Linda Stuhaug

Annonse

17. desember 2014

Sukkerfritt julebrød med spelt

Sukkerfritt julebrød med spelt
Julebrød, også kalla julekake er noke av det beste eg får i jula.
Eg har fått inntrykk av at fleire av dere lesere er glad i denne baksten da mange etterspurte en sunnere variant, og det måtte eg selfølgelig lage. Ei oppskrift uten tilsatt sukker, laga med spelt, litt mindre fett og meir fiber. Det kan fint lages melkefritt, men glutenfritt er meget vanskelig, derfor går eg for speltvariant. Brødet blei saftig, luftig og fantastisk godt – så denne oppskrifta gleder eg meg til fleire av dere prøver –
Sukkerfritt julebrød med spelt, 1 stort eller 2 mindre brød/kaker 60 g ekte smør 2 dl valgfri melk 60 g kesam 1 pk tørrgjær 50 g sukrin+ * 1 ss yaconsirup, evt. anna sirup eller honning 1,5 ts kardemomme Bittelitt salt 60 g fiberfin, evt. meir speltmel ca. 350 g speltmel* 60-80 g rosiner 1 egg
? Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjæren. Rør inn sukrin+, yaconsirup, salt, kardemomme og kesam. Hell blandinga over i ei eltemaskin, du kan også elte for hånd.
? Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mel til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for masse, mengden kan variere. La deiga elte på lav hastighet i nokren minuttter før rosiner tilsettes og knas godt inn i deiga.
? Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tok meg 1 time.
? Sett steikeovnen på 200 grader og dekk ei steikeplate med bakepapir. Kna deiga opp og form til avlangt julebrød eller rund julekake. La den etterheve 30 minutter på steikeplata under kjøkkenhåndkle.
? Pensle heile overflata med eit lettpiska egg. Steik på nederste rille i 25-40 minutter til brødet er gjennostekt og har fått en fin farge. Avkjøl på rist.
Psst! bildene viser kun halve brødet som var igjen, så det er ganske stort. Det blei poppis til kveldsmat!
*Tips/alternativer: – Du kan bytte sukrin+ med anna søtning tilsvarande 100 g sukker. Anbefaler ikkje vanlig sukrin. – Bruk gjerne kveitemel istedenfor speltmel. – For melkefri variant: bruk 100 g melkefri margarin istedenfor ekte smør og kesam, og naturligvis den melka du ønsker.
Aller best smaker det varmt og nybakt – men man kan fint jukse før servering med skivene en liten runde i ovnen eller mikroen også!
Av pålegg må du berre bruke det du ønsker. For min del er det ingenting anna enn brunost og sukkerfritt syltetøy som hører til ?
Så no blir det julebrød med bedre samvittighet, meir stabilt blodsukker og en sammarbeidsvillig mage. Iallefall fram til juleveka 😉
Brødet kan fint fryses og tines opp igjen også, så lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang! Du kan også bruke oppskrifta, ta vekk rosinene og lage kveiteboller, skuleboller, skillingsboller eller det du måtte ønske.
//lenkene i innlegget er sponsa

Julebrød, også kalla julekake er noke av det beste eg får i jula.

Eg har fått inntrykk av at fleire av dere lesere er glad i denne baksten da mange etterspurte en sunnere variant, og det måtte eg selfølgelig lage. Ei oppskrift uten tilsatt sukker, laga med spelt, litt mindre fett og meir fiber. Det kan fint lages melkefritt, men glutenfritt er meget vanskelig, derfor går eg for speltvariant. Brødet blei saftig, luftig og fantastisk godt – så denne oppskrifta gleder eg meg til fleire av dere prøver –

Sukkerfritt julebrød med spelt, 1 stort eller 2 mindre brød/kaker
60 g ekte smør
2 dl valgfri melk
60 g kesam
1 pk tørrgjær
50 g sukrin+ *
1 ss yaconsirup, evt. anna sirup eller honning
1,5 ts kardemomme
Bittelitt salt
60 g fiberfin, evt. meir speltmel
ca. 350 g speltmel*
60-80 g rosiner
1 egg

? Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjæren. Rør inn sukrin+, yaconsirup, salt, kardemomme og kesam. Hell blandinga over i ei eltemaskin, du kan også elte for hånd.

? Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mel til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for masse, mengden kan variere. La deiga elte på lav hastighet i nokren minuttter før rosiner tilsettes og knas godt inn i deiga.

? Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tok meg 1 time.

? Sett steikeovnen på 200 grader og dekk ei steikeplate med bakepapir. Kna deiga opp og form til avlangt julebrød eller rund julekake. La den etterheve 30 minutter på steikeplata under kjøkkenhåndkle.

? Pensle heile overflata med eit lettpiska egg. Steik på nederste rille i 25-40 minutter til brødet er gjennostekt og har fått en fin farge. Avkjøl på rist.


Psst! bildene viser kun halve brødet som var igjen, så det er ganske stort. Det blei poppis til kveldsmat!

*Tips/alternativer:
– Du kan bytte sukrin+ med anna søtning tilsvarande 100 g sukker. Anbefaler ikkje vanlig sukrin.
– Bruk gjerne kveitemel istedenfor speltmel.
– For melkefri variant: bruk 100 g melkefri margarin istedenfor ekte smør og kesam, og naturligvis den melka du ønsker.

Aller best smaker det varmt og nybakt – men man kan fint jukse før servering med skivene en liten runde i ovnen eller mikroen også!

Av pålegg må du berre bruke det du ønsker.
For min del er det ingenting anna enn brunost og sukkerfritt syltetøy som hører til ?

Så no blir det julebrød med bedre samvittighet, meir stabilt blodsukker og en sammarbeidsvillig mage.
Iallefall fram til juleveka 😉

Brødet kan fint fryses og tines opp igjen også, så lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang! Du kan også bruke oppskrifta, ta vekk rosinene og lage kveiteboller, skuleboller, skillingsboller eller det du måtte ønske.

//lenkene i innlegget er sponsa

Annonse

2 Kommentarer

E

Ellen Bing

7. desember 2019

Bakte julebrødet i dag. Ble kjempegodt! Så og si alle oppskrifter jeg forsøker blir vellykket! Du et kjempeflink til å forklare hvordan det skal gjøres for å hjelpe oss till suksess på kjøkkenet! En stor takk til deg!

Linda Stuhaug

8. desember 2019

Tusen takk, Ellen! For en hyggelig tilbakemelding å få, det settr eg stor pris på <3

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg