Linda Stuhaug

20. januar 2020

Alt-i-ett indisk gryte med poteter, kikerter & spinat

Alt-i-ett indisk gryte med poteter, kikerter & spinat
Det er mandag igjen! Kjøttfri mandag, som alltid 🙂
Dagens oppskrift er inspirert av fantastiske Mari bak Vegetarbloggen♥ Eg blir alltid veldig frista av dei rålekre, veganske rettane ho legger ut, etter mi meining er Mari den desidert beste vegetar/veganbloggaren i Norge. Ho er også min forfattarkollega i Frisk Forlag, det var faktisk Mari som introduserte meg for forlaget tilbake i 2016/2017 (?), så uten Mari er det ikkje sikkert det hadde vore noko forfattar Stuhaug 🙂
Eg har vertfall blitt inspirert av oppskrifta hennas på indisk gryte med poteter og erter, men har som alltid laga min egen vri; Indisk gryte med poteter, kikerter og spinat. Enkel å lage, relativt kjapp og fantastisk god!
Indisk gryte med poteter, kikerter og spinat, 2-4 personer 2-3 sjalottløk, grovhakka 1 kinesisk kvitløk, finhakka 1 ss raspa ingefær krydder: 5 ts garam masala, 4 ts spisskummin, 2 ts paprika, 2 ts gurkemeie 500 g mandelpotet, vaska og delt i 1 cm skiver 2-3 gulerøtter, skrelt og delt i 1 cm skiver 400 g hakka tomater 250 ml kokosmelk 3 dl vatn + 1 terning grønnsaksbuljong 1-2 ss tomatpure 100 g fersk spinat 1 boks kikerter salt, pepper og saft fra 1/2 lime olje til steiking
Slik gjer du: 1. Steik sjalottløk, kvitløk og ingefær i olje eit par minutt. Tilsett alle krydder og steik vidare eit par minutt til.
2. Tilsett potet, gulrot, hakka tomater, kokosmelk, vatn og buljong. Kok opp og la det småkoke i 10-15 minutt, eller til potetene begynner å bli møre.
3. Tilsett tomatpure, spinat og kikerter. Rør forsiktig inn og la gryta småkoke eit par minutt medan du smaker til med salt, pepper og limesaft.
Og gryta er klar til servering!
I utgangspunktet har du alt-i-ett i denne gryta, men server gjerne med ekstra tilbehør om ønskelig. Mari serverte sin indiske gryte med ris, mangochytney og fersk koriander, dette passer nok midt i blinken 🙂 Eg serverte med ris og ein frisk, enkel salat med mykje moden mango oppi!
Grunnen til at dte står 2-4 personer i oppskrifta, er fordi det vil variere om ein serverer med ekstra tilbehør, og eventuelt kva tilbehør.
Og som eg nesten alltid skriver til dokke: ikkje heng dokke opp i enkeltingredienser! Basen er viktig for å få riktige smaker, men det har ingenting å bety om du ikkje har gulrot, bytter ut gulrot med blomkål, bruker bønner eller erter istedenfor kikerter, dropper spinaten… De skjønner greia etterkvart!
Eg pleier ikkje å poengtere om mine vegetariske retter også er veganske, men dette er altså ein vegansk middag. Passer like godt til vegetarianere, veganere, kjøttetere, eldre og yngre 🙂
Håper det ser fristande ut, og at du har lyst å prøve♥ Ha en herlig mandag!

Det er mandag igjen! Kjøttfri mandag, som alltid 🙂

Dagens oppskrift er inspirert av fantastiske Mari bak Vegetarbloggen♥ Eg blir alltid veldig frista av dei rålekre, veganske rettane ho legger ut, etter mi meining er Mari den desidert beste vegetar/veganbloggaren i Norge. Ho er også min forfattarkollega i Frisk Forlag, det var faktisk Mari som introduserte meg for forlaget tilbake i 2016/2017 (?), så uten Mari er det ikkje sikkert det hadde vore noko forfattar Stuhaug 🙂

Eg har vertfall blitt inspirert av oppskrifta hennas på indisk gryte med poteter og erter, men har som alltid laga min egen vri; Indisk gryte med poteter, kikerter og spinat. Enkel å lage, relativt kjapp og fantastisk god!

Indisk gryte med poteter, kikerter og spinat, 2-4 personer
2-3 sjalottløk, grovhakka
1 kinesisk kvitløk, finhakka
1 ss raspa ingefær
krydder: 5 ts garam masala, 4 ts spisskummin, 2 ts paprika, 2 ts gurkemeie
500 g mandelpotet, vaska og delt i 1 cm skiver
2-3 gulerøtter, skrelt og delt i 1 cm skiver
400 g hakka tomater
250 ml kokosmelk
3 dl vatn + 1 terning grønnsaksbuljong
1-2 ss tomatpure
100 g fersk spinat
1 boks kikerter
salt, pepper og saft fra 1/2 lime
olje til steiking

Slik gjer du:
1. Steik sjalottløk, kvitløk og ingefær i olje eit par minutt. Tilsett alle krydder og steik vidare eit par minutt til.

2. Tilsett potet, gulrot, hakka tomater, kokosmelk, vatn og buljong. Kok opp og la det småkoke i 10-15 minutt, eller til potetene begynner å bli møre.

3. Tilsett tomatpure, spinat og kikerter. Rør forsiktig inn og la gryta småkoke eit par minutt medan du smaker til med salt, pepper og limesaft.

Og gryta er klar til servering!


I utgangspunktet har du alt-i-ett i denne gryta, men server gjerne med ekstra tilbehør om ønskelig. Mari serverte sin indiske gryte med ris, mangochytney og fersk koriander, dette passer nok midt i blinken 🙂 Eg serverte med ris og ein frisk, enkel salat med mykje moden mango oppi!

Grunnen til at dte står 2-4 personer i oppskrifta, er fordi det vil variere om ein serverer med ekstra tilbehør, og eventuelt kva tilbehør.

Og som eg nesten alltid skriver til dokke: ikkje heng dokke opp i enkeltingredienser! Basen er viktig for å få riktige smaker, men det har ingenting å bety om du ikkje har gulrot, bytter ut gulrot med blomkål, bruker bønner eller erter istedenfor kikerter, dropper spinaten… De skjønner greia etterkvart!

Eg pleier ikkje å poengtere om mine vegetariske retter også er veganske, men dette er altså ein vegansk middag. Passer like godt til vegetarianere, veganere, kjøttetere, eldre og yngre 🙂

Håper det ser fristande ut, og at du har lyst å prøve♥ Ha en herlig mandag!

22 Kommentarer

P

Pia Aarskog

25. august 2020

Hei! Kan man bruke vanlig rød potet?

Linda Stuhaug

27. august 2020

Vanlig rød potet? Kva er det? Men uansett, går heilt sikkert fint om det er ein potettype 🙂

K

Katrine Ness

16. august 2020

Denne ser veldig god ut, vil prlve! Men er det mogleg å byte ut kokosmelk med noko anna? Yoghurt t d?

Linda Stuhaug

17. august 2020

Ja, det går absolutt fint 🙂 Grunnen til at eg bruker kokosmelk er for å få den heilt vegansk 🙂

T

Tuva

13. februar 2021

Jeg liker ikke kokosmelk, er det mulig å erstatte med noe annet?

Linda Stuhaug

14. februar 2021

Creme fraiche 🙂

R

Randi Trøan Larsen

7. januar 2021

Laget gryten idag og den ble god, men litt for sterk. Hvilket krydder er det som er så sterkt og hvordan dempe det? Hadde mye mango til og det var godt.

Linda Stuhaug

8. januar 2021

Garam masala og spisskummin gjer gryta litt sterk. Eg synes ikkje den er sterk, men vi er jo veldig forskjellige 🙂 Prøv eventuelt med litt mindre av desse neste gang! Kjekt gryta falt i smak uansett <3

Y

Yvonne

8. februar 2020

Denne ble kjempegod! Tror du det går fint å fryse restene?

Linda Stuhaug

9. februar 2020

Så kjekt å lese, Yvonne 🙂 Det går sikkert bra.

A

Andrea

27. januar 2020

Hadde denne til middag i dag – og det blir nok ikkje siste gong. Enkelt og veldig godt!

Linda Stuhaug

28. januar 2020

Så kjekt å lese, Andrea 😀

K

Kristiane

23. januar 2020

Denne var skikkelig god!! Brukte linser istedenfor kikerter, og tilsatte kylling (for mannen i huset sin skyld..). Supergodt med en rømmeklatt på siden også 🙂

Linda Stuhaug

24. januar 2020

Så hyggelig at oppskrifta falt i smak, Kristiane 😀 Fin å kunne variere med det man vil!

C

Carina Ekern

20. januar 2020

Spennende!! Vil prøve! Men, vi får ikke engang tak i garam masala krydder her ute!! Ikke fåe vi kjøpt orginal kesam heller, som du bruker i mange oppskrifter… Hva erstatter orginal kesam tro? Carina

Linda Stuhaug

20. januar 2020

Hei! Du kan bruke rømme eller creme fraiche i ALLE oppskriftene mine der eg bruker kesam 😉 Men indisk uten garam masala blir ikkje heilt det samme, hehe… Men, når det kjem til «dagligvare-ingredienser» som dette så er det berre å spørre kjøpmannen på butikken om dei kan ta det inn. Det er i sortimentet til alle butikker 🙂

M

Michael

27. mai 2020

Hei. Hadde denne retten til middag i går. Er bestemt ikke vegetarianer men dette var skikkelig godt.! Vi spiste uten ris/tilbehør og likevel var det mye mat til overs.

Linda Stuhaug

27. mai 2020

Hei! Så kjekt at middage falt i smak 😀 Eg liker også best å ete gryter som dette uten tilbehør, men lager ofte tilbehør til sambuaren min då vi er litt ulike der. Håper eg kan inspirere med fleire oppskrifter framover 🙂

V

Victoria

30. april 2020

Har laget denne oppskriften 4-5 ganger nå. Den er enkel å lage, blir bare bedre jo lengre den står i kjøleskapet, og best av alt så er det minimalt med oppvask (hilsen en studerende uten oppvaskemaskin :P). Jeg har brukt den mye til middag i disse karantenetider, fordi den kun krever gulrøtter av de friske ingredienser. Anbefaler på det sterkeste.

Linda Stuhaug

1. mai 2020

For en hyggelig tilbakemelding, Victoria 😀 Det er veldig, veldig kjekt å lese! Denne skal eg lage igjen sjølv snart – heilt enig i at den er skikkelig god 🙂

D

Dagun Indrebø Muri

27. februar 2020

Nydeleg gryte. Skal lage den til 14 gjester i helga

Linda Stuhaug

28. februar 2020

Fantastisk! Håper den faller i smak hos gjestane 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg