Annonse
5. juni 2014
Saftige søtpotetlomper
God Torsdag, alle!
Etter eg lagde heimelaga lomper første gangen, så har eg laga dei mange, mange ganger i ettertid. Eg har prøvd meg fram med ulike mjøltyper, funne ut korleis dei bevarer saftigheten og kor lenge dei holder seg før dei må spisast. Eg har også laga en anna variant av lompene, nemlig søtpotetlomper! Søtpoteter har jo en spesiell, men veldig god smak – som gjorde til at søtpotetlompene blei enda meir smakfulle enn dei tradisjonelle lompene. Ingen tvil om at lompene blei løfta til ett nytt nivå med søtpotet som hovedingrediens, dette er ny favoritt!
Forskjellen på å lage lomper med søtpotet og vanlig potet er ikkje så stor, men likevell måtte noken endringer til for at mitt resultat vertfall blei bra. Eg prøvde å feila først en gang før eg lykkast. Og når smak, konsistens og utseende var på plass kan dere tru at det gleda mi matglade sjel! Å-ja!
Som nevnt, du trenger kun tre ingredienser for å lage heimelaga lomper: poteter, mjøl og salt. Mjøltypen bestemmer kva lomper du får: bruker du speltmjøl får du speltlomper, bruker du glutenfritt mjøl får du glutenfri lomper. Så du bruker rett og slett den mjøltypen du foretrekker etter kva lomper du ønsker.
Denne gangen brukte eg havremjøl i søtpotetdeiga og bokhvetemjøl til utbaking, dermed også glutenfri lomper.
Forholdet mellom potet og mjøl må man ta litt på «feelingen» – men en gyllen regel er: jo mindre mjøl, jo bedre lomper. Bruker man for masse mjøl vil lompene bli harde eller tørre. Etter min erfaring måtte eg bruke meir mjøl i søtpotetdeiga enn forrige gang i den vanige potetdeiga. Mengda vil også variere litt etter kva potettype og mjøltype ein bruker.
Slik gjer du:
1. Del søtpotet i like store deler, og bak i ovnen på 180 grader til den er mør. Eg har også prøvd å koke søtpoteta, men den tiltrekte seg så masse vatn og eg måtte ha enormt masse mjøl. Resultatet blei bedre ved ovnsbaking.
2. Skrell potetene, ha i en bolle, tilsett 1 ts salt og kjør med hansmikser til det bilr en potetmos. Tilsett deretter litt og litt mel som blander seg godt inn i søtpotetmosen. Tilsett så masse mjøl at deiga akkurat kan formes, eg lagde ei lang pølse som eg kutta i passelige biter.
3. Del deigen i emner som du trykker litt flate med hendene først. Bruk mjøl til utbaking på kjøkkenbenken, så den ikkje klisterer seg. Deretter kjevler du dei så flate og runde som mulig, og steiker dei på middels varme i en tørr panne – du kan også bruke steiketakke. Lompene skal få lysebrune flekker på begge sidene, da er dei ferdige.
4. Samle dei under ett ganske fuktig kjøkkenhandkle, da holder dei seg saftige.
Lompene holder seg i 3-4 dager i plastpose i romtemperatur. Lag gjerne opp en stor porsjon og frys ned, dei tiner nemlig etter noken minutter oppe!
Fantastisk god kombinasjon!
Guacamole laga av av avokado most sammen med salt, pepper og chilli – smurt over lompene. Røykt skinke, ruccola, rødløk og paprika. Eg hadde også med meg i lunsjboksen på jobb, da pakka inn i folie med grønnsaker på sida. Luksuslunsj!
Så, en stor anbefaling fra meg til deg: prøv søtpotetlomper!
Tynne, saftige, smakfulle… du vil få en ekte smaksopplevelse 🙂
Håper du er inspirert!
Annonse
4 Kommentarer
Guro
12. august 2019
Linda Stuhaug
14. august 2019
Kine
23. mai 2020
Linda Stuhaug
24. mai 2020
SKRIV EN KOMMENTAR