Linda Stuhaug

7. februar 2018

Sukkerfri, luftige fastelavensboller

Sukkerfri, luftige fastelavensboller
Onsdag aka lillelørdag!
Og det nærma seg fastelavenssøndag… 😉 Det betyr at eg har lyst å dele oppskrift på sukkerfri, luftige fastelavensboller som ein kan lage visst ein vil eller må, enten idag eller til helga. Oppskrifta er cirka samme grunnoppskrift som eg har brukt på sukkerfri gjærdeig dei siste åra, og tilbakemeldingane er alltid like gode. Dei smaker jo som ekte vare, får eg støtt og stadig høyre. Og dei gjer faktisk det altså, desse er skremmande like ekte, sukkerholdig gjærbakst, og eg er sikker på at mange ikkje ville kjent forskjellen om du hadde servert dei 🙂
Bollane er ikkje berre sukkerfri, dei er også litt magrare då deler av smøret er bytta ut med kesam (som gir eit veldig saftig resultat!) og deler av mjølet er bytta ut med fiberfin. Fiberfin gjer baksten fiberrik uten at det går ut over smak og konsistens, men dette er ingen nødvendighet og kan fint erstattast med meir mjøl. Så velger du sjølv om du vil bruke speltmjøl eller kveitemjøl. Spelt krever litt meir hevetid, men bollane blir minst like gode, litt meir magevennlige og hakket meir næringsrike.
Fastelavensboller uten tilsatt sukker, 9-10 stk 75 g ekte smør* 2 dl melk* 1/2 pk tørrgjær 75 g kesam 50 g sukrin gold 20 g sukrin+ 1 ss yaconsirup/ fibersirup/ sukrinsirup/ flytande honning 1-2 ts kardemomme 75 g fiberfin (kan erstattast med meir mjøl) 300-350 g sikta speltmjøl/kveitemjøl Egg/melk/vatn til pensling
Slik gjer du: 1.Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjæren. Rør inn kesam, sukrin gold, sukrin+, sirup/honning, kardemomme og kesam. Hell blandinga over i ei eltemaskin, du kan og elte for hand.
2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mjøl til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for mykje. La deiga elte på lav hastighet i eit par minutt.
3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tar 1- 1,5 time, alt etter kva mjøltype du bruker.
4. Sett steikeovnen på 200 grader og dekk ei steikeplate med bakepapir. Kna deiga opp og del i 9-10 like store biter som du triller til boller. La dei etterheve i 45-60 minutt.
5. Pensle overflata på bollene med piska egg/melk/vatn. Steik midt i ovnen til bollane har fått en gyllen farge, ca. 12-15 minutt. Avkjøl på rist og server med det fyllet du ønsker!
Tips og alternativer* – For melkefri boller kan du bruke alternativ melk, 100 g melkefri margarin og droppe kesam.
Sukrin+ og sukrin gold kan byttast med anna tilsvarande søtning for 100 g sukker. Anbefaler ikkje vanlig sukrin.
– Skal du lage glutenfri boller anbefaler eg å bruke ein tilpassa glutenfri oppskrift. Du vil ikkje få optimalt resultat av å bytte mjøl med glutenfritt mjøl i denne oppskrifta.
Bollane på bildet er servert med sukkerfritt jordbærsyltetøy + piska krem som er blanda med heimelaga vaniljekrem.
Oppskrift på sukkerfri (og verdens beste!) vaniljekrem finner du blant anna HER;
Kanskje det blir boller til helga? 🙂
Gi meg gjerne en tilbakemelding om du prøver!

Onsdag aka lillelørdag!

Og det nærma seg fastelavenssøndag… 😉 Det betyr at eg har lyst å dele oppskrift på sukkerfri, luftige fastelavensboller som ein kan lage visst ein vil eller må, enten idag eller til helga. Oppskrifta er cirka samme grunnoppskrift som eg har brukt på sukkerfri gjærdeig dei siste åra, og tilbakemeldingane er alltid like gode. Dei smaker jo som ekte vare, får eg støtt og stadig høyre. Og dei gjer faktisk det altså, desse er skremmande like ekte, sukkerholdig gjærbakst, og eg er sikker på at mange ikkje ville kjent forskjellen om du hadde servert dei 🙂

Bollane er ikkje berre sukkerfri, dei er også litt magrare då deler av smøret er bytta ut med kesam (som gir eit veldig saftig resultat!) og deler av mjølet er bytta ut med fiberfin. Fiberfin gjer baksten fiberrik uten at det går ut over smak og konsistens, men dette er ingen nødvendighet og kan fint erstattast med meir mjøl. Så velger du sjølv om du vil bruke speltmjøl eller kveitemjøl. Spelt krever litt meir hevetid, men bollane blir minst like gode, litt meir magevennlige og hakket meir næringsrike.

Fastelavensboller uten tilsatt sukker, 9-10 stk
75 g ekte smør*
2 dl melk*
1/2 pk tørrgjær
75 g kesam
50 g sukrin gold
20 g sukrin+
1 ss yaconsirup/ fibersirup/ sukrinsirup/ flytande honning
1-2 ts kardemomme
75 g fiberfin (kan erstattast med meir mjøl)
300-350 g sikta speltmjøl/kveitemjøl
Egg/melk/vatn til pensling

Slik gjer du:
1.Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjæren. Rør inn kesam, sukrin gold, sukrin+, sirup/honning, kardemomme og kesam. Hell blandinga over i ei eltemaskin, du kan og elte for hand.

2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mjøl til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for mykje. La deiga elte på lav hastighet i eit par minutt.

3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tar 1- 1,5 time, alt etter kva mjøltype du bruker.

4. Sett steikeovnen på 200 grader og dekk ei steikeplate med bakepapir. Kna deiga opp og del i 9-10 like store biter som du triller til boller. La dei etterheve i 45-60 minutt.

5. Pensle overflata på bollene med piska egg/melk/vatn. Steik midt i ovnen til bollane har fått en gyllen farge, ca. 12-15 minutt. Avkjøl på rist og server med det fyllet du ønsker!

Tips og alternativer*
– For melkefri boller kan du bruke alternativ melk, 100 g melkefri margarin og droppe kesam.

Sukrin+ og sukrin gold kan byttast med anna tilsvarande søtning for 100 g sukker. Anbefaler ikkje vanlig sukrin.

– Skal du lage glutenfri boller anbefaler eg å bruke ein tilpassa glutenfri oppskrift. Du vil ikkje få optimalt resultat av å bytte mjøl med glutenfritt mjøl i denne oppskrifta.

Bollane på bildet er servert med sukkerfritt jordbærsyltetøy + piska krem som er blanda med heimelaga vaniljekrem.

Oppskrift på sukkerfri (og verdens beste!) vaniljekrem finner du blant anna HER;

Kanskje det blir boller til helga? 🙂

Gi meg gjerne en tilbakemelding om du prøver!

25 Kommentarer

N

Navin

3. oktober 2020

Hva kan man bruke i stedet for sukrin +??

Linda Stuhaug

4. oktober 2020

Det du vil bruke/har av søtning… 🙂

K

Kine Kristoffersen

15. februar 2021

Hei jeg er Kine Kristoffersen. Jeg har en mann med sukkersyken. Jeg lurte på om dine sukkerfrie bakeværk og desserter står i noen av dine kokebøker? Jeg elsker å bake så jeg ønsker å bake brød,rundstykker,kaker med alt tilbehør til han og. Pannekaker også. Prøvde fastelavens bollene dine til han og han spiste tre med en gang☺️. Så dine oppskrifter vil jeg kjøpe alle av for han. Hilsen Kine

Linda Stuhaug

15. februar 2021

Hei! Eg har to bøker. Den eine «Opptur med sunn mat» inneholder både oppskrifter på frukot, lunsj/matpakker, middager og sukkerfri søtsaker. Den andre «Opptur med sunne middagar» inneholder middager 🙂 Så høyres ut som den første boka passer deg best? 🙂 Den finner du her: https://www.friskforlag.no/produkt/opptur-sunn-mat/ 🙂 Kjekt å lese ar oppskriftene mine faller i smak hos han 😀

E

Elisabeth

3. mars 2019

Tusen takk for oppskrift! Verdens beste fastelavnsboller!

Linda Stuhaug

4. mars 2019

Fantastisk, Elisabeth 😀 Kjekt med tilbakemelding!!

M

Maria

2. mars 2019

Hva kan kesam byttes ut med? Bor i Danmark, og får ikke tak i kesam 🙁

Linda Stuhaug

4. mars 2019

Kesam = kvarg. Du kan bruke anna meieriprodukt med minst 8% fett, for eksempel creme fraiche 🙂

E

Embla

3. mars 2019

Creme fraiche 🙂

G

Gørill

13. januar 2019

Gurimalla, så gode! Mine sprakk også, men det gjorde ingenting for smaken. Blir definitivt å lage disse igjen. <3

Linda Stuhaug

14. januar 2019

Det er hyggelig å lese, Gørill 😀 <3

C

Christine

28. september 2019

Er det mulig å bare bruke sukrin gold, istedet for sukrin +? 🙂

Linda Stuhaug

29. september 2019

Ja, bruk dobbel mengde med sukrin gold ift sukrin+ 😀

E

Eva

27. september 2019

Bakte disse for 3. gang idag. Like vellykket som alltid! Fantastisk gode boller 😀

Linda Stuhaug

29. september 2019

Fantastisk Eva 😀 Det er hyggelig å lese!! 🙂

T

Tone

19. februar 2020

Gleder meg til å prøve oppskrift på disse fastelavensbollene i år. 🙂 Jeg lurer på om du tror det går fint å bruke lønnesirup i stedet for sukrin, selv om den er flytende i konsistensen? Og dersom jeg dropper kesam og bare vil bruke meierismør – hvor mye smør ville du brukt? Tone

Linda Stuhaug

19. februar 2020

Hei! Eg kan ikkje svare på om det vil bli vellykka resultat om du bruker lønnesirup istedenfor sukrin. Det må du nesten berre prøve 🙂 Bruk samme mengde med smør som kesam!

H

Hege V.T

26. februar 2018

Disse var nydelige

Linda Stuhaug

27. februar 2018

Så bra, Hege 🙂

G

Gørill

8. mars 2020

Beste bollene! ❤️ Lagde dobbel porsjon i dag. Halvparten med en sjokoladerute inni Hver bolle.

Linda Stuhaug

8. mars 2020

Fantastisk 😀

A

Amalie

24. februar 2020

Mine nekter å heve Føler jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke, hva kan jeg ha gjort feil?

Linda Stuhaug

25. februar 2020

Kan deiga ha fått trekk? Gjærdeiger tåler ikkje trekk/kald luft fra åpne vinduer osv.

I

Ingrid

22. februar 2020

Hei, skal prøve bollene dine i helga. Kan man bruke mager kesam? Takk for alle spennende oppskrifter!! Lomper og vafler prøves i alle varianter om dagen

Linda Stuhaug

22. februar 2020

Hei! Du kan bruke mager kesam, men eg anbefaler som alltid original kesma. Mager kesam vil gi litt tørrare boller 🙂 Håper dei faller i smak!

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg