Linda Stuhaug

5 smakfulle salater – som alternativ til grønn salat med grillmaten!

5 smakfulle salater – som alternativ til grønn salat med grillmaten!
Heisann!
Det er sommertid og høgsesong for grilling. Det er nok mange som kjenner seg igjen i menyen med kjøtt/fisk, ris/potetsalat og grønn salat som standard når det er grilling som står på planen. Med mange dager grilling i veka er det fort å bli lei, så i dette innlegget vil eg tipse dere om ulike alternativ til grønn salat, eller som en tilleggssalat / ekstra tilbehør på grillmenyen! Alle oppskriften er tidligere posta på bloggen, men eg velger å skrive dei alle på nytt i eit og samla innlegg.
Kor mange personer kvar oppskrift passer til, kommer heilt an på om det er einaste tilbehør med grønnsaker, eller om det kommer i tillegg til noke anna. Så dere får vurdere litt sjølv med mengde ut fra målene, dere skjønner jo ca. kor masse det blir. Juster med å halvere, doble eller det som må til for å mette alle rundt bordet 🙂
BROKKOLISALAT
Brokkolisalat 2 brokkoli 2 bokser, 600 g kesam eller rømme 3-4 ss eplecidereddik 1 ss sukrin+, evt. anna søtning Rosiner Pinjekjerner
Kutt rå brokkoli i små buketter. Strø over ønska mengde – masse – rosiner og pinjekjerner. I en egen bolle blander du sammen mager kesam, sukrin+ og epleeddik, smak til om du vil ha den meir syrlig/søt eller om avrundinga mellom det syrlige og søte er grei. Bland inn brokkolien og vend godt så alt er blanda.
MAGER POTETSALAT TIPS: Bytt gjerne ut litt poteter med grønt, syrlig eple – som gir en fantastisk god eple- og potetsalat!
Potetsalat 8 mellomstore poteter 500 g kesam eller rømme 1/2 purreløk Evt. andre grønnsaker, eg brukte paprika 3-4 skiver sylteagurk 2-3 ss saft fra sylteagurk Salt og pepper 2 ts søtning, eg brukte 1 ts sukrin+
Kok potetene og avkjøl, rester fra middagen er heilt supert. Kutt dei i firkanta biter på ca. 1×1 cm sammen med hakka purreløk og grønnsaker. Bland sammen kesam, finhakka sylteagurk, saft fra sylteagurk, salt, pepper og søtning. Smak til med salt og pepper, og om avrundinga er grei – juster evt. med litt meir søtning eller sylteagurk. Vend potetene og grønnsakene litt og litt inn i kesamblandinga til en passelig «konsistens» – det kan hende at det blit litt poteter til overs. La den gjerne stå litt før servering, den kan fint lages dagen før. Oppbevares i kjøleskap.
DRUESALAT
Druesalat 1 boks kesam eller rømme 2-3 ss lettmajones 1/2 purreløk 1 beger med steinfrie, lilla druer 1 ts sukrin + Safta fra 1/4 sitron
Del druene på langs og grovhakk purreløken. Bland sammen kesam, majones, sukrin og sitronsaft – smak til om den er passe syrlig. Vend druer og purreløk inn i kesamblandinga, og juster etter den konsistensen du vil ha. Oppbevar kjølig til servering.
SØTPOTETSALAT
Søtpotetsalat med mango&valnøtter 500 g søtpotet (+/-) Valgfrie grønnsaker Fersk mango Valnøtter
Vinaigrette av 1 ss limesaft, 1 ss olivenolje og 2 ss vatn
Vask og skrell søtpotet(ene) og del i biter. Bre over bakepapirkledd langpanne og steik midt i ovnen på 180 grader til dei er møre, ca. 15-25 minutter alt ettersom størrelse og ovn. Av grønnsaker brukte eg ruccola, agurk, purreløk, rødløk, paprika og cherrytomater som eg kutta i en glassskål. Bruk det du liker og juster mengden etter kor mange som skal spise. Bland sammen ingrediensene til vinaigretten og vend inn i salatblandinga. Deretter blander du inn avkjøle søtpoteter og topper med ferske mangobiter og hakka valnøtter. Server!
GRESK SALAT
Gresk salat Store, gjerne norske tomater Agurk Rødløk Fetaost Gjerne litt extra virgin olivenolje Salt&pepper
Bland sammen ingrediensene og juster mengde etter kor mange som skal spise og resten av tilbehøret.
Håper noke såg fristande ut! Min store favoritt er brokkolisalat, den har eg holdt med over lang, lang tid. Skal prøve å komme med fleire grillmat-tips, både når det gjelder hovedråvare og tilbehør. Det er jo så utrulig masse godt man kan ta på grillen, og det blir noke anna enn å steike det i ovnen med tanke på årstid og stemning.
Fortell meg gjerne om dine favoritter på grillen eller som tilbehør! Kjekt å høyre litt kva dere lesere liker 🙂

Heisann!

Det er sommertid og høgsesong for grilling. Det er nok mange som kjenner seg igjen i menyen med kjøtt/fisk, ris/potetsalat og grønn salat som standard når det er grilling som står på planen. Med mange dager grilling i veka er det fort å bli lei, så i dette innlegget vil eg tipse dere om ulike alternativ til grønn salat, eller som en tilleggssalat / ekstra tilbehør på grillmenyen! Alle oppskriften er tidligere posta på bloggen, men eg velger å skrive dei alle på nytt i eit og samla innlegg.

Kor mange personer kvar oppskrift passer til, kommer heilt an på om det er einaste tilbehør med grønnsaker, eller om det kommer i tillegg til noke anna. Så dere får vurdere litt sjølv med mengde ut fra målene, dere skjønner jo ca. kor masse det blir. Juster med å halvere, doble eller det som må til for å mette alle rundt bordet 🙂

BROKKOLISALAT

Brokkolisalat
2 brokkoli
2 bokser, 600 g kesam eller rømme
3-4 ss eplecidereddik
1 ss sukrin+, evt. anna søtning
Rosiner
Pinjekjerner

Kutt rå brokkoli i små buketter. Strø over ønska mengde – masse – rosiner og pinjekjerner. I en egen bolle blander du sammen mager kesam, sukrin+ og epleeddik, smak til om du vil ha den meir syrlig/søt eller om avrundinga mellom det syrlige og søte er grei. Bland inn brokkolien og vend godt så alt er blanda.

MAGER POTETSALAT

TIPS: Bytt gjerne ut litt poteter med grønt, syrlig eple – som gir en fantastisk god eple- og potetsalat!

Potetsalat
8 mellomstore poteter
500 g kesam eller rømme
1/2 purreløk
Evt. andre grønnsaker, eg brukte paprika
3-4 skiver sylteagurk
2-3 ss saft fra sylteagurk
Salt og pepper
2 ts søtning, eg brukte 1 ts sukrin+

Kok potetene og avkjøl, rester fra middagen er heilt supert. Kutt dei i firkanta biter på ca. 1×1 cm sammen med hakka purreløk og grønnsaker. Bland sammen kesam, finhakka sylteagurk, saft fra sylteagurk, salt, pepper og søtning. Smak til med salt og pepper, og om avrundinga er grei – juster evt. med litt meir søtning eller sylteagurk. Vend potetene og grønnsakene litt og litt inn i kesamblandinga til en passelig «konsistens» – det kan hende at det blit litt poteter til overs. La den gjerne stå litt før servering, den kan fint lages dagen før. Oppbevares i kjøleskap.

DRUESALAT

Druesalat
1 boks kesam eller rømme
2-3 ss lettmajones
1/2 purreløk
1 beger med steinfrie, lilla druer
1 ts sukrin +
Safta fra 1/4 sitron

Del druene på langs og grovhakk purreløken. Bland sammen kesam, majones, sukrin og sitronsaft – smak til om den er passe syrlig. Vend druer og purreløk inn i kesamblandinga, og juster etter den konsistensen du vil ha. Oppbevar kjølig til servering.

SØTPOTETSALAT

Søtpotetsalat med mango&valnøtter
500 g søtpotet (+/-)
Valgfrie grønnsaker
Fersk mango
Valnøtter

Vinaigrette av 1 ss limesaft, 1 ss olivenolje og 2 ss vatn

Vask og skrell søtpotet(ene) og del i biter. Bre over bakepapirkledd langpanne og steik midt i ovnen på 180 grader til dei er møre, ca. 15-25 minutter alt ettersom størrelse og ovn. Av grønnsaker brukte eg ruccola, agurk, purreløk, rødløk, paprika og cherrytomater som eg kutta i en glassskål. Bruk det du liker og juster mengden etter kor mange som skal spise. Bland sammen ingrediensene til vinaigretten og vend inn i salatblandinga. Deretter blander du inn avkjøle søtpoteter og topper med ferske mangobiter og hakka valnøtter. Server!

GRESK SALAT

Gresk salat
Store, gjerne norske tomater
Agurk
Rødløk
Fetaost
Gjerne litt extra virgin olivenolje
Salt&pepper

Bland sammen ingrediensene og juster mengde etter kor mange som skal spise og resten av tilbehøret.

Håper noke såg fristande ut! Min store favoritt er brokkolisalat, den har eg holdt med over lang, lang tid. Skal prøve å komme med fleire grillmat-tips, både når det gjelder hovedråvare og tilbehør. Det er jo så utrulig masse godt man kan ta på grillen, og det blir noke anna enn å steike det i ovnen med tanke på årstid og stemning.

Fortell meg gjerne om dine favoritter på grillen eller som tilbehør!
Kjekt å høyre litt kva dere lesere liker 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg