Linda Stuhaug

Annonse

22. januar 2022

«Men kva gjer du med all maten du kjøper som går ut på dato?»

«Men kva gjer du med all maten du kjøper som går ut på dato?»
Dette har vert eit veldig gjentakende spørsmål etter eg delte posten/innlegget om kor mykje penger eg sparte på datovarer i 2021. Så la oss ta ein liten gjennomgang på det!
SISTE FORBRUKSDAG-MATVARER Her fryser eg det meste visst eg ikkje bruker det samme dag/dei nærmaste dagane. I frysaren kan det ligge lenge, også tar eg det opp etterkvart. Det her gjelder i hovedsak kjøtt, fisk, kylling og vegetarprodukt.
Unntaket er noken typer kjøttprodukt, eksempel spekemat – det har i utgangspunktet lang holdbarhetsdato, og eg sette det rett i kjøleskapet. Eit anna unntak er salatblandinger, opprevne grønnsaker og spinat – dette er matvarer som fint kan etast etter «siste forbruksdag» så lenge det ser, smaker og lukter OK 🙂
Det er ein del pålegg (skinkepålegg, leverpostei etc) som er merka med «siste forbruksdag», og det sette eg i kjøleskapet og ete fortløpande. Men eg ete ofte, både bevisst og ubevisst, utgått pålegg både dager og veker etter «siste forbruksdag» (men litt ekstra bevisst på å sjå-lukte-smake).
BEST FØR-MATVARER Mat merka med «best før» står seg ofte leeeenge etter utløpsdato. Egg, melk, yoghurt og andre meieriprodukt, pålegg osv sette eg rett i kjøleskapet, og stresser på ingen måte med å ete det. Her gjelder sjå-lukte-smake-regelen UANSETT dato!
Nesten daglig ete eg slike «utgåtte» matvarer, med både dager, veker og måneder etter datoen – og det smaker like godt. Dåkke som har fulgt meg lenge har sett litt av kvart av utgåtte matvarer opp gjennom åra, min mest «ekstreme» var en boks cottage cheese og kesam som eg fekk av svigermor i fjor, som begge deler var like godt 9 måneder (!) etter utløpsdatoen!
Tørrvarer og hermetikk er og merka med «best før» og kan ofte stå måneder og år etter dato. Dette setter eg enkelt og greit i kjøkkenskapet 🙂
Så, dette er altså det EG gjer med datovarene mine. Eg må poengtere heilt på slutten at eg 1) har holdt på med dette i 7-8 år, og har aldri blitt dårlig! 2) respekten for mat går begge veier. Eg ete ALDRI mat som er dårlig eller eg er usikker på. Det er sjelden eg har måtte kaste, men det skjer sjølvsagt meg og 🙂
Har du noken erfaringer du vil dele? Del gjerne i kommentarfeltet!

Dette har vert eit veldig gjentakende spørsmål etter eg delte posten/innlegget om kor mykje penger eg sparte på datovarer i 2021. Så la oss ta ein liten gjennomgang på det!

SISTE FORBRUKSDAG-MATVARER
Her fryser eg det meste visst eg ikkje bruker det samme dag/dei nærmaste dagane. I frysaren kan det ligge lenge, også tar eg det opp etterkvart. Det her gjelder i hovedsak kjøtt, fisk, kylling og vegetarprodukt.

Unntaket er noken typer kjøttprodukt, eksempel spekemat – det har i utgangspunktet lang holdbarhetsdato, og eg sette det rett i kjøleskapet. Eit anna unntak er salatblandinger, opprevne grønnsaker og spinat – dette er matvarer som fint kan etast etter «siste forbruksdag» så lenge det ser, smaker og lukter OK 🙂

Det er ein del pålegg (skinkepålegg, leverpostei etc) som er merka med «siste forbruksdag», og det sette eg i kjøleskapet og ete fortløpande. Men eg ete ofte, både bevisst og ubevisst, utgått pålegg både dager og veker etter «siste forbruksdag» (men litt ekstra bevisst på å sjå-lukte-smake).

BEST FØR-MATVARER
Mat merka med «best før» står seg ofte leeeenge etter utløpsdato. Egg, melk, yoghurt og andre meieriprodukt, pålegg osv sette eg rett i kjøleskapet, og stresser på ingen måte med å ete det. Her gjelder sjå-lukte-smake-regelen UANSETT dato!

Nesten daglig ete eg slike «utgåtte» matvarer, med både dager, veker og måneder etter datoen – og det smaker like godt. Dåkke som har fulgt meg lenge har sett litt av kvart av utgåtte matvarer opp gjennom åra, min mest «ekstreme» var en boks cottage cheese og kesam som eg fekk av svigermor i fjor, som begge deler var like godt 9 måneder (!) etter utløpsdatoen!

Tørrvarer og hermetikk er og merka med «best før» og kan ofte stå måneder og år etter dato. Dette setter eg enkelt og greit i kjøkkenskapet 🙂

Så, dette er altså det EG gjer med datovarene mine. Eg må poengtere heilt på slutten at eg 1) har holdt på med dette i 7-8 år, og har aldri blitt dårlig! 2) respekten for mat går begge veier. Eg ete ALDRI mat som er dårlig eller eg er usikker på. Det er sjelden eg har måtte kaste, men det skjer sjølvsagt meg og 🙂

Har du noken erfaringer du vil dele? Del gjerne i kommentarfeltet!

Annonse

2 Kommentarer

A

Anne-Grethe

9. april 2022

Hei Linda😃 Jeg går alltid innom kjøledisken med varer som er satt ned på grunn av utløpsdato. Finner mye godt😀 alt fra biff, fisk, stek, kylling etc. Hittil har alt vært spiselig. Jeg tar aldring pakker som buler ut i plastikken, de jeg er skeptisk til. Også grønnsaker. Grønnsakene lager jeg supper av og fryser ned i porsjoner da vi er kun 2 voksne. Det er alltid hyggelig og gå innom bloggen din. Utrolig mye godt.

Linda Stuhaug

10. april 2022

Så hyggelig tilbakemelding å få, Anne-Grethe! Flott du er matredder på butikken🤩 Håpe eg kan inspirere med mykje godt framover!

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg