Linda Stuhaug

2. mai 2018

Kreolsk torskegryte

Kreolsk torskegryte
Hei godtfolk!
Eg er tilbake i Oslo for nokre dager, men før eg reiste fikk eg laga ein av dei beste torskemiddagane eg har ete på lenge. Kreolsk torskegryte er herved på min topp 3 liste over favoritt kvardagsmiddager! Den var både rask og enkel å lage (ca. 20 min!), var skikkelig smakfull og skikkelig god på samme tid (eg sleika rein tallerken!) og ikkje minst så er den super å variere med andre typer grønnsaker, fisk eller skalldyr.
Oppskrifta er inspirert av flinke Linn Sprudlendesunn, og du finner innlegget HER. Smakane minner om thaigryte med red curry paste som smakstilsetning, men kreolsk torskegryte slik som Linn kaller gryta, hørtes rett og slett hakket bedre ut! Her har du min vri på oppskrifta, som er naturlig glutenfri og kan fint lagast melkefri:
Du trenger, 3-4 personer 600 g naturell/lettsalta torskefilet 1 bunt vårløk 1 stor paprika 6 mellomstore gulerøtter 2 fedd kvitløk 4 ts red curry paste 1 ts karrikrydder 1 ts paprikakrydder 1 boks (300 g) creme fraiche 1 kartong (250 ml) kokosmelk 1-2 ss smør/olje salt og pepper
Slik gjer du: 1. Skjær vårløken og paprika i passelige biter, gulerøtter i skiver og finhakk kvitløk. Steik i smør/olje.
2. Tilsett red curry pasta, karrikrydder og paprikakrydder. La det surre 2-3 minutt før du tilsetter creme fraiche og kokosmelk. Kok opp og la det småkoke i 2-3 minnutt.
3. Tilsett torsk i terninger. La gryta kose seg rett under kokepunktet i 3-4 minutt, til torsken er ferdig. Smak til med salt og pepper, og eventuelt meir red curry paste/karri/paprika om nødvendig.
4. Server straks med det tilbehøret du ønsker!
Tips og alternativer*
– Tåler du ikkje melkeprodukt kan du erstatte creme fraiche med 1 kartong ekstra med kokosmelk. Eg vil ikkje anbefale light kokosmelk.
– Her kan du også bruke dei grønnsakene du liker og har tilgjengelig. Purreløk, brokkoli, squash etc…
– Er gryta litt tynn kan du blande ut 1-2 ss maisenna i litt vatn, og justere konsistensen med litt etter litt til den er passelig. Hugs at gryta då må småkoke.
Som tilbehør passer det meste; ris, bulgur, potet, potetmos, potetbåder etc. Eg hadde quinoa som tilbehør og synes det var heilt perfekt kombinasjon!
Og du? Restande smaker minst like god – om ikkje bedre – dagen etterpå. Då har smakane fått satt seg skikkelig! Så lag gjerne stor porsjon og ha til middag i to dager, eller ta med restane i matpakken.
Eg skal prøve meg fram med andre typer fisk/skalldyr, har trua på at både laks, ørret, scampi, reker, krepsehaler er ypperlig erstatning for torsken!
Velbekomme og god middag 🙂

Hei godtfolk!

Eg er tilbake i Oslo for nokre dager, men før eg reiste fikk eg laga ein av dei beste torskemiddagane eg har ete på lenge. Kreolsk torskegryte er herved på min topp 3 liste over favoritt kvardagsmiddager! Den var både rask og enkel å lage (ca. 20 min!), var skikkelig smakfull og skikkelig god på samme tid (eg sleika rein tallerken!) og ikkje minst så er den super å variere med andre typer grønnsaker, fisk eller skalldyr.

Oppskrifta er inspirert av flinke Linn Sprudlendesunn, og du finner innlegget HER. Smakane minner om thaigryte med red curry paste som smakstilsetning, men kreolsk torskegryte slik som Linn kaller gryta, hørtes rett og slett hakket bedre ut! Her har du min vri på oppskrifta, som er naturlig glutenfri og kan fint lagast melkefri:

Du trenger, 3-4 personer
600 g naturell/lettsalta torskefilet
1 bunt vårløk
1 stor paprika
6 mellomstore gulerøtter
2 fedd kvitløk
4 ts red curry paste
1 ts karrikrydder
1 ts paprikakrydder
1 boks (300 g) creme fraiche
1 kartong (250 ml) kokosmelk
1-2 ss smør/olje
salt og pepper

Slik gjer du:
1. Skjær vårløken og paprika i passelige biter, gulerøtter i skiver og finhakk kvitløk. Steik i smør/olje.

2. Tilsett red curry pasta, karrikrydder og paprikakrydder. La det surre 2-3 minutt før du tilsetter creme fraiche og kokosmelk. Kok opp og la det småkoke i 2-3 minnutt.

3. Tilsett torsk i terninger. La gryta kose seg rett under kokepunktet i 3-4 minutt, til torsken er ferdig. Smak til med salt og pepper, og eventuelt meir red curry paste/karri/paprika om nødvendig.

4. Server straks med det tilbehøret du ønsker!


Tips og alternativer*

– Tåler du ikkje melkeprodukt kan du erstatte creme fraiche med 1 kartong ekstra med kokosmelk. Eg vil ikkje anbefale light kokosmelk.

– Her kan du også bruke dei grønnsakene du liker og har tilgjengelig. Purreløk, brokkoli, squash etc…

– Er gryta litt tynn kan du blande ut 1-2 ss maisenna i litt vatn, og justere konsistensen med litt etter litt til den er passelig. Hugs at gryta då må småkoke.

Som tilbehør passer det meste; ris, bulgur, potet, potetmos, potetbåder etc. Eg hadde quinoa som tilbehør og synes det var heilt perfekt kombinasjon!

Og du? Restande smaker minst like god – om ikkje bedre – dagen etterpå. Då har smakane fått satt seg skikkelig! Så lag gjerne stor porsjon og ha til middag i to dager, eller ta med restane i matpakken.

Eg skal prøve meg fram med andre typer fisk/skalldyr, har trua på at både laks, ørret, scampi, reker, krepsehaler er ypperlig erstatning for torsken!

Velbekomme og god middag 🙂

53 Kommentarer

B

Birthe Storaker

13. desember 2018

Takk for denne Linda, kjempegod. Selv om yngstemann synes den var litt sterk.. Vi andre koste oss, og jeg spiste restene til lunsj. Hadde Bare Bra super-ris til. Passet veldig godt.

I

Irene

26. august 2020

Kan man bruke sei og torsk i gryta? Kjekt med de pakkene fra Rema 1000 med ferdig ternet fisk

Linda Stuhaug

27. august 2020

Jaja sjølvsagt 🙂

M

Mia

16. mars 2021

Den gryta her er rett og slett fantastisk god! Og så lettvint og kjapp å mekke sammen. En ny soleklar favoritt!

Linda Stuhaug

17. mars 2021

Så kjekt å lese, Mia 😀

E

Elisabeth Frisell

21. februar 2021

Jeg bruker lett kokosmelk og lett Creme fraice i denne retten og det går veldig fint og sparer meg for mye fett (mettet) som ikke er så veldig sunt:-)

Linda Stuhaug

21. februar 2021

Eg bruker som oftast lett creme fraiche sjølv også 😉 Men lett kokosmelk bruker eg sjelden.

H

Hegebest

7. mai 2022

Denne bruker jeg som base til vegetargryte på jobben min, har fått masse skryt for den🤩

Linda Stuhaug

9. mai 2022

Så kjekt å lese🤩

C

Cecilie

27. januar 2019

Hei.. kan eg bruke feks mer creme fraish i stedet for kokkusmelk.. har ei datter så ikje kan fordra det?

Linda Stuhaug

27. januar 2019

Hei! Ja, det kan du 🙂

M

Malene

17. september 2019

Nydelig fiskegryte som falt i smak hos heile familien! Skal absolutt prøves igjen.

Linda Stuhaug

18. september 2019

Så hyggelig, Malene 😀 Det er kjekt å lese!

S

Sigrid

26. juni 2019

Lagde den nettopp til middag, og det vart skikkelig godt!! Vanlegvis er verken eg eller sambuaren min veldig glade i kvit fisk, men dette gikk rett inn på favorittlista! Takk for fin oppskrift

Linda Stuhaug

26. juni 2019

Hei Sigrid 😀 For en hyggelig tilbakemelding, tusen takk!! Veldig kjekt at oppskrifta falt i smak hos dokke begge 🙂 Håper eg kan inspirere med fleire «kvit-fisk» oppskrifter framover!

K

Kristin Wik

4. september 2021

Ble denne idag, da jeg var heldig og #matreddet 400g torskefilet . Nydelig god gryte

Linda Stuhaug

5. september 2021

Fantastisk 😀

N

Nora

29. april 2019

Har lagd denne gryta mange ganger, og den er sååå god! Tusen takk for oppskrift 🙂

Linda Stuhaug

30. april 2019

Ikkje sant! Kjekt du liker oppskrifta, Nora 😀

S

Sonja Maria

21. januar 2020

Dette smakte eg første gang idag hos sv.dtr. Smakte bare heilt himmelsk. Dette skal eg nok prøve å lage sjølv ein dag.

Linda Stuhaug

21. januar 2020

Så kjekt å lese, Sonja 😀

S

Srogne73@gmail.com

8. desember 2019

God

Linda Stuhaug

9. desember 2019

Flott 🙂

V

Victoria

20. mai 2018

Hei, ser deilig ut! betyr en bunt vårløk en stilk eller en pakke? hehe 😛

Linda Stuhaug

20. mai 2018

En bunt er en pakke 🙂 Eller, her kjøper eg dei kun med en strikk rundt, som regel… Håper den smaker 😀

s

sofie

7. mars 2022

skal du koke fisken før du tar den oppi? :)

Linda Stuhaug

8. mars 2022

Nei :) Berre å gjer som det står i framgangsmetode :)

2. mars 2022

Hei, denne retten så god ut. Kan jeg spørre hvorfor du kaller den Kreolsk? Er den ikke mer asiatisk?

Linda Stuhaug

3. mars 2022

Hei! Av en enkle grunn av Linn (som eg har fått inspirasjon til oppskrifta fra) kaller den kreolsk :)

L

Lee Dale

24. mai 2022

Fantastisk god, tusen takk💙

Linda Stuhaug

25. mai 2022

Kjekt det smakte🥰

J

Janne

11. mai 2018

Må prøves

Linda Stuhaug

11. mai 2018

Håper den faller i smak hos deg også 😀

K

Kristin

7. mai 2018

Denne skal testes idag 🙂

Linda Stuhaug

8. mai 2018

Håpa den smakte, Kristin 😀 Eg gleda meg til å lage denne igjen seinare i veka!!

M

Maylen Steen

7. mai 2018

Bruker du lett produkter i form av lett kokosmelk og lett creme fraiche? Denne haver på vår ukesmeny

Linda Stuhaug

8. mai 2018

Nei, eg bruker ikkje lett produkter. Alltid original med mindre anna står 🙂 Her kan du bruke lett creme fraiche (19%) men som det står anbefaler eg ikkje lett kokosmelk.

S

Sigrid

7. mai 2018

Hei! Denna ser såå god ut! Men lurar på om kokosmjølka vert veldig framtredane i gryta? Er ikkje så glad i det når kokosen tek overhand. Eller er det noko ein kan byte kokosmjølka ut med?

Linda Stuhaug

8. mai 2018

Hei! Nei, det blir den absolutt ikkje 🙂 Kombinerer jo både kokosmelk og creme fraiche som nøytraliserer kokosmelka, i tillegg gir redd curry paste veldig mykje smak. Men du kan fint bytte kokosmelk med creme fraiche om du ikkje vil bruke det 🙂

T

Torill

6. mai 2018

Er denne sterk eller vil du tro den passer for barn?

Linda Stuhaug

8. mai 2018

Nei, den er ikkje så sterk. Men kan jo fint justere ned mengden red curry paste og heller smake til etterkvart 🙂

J

Janne

6. mai 2018

Wow, den var rågod!

Linda Stuhaug

6. mai 2018

Ikkje sant? 😀 Kjekt den falt i smak hos deg også!

P

PureJoyByNina

3. mai 2018

Nam, denne så kjempe god ut. Må testes ut. Tusen takk for at du deler <3

Linda Stuhaug

5. mai 2018

Det er berre kjekt å dele <3

E

Elin

2. mai 2018

Ser kjempe godt ut, skal definitivt prøvast! 🙂 Kan eg spørje kva dine 2 andre favoritt kvardagsmiddagar er? 😀

Linda Stuhaug

2. mai 2018

Alle slags slike «alt-i-ovnen» middager enten det er med kjøtt, fisk eller kylling er en anna slager hos meg, også havner wok også blant topp 3 🙂 Det er vertfall slik no – men eg er eit periodemenneske så dette er nok endra iløpet av nokre veker, hehe 😀

C

Cecilie

17. september 2018

Hei! Gleder meg til å prøve denne. Lurer på om det er mulig å bytte ut creme fraiche med rømme, eller er ikke det noe du vil anbefale?

Linda Stuhaug

18. september 2018

Creme fraiche egner seg bedre i varme retter fordi den ikkje skiller seg, det er fort at rømmen skiller seg slik at du veit det iallefall 🙂

M

Maria

18. mars 2020

Hei! Kan jeg bruke sambak oelek i stedet for red curry paste?

Linda Stuhaug

19. mars 2020

Jaja, sjølvsagt. Blir litt anna smak berre 🙂

H

Hege

5. desember 2020

Denne gryten har blitt en favoritt her i huset. Jeg tar alltid vare på rester så har jeg tillat meg å eksperimentere litt. Sist brukte jeg feks et par poteter fra gårsdagens middag, purre, og roten fra brokkoli, og løk, som jeg nesten uten unntak bruker til alt.

Linda Stuhaug

6. desember 2020

Så kjekt oppskrifta har falt i smak hos deg, Hege!! 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg