Linda Stuhaug

4. september 2018

Enkel skinkegrateng med pasta og brokkoli

Enkel skinkegrateng med pasta og brokkoli
God tirsdag!
Vi er i gang med ei ny veke, og eg ser at middager – spesielt enkle, sunne og smakfulle kvardagsmiddager – blir fort populære på bloggen om dagane. Kva som er mest populært rullerer ut fra årstid, vær, sesong og høgtider, men akkurat no så er MIDDAG det store hos dåkke. Då gjelder det å ha litt ekstra fokus på middager tenker eg 🙂 Dagens oppskrift er nettopp en slik type middag som eg trur de vil like; enkel skinkegrateng med pasta og brokkoli!
En klassiker som er laga en litt ny vri på, som eg er sikker på vil falle i smak hos både store og små rundt bordet.
Du treng, ca. 4 personer 200-250 g valgfri pasta (eg brukte bønne- og fullkornspasta) 300-350 g skinke 1 stk brokkoli 5 dl melk 1 pk kremost urter (125 g) 2-3 ss maisenna salt og pepper revet ost til topping
Slik gjer du: 1. Sett ovnen på 200 grader, over-undervarme. Kok pasta etter anvisning på pakken, men reduser koketida med 2-3 minutt. Kutt skinke i terningar og brokkoli i små bukettar.
2. Kok opp melk og kremost urter. Bland maisenna med vatn og tilsett i den kokande melka til ein fyldig og krema saus. Smak til med salt og pepper.
3. Bland sausen inn i skinke-pasta og brokkoliblandinga. Ha alt over i en ildfast form og topp med revet ost.
4. Steik midt i ovnen til osten er smelta og gyllen, 15-20 minutt. La gratengen kvile nokre minutt før servering.
Denne middagen kan du fint klargjere kvelden i forvegen, så gjenstår det kun steiking etter jobb. Enkle grep, enklare kvardag 🙂
PS! I tilfelle må du hugse å avkjøle pastaen i eit dørslag med rennande, kaldt vatn. Avkjøl sausen før den vendast inn i resten, og vent med osten til rett før steiking.
Her kan du også bruke det du har tilgjengelig av grønnsaker og kjøttrester. Litt spekeskinke igjen i en pakke? Putt den oppi! Blomkål i kjøleskapet og ikkje brokkoli? Bruk blomkål istedenfor! Litt purreløk du skulle fått brukt opp? Kutt i biter og bruk den også! Gratenger er en super måte å bruke opp rester på 🙂
Eg serverte skinkegratengen med en frisk og god salat på sida. Komplett middag!
Slike gratenger synes eg smaker like godt kaldt, og hadde med meg en solid porsjon i matpakken dagen etterpå. Perfekt restelunsj, eller eventuelt restemiddag.
Virkelig enktelt, virkelig godt! Eg håper du også synes det frister, så kanskje den blir å finne på middagsbordet seinare i veka? 🙂
Ha en fin dag, godtfolk♥

God tirsdag!

Vi er i gang med ei ny veke, og eg ser at middager – spesielt enkle, sunne og smakfulle kvardagsmiddager – blir fort populære på bloggen om dagane. Kva som er mest populært rullerer ut fra årstid, vær, sesong og høgtider, men akkurat no så er MIDDAG det store hos dåkke. Då gjelder det å ha litt ekstra fokus på middager tenker eg 🙂 Dagens oppskrift er nettopp en slik type middag som eg trur de vil like; enkel skinkegrateng med pasta og brokkoli!

En klassiker som er laga en litt ny vri på, som eg er sikker på vil falle i smak hos både store og små rundt bordet.

Du treng, ca. 4 personer
200-250 g valgfri pasta (eg brukte bønne- og fullkornspasta)
300-350 g skinke
1 stk brokkoli
5 dl melk
1 pk kremost urter (125 g)
2-3 ss maisenna
salt og pepper
revet ost til topping

Slik gjer du:
1. Sett ovnen på 200 grader, over-undervarme. Kok pasta etter anvisning på pakken, men reduser koketida med 2-3 minutt. Kutt skinke i terningar og brokkoli i små bukettar.

2. Kok opp melk og kremost urter. Bland maisenna med vatn og tilsett i den kokande melka til ein fyldig og krema saus. Smak til med salt og pepper.

3. Bland sausen inn i skinke-pasta og brokkoliblandinga. Ha alt over i en ildfast form og topp med revet ost.

4. Steik midt i ovnen til osten er smelta og gyllen, 15-20 minutt. La gratengen kvile nokre minutt før servering.

Denne middagen kan du fint klargjere kvelden i forvegen, så gjenstår det kun steiking etter jobb. Enkle grep, enklare kvardag 🙂

PS! I tilfelle må du hugse å avkjøle pastaen i eit dørslag med rennande, kaldt vatn. Avkjøl sausen før den vendast inn i resten, og vent med osten til rett før steiking.

Her kan du også bruke det du har tilgjengelig av grønnsaker og kjøttrester. Litt spekeskinke igjen i en pakke? Putt den oppi! Blomkål i kjøleskapet og ikkje brokkoli? Bruk blomkål istedenfor! Litt purreløk du skulle fått brukt opp? Kutt i biter og bruk den også! Gratenger er en super måte å bruke opp rester på 🙂

Eg serverte skinkegratengen med en frisk og god salat på sida. Komplett middag!

Slike gratenger synes eg smaker like godt kaldt, og hadde med meg en solid porsjon i matpakken dagen etterpå. Perfekt restelunsj, eller eventuelt restemiddag.

Virkelig enktelt, virkelig godt! Eg håper du også synes det frister, så kanskje den blir å finne på middagsbordet seinare i veka? 🙂

Ha en fin dag, godtfolk♥

24 Kommentarer

J

Jente8

16. oktober 2018

Dersom eg bruker laktosefri naturell kremost, kva anbefaler du sv urter for å få litt samme smak?

Linda Stuhaug

17. oktober 2018

Tja, det meste passer nok 🙂 Kanskje litt basilikum og timian? Litt ekstra krydder er nok også nødvendig! Håper det smaker 😀

S

Stine

7. oktober 2018

Hvor mye vann skal jeg bruke sammen med maisenna?

Linda Stuhaug

8. oktober 2018

Berre nok til at den rører seg ut 🙂

R

Renate

22. februar 2019

Er det heilt nødvendig med maisenna i denne oppskrifta, eller er det mulig å droppe den uten at det ødelegger retten?

Linda Stuhaug

22. februar 2019

Du må du erstatte maisennaen med noko anna som tjunker sausen, ellers blir det berre suppe med pasta, hehe.

L

Line

11. februar 2019

Har du noen tips til alternativer til kremost? Tåler ikke melk. Kan bytte ut melk med mandelmelk osv, men har ikke funnet noen god erstatning til kremost

Linda Stuhaug

11. februar 2019

Nei, eg kjenner dessverre ikkje til noko melkefritt alternativ til kremost. Men du kan berre droppe kremosten, og heller bruke litt ekstra melk 🙂

C

Christine

9. februar 2019

2 små, kresne barn som digga denne! Og jeg såklart Takk

Linda Stuhaug

10. februar 2019

Herlig, Christine! Det er alltid stas når oppskriftene også faller i smak hos dei små 🙂

H

Hedda

28. januar 2022

Den her er så god! Til og med min kresne bedre halvdel ber stadig om denne til middag 😉 Det har blitt så mye lettere å spise sunnere og mer variert etter jeg fant bloggen din og instagrammen din, Linda. Tusen hjertelig takk for at du deler så mye godt. Denne bruker jeg gjerne litt purre og paprika i også, og noen ganger blomkål istedenfor brokkoli, og den er bare så god. Vil tro den går rett hjem hos barnefamilier også.

Linda Stuhaug

29. januar 2022

Tusen, tusen takk for enda en hyggelig tilbakemelding! Det setter eg altså SÅ stor pris på 🙂 Veldig kjekt du følger og liker oppskriftene mine!

A

Anne

3. juli 2019

Hvor lenge holder denne seg i kjøleskap etter den er ferdigstekt sånn ca? Kan jeg eventuelt fryse den?

Linda Stuhaug

3. juli 2019

Eg synes ikkje det er så stas å fryse pastaretter, men kjør på 🙂 Står seg fint nokre dager i kjøleskapet.

E

Eirin

30. oktober 2019

Er 200-250g pasta før eller etter koking?

Linda Stuhaug

31. oktober 2019

Alle mål er alltid før tilberedning, med mindre det står noko anna 🙂

G

Gunn Randi Myro

30. oktober 2019

Kva slags skinke brukar du?:)

Linda Stuhaug

31. oktober 2019

Har ingen faste merker, varierer og bruker det vi har 🙂

B

Berit

11. september 2018

Hei! Hvis man skal klargjøre denne kvelden før, er det bare å ha alt i formen, dekke den til og sette i kjøleskap eller?

Linda Stuhaug

12. september 2018

Ja, men som det står: vent med osten til før steiking.

H

Hanna

4. september 2018

Denne skal definitivt prøves i dag! Men kan jeg bruke noe annet dersom jeg ikke har maisenna? 🙂

Linda Stuhaug

5. september 2018

Då må du jevne med mjøl på den typiske måten, altså smør og mjøl og spe på med melk 🙂

S

Svanhild

27. februar 2020

Kan man bruke noe annet enn brokkoli da jeg ikke tåler den .

Linda Stuhaug

28. februar 2020

Jaja, selfølgelig.

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg