Linda Stuhaug

Saftige havrescones

Saftige havrescones
Hei godtfolk!
Først og fremst: tusen takk for alle tilbakemeldinger på mandagens bok-nyhet♥ Veldig kjekt at så mange gleder seg, det er virkelig stas! Vi jobber no med siste innspurt, boka blir sendt til trykk i slutten av neste veke – så det ser eg veldig fram til 🙂
Men, over til dagens oppskrift – saftige havrescones! Desse er grove, veldig gode og ferdige på kort tid. Perfekt å slenge sammen som eit ekstra tilbehør til middagen (salat, suppe, gryte…), til frukost, turmat, matpakken eller kveldsmaten.
Du trenger, 8 store biter 1 boks, 300 g original kesam* 1 dl valgfri melk 100 g havregryn 150 g havremjøl 150 g sikta speltmjøl eller kveitemjøl* 1 toppa ss bakepulver 1/2 ts salt
Slik gjer du: 1. Sett ovnen på 200 grader over-undervarme. Bland sammen kesam, melk, havregryn, havremjøl, bakepulver og salt. La blandinga svelle i 5 minutt.
2. Tilsett deretter speltmjøl/kveitemjøl til en jevn deig. Form til en stor, rund scone. Min var ca 1,5 cm tjukk, men du kan fint lage den tjukkare også. Legg på eit steikebrett med bakepapir.
3. Snitt sconesen i åtte. Du kan gjerne pensle overflata og drysse over litt havregryn. Steik midt i ovnen i 15-20 minutt, eller til overflata er gyllen. Avkjøl på rist.
Scones smaker best nybakt, men dei holder seg saftige og gode eit par dager. I tillegg kan dei sjølvsagt frysast!
Tips og alternativer* Må du ha laktosefri scones?Bytt ut original kesam med laktosefri lettrømme. Valgfri melk betyr at du kan bruke kva som helst melk, så då bruker du sjølvsagt laktosefritt alternativ.
Kva med gluten? For glutenfri scones bruker du naturligvis glutenfri havre. Speltmjøl/kveitemjøl kan byttast med anna, nøytral glutenfri tørrvare. Bruk det du pleier å bruke som erstatning for speltmjøl/kveitemjøl 🙂
Varier gjerne med ekstra smakstilsetninger– bruk gjerne nøtter/frø/kjerner i sconesa etter smak og behag. Juster eventuelt litt på mengden havregryn.
Enkle, eller kva? Det vil eg absolutt påstå 🙂
Håper alle får en herlig onsdag. Halvveis til helg allerede – tenk det!
Hugs at eg blir veldig glad for tilbakemeldinger! Tag meg gjerne på instagram med både @lindastuhaug og #lindastuhaug, slik at eg er sikker på at eg får med meg at du lager oppskrifter. Du kan også legge igjen en hilsen i kommentarfeltet her på bloggen, eller på facebook-sida mi HER

Hei godtfolk!

Først og fremst: tusen takk for alle tilbakemeldinger på mandagens bok-nyhet♥ Veldig kjekt at så mange gleder seg, det er virkelig stas! Vi jobber no med siste innspurt, boka blir sendt til trykk i slutten av neste veke – så det ser eg veldig fram til 🙂

Men, over til dagens oppskrift – saftige havrescones! Desse er grove, veldig gode og ferdige på kort tid. Perfekt å slenge sammen som eit ekstra tilbehør til middagen (salat, suppe, gryte…), til frukost, turmat, matpakken eller kveldsmaten.

Du trenger, 8 store biter
1 boks, 300 g original kesam*
1 dl valgfri melk
100 g havregryn
150 g havremjøl
150 g sikta speltmjøl eller kveitemjøl*
1 toppa ss bakepulver
1/2 ts salt

Slik gjer du:
1. Sett ovnen på 200 grader over-undervarme. Bland sammen kesam, melk, havregryn, havremjøl, bakepulver og salt. La blandinga svelle i 5 minutt.

2. Tilsett deretter speltmjøl/kveitemjøl til en jevn deig. Form til en stor, rund scone. Min var ca 1,5 cm tjukk, men du kan fint lage den tjukkare også. Legg på eit steikebrett med bakepapir.

3. Snitt sconesen i åtte. Du kan gjerne pensle overflata og drysse over litt havregryn. Steik midt i ovnen i 15-20 minutt, eller til overflata er gyllen. Avkjøl på rist.

Scones smaker best nybakt, men dei holder seg saftige og gode eit par dager. I tillegg kan dei sjølvsagt frysast!

Tips og alternativer*
Må du ha laktosefri scones?Bytt ut original kesam med laktosefri lettrømme. Valgfri melk betyr at du kan bruke kva som helst melk, så då bruker du sjølvsagt laktosefritt alternativ.

Kva med gluten? For glutenfri scones bruker du naturligvis glutenfri havre. Speltmjøl/kveitemjøl kan byttast med anna, nøytral glutenfri tørrvare. Bruk det du pleier å bruke som erstatning for speltmjøl/kveitemjøl 🙂

Varier gjerne med ekstra smakstilsetninger– bruk gjerne nøtter/frø/kjerner i sconesa etter smak og behag. Juster eventuelt litt på mengden havregryn.

Enkle, eller kva? Det vil eg absolutt påstå 🙂

Håper alle får en herlig onsdag. Halvveis til helg allerede – tenk det!

Hugs at eg blir veldig glad for tilbakemeldinger! Tag meg gjerne på instagram med både @lindastuhaug og #lindastuhaug, slik at eg er sikker på at eg får med meg at du lager oppskrifter. Du kan også legge igjen en hilsen i kommentarfeltet her på bloggen, eller på facebook-sida mi HER

24 Kommentarer

L

Linda

20. januar 2021

Hei, testet denne oppskriften i går og har et spørsmål om væskemengden. Det står at havregryn/havremel skal svelle når det blandet sammen med kesam/melk, men denne blandingen ble ikke som forventet. Hadde forventet at det skulle være mer en røre enn denne deigen som jeg da fikk, med tanke på at det skulle svelle. Det var heller ikke mulig å blande inn så mye av melet etterpå, fikk bare tilsatt ca 50 g (istedet for 150 g). Jeg tilsatte litt mer melk, men stoppet da totalt 100 g mel var blandet inn. Tips?

Linda Stuhaug

20. januar 2021

Tipset mitt er å følge oppskrifta akkurat som den står. Det skal vere en tjukk blanding, det skal ikkje vere noko røre 🙂 Likevell viktig at gryna får svelle litt 🙂 Mjølet kan du kna inn med hendene, det skal vere som å blande det inn i ein tjukk, tjukk graut 🙂

K

Karoline

16. oktober 2019

Tror du det kunne gått an å bytte ut kesam med eplemost for å få den helt melkefri?

Linda Stuhaug

16. oktober 2019

Vanskelig å svare på om det blir suksess, men er nok verdt eit forsøk 🙂

T

Thea

16. oktober 2019

Har du andre melkefri alternativer? For oss der laktosefri ikke er nok..

T

Tale

15. april 2022

Jeg bruker imat fraîche fra oatly og bittelitt mer melkefri melk ( havre og mandel melk) og det har funket bra her☺️👌🏻

Linda Stuhaug

18. april 2022

Så bra🤩

Linda Stuhaug

17. oktober 2019

Det veit eg, men når eg har konkrete melkefri alternativer så skriver eg det på samme måte som med laktosefri/glutenfri 🙂 Eg har ingen konkrete melkefri alternativer her, og derfor skriver eg ingenting om det. Du kan alltids prøve med f.eks melkefi creme fraiche, men eg kan på ingen måte garantere at resultatet blir bra.

L

Lena

16. oktober 2019

Kan man bruke mager kesam?

Linda Stuhaug

16. oktober 2019

Det anbefaler eg ikkje 🙂

J

Jeanette

16. oktober 2019

Hvorfor kan en ikke bruke mager?

Linda Stuhaug

17. oktober 2019

Du KAN det, men eg anbefaler det ikkje. Mager kesam har 1% fett og skal i utgangspunktet ikkje oppvarmast (den kan skille seg). I tillegg er fettmengden så liten at sconesa dine sannsynligvis blir tørre 😉

I

Ida

16. oktober 2019

Hei! Kan man bruke naturell yogurt istedenfor kesam? ☺️

Linda Stuhaug

16. oktober 2019

Det går nok fint, så lenge det ikkje er ein naturell yoghurt som er veldig mager. Naturell yoghurt har også ein meir flytande konsistens enn kesam, så kanskje du trenger litt meir tørrvare 🙂

W

Wenche

20. oktober 2019

Hei, brukte mager kesam i oppskriften, det var kun det jeg hadde. Tilsatte et egg da jeg syntes deigen ble litt tørr(men skal kanskje ikke være egg i scones?). Ble kjempegodt og barna spiste det også under søndagsfrokosten!

Linda Stuhaug

21. oktober 2019

Hei! Trenger på ingen måte å ver egg i scones, men er ikkje feil å tilsette det heller 🙂 Var nok lurt i og med at du brukte mager kesam for å få meir saftighet!

K

Kathrine

17. oktober 2019

Hei, må først bare si at jeg digger oppskriftene dine, så mye spennende inspirasjon å hente her Jeg har at spørsmål til det du skrev som tips her, at man kan bytte ut Kesam med laktosefri lettrømme. Funker det å bytte ut Kesam med rømme i alle bakeoppskriftene dine tror du? Jeg bruker laktosefrie produkter, og nå har jo faktisk Tine kommet med laktosefri Kesam også, men den er ikke så lett å finne alltid. Mens laktosefri rømme er jo i alle butikker nå. Derfor lurte jeg på om det er et alternativ å bytte det i alle oppskrifter. Hilsen Kathrine PS, lykke til med ny bok, gleder meg til å bla i den når den kommer

Linda Stuhaug

18. oktober 2019

Hei Kathrine 😀 Tusen takk for hyggelige ord, det setter eg stor pris på! Over til spørsmålet ditt: ja, du kan bytte kesam med laktosefri rømme i alle oppskrifter 🙂 Eg skriver det ofte i innlegga, men av og til bli det gløymt. Mykje informasjon som ofte skal med, hehe. Har ikkje fått med meg at Tine har lansert laktosefri kesam (veit om mager kesam, men ikkje original kesam visst det er den du meiner). Det er i tilfelle veldig bra 😀 Hyggelig at du gleder deg til ny bok – det er stas!

K

Kathrine

18. oktober 2019

Tusen takk for svar, da blir det enklere å bake laktosefri når ingrediensene er lettere å få tak i Så må jeg nok korrigere det jeg skrev igår, tror jeg blandet litt sammen. Er Cottage cheese og Crème Fraîche som Tine har i laktosefrie varianter. Vet jeg har sett en mager Kesam i laktosefri før, men finner den ikke på nettsidene deres nå, så tipper den er utgått. Handler mye laktosefritt i Sverige, der er utvalget mye større (og selvfølgelig litt billigere). Men kommer jo mer og mer laktosefritt her hjemme nå også, og det er veldig bra Ha en riktig god helg Hilsen Kathrine

Linda Stuhaug

19. oktober 2019

Hei igjen! Det stemmer – cottage cheese, creme fraiche, rømme og mager kesam har vore/er no i laktosefri varianter 🙂 Laktosefri mager kesam har eg heller ikkje sett på ei stund, så kanskje den er ute av produksjon. Riktig god helg til deg også, Kathrine 😀

I

Ingvil

24. mai 2020

Kan jeg bruke mer havremel istedenfor speltmel?

Linda Stuhaug

25. mai 2020

Ja, men dei blir litt tunge om du kun bruker 100% grovt mjøl som havremjøl 🙂

I

Ingeborg

8. mai 2022

Brukte 1 dl vanilje melk, fantastisk god oppskrift!!

Linda Stuhaug

9. mai 2022

Så kjekt den smakte🥰

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg