til side. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap.


Tips og alternativer*
– Sukrin+ kan byttes med anna søtning tilsvarande 80 g sukker. For eksempel 80 g sukrin gold.
– Bruk den melka du foretrekker. For melkefri variant, bruk mandelmelk, havremelk, kokosmelk eller lignande.
For vaniljesaus: bruk 15-20 g maisenna istedenfor 30 g.


Nyt med frukt og bær, tilbehør til desserter som sjokoladepudding og gêle, i kaker eller bakst, eller der man ellers bruker vaniljekrem eller vaniljesaus 🙂


Krema, fyldig og veldig god – tippe ingen kjenner at denne er eit sunnare alternativ uten sukker!

Håper det frister 🙂

5 Kommentarer

C

Carmen

26. januar 2020

Hei! Kan denne bruke som krem i gjærbakst? Altså hvis man feks lager skolebrød?

Linda Stuhaug

27. januar 2020

Ja, sjølvsagt 🙂

C

Camilla

22. mars 2022

Tusen takk🌸

C

Camilla

27. februar 2022

Hei! Vaniljekremen ble kornete i konsistens. Kan jeg ha kokt den for hardt/ikke vært rask nok til å trekke den av platen?

Linda Stuhaug

28. februar 2022

Kanskje du ikkje rørte godt nok? Viktig å røre ofte nok :)

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg