Linda Stuhaug

Annonse

4. januar 2014

Er egentlig spelt sunnere enn hvete?

Er egentlig spelt sunnere enn hvete?
Det er stadig mange forvirringer rundt forskjellen på spelt og hvete. Det er ingen tvil om at spelt er blitt meir og meir populært med årene, og i mange tilfeller blir det beskrive som "sunt" når man baker med denne kornsorten. Men er forskjellen på spelt og hvete så stor? Er egentlig spelt sunnere enn hvete?
Så, kva er spelt? Spelt er en kornsort i hvetefamilien, som hvetens nærmeste slektning. Det som skiller spelt fra hveten er det harde skallet, som gjer at den må avskallest før den kan brukes. Spelt er også meir hardfør, og gir betydeling mindre avling. Den er derfor nøysom og klarer seg bedre på mindre næring, og godt egna til økologisk dyrking. Så hittil er det ingen grunn til å kalle spelt sunnere enn hvete, utenom at det er meir miljøvennlig – MEN…
Spelt har ett høgare proteininnhold og jerninnhold enn hvete. Det er også høgare innhold av sporstoffene magnesium, sink, jern og kobber – så vitaminene og mineralene er generelt høgere i spelt. Det er her sammenligningen kommer inn, og det er derfor spelt ofte blir kategorisert som sunnere enn hvete.
Sukkerfri sjokoladekake bakt med litt spelt.
Speltlompewraps.
Heimelaga, grove spelt- scones. Siden proteinsammensetningen er annerledes enn i hvete, kan spelt i noken tilfeller spises av folk med hveteintoleranse. Mange trur også at spelt kan spises av dei med cøliaki, men det er ikkje tilfelle, siden det inneholder gluten. Alt i alt er det viktigeste grovheten på baksten som avgjer sunnheten. Jo grovere, jo bedre – og høgare innhold av kostfiber, næringsstoff, mineraler og vitaminer.
Speltlompe- enchiladas.
Sukkerfri sjokoladekake med innbakt ostekrem, bakt med litt spelt.
Man får rett og slett individielt velge om man meiner spelt er sunnere enn hvete. Sjølv bruker eg stort sett alltid spelt når eg baker noke eg i utgangspunktet skulle brukt hvetemel i, og føler kroppen og magen min tolererer det bedre. Hvete er ikkje min mage sin beste venn, og eg reagerer fort på det. Men husk at vi er alle forskjellige!
Kva er din meining om spelt/hvete? Kilder her, her og her.

Det er stadig mange forvirringer rundt forskjellen på spelt og hvete.
Det er ingen tvil om at spelt er blitt meir og meir populært med årene, og i mange tilfeller blir det beskrive som "sunt" når man baker med denne kornsorten. Men er forskjellen på spelt og hvete så stor? Er egentlig spelt sunnere enn hvete?

Så, kva er spelt?
Spelt er en kornsort i hvetefamilien, som hvetens nærmeste slektning. Det som skiller spelt fra hveten er det harde skallet, som gjer at den må avskallest før den kan brukes. Spelt er også meir hardfør, og gir betydeling mindre avling. Den er derfor nøysom og klarer seg bedre på mindre næring, og godt egna til økologisk dyrking. Så hittil er det ingen grunn til å kalle spelt sunnere enn hvete, utenom at det er meir miljøvennlig – MEN…

Spelt har ett høgare proteininnhold og jerninnhold enn hvete. Det er også høgare innhold av sporstoffene magnesium, sink, jern og kobber – så vitaminene og mineralene er generelt høgere i spelt. Det er her sammenligningen kommer inn, og det er derfor spelt ofte blir kategorisert som sunnere enn hvete.


Sukkerfri sjokoladekake bakt med litt spelt.


Speltlompewraps.


Heimelaga, grove spelt- scones.

Siden proteinsammensetningen er annerledes enn i hvete, kan spelt i noken tilfeller spises av folk med hveteintoleranse. Mange trur også at spelt kan spises av dei med cøliaki, men det er ikkje tilfelle, siden det inneholder gluten. Alt i alt er det viktigeste grovheten på baksten som avgjer sunnheten. Jo grovere, jo bedre – og høgare innhold av kostfiber, næringsstoff, mineraler og vitaminer.


Speltlompe- enchiladas.


Sukkerfri sjokoladekake med innbakt ostekrem, bakt med litt spelt.

Man får rett og slett individielt velge om man meiner spelt er sunnere enn hvete. Sjølv bruker eg stort sett alltid spelt når eg baker noke eg i utgangspunktet skulle brukt hvetemel i, og føler kroppen og magen min tolererer det bedre. Hvete er ikkje min mage sin beste venn, og eg reagerer fort på det. Men husk at vi er alle forskjellige!


Kva er din meining om spelt/hvete?
Kilder her, her og her.

Annonse

6 Kommentarer

G

G H Gunnrrød

18. mai 2018

Brukt spelt i mange år.. kan ikke bruke hv. Mel. Eller rug.. får kløe og utslett..av disse..klør noe grusomt og varer lenge.. var hos hudlege og sjekket. Ligner litt på psoriasis..og maven min tåler spelt. Bruker det i alt jeg lager som det skal være mel i….☺

Linda Stuhaug

20. mai 2018

Det er veldig mange som reagere på hvete, og dei aller fleste veit det ikkje sjølv… Tipsa mange om å prøve å bytte ut hvete med spelt, og har fått veldig mange gode tilbakemeldinger på det 🙂 Kjekt du har eit alternativ som fungerer for deg vertfall! Man kjeme langt med spelt 😀

I

Iselin

27. september 2022

I oppskrifter med både vanleg kveitemjøl og sammalt kveite - byttar du ut alt med spelt eller berre det fine kveitemjølet?

Linda Stuhaug

27. september 2022

Nei, begge deler som regel. Men gjer ingenting fast :)

I

Iselin

27. september 2022

Takk for svar :) Kan du oppklare - begge deler som i at du byttar både fint og grovt kveitemjøl med spelt, eller som i at du brukar både spelt og grovt kveitemjøl? 🤗

Linda Stuhaug

30. september 2022

Eg gjer som sagt ingenting fast. Kan gjerne bruke fint speltmjøl og grovt kveitemjøl. Ingen regler her :) Gjer det du ønsker😊

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg