Linda Stuhaug

29. september 2017

Høstens beste lammegryte

Høstens beste lammegryte
God fredag!
Åh, denne oppskrifta har eg gleda meg skikkelig til å dele med dåkke. DET. VAR. SÅ. GODT!
Lammegryta har mange spennande og gode smaker, uten at den er sterk. Kombinasjonen av smakane blei skikkelig suksess, og lammekjøttet blei mørt og saftig. Perfekt helgemiddag for heile familien!
Det var eg og mi kjære venninne Mathilde som lagde middagen forrige helg, og vi lot gryta småputre i timesvis. Det er ikkje nødvendig om ein har mindre tid, men det er jo veldig greit å slenge sammen ingrediensane på morgonkvisten og la gryta småputre fram til middagstider, så kan man gjere andre ting i mellomtida 🙂
Inspirasjon til oppskrifta fikk vi matglade mammaen til Mathilde. Ho hadde knipsa bilde av ei Marokkansk lammegryte i eit blad, og tidligare i år fikk vi den servert heime hos ho. Allerede då fant vi ut at denne skulle vi lage en egen vri av til høsten!
Høstens beste lammegryte, 3-4 personer ca. 1 kg fårikålkjøtt av bog (evt. anna lammekjøtt) 2 chili, finhakka 4-5 fedd kvitløk, finhakka 3-4 cm fersk ingefær, revet 2 rødløk, hakka Krydder: 1 ts malt koriander, 2 ts spisskummin, 1 ts kardemomme, 2 kanelstenger, 4 stjerneanis. 1,2 liter kyllingkraft/buljong 100 g tørka aprikos 0,5-1 dl soyasaus 2-3 ss fibersirup gold/honning safta fra 1/2 lime smør til steiking
Slik gjer du: 1. Ha salt og pepper på fårikålkjøttet. Brunast i ei steikepanne på begge sider.
2. Surr chili, kvitløk, ingefær og rødløk med smør i en gryte til løken er blank. Tilsett alle krydder og la det surre eit par minutter til. Ha deretter oppi lammekjøttet og kraft/buljong.
3. La gryta småkoke i minst 30 minutter. Jo lenge, jo bedre. Her lot vi gryta småputre i ca. 6 timer, men det er som nevnt ikkje nødvendig.
4. Tilsett finhakka aprikos, soyasaus og fibersirup/honning. La gryta småkoke i minst 30 minutter til.
5. Smak til med limesaft og eventuelt meir krydder/salt og pepper. Server med det tilbehøret du ønsker, vi hadde kokte småpoteter, brokkoli, yoghurtdressing* og fersk koriander.
*yoghurtdressingen laga vi av ca. 300 g yoghurt naturell, 3 fedd kvitløk, salt, pepper, sitronsaft og fersk koriander.
PS! Ser du at fårikålkjøttet har mykje bein, bruk litt ekstra.
Gryta var fantastisk nydelig og eg håper virkelig fleire vil prøve seg♥

God fredag!

Åh, denne oppskrifta har eg gleda meg skikkelig til å dele med dåkke. DET. VAR. SÅ. GODT!

Lammegryta har mange spennande og gode smaker, uten at den er sterk. Kombinasjonen av smakane blei skikkelig suksess, og lammekjøttet blei mørt og saftig. Perfekt helgemiddag for heile familien!

Det var eg og mi kjære venninne Mathilde som lagde middagen forrige helg, og vi lot gryta småputre i timesvis. Det er ikkje nødvendig om ein har mindre tid, men det er jo veldig greit å slenge sammen ingrediensane på morgonkvisten og la gryta småputre fram til middagstider, så kan man gjere andre ting i mellomtida 🙂

Inspirasjon til oppskrifta fikk vi matglade mammaen til Mathilde. Ho hadde knipsa bilde av ei Marokkansk lammegryte i eit blad, og tidligare i år fikk vi den servert heime hos ho. Allerede då fant vi ut at denne skulle vi lage en egen vri av til høsten!

Høstens beste lammegryte, 3-4 personer
ca. 1 kg fårikålkjøtt av bog (evt. anna lammekjøtt)
2 chili, finhakka
4-5 fedd kvitløk, finhakka
3-4 cm fersk ingefær, revet
2 rødløk, hakka
Krydder: 1 ts malt koriander, 2 ts spisskummin, 1 ts kardemomme, 2 kanelstenger, 4 stjerneanis.
1,2 liter kyllingkraft/buljong
100 g tørka aprikos
0,5-1 dl soyasaus
2-3 ss fibersirup gold/honning
safta fra 1/2 lime
smør til steiking

Slik gjer du:
1. Ha salt og pepper på fårikålkjøttet. Brunast i ei steikepanne på begge sider.

2. Surr chili, kvitløk, ingefær og rødløk med smør i en gryte til løken er blank. Tilsett alle krydder og la det surre eit par minutter til. Ha deretter oppi lammekjøttet og kraft/buljong.

3. La gryta småkoke i minst 30 minutter. Jo lenge, jo bedre. Her lot vi gryta småputre i ca. 6 timer, men det er som nevnt ikkje nødvendig.

4. Tilsett finhakka aprikos, soyasaus og fibersirup/honning. La gryta småkoke i minst 30 minutter til.

5. Smak til med limesaft og eventuelt meir krydder/salt og pepper. Server med det tilbehøret du ønsker, vi hadde kokte småpoteter, brokkoli, yoghurtdressing* og fersk koriander.

*yoghurtdressingen laga vi av ca. 300 g yoghurt naturell, 3 fedd kvitløk, salt, pepper, sitronsaft og fersk koriander.

PS! Ser du at fårikålkjøttet har mykje bein, bruk litt ekstra.

Gryta var fantastisk nydelig og eg håper virkelig fleire vil prøve seg♥

16 Kommentarer

E

Elise

27. september 2020

Hei, kan man bruke lammeskav fra frysedisken til denne?

Linda Stuhaug

28. september 2020

Aldri vert bort lammeskav, men det går heilt sikkert fint 🙂

J

June Usken

16. januar 2022

Hei! Tenkte å prøve denne idag, bare med svinekoteletter – det har jeg så mye av i frysen.. kan jeg følge oppskriften eller bør jeg gjøre noe annerledes tru?

Linda Stuhaug

16. januar 2022

Hei! Trur du kan følge oppskrift nokolunde vertfall, sjå litt an koketid underveis:)

I

Ivana Komic

5. november 2021

Det var noe av det beste jeg har smakt/laget.Gjestene mine syntes gryten var kjempegod! (Byttet lammekjøt med biffkjøtt) Kommer sikkert til å servere den igjen! Tusen takk☺️

Linda Stuhaug

6. november 2021

Så hyggelig med tilbakemelding, Ivana! Takk for det 🙂

L

Lene

24. oktober 2021

Hei, lagde denne i går og den er helt fantastisk god. Må innrømme at den slår fårikål for meg. Mange gode smaker med en liten pinch i pga chillien. Den var bedre i dag. Jeg er utrolig imponert over hvordan oppskriftene dine er så enkle å følge også blir de så gode på smak. Ingen sak å lage god mat med dine oppskrifter. Tusen takk for at du deler.

Linda Stuhaug

24. oktober 2021

Takk for hyggelig tilbakemelding, Lene! Det er superkjekt å lese 😀 Heilt enig i at denne gryta slår fårikål 😀

M

Malin

6. oktober 2021

Arkivet ditt er GULL, lagde denne i går og den ble kjempegod! Pleier ikke alltid å syntes sånne oppskrifter som tar så lang tid er verdt det fordi smaken blir meh, men denne var jo bare fantastisk!

Linda Stuhaug

6. oktober 2021

Så kjekt å lese, Malin! Denne er virkelig en av mine høst-favoritter <3

L

Lisa FN

11. februar 2020

Jeg har laget denne en gang og det ble fantastisk godt! Vil prøve igjen, men med storfekjøtt. Har du prøvd det?

Linda Stuhaug

12. februar 2020

Hei! Ikkje sant den er god 😀 Eg har ikkje prøvd med storfekjøtt, men det er nok godt det også 🙂

L

Lisa FN

14. februar 2020

Hei! Nettopp laget gryta etter samme oppskrift, men brukte høyrygg uten ben siden tilgangen til lam/fårikål er dårligere i nå februar enn på høsten. Det putret i 4,5 timer, og smaken var fantastisk og kjøttet var mørt og godt! Jeg er veldig, veldig glad i lam, men gryta ble like god med høyrygg 🙂

Linda Stuhaug

16. februar 2020

Det høyres veldig bra ut! Skal prøve med høgrygg eg også etterkvart, heilt sikker på at det smaker like godt 😀

L

Lisa FN

12. februar 2020

Takk, Linda! Vi prøver og så gir jeg tilbakemelding 🙂

Linda Stuhaug

13. februar 2020

Det høyres bra ut 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg