Linda Stuhaug

17. juni 2021

Slik mater du surdeigsstarteren din for å gjere den happy, boblande og bakeklar!

Slik mater du surdeigsstarteren din for å gjere den happy, boblande og bakeklar!
Hei alle sammen!
Dåkke som har fulgt meg på Instagram ei stund veit at eg i oktober/november fekk min første surdeigsstarter i hus. Sida det har eg vert ein ivrig surdeigsbaker, og baker for eksempel surdeigsbrød kvar einaste veke. Etter å ha holdt på med surdeigsbaking ei stund føler eg meg no rutta og erfaren nok til å starte å dele oppskrifter med dåkke. Det har tatt litt tid å bli kjent med surdeigsbaking og forstå livet i ein surdeigsstarter, men no sitter det godt – noke eg synes er veldig kjekt – fordi eg har virkelig sett fram til å dele litt surdeigsglede med dåkke!
Og via min blogg og sosiale kanaler skal du få den informasjonen du virkelig trenger for å lykkast med surdeigsbaking. Når eg fekk min surdeigsstarter i hus og skulle ta fatt på dette prosjektet, så skjønte eg INGENTING. Eg googla meg ihjel for å skjønne kva alle ord og uttrykk betydde. Mate surdeigsstarter, happy surdeigsstarter, surdeigsstarer i dvale, bakeklar surdeigsstarter… HÆ?
Eg synes heilt ærlig at informasjonen på nettet var rotete og uten heilheten i framgangsmetoden for korleis surdeigsstarteren skulle sjå ut når den var bakeklar. Så dette vil eg vise og fortelle dåkke idag: steg-for-steg korleis du mater og gjer surdeigsstarteren din bakeklar. Surdeigsstarteren din må nemlig vere boblande og happy før du baker med den. Så idag blir det litt detaljer rundt dette – så starter eg å dele oppskrifter med surdeig etterkvart 🙂 I tillegg får du i dette innlegget litt ekstra informasjon rundt dette med oppbevaring, lage/få surdeigsstarter og ikkje minst kva mjøl du kan bruke.
Så det første du trenger er naturligvis ein surdeigsstarter. Eg har ikkje oppskrift på dette. Det går sjølvsagt an å lage surdeigsstarter, men har du muligheten til å få med noken andre, så er det absolutt det beste. Visst du ikkje veit om nokon i din krets som driver med surdeigsbaking; legg ut ein status på Facebook, skriv i ei lukka Facebook-gruppe eller spørr en kafe du veit har surdeigsbakst. Det går også an å sende i posten fra nokon som har starter 🙂 Eg fekk surdeigsstarter med min kompis Thomas, og eg min starter har fått navnet Sure-Thomas oppkalt etter han. Hehe.
Kva mjøl du bruker til å mate surdeigsstarteren kjem an på kva surdeigsstarter du har. Har du surdeigsstarter av speltmjøl trivast den best å bli mata med speltmjøl. Har du surdeigsstarter av kveitemjøl trivast den best å bli mata med kveitemjøl. Samme gjelder om du har starter av rug, bygg eller glutenfritt mjøl. Eg mater min starter med sikta, fint mjøl, men eg veit mange også bruker grove varianter 🙂
Når eg ikkje skal bake så oppbevarer eg surdeigsstarteren min i kjøleskap. Då ligger den i dvale. I kjøleskapet kan den ligge i vekesvis- eller månedsvis. Visst eg lar den ligge i meir en 1-2 veker uten å bake, så pleier eg å ta ut halvparten av starteren og mate (blande inn) like mengder mjøl og vatn. F.eks 30 gram mjøl, 30 gram vatn. Då kan starteren ligge i 1-2 veker til før eg gjentar det samme. Det er for å holde litt liv i starteren sjølv om den er i dvale. Og når eg då skal bake med den, så tar eg starteren ut fra dvalen for å gjere den boblende, happy og bakeklar ↓
PS! Det går og an å oppbevare surdeigsstarteren på kjøkkenbenken, men det anbefaler eg egentlig visst du skal bake daglig/annakvar dag. Då må den også matast daglig. Du følger uansett samme framgangsmetode når det kjem til mating!
Så slik går du fram når du skal mate surdeigsstarteren din og gjere den bakeklar!
1. Ta surdeigsstarteren din ut av kjøleskapet. No ser starteren litt slapp ut, uten bobler eller futt i. Eg pleier å ha 2-3 ss starter i glasset.
2. Mat starteren din med like deler mjøl og vatn. Kor mykje du burde mate kjem an på kor mykje starter du skal bruke i oppskrifta di. I mine oppskrifter har eg stort sett brukt 2-4 ss boblende starter, og då mater eg med 30-40 g mjøl og samme mengde vatn.
3. Bland det godt inn med skei eller gaffel til en klumpfri røre.
4. Sett lokk på glasset. Sett og gjerne en strikk rundt der surdeigsstarteren går opp på glasset, så kan du følge med på kor mykje den bobler og vokser. Sett på kjøkkenbenken.
5. Etter 5-10 timer skal starteren ha vokse, blitt boblande og bakeklar*. Kor lang tid det tar kan variere. Ideelt sett er starteren dobla eller tripla.
6. Når du no åpner glasset skal det komme eit lite poff. Konsistensen på starteren skal vere luftig og boblande. For å dobbeltsjekke at starteren er 100% bakeklar, så kan du ta ei ts starter oppi ei skål med lunka vatn. Visst starteren flyter på toppen, så er den klar.
→ Visst starteren ikkje har vokse/ikkje har blitt boblande/ikkje flyter gjentar du heile prosessen fra start. Hell vekk en del starter så du sitter igjen med 2-3 ss og fortsett på punkt 2. Dette kan skje visst det er lenge sida du har baka, visst du har venta for lenge (og den har mista futten) eller visst surdeigsstarteren rett og slett trenger litt ekstra pleie.
7. Så er det berre å bake! I oppskriftene på surdeigsbakst står det kor mykje happy surdeigsstarter du skal bruke, kortid du skal blande det inn og ellers det du trenger å vite. Det viktigaste er at du alltid passer på å ha litt starter igjen i glasset. Det som er igjen kan du enten sette i kjøleskapet i dvale, eller mate opp på nytt om du ønsker å bake enda meir samme dag/dagen etterpå 🙂
Det kan virke litt overveldande når man leser gjennom innlegget her, men eg lover dåkke: dette er superenkelt og skjer på 1-2-3 når du er inni det!
Så som du sikkert skjønner, så må det planleggast litt når du skal bake. Surdeigsbakst skal som oftast stå i en del timer når deiga er satt også. Når eg skal lage surdeigsbrød, rundstykker eller lignende så ser min framgangsmåte slik ut:
→ Mater surdeigsstarter på kvelden → Setter deiga neste morning → Steiker brød/rundstykke på kvelden igjen
I starten synes eg dette var litt knotete, men det er virkelig null stress. Deiga røres sammen på eit par minutter (vertfall mine oppskrifter, eg orka ikkje lang eltetid, kjøkkensmaskiner og hurra-meg-rundt), og på kveldane er eg heime uansett 🙂
Så, eg håper dette var oppklarande og at innlegget kjem til nytte framover når eg skal begynne å dele oppskrifter med surdeig! Eg kjem alltid til å linke tilbake til dette innlegget for dei som vil ha det detaljert. No er det berre å glede seg til surdeigsoppskrifter framover! Har du tips/ønsker til oppskrift? Eller kanskje du sitter med en oppskrift du har lyst å dele? Det er berre å dele i kommentarfeltet – då blir eg kjempeglad!

Hei alle sammen!

Dåkke som har fulgt meg på Instagram ei stund veit at eg i oktober/november fekk min første surdeigsstarter i hus. Sida det har eg vert ein ivrig surdeigsbaker, og baker for eksempel surdeigsbrød kvar einaste veke. Etter å ha holdt på med surdeigsbaking ei stund føler eg meg no rutta og erfaren nok til å starte å dele oppskrifter med dåkke. Det har tatt litt tid å bli kjent med surdeigsbaking og forstå livet i ein surdeigsstarter, men no sitter det godt – noke eg synes er veldig kjekt – fordi eg har virkelig sett fram til å dele litt surdeigsglede med dåkke!

Og via min blogg og sosiale kanaler skal du få den informasjonen du virkelig trenger for å lykkast med surdeigsbaking. Når eg fekk min surdeigsstarter i hus og skulle ta fatt på dette prosjektet, så skjønte eg INGENTING. Eg googla meg ihjel for å skjønne kva alle ord og uttrykk betydde. Mate surdeigsstarter, happy surdeigsstarter, surdeigsstarer i dvale, bakeklar surdeigsstarter… HÆ?

Eg synes heilt ærlig at informasjonen på nettet var rotete og uten heilheten i framgangsmetoden for korleis surdeigsstarteren skulle sjå ut når den var bakeklar. Så dette vil eg vise og fortelle dåkke idag: steg-for-steg korleis du mater og gjer surdeigsstarteren din bakeklar. Surdeigsstarteren din må nemlig vere boblande og happy før du baker med den. Så idag blir det litt detaljer rundt dette – så starter eg å dele oppskrifter med surdeig etterkvart 🙂 I tillegg får du i dette innlegget litt ekstra informasjon rundt dette med oppbevaring, lage/få surdeigsstarter og ikkje minst kva mjøl du kan bruke.

Så det første du trenger er naturligvis ein surdeigsstarter.
Eg har ikkje oppskrift på dette. Det går sjølvsagt an å lage surdeigsstarter, men har du muligheten til å få med noken andre, så er det absolutt det beste. Visst du ikkje veit om nokon i din krets som driver med surdeigsbaking; legg ut ein status på Facebook, skriv i ei lukka Facebook-gruppe eller spørr en kafe du veit har surdeigsbakst. Det går også an å sende i posten fra nokon som har starter 🙂 Eg fekk surdeigsstarter med min kompis Thomas, og eg min starter har fått navnet Sure-Thomas oppkalt etter han. Hehe.

Kva mjøl du bruker til å mate surdeigsstarteren kjem an på kva surdeigsstarter du har.
Har du surdeigsstarter av speltmjøl trivast den best å bli mata med speltmjøl. Har du surdeigsstarter av kveitemjøl trivast den best å bli mata med kveitemjøl. Samme gjelder om du har starter av rug, bygg eller glutenfritt mjøl. Eg mater min starter med sikta, fint mjøl, men eg veit mange også bruker grove varianter 🙂

Når eg ikkje skal bake så oppbevarer eg surdeigsstarteren min i kjøleskap. Då ligger den i dvale.
I kjøleskapet kan den ligge i vekesvis- eller månedsvis. Visst eg lar den ligge i meir en 1-2 veker uten å bake, så pleier eg å ta ut halvparten av starteren og mate (blande inn) like mengder mjøl og vatn. F.eks 30 gram mjøl, 30 gram vatn. Då kan starteren ligge i 1-2 veker til før eg gjentar det samme. Det er for å holde litt liv i starteren sjølv om den er i dvale. Og når eg då skal bake med den, så tar eg starteren ut fra dvalen for å gjere den boblende, happy og bakeklar ↓

PS! Det går og an å oppbevare surdeigsstarteren på kjøkkenbenken, men det anbefaler eg egentlig visst du skal bake daglig/annakvar dag. Då må den også matast daglig. Du følger uansett samme framgangsmetode når det kjem til mating!

Så slik går du fram når du skal mate surdeigsstarteren din og gjere den bakeklar!

1. Ta surdeigsstarteren din ut av kjøleskapet. No ser starteren litt slapp ut, uten bobler eller futt i. Eg pleier å ha 2-3 ss starter i glasset.

2. Mat starteren din med like deler mjøl og vatn. Kor mykje du burde mate kjem an på kor mykje starter du skal bruke i oppskrifta di. I mine oppskrifter har eg stort sett brukt 2-4 ss boblende starter, og då mater eg med 30-40 g mjøl og samme mengde vatn.

3. Bland det godt inn med skei eller gaffel til en klumpfri røre.

4. Sett lokk på glasset. Sett og gjerne en strikk rundt der surdeigsstarteren går opp på glasset, så kan du følge med på kor mykje den bobler og vokser. Sett på kjøkkenbenken.

5. Etter 5-10 timer skal starteren ha vokse, blitt boblande og bakeklar*. Kor lang tid det tar kan variere. Ideelt sett er starteren dobla eller tripla.

6. Når du no åpner glasset skal det komme eit lite poff. Konsistensen på starteren skal vere luftig og boblande. For å dobbeltsjekke at starteren er 100% bakeklar, så kan du ta ei ts starter oppi ei skål med lunka vatn. Visst starteren flyter på toppen, så er den klar.

→ Visst starteren ikkje har vokse/ikkje har blitt boblande/ikkje flyter gjentar du heile prosessen fra start. Hell vekk en del starter så du sitter igjen med 2-3 ss og fortsett på punkt 2. Dette kan skje visst det er lenge sida du har baka, visst du har venta for lenge (og den har mista futten) eller visst surdeigsstarteren rett og slett trenger litt ekstra pleie.

7. Så er det berre å bake! I oppskriftene på surdeigsbakst står det kor mykje happy surdeigsstarter du skal bruke, kortid du skal blande det inn og ellers det du trenger å vite. Det viktigaste er at du alltid passer på å ha litt starter igjen i glasset. Det som er igjen kan du enten sette i kjøleskapet i dvale, eller mate opp på nytt om du ønsker å bake enda meir samme dag/dagen etterpå 🙂

Det kan virke litt overveldande når man leser gjennom innlegget her, men eg lover dåkke: dette er superenkelt og skjer på 1-2-3 når du er inni det!

Så som du sikkert skjønner, så må det planleggast litt når du skal bake. Surdeigsbakst skal som oftast stå i en del timer når deiga er satt også. Når eg skal lage surdeigsbrød, rundstykker eller lignende så ser min framgangsmåte slik ut:

→ Mater surdeigsstarter på kvelden
→ Setter deiga neste morning
→ Steiker brød/rundstykke på kvelden igjen

I starten synes eg dette var litt knotete, men det er virkelig null stress. Deiga røres sammen på eit par minutter (vertfall mine oppskrifter, eg orka ikkje lang eltetid, kjøkkensmaskiner og hurra-meg-rundt), og på kveldane er eg heime uansett 🙂

Så, eg håper dette var oppklarande og at innlegget kjem til nytte framover når eg skal begynne å dele oppskrifter med surdeig! Eg kjem alltid til å linke tilbake til dette innlegget for dei som vil ha det detaljert. No er det berre å glede seg til surdeigsoppskrifter framover! Har du tips/ønsker til oppskrift? Eller kanskje du sitter med en oppskrift du har lyst å dele? Det er berre å dele i kommentarfeltet – då blir eg kjempeglad!

29 Kommentarer

G

Gøril

30. januar 2022

Jegg lagde surdeigsstarteren min for ei uke siden og da har den bare stått i kjøleskap. Men når jeg skulle mate den nå så hadde den «skilt» seg, at det ble liggende et lag oppå deigen.. Er den blitt dårlig allerede? Fekk ikke futt i den når jeg mata den heller..

Linda Stuhaug

30. januar 2022

Det kan eg ikkje svare på, dessverre. Heimelaga surdeigsstarter har eg ingen erfaring med, men eg veit det er knotete og vanskelig å få til 🙂

S

Sidsel

24. mars 2022

Neida, bare fortsett å mate den daglig, og ha den på kjøkkenbenken. Den kommer seg etterhvert. Jeg bruker likedeler vann, økologiskmel og starter.

Linda Stuhaug

24. mars 2022

:D

S

Stine

25. januar 2022

Blir et brød bakt på surdeig av hvete mindre sunt enn et brød bakt på surdeig av spelt eller rug? Og vet du om smaken blir forskjellig? Takk for supert innlegg😄

Linda Stuhaug

26. januar 2022

Smaken blir forskjellig om du baker med rug, men det er ikkje noke smaksforskjell på kveitemjøl og speltmjøl 🙂 Ift sunnhet så er det grovhet som i hovedsak avgjer kor sunt og næringsrikt eit brød er 🙂

M

Mette Bolette

21. januar 2022

Så herlig at du har systematisert, klarlagt, forenklet det som jeg tidligere opplevde som forvirrende og komplisert «vitenskap» fra Google, YouTube. Jo mer jeg søkte desto større ble terskelen for å prøve igjen. MEN, nå skal jeg. Takk!😃

Linda Stuhaug

22. januar 2022

Fantastisk! Kjekt å vere til hjelp 😀 Håper du får det til denne gangen 🙂

B

Britt Hansen

27. desember 2021

Hei igjen! Har delt denne artikkelen på surdeiggruppa på Facebook for å hjelpe andre. Håper du syns det er greit?

Linda Stuhaug

28. desember 2021

Hei! Ja, det er heilt i orden 😀

B

Britt Hansen

29. desember 2021

Flott! Takk skal du ha. Har kommet godt igang med surdeigsbakinga takker være deg😊

Linda Stuhaug

30. desember 2021

Så hyggelig å lese 😀

B

Britt Hansen

18. desember 2021

Tusen takk for ei super forklaring! Veldig forvirrende for en nybegynner med alle mulige kompliserte forklaringer ellers!

Linda Stuhaug

19. desember 2021

Så kjekt du fant den nyttig 😀

K

Kari Gomnæs

25. august 2021

Har akkurat fått meg surdeigstarter. Hva gjør jeg med det som er igjen i den starteren jeg fikk? Tømmer den ut eller lar den stå i kjøleskapet, og ta ut mer og mate den slik du skriver neste gang jeg skal bake? Jeg finner ikke noen oppskrift på surdeigsbrød i bloggen din? Er glad i grytebrødene dine, kan jeg bare bruke en av de oppskriftene?

Linda Stuhaug

30. august 2021

Veldig mange «kaster» det som er igjen. Som det står i innlegget er ikkje eg noke fan av å kaste, så eg mater kun opp det eg skal bruke og trenger til etterpå 🙂 Oppskrifter på brød kjem 😀

C

Carina

28. september 2021

Ke gjere du med det du ikkje matar når du bakar? Den matar du ein gang i veka?

Linda Stuhaug

29. september 2021

Eg pleier ikkje å trenge det ettersom eg baker meir enn en gang i veka 🙂 Men dei få gangane det blir, så blir det ikkje brukt til noke.

S

Solveig Kalberg

27. juli 2021

Hvordan lage surdeigstartar fra begynnelsen av ? 🙂 Så lyst å teste men aner ikke hvordan begynne

S

Sunniva

28. juli 2021

Du kan prøve denne enkle framgongsmåten om du vil lage surdeigstartar frå grunnen: https://solgava.no/surdeigstartar-stell-og-mating/

Linda Stuhaug

27. juli 2021

Som det står i innlegget: dette har eg ikkje oppskrift på 🙂

M

Mia

18. juni 2021

Jeg har vært veldig fornøyd med oppskrifter herfra: https://solgava.no/category/surdeig/ Særlig surdeigsbrødet som skal heves rett i forma, enkelt og greit. Har tilsatt litt frø for variasjon i blant. Digger surdeigsbaking!

Linda Stuhaug

19. juni 2021

Det er så gøy! Takk for tips, Mia 😀

R

Ruth

18. juni 2021

Her har jeg fått mange gode tips https://www.facebook.com/groups/surdeig/?ref=share

Linda Stuhaug

18. juni 2021

Takk for tips 😀

M

Mathilde

17. juni 2021

Yes, endelig en forståelig fremgangsmåte tusen takk!

Linda Stuhaug

18. juni 2021

Berre hyggelig Mathilde 😀

T

Tonje

24. mars 2022

Hei Linda, jeg har aldri opplevd at starteren min flyter i vann før jeg skal bake med den. Men den dobler seg i størrelse og virker luftig og fin. Tar jeg den på feil tidspunkt til baking kanskje? Eller har du tips?

Linda Stuhaug

24. mars 2022

Visst den bobler og gir luftige, gode brød, så trenger du nok ikkje gjere noke annleis :)

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg