Linda Stuhaug

Sunn vaniljesaus & vaniljekrem

Sunn vaniljesaus & vaniljekrem
Hei alle sammen 🙂
No på sommarstid er det godt med litt lettere og friskere desserter. Dei norske bærene er blant anna på sitt aller beste, og da er det lite som slår ekte, heimelaga vaniljesaus eller vaniljekrem som tilbehør!
Om eg kan få sei det sjølv så er dette den beste vaniljesausen / vaniljekremen eg veit om. Den slår virkelig alt eg har smakt før, og uansett om eg lager en sukkerholdig kake så slår eg til med denne oppskrifta. Den har en djup, ekte smak av vanilje, samtidig som den er søt og god. En favoritt som eg har fått enormt mange gode tilbakemeldinger fra dere også!
Oppskrifta er sukkerfri og glutenfri. Valgfri melk betyr også at man bruker den melka man har/foretrekker/tåler – så den er super å lage melkefri også!
Innlegget inneholder sponsede lenker.
Sunn vaniljesaus / vaniljekrem 5 dl valgfri melk 3 eggeplommer 40 g sukrin+ * 1-2 vaniljestenger, anbefaler 2 20 g maisenna for vaniljesaus, 40 g for vaniljekrem
* Sukrin + kan erstattes med anna søtning tilsvarande for ca. 80 g sukker. Vil ikkje anbefale å bruke vanlig sukrin, men sukrinmelis, stevia, sukrin gold eller en blanding mellom fleire.
Framgangsmetode 1. Ha melk i en kjele sammen med søtning. Del vaniljestengene på langs, skrap ut frøene og ha desse og stengene i melkeblandinga.
2. Kok opp på svak varme. La melkeblandinga stå til sides litt for å trekke ut mest mulig smak, og ta deretter ut vaniljestengene.
3. Miks sammen eggeplommer og maisenna klumpfritt i en bolle. Pisk inn 1/3 av melka i bollen, før du heller alt tilbake i kjelen.
4. Varm opp melkeblandinga til kokepunktet på svar varme. Rør ofte, når den koker opp vil den tjukne, og da trekker du straks panna til side.
5. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap.
Av og til har eg pleid å røre inn 2-3 ss gresk yoghurt / mager kesam etter avkjøling – eit tips om du vil ha litt ekstra, synes den er for søt/sterk eller vil ha den meir proteinrik.
Både vaniljesausen og vaniljekremen står seg mange dager i kjøleskap. Lag gjerne dobbel porsjon og ha stånde!
Dei begge to er blitt brukt masse både som eget tilbehør, eller som en del av ei oppskrift. Her er litt inspirasjon:
Sukkerfri blåbær smuldrepai med vaniljekrem i bunn HER. Sunn og proteinrik sjokolademousse med vaniljesaus HER. Frukt og bærsalat med vaniljekrem HER. Sukkerfri marengskake med vaniljekremtopping HER. Sunnere skuleboller HER. Sukkerfri sjokoladepudding med vaniljesaus HER.
Håper det frister 🙂 Ha en fin dag!

Hei alle sammen 🙂

No på sommarstid er det godt med litt lettere og friskere desserter. Dei norske bærene er blant anna på sitt aller beste, og da er det lite som slår ekte, heimelaga vaniljesaus eller vaniljekrem som tilbehør!

Om eg kan få sei det sjølv så er dette den beste vaniljesausen / vaniljekremen eg veit om. Den slår virkelig alt eg har smakt før, og uansett om eg lager en sukkerholdig kake så slår eg til med denne oppskrifta. Den har en djup, ekte smak av vanilje, samtidig som den er søt og god. En favoritt som eg har fått enormt mange gode tilbakemeldinger fra dere også!

Oppskrifta er sukkerfri og glutenfri. Valgfri melk betyr også at man bruker den melka man har/foretrekker/tåler – så den er super å lage melkefri også!


Innlegget inneholder sponsede lenker.

Sunn vaniljesaus / vaniljekrem
5 dl valgfri melk
3 eggeplommer
40 g sukrin+ *
1-2 vaniljestenger, anbefaler 2
20 g maisenna for vaniljesaus, 40 g for vaniljekrem

* Sukrin + kan erstattes med anna søtning tilsvarande for ca. 80 g sukker. Vil ikkje anbefale å bruke vanlig sukrin, men sukrinmelis, stevia, sukrin gold eller en blanding mellom fleire.

Framgangsmetode
1. Ha melk i en kjele sammen med søtning. Del vaniljestengene på langs, skrap ut frøene og ha desse og stengene i melkeblandinga.

2. Kok opp på svak varme. La melkeblandinga stå til sides litt for å trekke ut mest mulig smak, og ta deretter ut vaniljestengene.

3. Miks sammen eggeplommer og maisenna klumpfritt i en bolle. Pisk inn 1/3 av melka i bollen, før du heller alt tilbake i kjelen.

4. Varm opp melkeblandinga til kokepunktet på svar varme. Rør ofte, når den koker opp vil den tjukne, og da trekker du straks panna til side.

5. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap.

Av og til har eg pleid å røre inn 2-3 ss gresk yoghurt / mager kesam etter avkjøling – eit tips om du vil ha litt ekstra, synes den er for søt/sterk eller vil ha den meir proteinrik.

Både vaniljesausen og vaniljekremen står seg mange dager i kjøleskap. Lag gjerne dobbel porsjon og ha stånde!

Dei begge to er blitt brukt masse både som eget tilbehør, eller som en del av ei oppskrift. Her er litt inspirasjon:

Sukkerfri blåbær smuldrepai med vaniljekrem i bunn HER.
Sunn og proteinrik sjokolademousse med vaniljesaus HER.
Frukt og bærsalat med vaniljekrem HER.
Sukkerfri marengskake med vaniljekremtopping HER.
Sunnere skuleboller HER.
Sukkerfri sjokoladepudding med vaniljesaus HER.

Håper det frister 🙂
Ha en fin dag!

8 Kommentarer

C

Coco Yazi

3. april 2019

VANILJESAUS M MER!!!! Hei kjære Linda! Jegjeg heter Coco og finner slik en kjempehjelp og glede og alt mulig i dine oppskrifter. Jeg følger deg her på pinterest men har stadig trøbbel m å få lagret oppskriftene dine jeg trenger, ønsker fra dypet av mitt hjerte OG trenger snarest mange råd og veiledning. Og vil fortelle deg historien min, hvem jeg er etc… Kunne du ha interesse av å hjelpe meg videre? Åååå som jeg håper å høre fra deg snart!!!! Hvis du har interesse av å hjelpe meg og bli bedre kjent etc… (I am N amaaaazing story ) kan du sende meg en mail på e posten min? I det minste ville jeg gjerne at du kunne sende meg et komplett utvalg m. Alle oppskrifter du noensinne har lagt ut. Men jeg vil så gjerne følge deg videre og komme nærmere i kontakt etc!!! Nå kaster jeg meg over vaniljesausen din! Hurra!

C

Coco Yazi

3. april 2019

Hei kjære Linda! Jegjeg heter Coco og finner slik en kjempehjelp og glede og alt mulig i dine oppskrifter. Jeg følger deg her på pinterest men har stadig trøbbel m å få lagret oppskriftene dine jeg trenger, ønsker fra dypet av mitt hjerte OG trenger snarest mange råd og veiledning. Og vil fortelle deg historien min, hvem jeg er etc… Kunne du ha interesse av å hjelpe meg videre? Åååå som jeg håper å høre fra deg snart!!!! Hvis du har interesse av å hjelpe meg og bli bedre kjent etc… (I am N amaaaazing story ) kan du sende meg en mail på e posten min? I det minste ville jeg gjerne at du kunne sende meg et komplett utvalg m. Alle oppskrifter du noensinne har lagt ut. Men jeg vil så gjerne følge deg videre og komme nærmere i kontakt etc!!! Nå kaster jeg meg over vaniljesausen din! Hurra!

C

Celine

22. april 2018

Hei Linda! jeg har testet oppskriften før, med godt resultat 😀 men denne gangen lurer jeg på en liten ting, hvor lenge er vaniljekremen holdbar tror du?

Linda Stuhaug

23. april 2018

Hei! Så bra 🙂 Vaniljekremen holder seg vertfall 3-4 dager, sikkert lengre også 🙂

M

Mie

24. februar 2022

Hei =) Er gammlet innlegg ser jeg men tenkte å lage denne til fastelavnsbollene, men hvorfor ikke lage dobbelt opp så man kan ha noen i frysern =) Så lurer jeg på om vaniljekremen også kan fryses? =)

Linda Stuhaug

25. februar 2022

Ja, det kan den! Men den blir fort litt kornete etter en tur i frysaren, berre så du veit det😊

M

Mie

25. februar 2022

Okei tusen takk for svar, og for mange inspirerende oppskrifter 😍 god helg og god fastelavn 🥳

Linda Stuhaug

26. februar 2022

Takk det samme🥰

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg