Linda Stuhaug

20. januar 2022

Eltefritt surdeigsbrød av havre & spelt i gryte

Eltefritt surdeigsbrød av havre & spelt i gryte
Hadde eg visst det var SÅ lettvint å lage eltefritt surdeigsbrød i gryte, så hadde eg gjort det for lenge sida! Her er det berre å røre sammen ingrediensane, la deiga stå på kjøkkenbenken, mette den med litt mjøl og deretter steike 😀
Og resultatet? Saftig, luftig brød med deilig, sprø skorpe heile veien rundt♥ Dette er ein variant med havre & spelt, så har du surdeigsstarter og støypejernsgryte i hus, så kan dette virkelig anbefalst!
PS! Det går an å lage det med gjær også 🙂
PS! Er du nybegynner med surdeig og surdeigsstarter så kan du lese blogginnlegget mitt«Slik mater du surdeigsstarteren din for å gjere den happy, boblende og bakeklar». Der får du detaljert og god informasjonen du trenger om det 🙂
Når du har gjort det eit par ganger så går denne prosessen av seg sjølv! Surdeigsstarteren må møtast 6-10 timer før du skal sette deiga slik at den nettopp rekker å bli bakeklar!
Eltefritt surdeigsbrød av havre & spelt i gryte, 1 brød:
  • 7 dl lunka vatn
  • 100 g bakeklar surdeigsstarter – evt. 1 liten ts tørrgjær
  • 2 ts salt
  • 50 g solsikkekjerner
  • 50 g sesamfrø
  • 150 g havregryn
  • 150 g sammalt speltmjøl (eller kveitemjøl)
  • 450 g sikta speltmjøl (eller kveitemjøl)
+ støpejernsgryte på minst 3 liter
Framgangsmåte:
  1. Rør sammen vatn, surdeigsstarter, salt, solsikkekjerner og sesamfrø.
  2. Tilsett så alt mjølet og vend godt til alt er blanda. Deiga skal vere litt klissete. Dekk til bakebollen og la deiga stå på kjøkkenbenken i 10-14 timer.
  3. Ha mjøl på kjøkkenbenken og hell ut deiga. Strø over litt ekstra mjøl og vend rundt noken ganger så deiga ikkje er så klissete lengre og holde en rund forn. Ta så deiga over på eit bakepapir med mjøl på. Etterhev i 1-3 timer. Deiga vil flyte litt utover.
  4. Når det er en halvtime igjen til du skal steike brødet: sett ovnen på 250 grader og ha støpejernsgryta inni ovnen. Ta så ut gryta, lemp deiga oppi og sett på lokk.
  5. Steik brødet på 250 grader, nederste rille i 30 minutt. Ta av lokket, skru ned temperaturen til 200 grader og steik vidare i ca. 30 minutt til. Bruk gjerne steiketermometer og la brødet få en kjernetemperatur på ca 98 grader.
  6. Velt brødet ut av gryta og avkjøl på rist. Voila! Ferskt, nydelig surdeigsbrød klart for å nytast♥
TIPS! Du finner ulike eltefrie oppskrifter her♥ Eg har også noken fleire oppskrifter med surdeig som du finner her, fleire oppskrifter kjem gjerne om det er interesse for surdeigsbakst 🙂
Håpe brødet er fristande!

Hadde eg visst det var SÅ lettvint å lage eltefritt surdeigsbrød i gryte, så hadde eg gjort det for lenge sida! Her er det berre å røre sammen ingrediensane, la deiga stå på kjøkkenbenken, mette den med litt mjøl og deretter steike 😀

Og resultatet? Saftig, luftig brød med deilig, sprø skorpe heile veien rundt♥ Dette er ein variant med havre & spelt, så har du surdeigsstarter og støypejernsgryte i hus, så kan dette virkelig anbefalst!

PS! Det går an å lage det med gjær også 🙂

PS! Er du nybegynner med surdeig og surdeigsstarter så kan du lese blogginnlegget mitt «Slik mater du surdeigsstarteren din for å gjere den happy, boblende og bakeklar». Der får du detaljert og god informasjonen du trenger om det 🙂

Når du har gjort det eit par ganger så går denne prosessen av seg sjølv! Surdeigsstarteren må møtast 6-10 timer før du skal sette deiga slik at den nettopp rekker å bli bakeklar!

Eltefritt surdeigsbrød av havre & spelt i gryte, 1 brød:

  • 7 dl lunka vatn

  • 100 g bakeklar surdeigsstarter – evt. 1 liten ts tørrgjær

  • 2 ts salt

  • 50 g solsikkekjerner

  • 50 g sesamfrø

  • 150 g havregryn

  • 150 g sammalt speltmjøl (eller kveitemjøl)

  • 450 g sikta speltmjøl (eller kveitemjøl)

+ støpejernsgryte på minst 3 liter

Framgangsmåte:

  1. Rør sammen vatn, surdeigsstarter, salt, solsikkekjerner og sesamfrø.

  2. Tilsett så alt mjølet og vend godt til alt er blanda. Deiga skal vere litt klissete. Dekk til bakebollen og la deiga stå på kjøkkenbenken i 10-14 timer.

  3. Ha mjøl på kjøkkenbenken og hell ut deiga. Strø over litt ekstra mjøl og vend rundt noken ganger så deiga ikkje er så klissete lengre og holde en rund forn. Ta så deiga over på eit bakepapir med mjøl på. Etterhev i 1-3 timer. Deiga vil flyte litt utover.

  4. Når det er en halvtime igjen til du skal steike brødet: sett ovnen på 250 grader og ha støpejernsgryta inni ovnen. Ta så ut gryta, lemp deiga oppi og sett på lokk.

  5. Steik brødet på 250 grader, nederste rille i 30 minutt. Ta av lokket, skru ned temperaturen til 200 grader og steik vidare i ca. 30 minutt til. Bruk gjerne steiketermometer og la brødet få en kjernetemperatur på ca 98 grader.

  6. Velt brødet ut av gryta og avkjøl på rist. Voila! Ferskt, nydelig surdeigsbrød klart for å nytast♥

TIPS!  Du finner ulike eltefrie oppskrifter her
Eg har også noken fleire oppskrifter med surdeig som du finner her, fleire oppskrifter kjem gjerne om det er interesse for surdeigsbakst 🙂

Håpe brødet er fristande!

3 Kommentarer

R

Randi

25. januar 2022

Hvor i processen tager man surdej fra til næste gang?

R

Randi

25. januar 2022

Det er fordi jeg har fået en surdej klar til brug og den vejer 100 gram. Hvis jeg bruger den, har jeg jo ikke mere😏

Linda Stuhaug

26. januar 2022

Då må du mate den opp enda meir! Må alltid ha litt surdeig igjen 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg