Linda Stuhaug

3. april 2017

Indisk linsegryte med kikerter

Indisk linsegryte med kikerter
Riktig god mandag alle sammen!
På fredag hadde eg besøk av Helene og lagde deilig indisk gryte med tilbehør til middag. Det er ikkje ofte eg lager indisk, men det er jo så godt, så det skal eg definitivt lage meir framover!
Gryta blei veldig godkjent og vi begge to forsynte oss fleire ganger. Eg hadde også nok til lunsj dagen etterpå, og da var den faktisk hakket bedre. Så dette er ei gryte som med fordel kan lages i større porsjoner, frysast ned eller eventuelt ha i kjøleskapet så man har middag i fleire dager 🙂
Gryta er virkelig superenkel å lage. Den krever litt ingredienser, men mykje av det er basic og du har nok en del fra før.
Eg har brukt tørre linser som låg i vatn natta over. Dette er ikkje nødvendig, men det korter ned koketida. Du kan også bruke to kartonger med linser som er ferdigkokt. Da hopper du over dei første 15 minuttene med koking og tilsetter kraft, linser og grønnsaker på en og samme tid.
Du trenger, 2-3 personer 1 løk, hakka 2 fedd kvitløk, finhakkaa 1/2 chili, finhakka 2-3 cm fersk ingefær, revet krydder: 4 ts garam masala, 1 ts spisskummin, 1 ts gurkemeie 2 dl tørre linser 1 boks kikerter, skylt 1 stk paprika, hakka 2 stk gulerøtter, hakka 7 dl grønnsakskraft/buljong 400 g hakkede tomater 150 g kokoskrem saft fra 1/2 lime 1-2 ss cocosa, evt. olje eller smør
Slik gjer du: 1. Smelt cocosa i en kjele og tilsett løk, kvitløk, chili og ingefær. La det surre til løken er blank. Tilsett krydder og la det surre 2-3 minutter før du tilsetter grønnsakskraft og linser.
2. La det småkoke under lokk i 15 minutter. Tilsett paprika og gulerøtter, la det småkoke ca. 15 minutter til, eller til linsene er møre.
3. Ha så i kikerter, hakkede tomater og kokoskrem. Smak til med limesaft og eventuelt litt salt & pepper om nødvendig.
4. Server gryta med det tilbehøret du ønsker. Eg hadde avokado, koriander og kesam/kokoskrem som topping. Andre tips kan vere ris, naan brød, en frisk salat, dampa grønnsaker eller spise gryta som den er!
Tips! Eg anbefaler Rema 1000 sin kokosmelk på kartong eller hermetikkboks med vanlig kokosmelk som står kaldt for å få en fyldig og god kokokrem.
Gryta kan selfølgelig varieres og du kan bruke dei grønnsakene du liker/har tilgjengelig. Det var ekstra godt med kikerter i gryta for litt ekstra smak og konsistens, men bytt dei gjerne med bønner om du heller foretrekker det.
Ei gryte som ikkje berre er vegetarisk, men også vegansk og glutenfri! Likevell full av smak, mektig og næringsrik.
Nyt en velsmakande middag for heile familien 🙂
Eg gleder meg til å lage denne igjen og håper du vil gjere det samme!

Riktig god mandag alle sammen!

På fredag hadde eg besøk av Helene og lagde deilig indisk gryte med tilbehør til middag. Det er ikkje ofte eg lager indisk, men det er jo så godt, så det skal eg definitivt lage meir framover!

Gryta blei veldig godkjent og vi begge to forsynte oss fleire ganger. Eg hadde også nok til lunsj dagen etterpå, og da var den faktisk hakket bedre. Så dette er ei gryte som med fordel kan lages i større porsjoner, frysast ned eller eventuelt ha i kjøleskapet så man har middag i fleire dager 🙂

Gryta er virkelig superenkel å lage. Den krever litt ingredienser, men mykje av det er basic og du har nok en del fra før.

Eg har brukt tørre linser som låg i vatn natta over. Dette er ikkje nødvendig, men det korter ned koketida. Du kan også bruke to kartonger med linser som er ferdigkokt. Da hopper du over dei første 15 minuttene med koking og tilsetter kraft, linser og grønnsaker på en og samme tid.

Du trenger, 2-3 personer
1 løk, hakka
2 fedd kvitløk, finhakkaa
1/2 chili, finhakka
2-3 cm fersk ingefær, revet
krydder: 4 ts garam masala, 1 ts spisskummin, 1 ts gurkemeie
2 dl tørre linser
1 boks kikerter, skylt
1 stk paprika, hakka
2 stk gulerøtter, hakka
7 dl grønnsakskraft/buljong
400 g hakkede tomater
150 g kokoskrem
saft fra 1/2 lime
1-2 ss cocosa, evt. olje eller smør

Slik gjer du:
1. Smelt cocosa i en kjele og tilsett løk, kvitløk, chili og ingefær. La det surre til løken er blank. Tilsett krydder og la det surre 2-3 minutter før du tilsetter grønnsakskraft og linser.

2. La det småkoke under lokk i 15 minutter. Tilsett paprika og gulerøtter, la det småkoke ca. 15 minutter til, eller til linsene er møre.

3. Ha så i kikerter, hakkede tomater og kokoskrem. Smak til med limesaft og eventuelt litt salt & pepper om nødvendig.

4. Server gryta med det tilbehøret du ønsker. Eg hadde avokado, koriander og kesam/kokoskrem som topping. Andre tips kan vere ris, naan brød, en frisk salat, dampa grønnsaker eller spise gryta som den er!

Tips!
Eg anbefaler Rema 1000 sin kokosmelk på kartong eller hermetikkboks med vanlig kokosmelk som står kaldt for å få en fyldig og god kokokrem.

Gryta kan selfølgelig varieres og du kan bruke dei grønnsakene du liker/har tilgjengelig. Det var ekstra godt med kikerter i gryta for litt ekstra smak og konsistens, men bytt dei gjerne med bønner om du heller foretrekker det.

Ei gryte som ikkje berre er vegetarisk, men også vegansk og glutenfri! Likevell full av smak, mektig og næringsrik.

Nyt en velsmakande middag for heile familien 🙂

Eg gleder meg til å lage denne igjen og håper du vil gjere det samme!

Annonse

14 Kommentarer

M

Marina

5. oktober 2020

Denne gryta er sinnsykt god, denne kunne jeg spist hver dag og jeg er verken veganer el vegetarianer..

Linda Stuhaug

5. oktober 2020

Såå kjekt å lese, Marina!! 😀

V

Vibeke

23. mars 2019

Hei Linda. Vi først av alt takke deg for en super blogg og mange gode oppskrifter. Jeg prøver ut stadig nye retter, og om det er en rett jeg har lyst på, finner jeg veldig ofte en god oppskrift på din blogg. I forrige uke lagde jeg spicy gulrotsuppe til 20 stykker for 350 kroner og mange godord tilbake. Denne linsegryten ble en vending for vår datter på 9 år. Hun er ekstremt kresen og jeg kjente på en fortvilelse over å se at hun begynte å gå ned i vekt. Igjennom noen samtaler oppdaget jeg at vi stadig spurte henne – hva har du lyst på? Vi sluttet med dette, og startet heller å lage ulike retter som hun smakte på, og ble enige om at hun måtte kjenne etter hva hun klarte å spise uten å bli kvalm og syk. Men mat som var grei nok. Det er jo ofte sånn med mat. Det må ikke alltid være en kulinarisk himmelfart. Vi startet med denne retten, hun smakte, også var det noe av det beste hun hadde smakt, noengang! Vi lager den med ris, og hun spiste så mye mens hun nynnet og sang over å oppdage matens gleder. Etter dette er hun mye mer nysgjerrig på å smake mat, prøve ut og teste. Noe liker hun, noe liker hun ikke. De hule kinnene er borte, hun har begynt å legge litt på seg og er glad og fornøyd. Dette ble litt langt, men tenkte du ville sette pris på denne tilbakemeldingen. Oppskriftene dine skaper endringer i folks liv. Så igjen takk!

Linda Stuhaug

24. mars 2019

Kjære Vibeke! Slike tilbakemdlinger betyr meir enn du aner! Eg setter så enormt stor pris på å høyre frå dokke lesere, og slike ord som dette setter seg rett i hjerterota. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, tusen takk for at du deler dine erfaringer med mine oppskrifteri familien din <3 Veldig fint å lese at dattera di er blid, fornøgd, nysgjerrig på mat, ønsker å prøve ut og teste. Håper eg kan inspirere med fleire oppskrifter til dokke framover 🙂 Masse lykke til, og stor klem fram meg!!

P

Pia

20. november 2019

Dette er en favorittrett hos meg Blir aldri lei! Tusen takk for oppskriften

Linda Stuhaug

21. november 2019

Åh så hyggelig! Heilt enig – denne er megagod <3

M

Michelle

6. november 2019

Finnes det noe magrere alternativ til den kokos melken og kokoskremen?

Linda Stuhaug

6. november 2019

Det finnes jo mager kokosmelk, men eg anbefaler ikkje å bruke det. Gryta trenger litt fett og smak, og 150 g i heile gryta er ikkje mykje 😉

P

Pia

22. mai 2020

Hei! Kan denne serveres til barn 8 mnd? Den var veldig god!

Linda Stuhaug

23. mai 2020

Hei! Dette er ikkje mitt felt 🙂

S

Silje

2. juli 2018

Supert at du har vegetarianske retter 🙂 gjerne mer vegansk også, har kanskje mye av det, har ikke sett alle oppskriftene

Linda Stuhaug

2. juli 2018

Mange av dei vegetariske rettane er veganske, men eg poengtera det sjelden 🙂 Per idag deler eg ei vegetar/veganoppskrift i veka, og fortsetter med det 😀

S

Silje

2. juli 2018

Hei! Den kokoskremen. Lager jeg bare krem av den som man gjør vanlig med fløte osv? Veldig ny på sånt hehe bare visper kokosmelka eller kan jeg bare helle melka rett oppi?

Linda Stuhaug

2. juli 2018

Hei! Nei, det står forsåvidt i innlegget: «Eg anbefaler Rema 1000 sin kokosmelk på kartong eller hermetikkboks med vanlig kokosmelk som står kaldt for å få en fyldig og god kokokrem.» Det er kremen av kokosmelka. Du skal ikkje vispe noke, du skal bruke den stive delen 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg