Linda Stuhaug

14. november 2016

Slik lager du perfekte havrepannekaker!

Slik lager du perfekte havrepannekaker!
God mandag!
Eg har fått en del tilbakemeldinger fra venner, bekjente og lesere at det er så innimari vanskelig å lage perfekte havrepannekaker (eller proteinpannekaker om du vil – eg velger å kalle det proteinrike havrepannekaker. Havrelapper er også eit godt brukt ord)!
Kva man legger i ordet perfekte er nok forskjellige fra person til person, men når eg legger ut bilder av mine pannekaker som er runde, luftige og skikkelig saftige, så er det alltid nokon som spørr «korleis får du til så perfekte pannekaker?!»
Slik eg har forstått det, så er det en eller fleire av desse faktorene som gjer pannekakene uperfekte: – harde/kompakte – ingen luftighet – smaker lite – ser ut som eit flykrasj etter steiking
Så i dagens innlegg skal eg ta dere med steg-for-steg: slik lager du perfekte havrepannekaker! Dette er altså min metode og oppskrifta eg alltid lykkes med, som er blitt en favoritt hos mange, inkludert meg sjølv. Oppskrifta er sukkerfri, enkel og mettande, og passer like godt til frukost som lunsj eller kveldsmat 🙂
Så, mine tips er først og fremst (for luftige, fyldige og saftige pannekaker): 1. Bruk havremel framfor havregryn. Det seier seg sjølv at mel gir bedre konsistens til røra framfor heile gryn. 2. Bruk original kesam framfor mager kesam. Gir bedre smak, metter godt og det viktigaste: bedre saftighet. 3. Røra skal være fyldig. Er den flytande blir pannekakene flate, men er den for tjukk blir pannekakene kompakte. 4. Litt bakepulver i røra gjer pannekakene litt ekstra luftige.
Over til opppskrifta, som eg har delt MANGE ganger det siste året, med en liten justering. No får dere det virkelig inn med teskei altså, eg kunne skrevet framgangsmetoden på to linjer, i motsetning til heile avsnittet under.
Proteinrike havrepannekaker, 1 porsjon 100 g kesam 1 stort egg 35 g havremel 15 g tørrvare (eg bruker vaniljeprotein, men bruk anna meltype eller eventuelt meir havremel) eit godt dryss kanel og kardemomme 1/2 ts bakepulver 1/2-1 ts sukrin+ (evt. anna søtning tilsvarande 1-2 ts sukker) eventuelt vatn til passe konsistens: 1-2 ss
Slik gjer du: Bland sammen ingrediensene og la røra svelle eit par minutter. Juster med væske til en fyldig pannekakerøre, det er ikkje sikkert dette er nødvendig, det kjem litt an på kva valgfri tørrvare du bruker. Mandelmel og kokosmel er eksempel på tørrvare som suger til seg væske, og det kreves litt ekstra vatn, kanskje 2 ss, men bruker du vaniljeprotein eller havremel, er det sannsynligvis ikkje nødvendig.
Når du skal steike perfekte pannekakene må du ha en god steikepanne. Bruk litt smør om nødvendig, eg har teflonpanne og smør er ikkje nødvendig. Bruk litt over middels varme (5-6/9), og la steikepanna bli varm før du slenger på røra.
Hell røra forsiktig på steikepanna, eller bruk en spiseskei/liten ause til å forme runde pannekaker. Når overflata begynner å boble lett, snur du straks pannekakene. Dei treng ikkje steike så lenge på andre sida, dei skal trossalt beholde saftigheten, og da kan dei ikkje ihjelsteikes.
Ha over på en tallerken etterkvart som pannekakene er stekt. Server nystekte med det pålegget du liker best 🙂
Mitt favorittpålegg er definitivt cottage cheese og sukkerfritt jordbærsyltetøy. Søt kesam, bær, brunost, nøttesmør eller heimelaga nugatti, forskjellige typer syltetøy er andre alternativer. Bruk akkurat det du liker best!
Med god topping blir det eit mektig og næringsrikt måltid. Doble gjerne oppskrifta om du har behov for det, havrepannekakene smaker godt etter en liten runde i mikrobølgeovnen visst du har rester 🙂
Konsistensen blir som fyldige lapper – med både luftighet og saftighet. Innimari enkelt, innimari godt!
Håper innlegget er oppklarande og til hjelp for dei som har etterspurt dette 🙂 Har du andre spørsmål er det berre å fyre laus i kommentarfeltet, så skal eg svare så godt eg kan!
Psst! Under kategorien «vafler, pannekaker og lapper» finner du mange fleire lignande oppskrifter. Pannekakene kan lages i ulike varianter, blant anna med sjokolade, revet eple eller gulrot. Finn din favoritt!
*

God mandag!

Eg har fått en del tilbakemeldinger fra venner, bekjente og lesere at det er så innimari vanskelig å lage perfekte havrepannekaker (eller proteinpannekaker om du vil – eg velger å kalle det proteinrike havrepannekaker. Havrelapper er også eit godt brukt ord)!

Kva man legger i ordet perfekte er nok forskjellige fra person til person, men når eg legger ut bilder av mine pannekaker som er runde, luftige og skikkelig saftige, så er det alltid nokon som spørr «korleis får du til så perfekte pannekaker?!»

Slik eg har forstått det, så er det en eller fleire av desse faktorene som gjer pannekakene uperfekte:
– harde/kompakte
– ingen luftighet
– smaker lite
– ser ut som eit flykrasj etter steiking

Så i dagens innlegg skal eg ta dere med steg-for-steg: slik lager du perfekte havrepannekaker! Dette er altså min metode og oppskrifta eg alltid lykkes med, som er blitt en favoritt hos mange, inkludert meg sjølv. Oppskrifta er sukkerfri, enkel og mettande, og passer like godt til frukost som lunsj eller kveldsmat 🙂

Så, mine tips er først og fremst (for luftige, fyldige og saftige pannekaker):

1. Bruk havremel framfor havregryn. Det seier seg sjølv at mel gir bedre konsistens til røra framfor heile gryn.
2. Bruk original kesam framfor mager kesam. Gir bedre smak, metter godt og det viktigaste: bedre saftighet.
3. Røra skal være fyldig. Er den flytande blir pannekakene flate, men er den for tjukk blir pannekakene kompakte.
4. Litt bakepulver i røra gjer pannekakene litt ekstra luftige.

Over til opppskrifta, som eg har delt MANGE ganger det siste året, med en liten justering. No får dere det virkelig inn med teskei altså, eg kunne skrevet framgangsmetoden på to linjer, i motsetning til heile avsnittet under.

Proteinrike havrepannekaker, 1 porsjon
100 g kesam
1 stort egg
35 g havremel
15 g tørrvare (eg bruker vaniljeprotein, men bruk anna meltype eller eventuelt meir havremel)
eit godt dryss kanel og kardemomme
1/2 ts bakepulver
1/2-1 ts sukrin+ (evt. anna søtning tilsvarande 1-2 ts sukker)
eventuelt vatn til passe konsistens: 1-2 ss


Slik gjer du:
Bland sammen ingrediensene og la røra svelle eit par minutter. Juster med væske til en fyldig pannekakerøre, det er ikkje sikkert dette er nødvendig, det kjem litt an på kva valgfri tørrvare du bruker. Mandelmel og kokosmel er eksempel på tørrvare som suger til seg væske, og det kreves litt ekstra vatn, kanskje 2 ss, men bruker du vaniljeprotein eller havremel, er det sannsynligvis ikkje nødvendig.

Når du skal steike perfekte pannekakene må du ha en god steikepanne. Bruk litt smør om nødvendig, eg har teflonpanne og smør er ikkje nødvendig. Bruk litt over middels varme (5-6/9), og la steikepanna bli varm før du slenger på røra.

Hell røra forsiktig på steikepanna, eller bruk en spiseskei/liten ause til å forme runde pannekaker. Når overflata begynner å boble lett, snur du straks pannekakene. Dei treng ikkje steike så lenge på andre sida, dei skal trossalt beholde saftigheten, og da kan dei ikkje ihjelsteikes.

Ha over på en tallerken etterkvart som pannekakene er stekt. Server nystekte med det pålegget du liker best 🙂

Mitt favorittpålegg er definitivt cottage cheese og sukkerfritt jordbærsyltetøy. Søt kesam, bær, brunost, nøttesmør eller heimelaga nugatti, forskjellige typer syltetøy er andre alternativer. Bruk akkurat det du liker best!

Med god topping blir det eit mektig og næringsrikt måltid. Doble gjerne oppskrifta om du har behov for det, havrepannekakene smaker godt etter en liten runde i mikrobølgeovnen visst du har rester 🙂

Konsistensen blir som fyldige lapper – med både luftighet og saftighet. Innimari enkelt, innimari godt!

Håper innlegget er oppklarande og til hjelp for dei som har etterspurt dette 🙂 Har du andre spørsmål er det berre å fyre laus i kommentarfeltet, så skal eg svare så godt eg kan!

Psst! Under kategorien « vafler, pannekaker og lapper» finner du mange fleire lignande oppskrifter. Pannekakene kan lages i ulike varianter, blant anna med sjokolade, revet eple eller gulrot. Finn din favoritt!

*

Annonse

23 Kommentarer

M

Madelen

16. desember 2018

Jeg hadde en mager kesam som jeg måtte bruke opp, og det var ingen sak. De ble utrolig saftige. Hadde også litt presset appelsin i røren for en mer julete smak + lettmelk for å tilpasse tykkelsen. Serverte til familien, som er vant med vanlige pannekaker, og de falt godt i smak =)

Linda Stuhaug

16. desember 2018

Kjekt du likte oppskrifta, Madelen 🙂

H

Hutler

17. oktober 2018

Hei

S

Silje

7. juni 2021

Hei:) Hvilket vanilje protein anbefaler du?

Linda Stuhaug

7. juni 2021

Hei! Akkurat no bruker eg «Bodylab» sitt 🙂

T

Thomas

10. mai 2021

Fantastisk gode pannekaker på første forsøk. Anbefales! Jeg brukte stevia og vaniljekesam for ekstra smak. Takk for oppskriften!

Linda Stuhaug

11. mai 2021

Kjekt dei smakte, Thomas 😀

L

Lena

20. februar 2019

Hei! Denne oppskriften var virkelig bra og pannekakene smakte helt fantastisk! Det er nesten ikke til å tro at de er sunne 🙂 tusen takk for mye bra oppskrifter og tips. Du gjør studenthverdagen mye, mye lettere! Klem

Linda Stuhaug

21. februar 2019

Så hyggelig å lese, Lena 😀 Desse pannekakene er virkelig en stor favoritt, kjekt du likte dei også! Klem tilbake <3

L

Lene

18. desember 2019

Jeg brukte en banan og en stor spiseskje kottagechesse som jeg tok med håndmikser i stedet for kesam. Ble helt nydelig

Linda Stuhaug

19. desember 2019

Så bra, Lene 😀

J

Julie

22. mars 2018

Digge pannekaker før skolestart! Elsker dem! En av mine frokost favoritter.

Linda Stuhaug

22. mars 2018

Samme her! Går aldri lei desse pannekakene <3

A

Angelica

19. februar 2018

Kan man erstatte sukrin+ med sukrin gold? Og bruker du da samme mengde?☺️ gleder meg til å prøve disse !

Linda Stuhaug

20. februar 2018

Hei! Ja, men du må doble mengden 🙂 Sukrin+ er dobbelt så søtt.

A

Anine

10. september 2018

Hei! Hva er næringsinnholdet til disse pannekakene?

Linda Stuhaug

10. september 2018

Eg rekner ikkje på næringsinnhold.

E

Elisabeth

6. april 2020

Hvilket sukrin og vaniljeprotein bruker du? 🙂

Linda Stuhaug

6. april 2020

Eg brukte sukrin+ som det står i innlegget 🙂 Av vaniljeprotein har eg pleid å bruke f.eks Nutramino sitt!

B

Bente

3. januar 2021

Eg brukte Biola yoghurt naturell, og det gikk fint. Hadde i litt ekstra natron i tillegg til bakepulver. Kanskje ein fordel å bløyte havremjøl i vatn først? Hadde kun havregryn, så eg finmalte den. Hadde eit par skeier med glutenfritt mjøl oppi og.

Linda Stuhaug

4. januar 2021

Trenger ikkje bløytlegge havremjøl 🙂 Håper dei smakte!

A

Amalie

16. juni 2018

Vet du hvor mange kcal det ca. er i hver pannekake?

Linda Stuhaug

17. juni 2018

Rekna ikkje på kalorier 😉

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg