Linda Stuhaug

9. februar 2022

Verdens beste mandelsmør!

Verdens beste mandelsmør!
Heimelaga mandelsmør er utvilsomt mitt favoritt nøttesmør♥
Peanøttsmør, cashewnøttsmør, hasselnøttsmør, heimelaga sjokoladepålegg og andre typer nøttesmør er gode dei også, men det er rett og slett ingenting som slår heimelaga mandelsmør altså!
(Dette innlegget blei først posta i februar 2021, og er reposta idag med litt endringer)
Mandelsmør er noko eg og har (nesten) heile tida i kjøkkenskapet. Det er mitt absolutte favoritt nøttesmør, og eg har delt oppskrift fleire ganger før i både 2015og 2018, men skikkelig gode oppskrifter kan ikkje delast nok 😉
Mandelsmør (og alle andre typer nøttesmør) er superenkelt å lage og du trenger ikkje mange ingrediensane, men det krever at du har en foodprosessor eller god blender.
Kor god foodprosessor/blender du har avgjer kor lang tid det tar å lage mandelsmøret, og ikkje minst kor «smooth» det blir. Her har ikkje berre motor betydning, men også kor skarpe knivane er 🙂 Med andre ord, å lage mandelsmøret kan ta 3 minutt og det kan ta 30 minutt! Eg bruker Vitamix 2300 i og det tar berre noken få minutter å lage!
Til eit godt glass heimelaga mandelsmør trenger du: ♦ 300-400 g mandler ♦ 1 ts maldonsalt ♦ 1 ts kanel ♦ 3 ss valgfri søtning (visst du vil ha det litt søtare, eg liker det best!)* → denne gangen brukte eg 1 ss finesse og 1 ss sukrin gold
Slik gjer du: 1. Rist mandlane på 200 grader, over/undervarme i 8-10 minutt. Avkjøl. 2. Ha mandlane over i n kraftig blender eller foodprosessor. Først blir mandlane malt, deretter fuktig og til slutt flytande. Kan hende du må skrape ned fra kantane underveis. 3. Tilsett salt, kanel og søtning, og kjør maskina i noken sekunder så der blir godt blanda inn. 4. Hell over i eit glass og oppbevar i kjøkkenskapet. Det står seg i månedsvis 😀
PS! Anbefaler ikkje å bruke honning som søtning. Etter fleire tilbakemeldinger så fungerer ikkje det, og mandelsmøret blir dessverre tjukt og kornete av det…
Og «Kva bruker du mandelsmør til?» får eg alltid mange spørsmål om. Det kan virkelig brukast til alt! → Ei spiseskei over cottage cheese/yoghurtblandinger med frukt/bær. Dette er favoritten min! → Topping på havregraut, kjøleskapsgraut og smoothie → Som pålegg på vafler, pannekaker, knekkebrød, lomper, brødskiva… enten aleine eller med f.eks bananskiver, frukt, bær, cottage cheese, brunost m.m → Mandelsmøret kan og brukast i oppskrifter. Eg har brukt det som konfektfyll, i energikuler og snackkuler, energibarer, i smoothie, i granola, kjeks, muffins, kaker, kakefyll og lignande
Her med gresk yoghurt, banan, blåbær, banangranola og mandelsmør♥
Og her en oppskrift fra arkivet; crunchy energikuler med mandelsmør
Er du overbevist om å teste mandelsmør? Eg håper virkelig det, for dette er berre SÅ godt! Og gi meg gjerne en tilbakemelding om du tester, det er alltid hyggelig! Enten i kommentarfeltet, på facebook-sida mi HER eller instagram under @lindastuhaug♥

Heimelaga mandelsmør er utvilsomt mitt favoritt nøttesmør♥

Peanøttsmør, cashewnøttsmør, hasselnøttsmør, heimelaga sjokoladepålegg og andre typer nøttesmør er gode dei også, men det er rett og slett ingenting som slår heimelaga mandelsmør altså!

(Dette innlegget blei først posta i februar 2021, og er reposta idag med litt endringer)

Mandelsmør er noko eg og har (nesten) heile tida i kjøkkenskapet. Det er mitt absolutte favoritt nøttesmør, og eg har delt oppskrift fleire ganger før i både 2015og 2018, men skikkelig gode oppskrifter kan ikkje delast nok 😉

Mandelsmør (og alle andre typer nøttesmør) er superenkelt å lage og du trenger ikkje mange ingrediensane, men det krever at du har en foodprosessor eller god blender.

Kor god foodprosessor/blender du har avgjer kor lang tid det tar å lage mandelsmøret, og ikkje minst kor «smooth» det blir. Her har ikkje berre motor betydning, men også kor skarpe knivane er 🙂 Med andre ord, å lage mandelsmøret kan ta 3 minutt og det kan ta 30 minutt! Eg bruker Vitamix 2300 i og det tar berre noken få minutter å lage!

Til eit godt glass heimelaga mandelsmør trenger du:
♦ 300-400 g mandler
♦ 1 ts maldonsalt
♦ 1 ts kanel
♦ 3 ss valgfri søtning (visst du vil ha det litt søtare, eg liker det best!)*
→ denne gangen brukte eg 1 ss finesse og 1 ss sukrin gold

Slik gjer du:
1. Rist mandlane på 200 grader, over/undervarme i 8-10 minutt. Avkjøl.
2. Ha mandlane over i n kraftig blender eller foodprosessor. Først blir mandlane malt, deretter fuktig og til slutt flytande. Kan hende du må skrape ned fra kantane underveis.
3. Tilsett salt, kanel og søtning, og kjør maskina i noken sekunder så der blir godt blanda inn.
4. Hell over i eit glass og oppbevar i kjøkkenskapet. Det står seg i månedsvis 😀

PS! Anbefaler ikkje å bruke honning som søtning. Etter fleire tilbakemeldinger så fungerer ikkje det, og mandelsmøret blir dessverre tjukt og kornete av det…

Og «Kva bruker du mandelsmør til?» får eg alltid mange spørsmål om. Det kan virkelig brukast til alt!

→ Ei spiseskei over cottage cheese/yoghurtblandinger med frukt/bær. Dette er favoritten min!
→ Topping på havregraut, kjøleskapsgraut og smoothie
→ Som pålegg på vafler, pannekaker, knekkebrød, lomper, brødskiva… enten aleine eller med f.eks bananskiver, frukt, bær, cottage cheese, brunost m.m
→ Mandelsmøret kan og brukast i oppskrifter. Eg har brukt det som konfektfyll, i energikuler og snackkuler, energibarer, i smoothie, i granola, kjeks, muffins, kaker, kakefyll og lignande

Her med gresk yoghurt, banan, blåbær, banangranola og mandelsmør♥

Og her en oppskrift fra arkivet; crunchy energikuler med mandelsmør

Er du overbevist om å teste mandelsmør? Eg håper virkelig det, for dette er berre SÅ godt! Og gi meg gjerne en tilbakemelding om du tester, det er alltid hyggelig! Enten i kommentarfeltet, på facebook-sida mi HER eller instagram under @lindastuhaug♥

43 Kommentarer

J

Julie

22. mai 2021

Er det viktig å riste nøttene?

Linda Stuhaug

23. mai 2021

Det blir mykje bedre på smak med rista nøtter, men det er ikkje ein absolutt nødvendighet 🙂

M

Maia Berg

29. april 2021

Elsker mandelsmøret ditt, og er blitt helt hekta. Det smaker magisk på knekkebrød med cottage cheese, eplemost. Skal straks lage porsjon nummer to, da siste rest ble spist i går. 😀

Linda Stuhaug

30. april 2021

Sant det er godt!! Høyres ut som en nydelig kombinasjon 😀

M

Mari

13. april 2021

Dette er kjempegodt! Men idag ble det ikke like flytende som de andre gangene. Kan det være fordi jeg kjørte for lenge etter jeg hadde hatt søtning, kanel og salt oppi?

T

Tove

21. mars 2021

Hei! Laget mandelsmør i dag i dag men det ble litt «tørt» i munnen (som peanøttsmør). Var veldig godt ellers.

Linda Stuhaug

21. mars 2021

Sånn er nøttesmør, uansett kva du lager 🙂

T

Toril

26. februar 2021

Hei ! Jeg trenger virkelig tips om hvilken foodprosessor som takler denne nøttesmør-jobben. For det gjør ikke den jeg har. Mvh Toril

Linda Stuhaug

28. februar 2021

Står i innlegget kva maskin eg bruker til mandelsmøret 🙂 Eg bruker ikkje foodprosessor til dette.

T

Tres

22. februar 2022

Laga nå og kan bekrefte at det går bra med den billigste maskinen fra clas ohlson (boch)👍

Linda Stuhaug

24. februar 2022

Så bra! Kor lang tid tok det? :)

B

Benedikte

14. februar 2022

Lurer på om du kan legge til at det heller ikke fungerer å bruke lønnesirup som søtning. Hadde akkurat laget perfekt mandelsmør, men så ble det tørt og hardt av å ha i lønnesirup☹️ Går det an å kjøre det det på nytt, tror du? Og hvis ikke, har du tips til noe det kan brukes til? Setter veldig pris på svar!

Linda Stuhaug

15. februar 2022

Det kan eg, dette har ingen komt med tilbakemelding på før 🙂 Då er det eit eller anna med flytande søtning som ikkje fungerer. Du kan sjølvsagt prøve å kjøre det på nytt, og eller fungerer jo det som mandelsmør sjølv om det ikkje er flytande!

K

Kake Arild

10. februar 2022

Hvis ein har nøtteallergi? Kan eg kutte ut mandelen?

Linda Stuhaug

11. februar 2022

Mandelsmør uten mandler blir sikkert kjempebra 🙂

F

F. Jompenisse

17. mai 2022

Ett gammelt vaskebrett er ypperlig til å riste mandlene. Bare dra skåla med mandler over brettet ti-tolv ganger.

C

Carina

19. januar 2022

Hei! Hvilken blender bruker du? Jeg får feilmelding og beskjed om at siden ikke er i bruk når jeg følger linken i innlegget. Mvh Carina

Linda Stuhaug

20. januar 2022

Hei! Det er vitamin a2300 i 🙂

K

Kristin

22. august 2021

Dette hsr jeg lyst til å prøve. Men jeg hsr bare en smoothiemaskin/blender tror du det går?

Linda Stuhaug

23. august 2021

Du må ha ein kraftig blender 🙂

K

Kine

15. august 2021

Ser godt ut!! Funker stavmikser eller må man ha blender?

Linda Stuhaug

16. august 2021

nei, stavmikser funker ikkje. Du må ha ein kraftig blender 🙂

M

Madeleine

13. juli 2021

Hvor lenge kan man oppbevare det i kjøleskapet?

Linda Stuhaug

14. juli 2021

Det skal ikkje stå i kjøleskapet 🙂 Står seg i månedsvis!

C

Charlotte

12. januar 2022

Unnskyld, har lest kjøleskap tre ganger, men ser nå at det står kjøkkenskap🙈 Romtemperatur med andre ord.

Linda Stuhaug

13. januar 2022

Hehe, fort gjort 🙂 Kjekt de liker mandelsmøret!

C

Charlotte

12. januar 2022

Du har skrevet oppbevar i kjøleskap i oppskriften, så kanskje du skal endre det? Jeg er glad jeg leste denne kommentaren og beholdt den på benken. Takk for deilig oppskrift. Barna elsket smøret☺️

A

Anki

16. juni 2021

Jeg har laget nå og det så helt perfekt ut! Helt til jeg tilsatte to ts honning. Nå begynner den å bli hard og kornete… Er den ødelagt, tror du? Kan det nytte å tilsette litt kokosolje for å myke det opp igjen..? Har ikke lyst til å kaste det

Linda Stuhaug

17. juni 2021

Æsj, det her har eg fått tilbakemelding som eit problem før. Honning fungerer åpenbart ikkje som søtning, eg skal skrive det i innlegget med det samme… Du kan tilsette litt kokosolje ja. Det er nok godt på smak enda, og liker du ikkje konsistensen så er det eit alternativ å bruke det i bakst 🙂 Det må vertfall ikkje kastast!

H

Henriette

17. mars 2022

Lagde dette nå og det var sykt godt!👌 Takk for alle dine gode oppskrifter 🌸😊

Linda Stuhaug

17. mars 2022

Såå kjekt det smakte! Min store favoritt🤩

T

Therese

3. mai 2022

Jeg har sett amerikanske oppskrifter hvor de har lønnesirup over mandlene før de ristes i ovnen, og da blir ikke mandelsmøret kornete. Jeg vil tro at grunnen er at da får sirup og mandler samme temperatur. Mandlene skiller ut fett og når en da tilsetter noe som er flytende og kaldt i dette fettet så blir det en reaksjon - kanskje det vil hjelpe å varme sirup eller honning før det tilsettes i mandelsmøret.

Linda Stuhaug

3. mai 2022

Det er godt mulig😊 Men eg har fleire oppskrifter der eg varmer sirup + nøttesmør, og så fort det blir avkjølt så blir det ein tjukk masse...

S

Sonja Widerøe

18. februar 2022

Det var rett og slett farlig godt😆

Linda Stuhaug

19. februar 2022

Sant!! 😀

W

Wenche Johansen

20. april 2022

Hei kan jeg bruke maple syrup som søtning ?

Linda Stuhaug

21. april 2022

Du kan prøve, men det er mulig at det samme skjer som ved honning, dessverre.

E

Elisabeth

21. mars 2022

Hadde mandlene i ovnen 9 minutter på 200 grader og nå smaker nøttesmøret brent

Linda Stuhaug

21. mars 2022

Å? Hadde du varmluft då kanskje?

E

Eva

16. mai 2022

Mandelsmøret ble perfekt med melis som søtning! Ny favoritt til havregrøt😋

Linda Stuhaug

16. mai 2022

Herlig😍

G

Gislaug Lillebø

19. mai 2022

Hvilken foodprosessor/blender bruker du?

Linda Stuhaug

19. mai 2022

Eg bruker Vitamix 2300 her😊

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg