Linda Stuhaug

Slik lager du garantert sprø søtpotetfries!

Slik lager du garantert sprø søtpotetfries!
Er du en av dei som aldri klarer å få søtpotetfries sprø? Med riktig framgangsmetode så kan du lage garantert sprø søtpotetfries uten å frityrsteike 🙂 
Trikset er å la søtpotetene ligge i kaldt vatn ei god stund først, deretter bruke litt olje og maisenna i tilberedninga, steike på varmluft og gjerne bruke grillfunksjon eit par minutter på slutten. Siste steg kan droppes (i motsetning til resten av stegene!), men eg får alltid best resultat med grillfunksjon, så det anbefaler eg om du har det 🙂
Søtpotetfries passer til det aller meste: tilbehør til kylling, kjøtt, fisk, som snacks, på burgertallerken eller tapasbordet. Her har eg servert søtpotetfries med heimelaga aioli som eg og deler oppskrift på 🙂
Sprø søtpotetfries, tilbehør til 2-3 personer 2 store søtpoteter (ca. 600-700 g)1 3 ss maisenna 2 ss olje 1/2 ts maldonsalt
Slik gjer du: 1. Skrell søtpotet og kutt dei i lange, litt tjukke strimler. Legg de i kaldt vann i kjøleskap i minst 3 timer. Dei kan ligge opp til 12 timer, så lag gjerne klart på morningen.
2. Sett ovnen på 225 grader varmluft. Sil av vatnet og ha søtpotetstavene over i en plastpose. Tilsett maizena og rist godt. Tilsett deretter olje og knust maldonsalt, og rist til alt er godt blanda.
3. Fordel søtpotetstavene over et stekebrett med bakepapir. De må ikkje ligge oppå kvarandre.
4. Steik midt i ovnen i 15-20 minutter, til du ser søtpotetstavene er godt gylne og stekte. Sett deretter på grillfunksjon eit par minutter for garantert sprø søtpotetfries. La friesen avkjøle seg et par minutter før servering.
Aioli 3 eggeplommer 3 fedd hvitløk, finhakka 2 ss sitronsaft 4-5 dl nøytral olje salt (smak til)
Slik gjer du: 1. Ha romtempererte eggeplommer, kvitløk og sitonsaft i et høgt og smalt glass der du akkurat får plass til en stavmikser. Før stavmikseren ned i glasset.
2. Spe på med romtemperert olje mens stavmikseren går. Før stavmikseren langsomt oppover glasset til all oljen inkorporeres. Aiolien skal ha en fyldig konsistens.
3. Smak til med salt og eventuelt meir sitronsaft.
Søtpotetfriesen kan godt vere hakket meir stekt enn det bildene viser!
Dette trikset med å få søtpotetfries sprø med lignande har sikkert mange av dere lest fra før – det er nemlig eit triks som veldig, veldig mange matbloggere og andre har delt gjennom fleire år 🙂 Det var først og fremst fine Kristine som tipsa meg om søtpotetfries på denne måten for ei god stund tilbake!
Nyt sprø og gode søtpotetfries når som helst! Håper det frister 😀
Nyt 2.pinsedag. Eg skal kjøre fra Oslo til Vestlandet idag – sommarferien er i gang og den skal sjølvsagt tilbringast heime♥

Er du en av dei som aldri klarer å få søtpotetfries sprø?
Med riktig framgangsmetode så kan du lage garantert sprø søtpotetfries uten å frityrsteike 🙂 

Trikset er å la søtpotetene ligge i kaldt vatn ei god stund først, deretter bruke litt olje og maisenna i tilberedninga, steike på varmluft og gjerne bruke grillfunksjon eit par minutter på slutten. Siste steg kan droppes (i motsetning til resten av stegene!), men eg får alltid best resultat med grillfunksjon, så det anbefaler eg om du har det 🙂

Søtpotetfries passer til det aller meste: tilbehør til kylling, kjøtt, fisk, som snacks, på burgertallerken eller tapasbordet. Her har eg servert søtpotetfries med heimelaga aioli som eg og deler oppskrift på 🙂

Sprø søtpotetfries, tilbehør til 2-3 personer
2 store søtpoteter (ca. 600-700 g)1
3 ss maisenna
2 ss olje
1/2 ts maldonsalt

Slik gjer du:
1. Skrell søtpotet og kutt dei i lange, litt tjukke strimler. Legg de i kaldt vann i kjøleskap i minst 3 timer. Dei kan ligge opp til 12 timer, så lag gjerne klart på morningen.

2. Sett ovnen på 225 grader varmluft. Sil av vatnet og ha søtpotetstavene over i en plastpose. Tilsett maizena og rist godt. Tilsett deretter olje og knust maldonsalt, og rist til alt er godt blanda.

3. Fordel søtpotetstavene over et stekebrett med bakepapir. De må ikkje ligge oppå kvarandre.

4. Steik midt i ovnen i 15-20 minutter, til du ser søtpotetstavene er godt gylne og stekte. Sett deretter på grillfunksjon eit par minutter for garantert sprø søtpotetfries. La friesen avkjøle seg et par minutter før servering.

Aioli
3 eggeplommer
3 fedd hvitløk, finhakka
2 ss sitronsaft
4-5 dl nøytral olje
salt (smak til)

Slik gjer du:
1. Ha romtempererte eggeplommer, kvitløk og sitonsaft i et høgt og smalt glass der du akkurat får plass til en stavmikser. Før stavmikseren ned i glasset.

2. Spe på med romtemperert olje mens stavmikseren går. Før stavmikseren langsomt oppover glasset til all oljen inkorporeres. Aiolien skal ha en fyldig konsistens.

3. Smak til med salt og eventuelt meir sitronsaft.

Søtpotetfriesen kan godt vere hakket meir stekt enn det bildene viser!

Dette trikset med å få søtpotetfries sprø med lignande har sikkert mange av dere lest fra før – det er nemlig eit triks som veldig, veldig mange matbloggere og andre har delt gjennom fleire år 🙂 Det var først og fremst fine Kristine som tipsa meg om søtpotetfries på denne måten for ei god stund tilbake!

Nyt sprø og gode søtpotetfries når som helst! Håper det frister 😀

Nyt 2.pinsedag. Eg skal kjøre fra Oslo til Vestlandet idag – sommarferien er i gang og den skal sjølvsagt tilbringast heime♥

Annonse

27 Kommentarer

S

Solveig

12. september 2020

Skal man bruke maisenna som er utblandet i vann eller ha pulveret rett på potetene?

Linda Stuhaug

12. september 2020

Pulveret rett på, ellers hadde eg skrevet at det skulle blandast 🙂

G

Gina

15. oktober 2018

Disse var syyykt gode! Aldri laget verken aioli eller søtpotetfries, men det ble perfekt 🙂

Linda Stuhaug

16. oktober 2018

Fantastisk, Gina 😀

C

Christina 1975

17. april 2019

Veldig, veldig godt dette. Søtpoteten ble sprø og aioli’n tykk og god. Brukte en god del mindre olje jeg da. 😉 Du har mange gode oppskrifter.

Linda Stuhaug

17. april 2019

Takk for det, Christina 😀

U

Ulf Ruud Larsen

28. mars 2019

Aioli ble utmerket, gikk utrolig lett, men manglet en hånd til å holde glasset :-), tykk og fin konsistens. Søtpotet fries ble veldig gode på smak, så veldig fine ut – som på ditt bilde, men vasne og myke, de ble ikke sprø. Kanskje mer varme og kortere tid inne? Hadde de 15 min på varmluft 225 og et par minutter under grill.

Linda Stuhaug

29. mars 2019

Heisann! Så bra du fekk til aiolien 🙂 Du kan prøve md litt meir varme og kortare steiketid på søtpotetfries neste gang – kan hende det er trikset! Alle ovner er jo forskjellige 🙂 Håper det blir bedre neste gang!!

H

Heidi

12. februar 2020

Dette er bare utrolig godt! Har rømme/majones/dill/hvitløks dipp til, kjempepopulært til middag eller kos her i huset!

Linda Stuhaug

13. februar 2020

Åh, det er digg! Kjekt oppskrifta er poppis i huset 😀

o

onlyakid

25. januar 2020

hei Kan jeg legge de i vann i fem minutter og så gjøre prosessen? Siden jeg har lyst på det nå til frokost og ikke om tolv timer? taKk

Linda Stuhaug

27. januar 2020

Hei! Kan ikkje garantere deg at du får sprø søtpotetfries då, dessverre :/

C

Christine

19. april 2020

Brukte foodprosessor, fungerte fint 🙂 Ble litt mye hvitløk syns jeg men 🙂

Linda Stuhaug

19. april 2020

Blir det nokon gang for mykje kvitløk?? Hehe neida 🙂 Kvar sin smak!

V

Viktoria Stridh

5. mars 2020

Hei! Veit du om det går an å bytte ut maizena med potetmjøl?

Linda Stuhaug

5. mars 2020

Det tvila eg på. Maisenna og potetmjøl har litt ulike egenskaper der 🙂 Men du kan jo prøve, kan hende eg tar feil 😀

Linda Stuhaug

5. mars 2020

Det tvila eg på. Maisenna og potetmjøl har litt ulike egenskaper der 🙂 Men du kan jo prøve, kan hende eg tar feil 😀

E

Emma

18. februar 2022

Hei Linda:) Vi har prøvd oss på friesene et par ganger nå, begge ganger med samme problem: maizenaen blir liggende som et hvitt lag utenpå friesene… ikke veldig godt, smaker litt som slike tyrkiske gelegodteri og det er ikke helt det vi er ute etter som tilbehør til burger. Haha. Kan det ha noe å gjøre med hvilken type maisenna vi bruker? Vi bruker den originale, ikke den som kalles «jevner». Kan dette være årsaken? Håper på svar:)

Linda Stuhaug

19. februar 2022

Heisann! Hm, så rart! Det er den originale som er meint å bruke (altså den som man må blande i vatn ved jevning). Det er denne du bruker? 🙂

E

Emma

19. februar 2022

Det stemmer! Da prøver vi igjen, med nytt håp og mot! Og følger oppskriften nøye, inkludert å unngå «feilene» man ofte gjør. Si ifra hvis du kommer på noe annet. God lørdag 🙂

Linda Stuhaug

20. februar 2022

Absolutt! Fortsatt god helg <3

E

Emma

24. februar 2022

En liten oppdatering: Denne gangen gikk det bedre! Jeg lot friesene ligge og tørke på en rist ganske lenge etter at de lå i vann, tror det var lurt! Og så brukte jeg litt mindre maisenna. De andre gangene har friesene vært hvite av maisenna når jeg har lagt de inn i ovnen. Er de det for deg også? Jeg tror nemlig det var fint å bruke mindre maisenna og heller ha litt mer olje, slik at de ikke hadde hvitt pulver på seg da jeg satte de i ovnen.

Linda Stuhaug

25. februar 2022

Aha ja! Ser eg kanskje ikkje skriver det tydelig nok, men søtpotetstavane skal bli heilt tørre. Det er viktig at det ikkje er våte av vatn😊 Skal få endra innlegget! Eg har ikkje tenkt noke over det du skriver, men det er viktig at det er strøkne skeier. Alltid strøkne skeier :)

E

Elin

30. november 2020

Hadde håpet jeg endelig skulle få til sprøe fries, men dessverre ble ikke disse sprø heller 🙁 Hadde de tre timer i vann og fulgte oppskriften din til punkt og prikke videre. Noen flere tips…?

Linda Stuhaug

30. november 2020

Dei to gjentakande feilane mange gjer er 1) at dei ikkje blir stekt godt nok eller 2) at det ligger litt for mykje vatn igjen når når maisennaen tilsettast 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg