Annonse
14. mars 2014
Sukkerfri og fiberrike skuleboller
Sukkerfrie skuleboller?
Fiberrike – på samme måte som grovbrød?
Mektig og mettande?
Luftige og smakfulle?
Smaker som ekte tradisjonell bakst?
Med en ekte, fyldig vaniljekrem i midten?
Melisglasur og dryss av kokos?
Jatakk!
Oppskrifta er er den samme som dei sukkerfrie og fiberrike fastelavensbollene eg lagde til fastelaven – som også blei publisert oppskrift på fitnessbloggen. Den nådde ut til mange, og eg fekk veldig mange gode tilbakemeldinger på dei. Det var jo ingen tvil om at eg måtte lage samme variant i skuleboller, som også blei veldig gode 🙂
Sunnere skuleboller, 7-8 stk
35 g smelta smør
1 dl melk
1/2 pakke tørrgjør
2 ss sukin+*
2ss sukringold*
1/2 ts kardemomme
90 g mager kesam
4 ss fiberfin*
Kveitemjøl til riktig konsitens*
Smelt smør, og bland deretter inn melka. La det bli ca. 40 grader (det kan du sjekke blant anna ved å ta den dråpe på innsiden av handleddet. Du skal ikkje kjenne dråpen er verken kald eller varm, da er temperaturen riktig). Visp inn tørrgjær så det løyser seg opp i melkeblandinga, deretter sukrin gold, sukrin+, kardemomme og mager kesam. Visp inn fiberfin og juster deiga med kveitemjøl til du får en deig som ikkje klistrer eller kleber. Sett til heving i bakebolle med handduk over på lunt sted 30-60 minutter. I mellomtida kan du lage vaniljekrem!
Sett ovnen på 200 grader. Form boller av deigen, og la dei etterheve på bakeplata i 45-60 minutter. Lag ett stort rom i midten av bollen som du fyller med masse vaniljekrem. Pensle deretter med egg – og steik midt i ovnen til dei er gylne.
Til informasjon så heva ikkje bollene så masse før dei kom i ovnen, på samme måte som den tradsjonelle baksten. Men i ovnen derimot, då blei dei luftige og heva.
* Du kan bruke den søtningen du foretrekker, men helst ikkje kun sukrin. Bland gjerne to ulike som tilsvarer 6 ss sukker. Bollene er med kveitemjøl, men eg har brukt fiberfin som er «usynlig fiber» som gjer baksten sunnere uten at det endrer på smak eller konsistens. Fiberfin er glutenfritt, bidrar til jevnere blodsukker, øker metthetsfølelsen, godt for fordøyelsen. Eg lagde dei også med speltmjøl istedenfor kveitemjøl for å sjå korleis resultatet blei, då blei bollane meir kompakte og ikkje like luftige, sånn at dere veit det. Du kan erstatte fiberfin med kveitemjøl, eller du kan evt. prøve deg fram med andre mjøltyper som kan gi bra resultat. Blant anna er det fleire som har prøvd med fibra fullkornsmjøl som har blitt vellykka resultat.
Sukkerfri vaniljekrem
5 dl valgfri melk, eg brukte ekstra lett
40 g sukrin+, evt. dobbel mengde sukrinmelis
1-2 vaniljestenger
40 g maisenna (bruk 20 g for vaniljesaus)
3 eggeplommer
– Varm opp melk sammen med sukrin+ og vaniljestangen. Vaniljestangen må du dele på langst og skrape ut frøene på, så tar du både frø og stang i melkeblandingen. Varm opp til kokepunktet og la blandinga trekke ut smak.
– I en bolle for seg mikser du sammen maisenna med eggeplommer. Visp inn ca. halvparten av melkeblandinga i denne bollen så det blir klumpfritt.
– Ta ut vaniljestengene av melkeblandinga. Hell deretter alt tilbake i kjelen, og varm langsomt opp til kokepunktet.
– Rør godt heile tida. Når blandinga når kokepunktet, begynner den å tjukne. Etter noken sekunder kokende trekker du panna til side. Avkjøl, og rør evt. inn ett par ss gresk yoghurt/kesam, men helst ikkje om du skal bruke oppskriften til skuldebollane.
Sukkerfri vaniljekrem / vaniljesaus passer til andre typer kaker eller desserter også. Prøv med fruktsalat, over sjokolademousse, sjokoladepudding, som fyll i kaker – som sukkerfri blåbær smuldrepai – eller muffins, gelê – generelt der det passer. Oppskriften gir en fyldig og ekte smak av vanilje!
God Fredag og god helg då, alle sammen! Måtte den bli fantastisk 🙂
//sponsede lenker
Annonse
SKRIV EN KOMMENTAR