Annonse
8. juli 2014
Heimelaga, sunn & smakfull fiskegrateng
Hei hopp!
En av mine favorittmiddager når eg var lita var definitivt fiskegrateng. Når eg starta på kokkelinja for noken år siden smakte eg for første gang ekte, heimelaga fiskegrateng – og etter det har eg ikkje rørt den fra frysedisken. For det første så innholder kjøpt fiskegrateng minimalt med fisk, for det andre så smaker heimelaga åttehundreganger bedre! Det kan høtes avanasert ut å lage fiskegrateng fra bunnen av, men det er det absolutt ikkje. Det er SÅ enkelt, og idag vil eg dele en utrulig god oppskrift med dere 🙂
Som dere veit etterkvart liker eg nye vrier og varianter på matretter. Eg verken liker eller tåler pasta, og som erstatning har eg brukt en av mine favoritter: kikerter! Det var absoutt en slager og passa ypperlig som en av ingrediensene i gratengen. Du kan selfølgelig bytte kikerter med kokt pasta om du vil – her får man både lyse, glutenfri og fullkornsvarianter – eller kanskje du vil prøve deg på grønne erter, bønner, linser eller blomkål? Eg skal definitivt prøve meg fram med fleire varianter iallefall!
Fiskegrateng med kikerter –
Fiskegratengen min er både glutenfri og melkefri, men du kan som vanlig justere ingrediensane. Bruk gjerne tine melk og geriljermel om du vil det!
Når det gjelder fisken, så kan kan bruke alle slags fisketyper, kvit som rød. Mengden er målt i kokt fisk (rester fra kokt torsk dagen før, berre eit tips!). Har du ikkje rester slik som meg, kjøp den fisken du synes vil passe godt, og følg framgangsmetoden for å koke den. Vær da obs på at fersk fisk får kokesvinn, så man må opp i 400-500 g fersk fisk for 300 g ferdigkokt fisk (+/- 50 g har null betydning).
Dette er nok til ca. 2 personer. Vil absolutt anbefale å doble eller triple oppskrifa 🙂
Du trenger
2 dl valgfri melk
1/3 ts av salt, pepper og malt muskattnøtt
2 ts maisennamel
300 g kokt fisk
100-150 g kikerter
1 egg
2 ss havregryn*
1-2 ss næringsgjær – evt. parmesan*
* Som alternativ til griljermel brukte eg glutenfri havregryn som eg malte grovt. Du kan også bruke lettkokte havregryn – eller for meir crunchy resultat kan du male nøtter (f.eks usalta cashewnøtter! Det skal prøves neste gang). Næringsgjær brukte eg for den gode "ostefeelingen" – du kan lese meir om næringsgjær HER – men revet parmesanost vil gjere samme nytten. Bruk gjerne revet ost om du heller foretrekker det. Du kan selfølgelig bruke geriljermel også.
Framgangsmetode
? Kok opp melk med krydder. Rør maisenna ut i 2-3 ss kaldt vatn, og tilsett i en tynn stråle i melkeblandinga mens den koker. Juster mengden så du får en fyldig, kvit saus. Skill egget og rør inn kun eggeplommen, sausen må da ikkje koke.
? Rør inn den ferdigkokte fisken i sausen, deretter avrente kikerter. Ha gjerne blandinga over i en bolle.
? Stivpisk eggekvitten med miksmaster og vend inn i blandinga. Ha over i en liten, smurt form – rund eller firkanta.
? Steik på nederste rille i 20 minutter på 180 grader. Ta gratengen ut av ovnen og strø over havregryn og næringsgjær – eller den toppingen du bruker. Inn i ovnen igjen på nederste rille i 15 minutter. Ps! bruker du parmesan kan du toppe gratengen i starten og steike 30-35 minutter på samme måte.
Server med det du måtte ønske!
Her falt valget på dampa gulerøtter og ruccola.
Kokte poteter, raspa gulerøtter, råkostsalat, brokkoli, søtpotetmos er eksempel på andre alternativer!
Fantatsisk godt ? En fiskegrateng full av næring: proteiner, sunt fett, langsomme karbohydrater, vitaminer og mineraler.
Virkelig gla’mat for kropp og sinn, og en smaksopplevelse rikare!
Kunne du tenke deg å lage heimelaga fiskegrateng? 🙂
Annonse
5 Kommentarer
Liv Malin Strøm Kvam
24. februar 2021

Linda Stuhaug
25. februar 2021
Linn
20. januar 2020

Linda Stuhaug
21. januar 2020
SKRIV EN KOMMENTAR