Annonse
4. januar 2014
Er egentlig spelt sunnere enn hvete?
Det er stadig mange forvirringer rundt forskjellen på spelt og hvete.
Det er ingen tvil om at spelt er blitt meir og meir populært med årene, og i mange tilfeller blir det beskrive som "sunt" når man baker med denne kornsorten. Men er forskjellen på spelt og hvete så stor? Er egentlig spelt sunnere enn hvete?
Så, kva er spelt?
Spelt er en kornsort i hvetefamilien, som hvetens nærmeste slektning. Det som skiller spelt fra hveten er det harde skallet, som gjer at den må avskallest før den kan brukes. Spelt er også meir hardfør, og gir betydeling mindre avling. Den er derfor nøysom og klarer seg bedre på mindre næring, og godt egna til økologisk dyrking. Så hittil er det ingen grunn til å kalle spelt sunnere enn hvete, utenom at det er meir miljøvennlig – MEN…
Spelt har ett høgare proteininnhold og jerninnhold enn hvete. Det er også høgare innhold av sporstoffene magnesium, sink, jern og kobber – så vitaminene og mineralene er generelt høgere i spelt. Det er her sammenligningen kommer inn, og det er derfor spelt ofte blir kategorisert som sunnere enn hvete.
Sukkerfri sjokoladekake bakt med litt spelt.
Speltlompewraps.
Heimelaga, grove spelt- scones.
Siden proteinsammensetningen er annerledes enn i hvete, kan spelt i noken tilfeller spises av folk med hveteintoleranse. Mange trur også at spelt kan spises av dei med cøliaki, men det er ikkje tilfelle, siden det inneholder gluten. Alt i alt er det viktigeste grovheten på baksten som avgjer sunnheten. Jo grovere, jo bedre – og høgare innhold av kostfiber, næringsstoff, mineraler og vitaminer.
Sukkerfri sjokoladekake med innbakt ostekrem, bakt med litt spelt.
Man får rett og slett individielt velge om man meiner spelt er sunnere enn hvete. Sjølv bruker eg stort sett alltid spelt når eg baker noke eg i utgangspunktet skulle brukt hvetemel i, og føler kroppen og magen min tolererer det bedre. Hvete er ikkje min mage sin beste venn, og eg reagerer fort på det. Men husk at vi er alle forskjellige!
Annonse
6 Kommentarer
G H Gunnrrød
18. mai 2018
Linda Stuhaug
20. mai 2018
Iselin
27. september 2022
Linda Stuhaug
27. september 2022
Iselin
27. september 2022
Linda Stuhaug
30. september 2022
SKRIV EN KOMMENTAR