Linda Stuhaug

Eltefrie spelt- og havrerundstykker med chiafrø

Eltefrie spelt- og havrerundstykker med chiafrø
Riktig god mandag alle sammen!
Påskeveka er i gang og mange har allerede tatt påskeferie. Det blir litt påskeveke på bloggen også denne veka, med fokus på oppskrifter og inspirasjon som passer ekstra godt til påske. Då snakker eg ikkje berre om påskesnop, men også frukostoppskrifter, turmat, tursnacks, kveldskos og lignande 🙂 Det vil bli nye oppskrifter, men også temainnlegg der eg samler sammen ulike forslag til oppskrifter fra arkivet (har de forslag til tema, skrik ut! Sukkerfri påskegodt/søtsaker er allerede notert!).
Første oppskrift ut denne veka er ELTEFRIE RUNDSTYKKER♥
Dei vanvittig enkle, digge rundstykka der du rører sammen ingrediensane dagen før, og kan nyte nystekte rundstykker til frukost eller lunsj dagen etterpå. Min variant idag ganske grov med havre, spelt og chiafrø – men her kan du egentlig bruke det du liker og har tilgjengelig heime 🙂
Eltefrie havrerundstykker med chiafrø, 10 stk 200 g sikta speltmjøl (eller kveitemjøl) 200 g havremjøl 100 g havregryn 3 ss chiafrø 3 ss sesamfrø (eller andre frø/kjerner) 1 ts salt 1 ts sukker (eller flytande honning) 1 liten ts tørrgjær 5 dl kaldt/lunka vatn fra springen
Slik gjer du: 1. Rør sammen alle ingrediensane og dekk til bakebollen med lokk eller plast. La deiga heve på kjøkkenbenken i 12-2o timer.
2. Sett ovnen på 200 grader, over-undervarme. Ha ein del mjøl på kjøkkenbenken og skrap deiga ut av bollen. Kna inn litt og litt mjøl til deiga er metta.
3. Del deiga opp i 10 emner. Legg på eit steikebrett med bakepapir, dekk til med eit kjøkkenhåndkle og la rundstykka etterheve i 30-60 minutt.
4. Steik midt i ovnen i 15-20 minutt, til overflata og underflata på rundstykkene er gylne. Avkjøl på rist.
Tips og alternativerHavremjøl får du kjøpt på alle dagligvarebutikker. Du kan også lage havremjøl sjølv ved å finblende havregryn.
→ Du må gjerne pensle rundstykka med vatn og ha over frø/kjerner. Eg synes dei ser like fine ut med litt ekstra mjøl på toppen 🙂
→ Ja, rundstykka kan fint frysast!
Nyt med salt eller søtt pålegg♥
Eg baker så og sei kun eltefritt, og gleder meg til å lage mange fleire eltefrie oppskrifter framover! Både brød, rundstykker og langpannebrød, men også focaccia, søte boller og lignande. Eg er veldig spent på om det går fint å bake både eltefritt og sukkerfritt (tenker då på søt gjærbakst som kanelsnurrer o.l), er det kanskje nokon av dokke som har prøvd det??
Uansett, eg håper oppskrifta på desse eltefrie rundstykkene frister! Om dei blir laga no i påska eller seinare spiller ingen rolle, oppskrifta står her og er klar for å brukast 🙂 Eg blir også veldig glad for tilbakemeldinger, enten i kommentarfeltet på bloggen, på facebook-sida mi HEReller instagram under @lindastuhaug!
Ha en fortsatt fin mandag!

Riktig god mandag alle sammen!

Påskeveka er i gang og mange har allerede tatt påskeferie. Det blir litt påskeveke på bloggen også denne veka, med fokus på oppskrifter og inspirasjon som passer ekstra godt til påske. Då snakker eg ikkje berre om påskesnop, men også frukostoppskrifter, turmat, tursnacks, kveldskos og lignande 🙂 Det vil bli nye oppskrifter, men også temainnlegg der eg samler sammen ulike forslag til oppskrifter fra arkivet (har de forslag til tema, skrik ut! Sukkerfri påskegodt/søtsaker er allerede notert!).

Første oppskrift ut denne veka er ELTEFRIE RUNDSTYKKER♥

Dei vanvittig enkle, digge rundstykka der du rører sammen ingrediensane dagen før, og kan nyte nystekte rundstykker til frukost eller lunsj dagen etterpå. Min variant idag ganske grov med havre, spelt og chiafrø – men her kan du egentlig bruke det du liker og har tilgjengelig heime 🙂

Eltefrie havrerundstykker med chiafrø, 10 stk
200 g sikta speltmjøl (eller kveitemjøl)
200 g havremjøl
100 g havregryn
3 ss chiafrø
3 ss sesamfrø (eller andre frø/kjerner)
1 ts salt
1 ts sukker (eller flytande honning)
1 liten ts tørrgjær
5 dl kaldt/lunka vatn fra springen

Slik gjer du:
1. Rør sammen alle ingrediensane og dekk til bakebollen med lokk eller plast. La deiga heve på kjøkkenbenken i 12-2o timer.

2. Sett ovnen på 200 grader, over-undervarme. Ha ein del mjøl på kjøkkenbenken og skrap deiga ut av bollen. Kna inn litt og litt mjøl til deiga er metta.

3. Del deiga opp i 10 emner. Legg på eit steikebrett med bakepapir, dekk til med eit kjøkkenhåndkle og la rundstykka etterheve i 30-60 minutt.

4. Steik midt i ovnen i 15-20 minutt, til overflata og underflata på rundstykkene er gylne. Avkjøl på rist.

Tips og alternativer
Havremjøl får du kjøpt på alle dagligvarebutikker. Du kan også lage havremjøl sjølv ved å finblende havregryn.

→ Du må gjerne pensle rundstykka med vatn og ha over frø/kjerner. Eg synes dei ser like fine ut med litt ekstra mjøl på toppen 🙂

→ Ja, rundstykka kan fint frysast!

Nyt med salt eller søtt pålegg♥

Eg baker så og sei kun eltefritt, og gleder meg til å lage mange fleire eltefrie oppskrifter framover! Både brød, rundstykker og langpannebrød, men også focaccia, søte boller og lignande. Eg er veldig spent på om det går fint å bake både eltefritt og sukkerfritt (tenker då på søt gjærbakst som kanelsnurrer o.l), er det kanskje nokon av dokke som har prøvd det??

Uansett, eg håper oppskrifta på desse eltefrie rundstykkene frister! Om dei blir laga no i påska eller seinare spiller ingen rolle, oppskrifta står her og er klar for å brukast 🙂 Eg blir også veldig glad for tilbakemeldinger, enten i kommentarfeltet på bloggen, på facebook-sida mi HEReller instagram under @lindastuhaug!

Ha en fortsatt fin mandag!

Annonse

73 Kommentarer

L

Line

28. juli 2020

Prøvde disse uten salt og sukker, pga min 1 åring og skal spise de De ble veldig gode og saftige!

Linda Stuhaug

29. juli 2020

Så bra 😀 Kjekt dei falt i smak!

A

Ann

23. april 2021

Takk for ei kjempegod oppskrift! Har nett no satt tredje dobbeltoppskrift og gler meg til nysteikte rundstykker til lunch i morgon!

Linda Stuhaug

24. april 2021

Fantastisk 😀

J

Jannicke

5. april 2021

Saftig og supergode rundstykker! Anbefales virkelig. Tusen takk for flott oppskrift

Linda Stuhaug

5. april 2021

Hyggelig å inspirere 🙂

H

Hanne

16. mars 2021

Kan disse stekes på varmluft?:)

Linda Stuhaug

16. mars 2021

Ja 🙂

T

Therese

14. mars 2021

Lagde dette i går til i dag med få justeringer. Kjempegode, mettende, og kjenner det er veldig sunt!! takk for god oppskrift og inspirasjon! Deilig at sånne oppskrifter er så lett tilgjengelige!

Linda Stuhaug

14. mars 2021

Så hyggelig å lese, Therese! Takk for fin kommentar, det setter eg stor pris på!! 🙂

M

Marthe

9. mars 2021

Deigen er satt på kjøkkenbenken og skal lages og nytes til tomatsuppe de i morgen! 😀

Linda Stuhaug

10. mars 2021

Fantastisk! Håper dei smaker 😀

H

Hanne

11. februar 2021

Hei. Oppskrifta ser veldig god ut Men eg må lage den glutenfri, trur du det fungerer bare med glutenfri havremel og havregryn? Og evt litt blanding med div frø.

Linda Stuhaug

12. februar 2021

Hei! Nei, dessverre. Til gjærbakst anbefaler eg deg at du bruker tilpassa, glutenfri oppskrifter 🙂

K

Kaja

9. januar 2022

Nydelige rundstykker! 😌 Tror du denne oppskriften/ fremgangsmåten kan fungere i brødform istedenfor rundstykker?

Linda Stuhaug

9. januar 2022

Så bra! Det trur eg nok ja 😀

L

Line

24. desember 2021

Kjempe gode! Jeg brukte siktet hvetemel i stedet for havremel, 1 teskje fersk gjær i stedet for tørrgjær, og hadde heller ikke frø.. Jeg hadde heller ikke tid til å etterheve rundtstykkene😂 Deigen var jo ganske bløt å jobbe med da, men de ble allikevel store og luftige, og barna var storfornøyde😊 Tusen takk

Linda Stuhaug

25. desember 2021

Så kjekt oppskrifta falt i smak😍 hyggelig å inspirere!

L

Line Sundby Johansen

12. desember 2021

Kan oppskriften dobles? Hvor mye gjær har du i da?

Linda Stuhaug

12. desember 2021

Ja. Dobbel mengde 🙂

L

Line Sundby Johansen

18. desember 2021

Takk😊 Har bakt rundstykkene, de var nydelig😋😋😋

Linda Stuhaug

19. desember 2021

Så hyggelig 😀

G

Gunn

22. februar 2022

Trenger du virkelig dobbel gjærmengde når du hever så lenge?:)

Linda Stuhaug

24. februar 2022

Hæ? Dobbel gjærmengde? Skjønner ikkje heilt kva du meiner? :)

T

Trine

2. november 2021

Disse var sykt gode!! Skal absolutt lages igjen

Linda Stuhaug

2. november 2021

Så kjekt å lese, Trine 😀

S

Solveig

16. mai 2020

Spennende

Linda Stuhaug

17. mai 2020

Har du prøvd? 🙂

K

Kamilla

15. mai 2020

Hei disse så fryktelig gode ut, hvor mange rundtsykker fikk du på en deig?

Linda Stuhaug

15. mai 2020

Hei! 10 stk (det står i overskrifta på oppskrifta) 🙂 Håper dei smaker 😀

L

Liss

12. mai 2020

Har laget disse to ganger og de ble nydelige og saftige! Hadde valnøtter oppi, det ble veldig godt. Men nå siste gang prøvde jeg å sette rester av deigen i kjøleskapet etter å ha hevet over natten på benken (morgenrundstykkene av denne deigen ble gode). Da jeg skulle steke meg ferske rundstykker til kveldsmat, ble de veldig tunge og kompakte selv om de etterhevet nesten en time. Deigen kjentes også veldig kompakt da jeg formet de. Hva kan dette komme av? Bør deigen ha mer væske for å stå i kjøleskapet?

Linda Stuhaug

13. mai 2020

Hei! Ja, havre tiltrekker seg mykje væske, så skal du ha deiga i kjøleskapet over natta må du bruke mindre havre. PS! Desse treng ikkje etterheving. Det har null betydning for ferdig resultat, dette er jo ikkje ei gjærdeig 🙂

C

Cathrine

10. mai 2020

Tusen takk for verdens enkleste oppskrift på gode rundtstykker. Så lett å lage og likevel gode og luftige. Disse er ny søndagstradisjon for oss!

Linda Stuhaug

10. mai 2020

Hurra, så kjekt å lese, Cathrine 😀

K

Kajsa

1. mai 2020

Gleder meg til å pøve disse! Kan jeg droppe chiafrøene?

Linda Stuhaug

3. mai 2020

Ja, bytt med andre frø/kjerner eller ekstra mjøl 🙂

M

Margarita Stuland

21. april 2020

Utruleg lette å laga og veldig gode. Tek det eg har i skapet av mjøl og korn med utgpkt i oppskrifta, så dei varierer litt fra gang til gang. Men, smakar alltid like godt og vert fort ete opp.

Linda Stuhaug

22. april 2020

Så kjekt å lese, Margarita 😀

G

Gørill

18. april 2020

Disse var helt utrolig gode! Blir fast fremover disse.

S

Siri

16. april 2020

Har du erfaring med denne oppskriften med surdeig istedenfor gjær? Prøvde nå, så blir spennende å se hvordan resultatet blir i morgen

Linda Stuhaug

17. april 2020

Hei! Nei, dessverre. Har absolutt ingen erfaring med surdeig :/ Du får gi en tilbakemeldin på korleis resultatet blei 😀

S

Siri

17. april 2020

De ble sååå gode, saftige og luftige! Disse skal definitivt lages igjen!

Linda Stuhaug

19. april 2020

Hurra 😀

M

Marianne

16. april 2020

I dag ble det rundstykker til hjemmekontorlunsjen. MEN, jeg har et spørsmål. Det lukta veldig gjær av deigen – eller mer en slags gjæringsprosess (som det jo er 😀 ) Det gjorde det også etter steking, nesten så jeg blir litt skeptisk. men de var veldig gode på smk allikevel. Kan jeg har gjort noe feil? Jeg fulgte oppskriften nesten til punkt og prikke. Tok ca 1 ss honning i stedet for 1 ts som det sto. Lagde deigen i går kveld og den har stått på kjøkkenbenken. Den har nok blitt stående i morgensola- for det tenkte jeg ikke på i går 😀 Takk for fine oppskrifter og side! 😀

Linda Stuhaug

16. april 2020

Hei! Dette skjer av og til her også, men eg veit ikkje kva det kjem av. Det er uansett heilt ufarlig og ingenting å tenke på 🙂 Håper du likte oppskrifta!

M

Marianne

16. april 2020

Oppskriften var veldig bra! Men da vet jeg at det kan skje Og skal definitivt lage disse igjen. Takk for svar

Linda Stuhaug

17. april 2020

Berre hyggelig 🙂

M

Marthe

12. april 2020

Skal de stå på benken over natta?

Linda Stuhaug

12. april 2020

Ja, på kjøkkebenken som det står i teksten 🙂

H

Henrikke

12. april 2020

Hei. Kan man bruke fersk gjær til disse? Hvor mye bør man i så fall bruke?

Linda Stuhaug

12. april 2020

Hei! Aner ikkje. Aldri brukt fersk gjær før, og veit ikkje om det egner seg til eltefritt, dessverre 🙂

O

Oda

10. april 2020

Ble kanskje litt mer kompakte enn jeg håpet, men absolutt veldig gode! Jeg valgte fibramel i stedet for spelt. Tror du de ville blitt enda mer luftige hvis jeg hadde erstattet havremel også med fibra?

Linda Stuhaug

11. april 2020

Det er ikkje så rart dei blei kompakte om du bytta ut speltmjøl med fibramjøl. Fibramjøl er jo grovare og poenget med speltmjølet her er å få dei luftige (kun grovt mjøl gir kompakt resultat). Eg vil absolutt anbefale å bruke litt speltmjøl/havremjøl for å få dei luftige og gode 🙂 Heller bytte ut litt av havremjølet med fibramjøl.

O

Oda

12. april 2020

Okei. De var nemlig tomme for speltmel i butikken! Også står det på posen at fibramel har gode bakeegenskaper og kan fint erstatte hvetemel i mange oppskrifter

Linda Stuhaug

13. april 2020

Det blir ikkje heilt det samme, dessverre. Bruk speltmjøl eller kveitemjøl neste gang så skal du sjå at du får eit heilt anna resultat 🙂

K

Kristin

10. april 2020

Disse var utrolig lettvint å lage og ble kjempegode

Linda Stuhaug

11. april 2020

Så kjekt å lese, Kristin 😀

S

Synnøve

9. april 2020

Disse var kjempe gode! Skal lages på nytt Har du noe tips for å få de enda grovere, f eks bytte ut deler av hvetemel med noe grovere type mel?

Linda Stuhaug

9. april 2020

Så bra! Du kan jo for eksempel bytte ut 100 g spelt/kveitemjøl med 100 g ekstra havremjøl. Ville hatt litt fint mjøl, ellers blir dei fort veldig tunge 🙂

S

Synnøve

9. april 2020

Okei, prøver det neste gang 🙂 Akkurat satt ny deig til heving;)

Linda Stuhaug

10. april 2020

Så bra! God frukost 😀

A

Aslaug Haugum

8. april 2020

Disse ble stekt i dag ,hadde bare hvetemel og valnøttkjerner som frø. Smakte helt nydelig <3 så dette blir en favoritt! Tusen takk!

Linda Stuhaug

9. april 2020

Så kjekt å lese, Aslaug 😀 <3

M

Malene

7. april 2020

Disse ser riktig så spennende ut, skal vurderes! Senere i dag skal jeg prøve bananbrødet ditt 🙂 God påske!

Linda Stuhaug

8. april 2020

Åh, bananbrød er så godt! Prøv og rundstykka iløpet av påska!! 😀 God påske til deg også <3

E

Elise

6. april 2020

Dette så utrolig godt ut. Tror du man kan lage bollene ferdige, for så la de heve på benken i 12-20 timer? (Så er det bare rett inn i ovnen på morgenen )

Linda Stuhaug

7. april 2020

Hm. Deiga er jo veldig klissete, så eg trur egentlig du får litt problemer med å forme boller av deifa før den heva. Under hevetida så blir jo og deiga mindre klissete og renannde 🙂 Men du kan jo alltids prøve!

E

Evy

6. april 2020

Deiga er laga og skal bli til frukostrundstykker i morgon

Linda Stuhaug

7. april 2020

Håper dei smakte, Evy 😀

E

Evy

7. april 2020

Desse var både saftige og gode, og enkle å lage. Takk for ei flott oppskrift, ny deig i kveld ☺️

Linda Stuhaug

8. april 2020

Så kjekt å lese, Evy 😀 Fantastisk!

C

Celine

22. februar 2022

Testet ut disse igår, elsker de! Så enkle å lage og gode på smak. Skal lages flere ganger :)

Linda Stuhaug

24. februar 2022

Så kjekt å lese, Celine😍

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg