Annonse
16. juni 2017
Sukkerfri, luftige (spelt)skuleboller
Riktig god fredag!
Idag er det skolebrødets dag og da tenker eg det er på sin rette plass med en repriseoppskrift på knallgode, luftige og saftige skuleboller uten tilsatt sukker!
Ikkje nok med det, dei er også fiberrike, litt magrere og bakt med speltmel (som for mange er litt meir magevennlig). Men det aller beste er at dei smaker som ekte gjærbakst! Denne oppskrifta har nemlig vert i arkivet ei stund, og tilbakemeldingane fra dere har vert knallgode 🙂
Skuleboller uten sukker, 18-20 stk
100 g ekte smør
4 dl valgfri melk
150 g kesam
1,5 pk tørrgjær
50 g sukrin+
50 g sukrin gold
2 ss yaconsirup/honning
3 ts kardemomme
bittelitt salt
600-700 g fint speltmel eller hvetemel
150 g fiberfin, kan erstattes med meir mel
1 egg
Slik gjer du:
1.Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjær. Tilsett deretter sukrin+, yaconsirup/honning, salt, kardemomme og kesam og bland godt. Hell over i ei eltemaskin (du kan også elte for hånd).
2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mel til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for masse, og mengden kan variere. La deiga elte på lav hastighet eit par minuttter.
3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tar 1- 1,5 time, men vil variere etter temperatur og kva meltype du bruker. Lag vaniljekremen i mellomtida, oppskrift finner du under.
4. Sett steikeovnen på 200 grader og dekk to steikeplater med bakepapir. Kna deiga opp og del i 18-20 like store biter som du triller til boller. La dei etterheve til dobbel størrelse på en lun plass, dette tar 30-45 minutter.
5. Press eit hull i midten til å fylle vaniljekremen i. Deretter pensler du overflata med piska egg. Steik midt i ovnen til bollene har fått en gyllen farge, ca. 12.15 minutter. Avkjøl på rist.
Aller best smaker bollene nybakte, fortsatt litt varme med melisglasur! Eg blanda sukrinmelis med fibersirup clear og vatn, og hadde kokosmasse på nokon av bollene.
Sukkerfri vaniljekrem
3,5 dl valgfri melk
2 eggeplommer
35 g sukrin+
20 g maisenna
1 vaniljestang
Slik gjer du:
1. Del vaniljestanga på langs og skrap ut frøene. Ha både frø og stenger i en kjele med melk og sukrin+. La det få eit lite oppkok, deretter trekker du kjelen til side.
2. Pisk eggeplommer og maisenna klumpfritt i en egen bolle. Deretter pisker du inn 1/3 av melkeblandinga, før du heller alt tilbake i kjelen.
3. Kok opp under omrøring på middels varme. Når blandinga når kokepunktet og begynner å småboble vil den tjukne, la det småkoke 4-5 sekunder før du trekker kjelen til side. Avkjøl.
Bollene kan fint fryses, men frys dei uten melis og kokos, så kan du heller ta det på når du tiner dei opp igjen 🙂 Perfekt søndagskos, turmat eller berre når man har lyst å kose seg litt ekstra!
Bak boller til fredagskosen eller iløpet av helga du også! Det skal definitivt eg 🙂
Til slutt vil eg tipse dere om sommersalget til x-life med opp til 70% rabatt på hundrevis av varer! Salget finner du HER 🙂
Riktig god helg alle sammen♥
Annonse
6 Kommentarer
hanne kjeldahl nilsson
27. september 2018

Linda Stuhaug
28. september 2018
Angeliki
20. februar 2021

Linda Stuhaug
21. februar 2021
Silje
11. mai 2020

Linda Stuhaug
11. mai 2020
SKRIV EN KOMMENTAR