Linda Stuhaug

Sukkerfri lime panna cotta med jordbærsaus

Sukkerfri lime panna cotta med jordbærsaus
God solskinnsdag! Skal eg stole på værvarselet så er det siste dagen med fint vær idag. Den kommande veka er det nemlig meldt regn her på Vestlandet, men eg velger likevell å dele denne søte og friske sommerdesserten med dere! Det kan jo hende været er fint andre plasser i Norge, men likevell så kan jo desserten lages og spises kortid som helst, sol eller ei!
Eg kunne ha kalla dessertern kokos-lime panna cotta, for den er nemlig med smak av kokos. Da skjønner dere kanskje at eg har brukt kokosmelk, som igjen betyr at desserten ikkje berre er sukkerfri, men også melkefri! Eg veit fleire av dere ikkje er så begeistra for kokossmaken, så derfor dropper eg kokos i overskrifta – og skriver ned korleis du kan lage desserten uten kokosmelk, og heller anna ingrediens. Forskjellen på konsistens og kalorier blir nokolunde samme, så forskjellen blir med/uten kokossmak og med/uten melk.
Eg har tatt utgangspunkt i mi tidligere oppskrift på sunn panna cotta med bringebærcoulis som du finner HER. Litt endringer er gjort, og en ny saus er laga med ferske, norske jordbær!
Oppskrifta gir 4-6 porsjonformer med panna cotta, litt ettersom kva størrelse du har dei i. Eg fikk 5 slike porsjoner som bildene viser. Du kan sjølvsagt halvere oppskrifta for å få 2-3 porsjoner.
Lime panna cotta 4 dl valgfri melk 4 dl (1 boks) kokosmelk light, må ha stått minst natta over i kjøleskap 3 ss sukrin+, eller anna søtning tilsvarande ca 6 ss sukker 2 vaniljestenger 7 gelatinplater Safta fra 1- 2 heile lime
? Del vaniljestengene på langs, og skrap ut frøene. Ha dette i en kjele sammen med melk og sukrn+. ? Varm blandinga opp til kokepunktet på svak varme, sett kjelen til side og la den trekke ut smak. ? Bløtlegg gelatinplatene i 5 minutter i kaldt vatn så dei blir mjuke. Ta vaniljestengene ut av kjelen, klem ut vatnet av gelatinplatene og la dei smelte i den varme melkeblandinga. ? Rør inn en boks kokosmelk light som har krema seg og blitt fyldigere i kjøleskapet. Skvis ut safta fra fra lime i blandinga- smak til underveis kor masse du vil ha. ? Fordel blandinga i porsjonsformer og sett kjølig i minst 3 timer så den får satt seg. Den kan med fordel lages dager i forveien, den står seg 3-4 døgn!
Panna cotta uten kokosmelk: Bytt kokosmelk light med mager kesam/kesam/gresk yoghurt, og bruk en mindre gelatinplate. Ellers akkurat samme framgangsmetode!
Eg hadde ei korg med ferske, norske jordbær i kjøleskapet som eg valgte å lage saus av på 1-2-3. Tidligare har eg laga bringebærcoulis, oppskrift HER – og pasjonsfruktsaus, oppskrift HER, om du heller vil prøve deg på ein av desse 🙂
Nyrørt jordbærsaus 1 korg norske, ferske jordbær 2-4 ss sukrinmelis m/stevia Valgfritt: saft fra lime
? Vask og rens jordbærene. Ha dei i en foodprosessor eller kraftig blender med sukrinmelis. ? Mos til den konsistensen du ønsker. Noken foretrekker småbiter av jordbærene, andre ønsker den heilt klumpfri. ? Smak til med sukrinmelis til den er passelig søt. Eg valgte også å smake til med pressa limesaft for å få litt sitruspreg på jordbærsausen – smaken fra panna cottaen kom igjen i sausen og det var veldig godt! ? Fordel over porsjonsformene når panna cottaen har satt seg, og server 🙂
Jordbærsausen blei egentlig en blanding mellom nyrørt saus og nyrørt sylte på konsistensen. Det var ei stor oppskrift og eg hadde meir til overs, bruk gjerne restene på samme måte som jordbærsylte! Nydelig over sunne vafler, proteinpannekaker, på yoghurtblandinger eller i smoothien.
Så er det berre å nyte med den beste samvittighet ? Det var en nydelig kombinasjon mellom det søte, friske og syrlige.
En sommerdessert som anbefalast og vil falle i smak hos både store og små! En fin måte å bruke dei norske jordbærene på som er noke av det beste som finnes på denne årstida 🙂
Håper fleire vil prøve seg på denne!

God solskinnsdag!
Skal eg stole på værvarselet så er det siste dagen med fint vær idag. Den kommande veka er det nemlig meldt regn her på Vestlandet, men eg velger likevell å dele denne søte og friske sommerdesserten med dere! Det kan jo hende været er fint andre plasser i Norge, men likevell så kan jo desserten lages og spises kortid som helst, sol eller ei!

Eg kunne ha kalla dessertern kokos-lime panna cotta, for den er nemlig med smak av kokos. Da skjønner dere kanskje at eg har brukt kokosmelk, som igjen betyr at desserten ikkje berre er sukkerfri, men også melkefri! Eg veit fleire av dere ikkje er så begeistra for kokossmaken, så derfor dropper eg kokos i overskrifta – og skriver ned korleis du kan lage desserten uten kokosmelk, og heller anna ingrediens. Forskjellen på konsistens og kalorier blir nokolunde samme, så forskjellen blir med/uten kokossmak og med/uten melk.

Eg har tatt utgangspunkt i mi tidligere oppskrift på sunn panna cotta med bringebærcoulis som du finner HER. Litt endringer er gjort, og en ny saus er laga med ferske, norske jordbær!


Oppskrifta gir 4-6 porsjonformer med panna cotta, litt ettersom kva størrelse du har dei i. Eg fikk 5 slike porsjoner som bildene viser. Du kan sjølvsagt halvere oppskrifta for å få 2-3 porsjoner.

Lime panna cotta
4 dl valgfri melk
4 dl (1 boks) kokosmelk light, må ha stått minst natta over i kjøleskap
3 ss sukrin+, eller anna søtning tilsvarande ca 6 ss sukker
2 vaniljestenger
7 gelatinplater
Safta fra 1- 2 heile lime

? Del vaniljestengene på langs, og skrap ut frøene. Ha dette i en kjele sammen med melk og sukrn+.
? Varm blandinga opp til kokepunktet på svak varme, sett kjelen til side og la den trekke ut smak.
? Bløtlegg gelatinplatene i 5 minutter i kaldt vatn så dei blir mjuke. Ta vaniljestengene ut av kjelen, klem ut vatnet av gelatinplatene og la dei smelte i den varme melkeblandinga.
? Rør inn en boks kokosmelk light som har krema seg og blitt fyldigere i kjøleskapet. Skvis ut safta fra fra lime i blandinga- smak til underveis kor masse du vil ha.
? Fordel blandinga i porsjonsformer og sett kjølig i minst 3 timer så den får satt seg. Den kan med fordel lages dager i forveien, den står seg 3-4 døgn!

Panna cotta uten kokosmelk:
Bytt kokosmelk light med mager kesam/kesam/gresk yoghurt, og bruk en mindre gelatinplate. Ellers akkurat samme framgangsmetode!

Eg hadde ei korg med ferske, norske jordbær i kjøleskapet som eg valgte å lage saus av på 1-2-3.
Tidligare har eg laga bringebærcoulis, oppskrift HER – og pasjonsfruktsaus, oppskrift HER, om du heller vil prøve deg på ein av desse 🙂

Nyrørt jordbærsaus
1 korg norske, ferske jordbær
2-4 ss sukrinmelis m/stevia
Valgfritt: saft fra lime

? Vask og rens jordbærene. Ha dei i en foodprosessor eller kraftig blender med sukrinmelis.
? Mos til den konsistensen du ønsker. Noken foretrekker småbiter av jordbærene, andre ønsker den heilt klumpfri.
? Smak til med sukrinmelis til den er passelig søt. Eg valgte også å smake til med pressa limesaft for å få litt sitruspreg på jordbærsausen – smaken fra panna cottaen kom igjen i sausen og det var veldig godt!
? Fordel over porsjonsformene når panna cottaen har satt seg, og server 🙂

Jordbærsausen blei egentlig en blanding mellom nyrørt saus og nyrørt sylte på konsistensen. Det var ei stor oppskrift og eg hadde meir til overs, bruk gjerne restene på samme måte som jordbærsylte! Nydelig over sunne vafler, proteinpannekaker, på yoghurtblandinger eller i smoothien.

Så er det berre å nyte med den beste samvittighet ?
Det var en nydelig kombinasjon mellom det søte, friske og syrlige.

En sommerdessert som anbefalast og vil falle i smak hos både store og små!
En fin måte å bruke dei norske jordbærene på som er noke av det beste som finnes på denne årstida 🙂

Håper fleire vil prøve seg på denne!

Annonse

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg