Annonse
15. april 2019
Sukkerfri, saftige solskinnsboller
God mandag!
Eg vil tru det er mange som allerede har tatt påskeferie? Eg jobber som sagt til onsdag før eg tar nokre dager påskefri, og det blir godt!
Men før den tid tenkte eg å dele oppskrift på blant anna sukkerfri solskinnsboller. Eg har fått fleire spørsmål om eg kan dele oppskrift på sukkerfri, saftige og luftige boller som ein kan ta med på påsketuren, på hytta eller ha til kaffikoppen i solveggen. Det er klart eg kan!
Valget falt på solskinnsboller, men bruk gjerne gjærdeiga som grunnoppskrift og lag andre typar bollar, som skillingsbollar, skulebollar, sjokoladebollar, rosinbollar eller bollekake 🙂
Opppskrifta er henta fra boka mi OPPTUR MED SUNN MAT, men det er samme grunnoppskrift som du finner på bloggen fra før i ulike bollevarianter 🙂 Alle foto her i innlegget er tatt av superfotograft Jon Marius Nilsson!
Sukkerfri boller med litt meir fiber (ved bruk av fiberfin). Du bestemmer sjølv om du vil bruke speltmjøl eller kveitemjøl – min mage tåler bedre speltmjøl 🙂
Bolledeig, ca. 20 stk
100 g smør
4 dl melk
150 g kesam
1 pk tørrgjær
100 g sukrin+
2 ss fibersirup gold eller honning
2-3 ts kardemomme
150 g fiberfin (kan byttast med meir speltmjøl/kveitemjøl)
600–700 g fint speltmjøl eller kveitemjøl
Fyll
smør, romtemperert
sukrin+ og/eller Sukrin Gold
kanel
Vaniljekrem
Oppskrift under
Slik gjer du:
1. Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunken, ca. 40 grader, før du vispar inn tørrgjær. Tilsett deretter Sukrin+, fibersirup/ honning, kardemomme og kesam. Bland godt.
2. Tilsett Fiberfin etterfølgt av litt og litt speltmjøl til deigen blir blank, smidig og lett slepper bollen. Det er betre med litt for lite enn litt for mykje. Elt deigen med kjøkkenmaskin på lav hastighet i ca. 5 minutt.
3. Hev deigen under eit kjøkkenhandkle på ein lun plass til dobbel størrelse, ca. 1–2 timar, alt etter temperatur og kva mjøl du bruker. I mellomtida kan du lage vaniljekrem.
4. Sett steikeovnen på 200 grader over undervarme og legg bakepapir på to steikebrett. Kjevle deiga til eit rektangel, ha over smør, Sukrin+ og/eller Sukrin Gold og kanel. Rull saman og skjer i passelege bitar. La bollane etterheve på steikebrettet i ca. 40–60 minutt.
5. Press ei grop i midten av bollane og fyll den med vaniljekrem. Deretter penslar du overflata med lettpiska egg. Steik midt i ovnen til ein gyllen farge, ca. 12–15 minutt. Avkjøl på rist.
6. Lag gjerne melisglasur av sukrinmelis og vatn, eventuelt sukrinmelis og fibersirup clear for betre smak og konsistens. Ha over bollane før servering.
Vaniljekrem
5 dl melk
3 eggeplommer
40 g sukrin+
2 vaniljestenger
35 g maisenna
Slik gjer du:
1. Ha melk i ein kjele med sukrin+. Del vaniljestengene på langs, skrap ut frøa og ha både dei og stengene i melkeblandinga. Kok opp på svak varme under omrøring, sett deretter til side i 10 minutt. Ta deretter vaniljestengene ut av melkeblandinga.
2. Rør eggeplommer og maisenna klumpfritt i ein bolle. Pisk inn ein tredel av den varme melkeblandinga i bollen, før du heller alt tilbake i kjelen.
3. Kok opp melkeblandinga på nytt på svak varme under omrøring. Trekk til side når den når kokepunktet, då vil den også tjukne. Hell over i ein bolle og avkjøl.
Vaniljekremen er verdens beste (!) og den passer sjølvsagt til alle andre oppskrifter der du bruker vaniljekrem. Eventuelt som tilbehør til frukt & bær♥
Håper bollane ser fristande ut! Desse har fått ein stor tommel opp av mange allerede, og det er ingen tvil om at sukkerfri boller også kan vere suksess hos både store og små 🙂
Nyt mandagen og det fine været!
Annonse
69 Kommentarer
Sarah
26. september 2020
Linda Stuhaug
28. september 2020
Malin
21. juni 2020
Linda Stuhaug
22. juni 2020
Tone
12. mai 2021
Linda Stuhaug
12. mai 2021
brith
24. april 2019
Linda Stuhaug
25. april 2019
F
23. april 2019
Linda Stuhaug
24. april 2019
Oda
15. april 2019
Marit Lien Hove
19. april 2019
Linda Stuhaug
22. april 2019
Linda Stuhaug
16. april 2019
Oda
17. april 2019
Linda Stuhaug
17. april 2019
Sigrid
6. mars 2021
Linda Stuhaug
7. mars 2021
Juliane
20. februar 2021
Linda Stuhaug
21. februar 2021
Laila
31. januar 2021
Linda Stuhaug
1. februar 2021
AnnBerit
3. oktober 2019
Linda Stuhaug
4. oktober 2019
Renate
24. juni 2019
Linda Stuhaug
24. juni 2019
Vigdis
22. juni 2021
Linda Stuhaug
23. juni 2021
Vigdis
23. juni 2021
Linda Stuhaug
24. juni 2021
Rebecka
22. april 2024
Linda Stuhaug
23. april 2024
Hanna
6. februar 2020
Linda Stuhaug
7. februar 2020
Amalie
23. januar 2020
Linda Stuhaug
24. januar 2020
Lotte
23. januar 2020
Linda Stuhaug
23. januar 2020
Malin
20. januar 2020
Linda Stuhaug
21. januar 2020
Eilen
19. januar 2020
Linda Stuhaug
19. januar 2020
Sofia
10. november 2019
Linda Stuhaug
11. november 2019
Katrine
7. juni 2024
Katrine
10. juni 2024
Linda Stuhaug
11. juni 2024
Linda Stuhaug
9. juni 2024
Ida
17. august 2022
Linda Stuhaug
17. august 2022
Greta
26. april 2023
Linda Stuhaug
26. april 2023
Sandra
20. april 2020
Linda Stuhaug
21. april 2020
hege
29. mars 2020
Linda Stuhaug
29. mars 2020
Anita
28. mars 2020
Linda Stuhaug
28. mars 2020
Ida
26. mars 2020
Linda Stuhaug
27. mars 2020
Ida
27. mars 2020
Linda Stuhaug
28. mars 2020
Ida
26. mars 2020
Viktoria
19. mars 2020
Linda Stuhaug
19. mars 2020
therese
8. desember 2020
Linda Stuhaug
9. desember 2020
Helene
18. november 2020
Linda Stuhaug
18. november 2020
SKRIV EN KOMMENTAR