Linda Stuhaug

27. april 2017

Enkel oppskrift på sweet chili saus – uten sukker!

Enkel oppskrift på sweet chili saus – uten sukker!
God torsdag!
I det siste er det faktisk fleire som har spurt etter oppskrift på sukkerfri sweet chili saus. Dette har eg hatt i arkivet i fleire år, men eg har gjort eit par justeringer i oppskrifta og deler den derfor på nytt 🙂
Sweet chili saus du kjøper på butikken er proppfull av sukker, det er faktisk fleire varianter med opp mot 50% sukker i. Det er vertfall greit å vere obs på det, og eg lager meir enn gjerne min egen – fordi det er superenkelt og veldig godt!
Oppskrifta er superrask og veldig enkel å lage, smaker hakket meir enn ferdigkjøpt og er eit veldig kalorilett alternativ med ca. 40 kalorier i heile oppskrifta. Det er ganske så stor forskjell fra ferdigkjøpt altså, som inneholder nesten 200 kalorier og 40 g sukker pr. 100 g (Santa Maria sin variant).
Du trenger, 1 skål 3 store røde chili* 3 fedd kvitløk 0,5 dl eplecidereddik 2,5 dl vatn 1 ts salt 25 g sukrin+* 50 g sukrin gold* 1-2 ss maisenna
Slik gjer du: Ha chili og kvitløk i ein foodprosessor/blender eller mos med stavmikser til det er finhakka. Ha alle ingrediensene utenom maisenna i en kjele og kok opp under omrøring. La det småkoke i 5 minutter.
Bland maisenna ut litt vatn og hell forsiktig i sausen medan den koker og du rører godt. Stopp når du synes konsistensen er passelig. Sausen vil bli litt tjukkere når den er avkjølt.
Avkjøl sausen og oppbevar i kjøleskap, bruk som tilbehør til middagen 🙂
Tips og alternativer* Vær obs på at ulike typer chili har ulik styrke. Nokon typer er milde, andre er veldig sterke. Frøene er og med på avgjere kor sterk sausen blir, behold gjerne frøene i 1-2 chilier om du ønsker en sterkare saus eller veit chilien du bruker er mild.
Bruk gjerne anna søtning tilsvarande 100 g sukker. Eg anbefaler ikkje vanlig sukrin.
Så er det berre å bruke sausen som tilbehør til ulike middager 🙂 Her er nokon retter fra arkivet:
Gratinert kyllingform med sweet chili saus som tilbehør HER.
*
Smakfulle thaifiskekaker med sweet chili saus HER.
*
Vårruller med sweet chili saus HER.
Har du andre oppskrifter du bruker sweet chili saus til? Del gjerne! Eg tenkte å lage en ny porsjon snart, det er jo perfekt smakstilsetning til fleire typer middager 🙂

God torsdag!

I det siste er det faktisk fleire som har spurt etter oppskrift på sukkerfri sweet chili saus. Dette har eg hatt i arkivet i fleire år, men eg har gjort eit par justeringer i oppskrifta og deler den derfor på nytt 🙂

Sweet chili saus du kjøper på butikken er proppfull av sukker, det er faktisk fleire varianter med opp mot 50% sukker i. Det er vertfall greit å vere obs på det, og eg lager meir enn gjerne min egen – fordi det er superenkelt og veldig godt!

Oppskrifta er superrask og veldig enkel å lage, smaker hakket meir enn ferdigkjøpt og er eit veldig kalorilett alternativ med ca. 40 kalorier i heile oppskrifta. Det er ganske så stor forskjell fra ferdigkjøpt altså, som inneholder nesten 200 kalorier og 40 g sukker pr. 100 g (Santa Maria sin variant).

Du trenger, 1 skål
3 store røde chili*
3 fedd kvitløk
0,5 dl eplecidereddik
2,5 dl vatn
1 ts salt
25 g sukrin+*
50 g sukrin gold*
1-2 ss maisenna

Slik gjer du:
Ha chili og kvitløk i ein foodprosessor/blender eller mos med stavmikser til det er finhakka. Ha alle ingrediensene utenom maisenna i en kjele og kok opp under omrøring. La det småkoke i 5 minutter.

Bland maisenna ut litt vatn og hell forsiktig i sausen medan den koker og du rører godt. Stopp når du synes konsistensen er passelig. Sausen vil bli litt tjukkere når den er avkjølt.

Avkjøl sausen og oppbevar i kjøleskap, bruk som tilbehør til middagen 🙂

Tips og alternativer*
Vær obs på at ulike typer chili har ulik styrke. Nokon typer er milde, andre er veldig sterke. Frøene er og med på avgjere kor sterk sausen blir, behold gjerne frøene i 1-2 chilier om du ønsker en sterkare saus eller veit chilien du bruker er mild.

Bruk gjerne anna søtning tilsvarande 100 g sukker. Eg anbefaler ikkje vanlig sukrin.

Så er det berre å bruke sausen som tilbehør til ulike middager 🙂 Her er nokon retter fra arkivet:


Gratinert kyllingform med sweet chili saus som tilbehør HER.

*


Smakfulle thaifiskekaker med sweet chili saus HER.

*


Vårruller med sweet chili saus HER.

Har du andre oppskrifter du bruker sweet chili saus til?
Del gjerne! Eg tenkte å lage en ny porsjon snart, det er jo perfekt smakstilsetning til fleire typer middager 🙂

16 Kommentarer

A

Ann-Christin

4. juni 2019

Hei, helt magisk sweet chili saus Lurer bare på hvor lenge den holder seg i kjøleskapet ?

Linda Stuhaug

5. juni 2019

Hei! Så bra 😀 Den er asbolutt best dei første dagane.

A

Anonym

20. april 2018

Hei. Høres fristende ut, men lurer på om det går ann å erstatte eplesidereddik med noe annet?

Linda Stuhaug

22. april 2018

Tja. Kan hende det går med vanlig eddik eller sitronsaft, men usikker på korleis sluttresultatet blir :/

A

Anonym

23. april 2018

Er hvitvinseddik en mulighet..?

Linda Stuhaug

23. april 2018

Eg veit rett og slett ikkje. Beklager, men her må ein berre prøve seg fram 😉

E

Eva

5. mars 2018

Hvor lenge kan denne stå i kjøleskapet.

Linda Stuhaug

6. mars 2018

Nokre dager.

A

Anne-Britt

11. mai 2020

Husk på at Sukrin er mange ganger søtere enn sukker, så jeg bruker heller sukker, det er det naturlige valget mitt.

Linda Stuhaug

11. mai 2020

Nei, her tar du ganske kraftig feil, Anne-Britt 🙂 Vanlig sukrin er 70% så søt som sukker. Sukrin gold er like søtt som sukker, og sukrin+ er dobbelt så søtt som sukker. Så mengdene som står i innlegget med 50 g sukrin gold og 25 g sukrin+ tilsvarer berre 100 g sukker. Men du bruker jo berre sukker om du vil det, det er nettopp derfor eg skriver at du kan bruke anna søtning tilsvarande samme mengde 🙂

H

Henrik Jørgensen

14. september 2018

Ble litt ivrig og lagde tredobbel oppskrift… Kan sausen fryses? Eller må jeg bare ha den i kjøleskapet å håpe jeg klarer å spise den opp før den blir dårlig (skal på ferie en uke)?

Linda Stuhaug

15. september 2018

Haha – såpass! Eg har aldri prøvd å fryse den, så eg veit rett og slett ikkje korleis det fungerer. Eg opplever at den skiller seg litt etter for lenge i kjøleskapet, derfor pleier eg å bruke den innen nokre dager – men det er godt mulig at den står seg fint til du kjem heimatt 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg